Hírek-Esszék

Aquascaping női szemmel

Igazi gyöngyszemre bukkantam a minap, miközben újdonságokra kiéhezve kutattam a neten. Jártamban keltemben Luna kertjébe tévedtem.

Egy régebbi bejegyzésemben már megjegyeztem, hogy a női akvaristákat azért kedvelem, azonkívül, hogy hasonló az érdeklődési körünk, mert mindent kicsit máshogy közelítenek meg. Ezzel színt visznek az amúgy érthetetlen módon „férfias” akvarisztikába.

Ezért is örültem, mikor Luna blogját felfedeztem.

Rendkívüli precizitással gyűjt össze minden információt, a leendő növényes akváriumához. Konkrét elképzelése van, hogy milyen növényeket, milyen halakat, vagy milyen garnélákat fog beletenni.

Ahogy olvasom,  nano lázban ég, mint sokan mostanság és határozott véleménye van az Aqascping versenyről is. Minnél több véleményt olvasunk erről a versenyről, annál jobban ki tudjuk alakítani a sajátunat. Ez fontos lehet majd akkor, amikor egy saját akvárium kialakítását tervezzük.

Kívánom Lunának, hogy sikerüljön úgy a leendő nano-ja ahogy elképzelte. Ha kész van, kérek róla egy fotót.

Ja és az akiról is! 🙂

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

9 Comments

 1. Külön üdvözlök minden női olvasót a blogon! Sajnos a komoly akvarisztikában viszonylag ritkán olvasni sikeres női akvakertészekről, nem is értem miért.

  Talán a legismertebb a szakmában Karen Randall a nemzetközi AGA verseny egyik bírája.

  Luna, gratula a blogodhoz, jók a rózsaszín menük is. : ) A nano akvarisztika az akvárium-stabilitás szempontjából a legnehezebb feladat, sok sikert kívánok én is az összerakásához.

 2. Sziasztok.

  Hát pirulok. 🙂
  Köszönöm szépen a dícséretet, igazán jól esik. Nigro, rólam már van képed, ahogy elnézem az akvárium pedig még egyenlőre csak tervben létezik.
  Hogy göngyszem-e azt nem tudom, csak azt, hogy fontos, és igazán igyekszem mindent beleadni. Így kicsit könnyebben tárolom el azt a rengeteg információt, amit össze kell szedni az akváriumhoz.
  Köszönöm még egyszer.

 3. Szia Luna!

  Először is gratulálok a blogodhoz és sok sikert kívánok az aksi megvalósításához. 🙂 Viszont mivel nem lehet kommentálni a bejegyzéseket – és én már csak ilyen kötekedő fajta vagyok 🙂 – itt jegyzem meg a következőket:

  Az Aquascaping történelme c. írásod szerint: „…ha egy kicsit is bele gondolunk a természet által létrehozott dolgokban, hiszen sohasem fogunk találni egy szimmetrikus arcot, egy szimmetrikus falevelet.”

  Ez szerintem nem így van; és ez azért is érdekes, mert a természet alapvetően szimmetriára törekszik, ami meg is jelenik kezdve az atomi részecskék szintjétől egészen a galaxisokig (vagy még tovább). Az más kérdés, hogy a legtöbb dologban a szimmetria mellett megtalálható az asszimmetria is, de alapvetően majdnem minden szimmetrikus. És itt nem csak a tükörszimmetriára kell gondolni (pl: az emberi test, vagy az emberi arc), hanem ugyanennyire jellemző az elforgatásból (pl. egy virág szirmai) vagy az eltolásból (pl. méhkaptár sejtjei) származó szimmetria is. Persze azt nem vitatom, hogy ennek ellenére az aszimmetrikus elrendezések sokkal izgalmasabbak lehetnek. 🙂

 4. Erdekes ez a szimetria aszimmetria kerdes. Az emberi arc es test csak nagyjabol szimmetrikus, es ez igaz a legtobb termezetes dologra. A termeszet torekszik a szimmetriara, de csak ritkan sikerul mindig tokeletesre (pl asvanyok szerkezete, mehkaptar sejtjei). Hiszen akkor minden falevelnek ugye teljesen egyformanak kellene lennie egy fan, hiszen genetikai allomanyuk ugyanaz. Persze hasonlitanak, szimmetrikusak, de nem teljesen egyformak. Mert ugye a kulonbozo kulso kornyezeti tenyezok, belso fejlodesi es szabalyozo folyamatok es ‘”veletlenek” egesz sora gondoskodik a kulonbozosekegrol. A szimmetriat elsosorban a termeszet alapfolyamatait szabalyzo (viszonylag) egyszeru torvenyek okozzak, de ha egy folyamatra tobb es tobb ilyen torveny kezd el hatni, ohatatlan az aszimmetria.

 5. Az élőlények testszerveződése többnyire valamilyen szimmetriát követ (pl. gömb, kétoldali, sugaras, egytengelyű)
  és csak kevés élőlény nélkülözi a szimmetriát. Az akvakertészet szempontjából azonban ennek nincs jelentősége. Nem ez alpján látjuk harmónikusnak vagy éppen diszharmónikusnak a növényes akváriumot. És bár a természet az egyedek szintjén kedveli a szimmetriát, a társulások szintjén ez már nem jelentkezik.
  Érdemes megfigyelni miért hat idegenül egy telepített ültetvényerdő, ugyanakkor egy természetes erdő és környezete csodálatos összhangban van.
  Az ültetvényerdő képviseli a szimmetriát, sokszor szinte mértani pontosságú sziluettet ad már a távolból is, végtelen egyszerűnek egyszersmind nagyon unalmasnak találjuk, kapcsolata a környező területekkel nem szerves, szemlélődésre nem készteti az embert. Egy természetes erdő ugyanakkor, az állomány fokozatos zárulása folytán, egy konkáv(homorú) növényi térfallal kapcsolódik a környezetéhez(különböző magasságú növények fokozatos kapcsolódása a horizontális és vertikális síkban). Egy ilyen felületen, hosszabban elidőzik a szem, több a látnivaló, a látvány vezeti a tekintetet, többnek érzékeljük a látottakat, innen a térnövelő hatás.
  Egy ilyen növényi térfal, különösen a nagyobb akváriumokban jól megvalósítható, de jó növényválasztással kisebb akváriumokban is tökéletesen működik.
  Az esztétikai élményhez nagyban hozzájárul a kontraszthatás alkalmazása is. A színkontraszt és a formai kontraszt egyaránt alkalmazható, sokszor a kettőt együtt alkalmazhatjuk. Egy Glossostigma mezőből kiemelkedő sötét kő vagy kőcsoport, vagy fa dekoráció nem véletlenül nagyon látványos, különösen ha az elhelyezésre is ügyelünk(aranymetszés szabálya). Csak növényekkel is alakíthatunk kontrasztokat. Nagyon szép egy talajtakarókból álló(pl. G. elatinoides, H. callitrichoides, E. acicularis) együttes valamilyen szoliter növénnyel, pl. egy M. pteropus csoporttal. De egy kiemelkedő Rotala csoport is nagyon figyelemfelkeltő tud lenni. Érdemes a levelek formájával is játszani, a Riccia és egyéb mohák által kialakított felületek erős kontrasztot alkotnak a szabályos levelű növényekkel pl.Echinodorusok, Cryptocoryne. A színkontrasztokat is érdemes használni, de vigyázni kell, mert az erős kontraszt zavaró lehet, ugyanakkor az enyhébb kontraszt nyugtatóbb, de egy határon túl már unalmassá válhat.
  Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a látvány megítélése nagyon szubjektív, korosztályonként is nagyon változó lehet. Ha a látvány sok elemből áll, nehezen megérthető, vibráló, ez már inkább nyugtalanító, zavaró. Ezért kell csínján bánni a dekorációkkal, a kevesebb sokszor több. Valaki az élénk színeket kedveli és a mozgalmasságot, míg mások a visszafogottabb színeket és a nem túl mozgalmas összeállításokat.
  A naturális hatás kialakításában a méreteknek és arányoknak is nagy szerepe van. Ez teljesen logikus is: kis akváriumba kis növény nagy akváriumba nagy növény ill. a kisebb növényekből nagy csoportok.

 6. kicsit elment a komment mas iranyba 😉 en orulok hogy egy uj Aquascape blog szinesiti a magyar palettat. udv a koreinkben Luna.

  nemreg raktam ossze egy Nanot, bar a nagy aksi (240L) mellett ezt low maintenance akvariumnak szanom. de nagyon szep es jo hatast kelt barhova teszed a vegen. akvariumot nem tudom beszerezted e mar, en nemreg vettem a 20 literes Dennerle szettet Ausztriaban. Csak ajanlani tudom mert minden benne van es az ara elfogadhato. van 10-20-30 literes verzioban. a 20-as kb 100-110 Euro korul mozog.

  en nem forditottam olyan sok idot az osszeszerelesre, de szerintem a vegeredmeny elfogadhato lett: http://www.flickr.com/photos/viktorlantos/3084639399/
  ez a beallitas utani allapot. Red Cherry garnelak vannak benne a novenykek mellett. es dec 5 ota (mikor a foto keszult) mar szepen novogetnek a novenyek CO2 nelkul is.

 7. „…bár a természet az egyedek szintjén kedveli a szimmetriát, a társulások szintjén ez már nem jelentkezik.”

  Igaz, lehet hogy nem voltam pontos, én a „sohasem fogunk találni egy szimmetrikus arcot, egy szimmetrikus falevelet” részre reagáltam. Egyébként tökéletesen egyetértek veled.

 8. Öhhh…
  A szimmetria asszimetria vonalba nem szállok be, már csak azért sem, mert ezek szerint kicsit túlgondolkoztátok ezt a dolgot.
  Egyébként hozzászólni lehetett, csak google-fiók kellett hozzá. Ezt most átállítottam, úgyhogy lehet enélkül is írni.
  Egyébként meg ahány ember, annyiféle szemlélet, szóval… 🙂

 9. „ezek szerint kicsit túlgondolkoztátok ezt a dolgot”

  Lehet. 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük