Esszék

Az öreg horgász és a tengernyi kérdés

Valaha volt egy öreg horgász. Rendkívül ügyes volt. Ha senki nem fogott, neki akkor is tele volt a szákja. Hiába kérdzték, hogy mi a titka, ő mindig csak anekdótázott egyet a bajsza alatt.

Sok fiatal horgász fordult hozzá, de ő csak kertelt. Tudta, hogy mit kéne válaszolni, hogy az ifjú titán gondolatait a helyes irányba terelje, de a kisördög ilyenkor mindig megkongatta a vészharangot.

– Normális vagy!? Elárulnád A titkot?! Mi lesz azután? Majd nem te leszel a legjobb!? Kinevetnek majd, mert akinek elárultad, többet fog? Esetleg ő tud valamit, amit te nem és a te titkod az övé lesz, az övé viszont nem lesz a tiéd?! Felejtsd el! Légy te a legjobb! Hisz te tudod A titkot! – suttogott a kisördög  ilyenkor a deres hajú horgász fülébe.

Múltak az évek. Már nem kérdezték az ifjú titánok, hogy mi a titok. Tudták, hogy a választ nem kapják meg. A titok azért titok, mert még nem derült ki. De az ifjú titánok közös erővel megtalálták a titok nyitját. Sőt. Rájöttek arra, hogy hogyan lehetne tovább fejleszteni. Sok gyakorlással, közös munkával egyre több halat fogtak.

Eljött a minden éveben várva várt egyesületi horgászverseny. Az utóbbi öt évben csak az öreg pecás nyert. De ma, még a szél is máshogy fújt.

A titánok, együtt kidolgozott taktikája jól muzsikált. Minden szektorban ők diadalmaskodtak. Kérdezték is sokan, hogy mi a titkuk. A fiúk mindent elmondtak. A sok beszélgetésből újabb és újabb információkat szereztek.

A következő verseny sokkal kiélezettebb volt. Már nem csak a titánok remekeltek. Csak az tudott nyerni, aki minden információt jól tudott felhasználni. Az öreg horgász csak pislogott nagyokat. Egyedül a Nyugdíjjas Gobleinvarró Egyletet vezetőjét, Gizikét sikerült maga mögé utasítania. Pedig A titkot csak ő tudta. Büszkesége nem engedte, hogy kérdezzen. Inkább átment egy másik egyesület  tavára, ahol még a hozzá hasonló mogorva Matulák horgásztak.

Ám egy szép napon, megjelent a tónál egy fiatal, tele kérdésekkel…

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

4 Comments

  1. Nagyon tetszett az írásod Atti. Azt hiszem, hogy ez hatványozottan igaz minden hobbyra, így az akvarisztikára, és az akvakertészetre is.
    Szerencsések vagyunk, hogy itt vagytok nekünk Ti, hogy kiokosítsatok minket, és segítsetek abban, hogy szép akváriumokat építsünk.
    Köszönöm.

  2. Érdekes gondolatébresztő. Teljes mértékben egyetértek a mondanivalójával. Nagyon jó hogy van ez a közösség és hogy meg lehet osztani a tapasztalatokat, problémákat. Enélkül az oldal nélkül (illetve a fórum nélkül) nekem is minden bizonnyal egy guminövényes, esztétikátlan agyonzsúfolt akim lenne. Szerintem sokan vannak még ezzel így. Remélem még sokáig élvezhetjük az oldal színvonalas írásait.

  3. Szerencsére Ti nem vagytok az öreg horgászok, és megosztjátok és megszerettetitek velünk ennek a szép hobbinak minden kis titkát. Ha nem lennétek ilyenk, sokunknak lenne szenvedő növényekkel teli és gicses mű akváriumunk.
    Köszönöm nektek a sok „apró titkot” ami nélkül nem lehetne ezt a szép és érdekes hobbit űzni.

  4. Pedig mennyire megfigyelhető ez egyes halszaporítóknál is…

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük