Olvasók

Before down

Kerestem az utat a végső megoldás felé…
Hát ez nem az lett, de kisérletezési vágyamat kiélhettem, és elkövettem elég sok hibát, kipróbáltam mi hogyan müködik, és mi hogyan nem.

Az aki a tervezéskor már szerepelt egyszer ,,Keresem az utat a végső megoldás felé” címmel.
Akkor még Dél-amerikai biotópnak szántam, ahhoz kéretm segítséget, de közben alakultak a dolgok.
Kiderült, hogy csak június végéig maradhat eredeti helyén az aki, díszként az egyetemünk éttermébe, és utána mivel költöztem haza az egyetemről nem akartam otthagyni mert nem azért küzdöttem vele. Így mivel 4 órás út vár rá az autó csomagtartójában és mire hazaérek újra kell ültetnem, kikérem a véleményeteket mindenről, mert tanulni csak abból lehet!

Az aki adatai:
-standard 60x30x30= 54l gyári Aquael, nem ADA de a tizedébe került, próbálkozni ez is jó
-tető, és alátét juwel gyári
– világítás a gyári T8 15W Sylvania Aquastar + 24 W T5 Osram warm white, elektromos előtéttel mindkettő
– szűrés Eheim 2011, eheim ehfimech, ill ehfisubstrat, de a képen elég jól látszik, mindez a kisebb terhelésért, hogy a szűrőt kevésbé terheljem felrögzítve az aki szintje alá


-fűtés: Jager 50W és 23C fok a víz, a fénycsövej nem fűtenek annyit hogy hűtenem kéne
– talaj bár Key azt írta egyik postjába, hogy bazaltot nem ismerünk, nekem azonban csak ez van, minimális  apró kaviccsal, és sera floradepot táptalajjal
-a növények egy része még egy régebbi akimból átmentett Crypto-k, illetve HM, és  1 hete szereztem pár szál HC-t is van még Ludwigia, két Echino amazonicus, és két Microsorum amiket az Echinok-kal együtt mentettem meg az egyetemünk akváriumainak zord körülményeitől, ezek alapján látszik, hogy nem túl sok faj és nem is nagyon növényes akiba valók, de kezdésnek nem HC-t vagy Glosso-t akartam mert annak kéne fény is nem is kevés, és úgy nehezebb (most ahogy számolom ha 54l az aki akkor 2,73WPG, de mivel kb csak 45l víz van benne így 3,28WPG-ra jön ki)


A fényen még gondolkodok, hogy megtoldjam-e még egy 24 W-os T5-össel, de félek, hogy nem lenne elég időm és tudásom, hogy meggátoljam az algákat…

Halak közül van 3 Loricaria sp. akik nem váltották be a hozzájuk fűzött algaevő reményeket és a Jbl harcsatáp óta nem esznek algát 🙁
Van 9 neonhalam, akiket szerencsére piciként tudtam venni így nem mutatnak számomra kellemetlenül nagynak, de sajna kevesen vannak…
Úszkál még 3 Corydoras trilineatus illetve 1 Cory sp. a boltba sem tudták, hogy mi az, és most nem találom a nevét 🙁


Volt még összesen vagy 15 garnélám, kezdtem egy üveggarival akit nem kellett volna, mert utána megölt 4 amano-t, 8 red cherryt, majd miután láttam, hogy mit csinál, elajándékoztam.

Nemrég vettem két, talán Neocaridina heteropoda-t, amiből egy eltünt a másik meg színváltósat játszik: amikor vettem zöld volt, azért vettem meg, útközben halvénykék, az akiban barnás, másfél hete szürkés-foltos és most meg a képen látható. Ha valaki tudja, hogy mi ez akkor azt szívesen fogadom!
És van még egy almacsiga aki egész nap, mint már itt a blogon olvashattuk áááóóóááá-zik. 😀

Ami a történetet kiegészíti az talán a Co2 amit az elején vagy 3 hétig tabival oldottam meg /Neptun majd Sera/ majd mikor megjött az Easy carbo teljesen áttértem rá. A tabis korszak főleg nagy, mindent ellepő fekete és zöld szakálalgáról szólt, amit a Co2 abbahagyása után, egy növénynyírást követően elfeledtem, elő sem jött. A Co2 egy belső Sera reaktorból származott, az eredménye felejtős. Ez még a kisérletezés eleje volt, amikor mindenféle táppal küzdöttem, majd jött az EI szerint magam kevert makro,és Easy L. Profito ill. Easy carbo napi 2 ml, ez maradt, Co2 azót nincs is.
A vízcserék ált hetente 50%, kb 20-25l,
Ez ingadozik mert több vödör forog amik különböző méretűek. Szerencsémre Mosonmagyaróváron a vizet nem klórozzák így az bajt nemokoz, de Easy Life vízkezelőt használni szoktam, ha már van.
A ph mint a képen az egyetem műszerén is látszik nem alacsony 7.5-és 8 között mozog, az O2 pedig elég jó telítettséget ér el a műszer lapján 🙂

Most ami bajom van az a zöld pontalga, tudom foszforhiány, és már dolgozok az ügyön…
A másik meg egy zöldesbarnás bevonat amit hetente vakarhatok le és nem tudom miért van, talán fény nem elég… Elég zavaró mert az összes üvegen és a fákon is megjelenik.
Ami még bajos és a halak számát is redukálja az a szűrő, mert hát ha a jobb 2211 a 20l-re nem elég akkor a régebbi 2011 54 l-re…
De pár nap és jön egy Prof 2224 ami már a Key-i elveknek is megfelel.
Amin még változtatok valószínüleg, az a Co2, mert akarnék egy nagynyomású szettet de kicsit másképp mint ahogyan a legtöbb helyen látom, ha sikeül akkor köv hét végére beszámolok róla.
Ennyit tudok elmondani róla, talán csak a két vasfát hagytam ki akikhez ragaszkodok, bár az elhelyezésük förtelmes, és azt mutatja, hogy talán soha nem olvastam a ,,Miért nem tud a legtöbb ember berendezni egy akváriumot” c postot…
A jövő a tecnika fejlesztése melett vagy 10 db Amano garnéla lenne, illetve a Loricariáknak szeretnék olyan környzetet, ahol tudnának szaporodni…
Ehhez nem ártana 6.5 pH, ill melegebb víz amit egy Hydor Eth -val oldanék meg majd egyszer.
Üveg ki és befolyócsöveim még nincsnek, gyáriak nem is lesznek, de van kémia laborból csövem és nem messze tőlünk van üveggyár ahol hajlítanak kérésre.
A jövő még a saját keverésű, csapvízhez igazított EI alapján makro táp, mert elég sok az NO3, a micro biztosan Greenaqua-s lesz, ill az Easy carbo szintén marad.
Segítséget kérnék még abban is, ha valaki Zalaegerszeg vagy környéki, akkor jelezze mert a Zalavíztől csapvíz adatokat kiszedni nem könnyű, illetve csak találkoznék már vele!
Azt tudom, hogy Kesztehelyen van szakmabeli de Egerszeg környékiről nem tudok!
Ezután meg csak várom a véleményeket, és ne feledjétek tanulni csak a kritikából lehet, így azt kérnék!

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

6 Comments

 1. Kerested az utad a végső megoldás felé. Azt mondod nem az lett. Én azt mondom, hogy viszont jó úton haladsz.
  A legnagyobb hibának a növényválasztást és a kevés koncepciót mutató elrendezést látom.
  54 literben csak kis levelű, alacsony növésű növényt használhatsz. A többi kinyomja az aki oldalát. Törekedj tudatosan növényt választani. Pont a Green Aqua nyílt napon beszélgettünk erről, hogy az embernek fáj a szíve kivenni egy növényt, ami kinőtte az akit, de muszáj.
  Az elmélettel tökéletesen tisztában vagy, tehát innen már könnyű dolgod lesz 😉

 2. Az algapróblémák egy részén segíteni fog a szűrő és a megfelelő áramlás. :)Mellesleg a Vatera után itt is kapcsolatba kerültünk !(tőlem viszed szerdán a 2224-est) 🙂
  Remélem a személyes találkozáskor segíthetünk egymásnak egy kis tapasztalatcserével !

  Nigro nem tervezel egy kis rovatot ahol egymás között tudnánk cserélni,adni-venni használt dolgokat ?Igy nem kellene sem Vatera,sem más akvarisztikai oldal !?

 3. Sooska, az akvakertesz.hu „Keres, kínál, eladó” topic-ja nem „más” akvarisztikai oldal. Használjátok bátran. 🙂

  Phoximus, ugyanazt gondolom, mint Nigro. Az elméleti alap és elgondolás teljesen a helyén van nálad, idővel nagyon szép akit fogsz majd tudni építeni és ápolni. Sok sikert kívánok hozzá!

 4. Kösz Keymaker rendszeresen látogatom az oldalt,de eddig még nem tűnt fel ez a rész(sem) 🙁

 5. Szia!

  az Echinodorus szerintem is baromi nagy, nekem még a 330 literben is szembántóan nagy helyet foglal egy E.horemanii, de eddig még nekem sem volt szívem megválni tőle.
  a garnélád szerintem Caridina Babaulti.nekem is játszanak „színváltósat” 🙂

 6. Sziasztok!
  Nigro,Key
  köszönöm a tanácsokat, meglátásotokat, próbálkozok… az a bizonyos hogyan rendezzek be meg tanulás alatt ( még jó hogy a post nem papíron van mert asszem a közeljövőben elkopna)

  Sooska972
  pár napja láttam, hogy a vateráról ismerős név itt is szerepel.. de amikor a telefonban mondtad h növényes aki… akkor már sejtettem, hogy itt megtalállak!
  próbálom úgy intézni, hogy legyen időm eszmecserére!

  zigur
  köszi a garnéla határozást! ma az egyik fekete, sárga nélkül a másik meg barnás és a háta narancssárga… ez különben megviccelt, mert júni 4-én vettem és tegnap láttam először.. azt hittem elpusztult, de azóta mindig elöl van
  növényben meg amin gondolkodok még az most a hc ill van hm, azt szeretnék a fák köré..
  a microsoriumok tetszenek de azoknak számomra is túl nagy a levele bár lehet h le kéne vágnom a nagyokat és úgy jobb lenne, majd kipróbálom
  mégegyszer köszi a véleményeket!

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük