Hírek-Esszék

Beszámoló a Suiseki előadásról

A kövek gyűjtése és azok stílus szerinti beosztása, művészeti ággá nőtte ki magát az ázsiai régióban. A mintegy 600 éves múlttal rendelkező Suiseki, rengeteg tapasztalatot és megfigyelést írt már le. Ezeket a megfigyeléseket „aranyszabályokat” érdemes szem előtt tartani az Iwagumi akváriumok létrehozásánál is.

Az előadást Katona Ervintől hallhattuk, aki Magyarország egyik legnagyobb japán kultúra és Susiseki szakértője. Szó esett az előadáson, a formális, informális és a szabad stílusról. Mik azok a jegyek, amelyek alapján egy kő a formális stílusba sorolható. Mikor beszélhetünk informális, illetve szabad stílusról stb.

Sok Suiseki fotót láthattunk, amlyek alapján a típusokat könnyedén megkülönböztethetjük.

Ervin sokat mesélt a japán és a kínai Suiseki különbözőségeiről, a kövek gyűjtéséről és esetleges előkészítéséről, valamint a kövek lábazatául szolgáló tál elkészítéséről is.

Végül Ervin és Gyuri a hozott köveket véleményezte.

Sajnos sok kőről kiderült, hogy a többi kő mellett nem alkalmazható, de egy nagyon fontos dolgot azonban Ervin megemlített.

Az a kő, amelyik valamiért tetszik, lehet, hogy nem jó az adott kompozícióhoz, de semmiképpen sem selejt, vagy eldobandó. Legközelebb ugyanis lehet, hogy pont az a kő lesz kulcsfontosságú egy következő Iwagumi akváriumunkban. Igaza van. Én már tudom 😉

A most  csütörtöki kurzus, a főkő és a melléjük rendelhető kiegészítő kövek viszonyáról fog szólni. Továbbá a résztvevők saját köveivel való gyakorlás következik.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük