Halak

A Galaxy rasbora (Celestial Pearl Danio) tartása és szaporítása

Egy nagyon látványos kis halacskáról szeretnék egy kisebbfajta tévhitromboló leírást készíteni. Aki már látott ilyen kishalat az biztos játszott a gondolattal, hogy neki is jó lenne pár darab otthonra. Azonban  első döbbenetként szembesülnünk kellett az árával. Újdonsült jövevényként az akvarisztika világában, horrorisztikus pénzeket kérnek érte. Különböző marketing célokból ködbe burkolnak mindent, ami a tartásáról s főképp a szaporításáról már tudni lehetne.


Na ennyit a ködösítésről. Most megosztanám saját és egy Holland ismerősömmel összhangban megalkotott szaporítási és tartási elvünket (ami mellesleg kitűnően működik).

Az év első felében jutottam hozzá, egy tíz fős kiscsapathoz, négy hím, hat nőstény arányban. Nem mondhatnám, hogy kezdőnek tartom magam, hisz húsz éve foglalkozom akvarisztikával, de kissé tartottam a jövevényektől. Jobbhíján felszabadítottam egy 57l-es akváriumot, melyben egy pár zebrasávos sügér lakott. Első lépésben kicsit renováltam a hátteret, majd a szűrőt vettem kezelésbe. Mint látszik a beépített tartály már adott volt, csak kisebb átalakítás kellet, vagyis a peremtől egy centire beragasztottam egy tartócsíkot, mert eredetileg nagyobb szivattyú volt rajta.

A következő képen került fel a motortartó, amit csak a helyére kell csúsztatni.

Erre jön a motor, majd az UV-C lámpa csatlakozása.

Jöhet a feltöltés, meg a szűrőanyagok. Első lépésben, bekerül az áramláselosztó.

Természetesen lábakkal lefelé. Ezt egy fél liter kerámia, erre jön a nitrátgyanta, majd a foszfátmegkötő.

Mivel azt már tudtam, hogy a félkemény vizet szeretik, ezért fele osmo, fele csapvíz arányban töltöttem fel nekik az akváriumot. Aztán laptop bekapcs, irány az Internet, hogy némi információhoz jussak, és ekkor jött az első döbbenet! Sehol sem találtam semmi konkrét dolgot! Pedig nem nagy dolgokat kérdeztem, csak hogy mivel tápláljam, milyen hőfokra állítsam a vizet, meg hasonló alapvető dolgok után informálódtam.
Aztán rábukkantam egy srácra, aki készséges volt és nem hajtott el a kérdésáradatom ellenére sem. Nevezzük őt Atinak (jó választás… Admin), mert a holland nevét se kimondani, sem leírni nem tudom. Szóval Atiról tudni kell, hogy a halacska megtalálása óta tartja és szaporítja őket, ideális ember információszerzésre, mert nyitottan viszonyult hozzám. Szóval háromnapnyi nettezés után, kellő információt gyüjtötem, most megosztanám veletek ezen dolgokat, meg félévnyi tapasztalatom.


Első dolog a víz, mint említettem félkemény az ajánlott, fele osmo, fele csapvíz (ha nem jutok osmo vízhez a sima csapvízben is jólérzi magát, ha megfelelően van előkészítve. Értem ez alatt, legalább sera aqvatan használatát. Nálam 24 fokos vízben vannak, Ati 21-23fokon tartja őket, ebből ő is, én is arra jutottunk, hogy elég jól viselik a párfokos ingadozást. Etetés terén is nagyon széles a választék.
Élő eleségként én cyclops, tubifex, diaptomust szoktam nekik adni napközben, reggel szigorúan tápot kapnak. Személyszerint javaslom a jobbfajta lemezes tápokat pl: sera Vipan, de a vipagran babyt is lehet óvatosan adagolni.
Most pár napja beszélgettem arról, hogy társas medencében lehet-e tartani, őket, nos erről nekem semmi tapasztalatom nincs, ezért megkérdeztem Atit, aki kinevetett! Kiderült kisebb dániófélékel, pontylazacokkal kitűnően társíthatók. Én vörösneonokkal szeretném társítani és ezekután meg is, fogom valósítani (ha majd megtettem beszámolok róla)
Szóval foglaljuk össze röviden eddig mit is, tudunk:

 • A vízminőségre nem feltétlen érzékeny
 • Táplálása sem jelenthet gondot senkinek
 • Néhány békés halfajjal jól társítható
 • Párfokos, nem állandó hő ingást jól tűri
 • Sűrűn növényesített medencét, vagy sok búvóhelyet igényel

Ezzel azt hiszem a legtöbbeknek ki is elégítettem a kíváncsiságát
Most jöjjenek a nagyravágyók, vagyis trükkök a szaporításhoz! Ha apróságaink jólérzik magukat, nagy a valószínűsége, hogy szaporodni fognak. Nem történt ez nálam sem másként, bár azt tudni kell, hogy első ikrázás a tartóakváriumban történt. Ezt is már csak az anubias körül úszkáló apróságokból tudtam meg. Rögtön kihalásztam őket és véletlen se legyen probléma a tartóakvárium vizével töltöttem meg egy ikráztatásra használt kis 16literes akit. Ebbe szivacsszűrő, 25w-os fűtő, némi moha és semmi világítás (később szó lesz róla). Ismét internet és beszélgetés Atival. Ő elpanaszolta, hogy nála éppen nem igazán akarnak ikrázni, pedig majd ki durrannak az ikrától, de azért elmondta, hogyan is szokta ikráztatni őket. Kiderült reggeli órákat szeretik a picúrok. Egoista létem ellenére azért foglalkozni kezdetem Ati problémájával is mindazokon felül, hogy nálam az általa elmondottak alapján szépen gyarapodtak az ikrák.
Most lássuk, hogyan is lehet szaporítani a vadon be fogott példányokat. Először a csoportos ikráztatásról pár szót. A lényeg, hogy a csapat, amit külön tettünk csak egy hímet tartalmazzon. Egy hímhez maximum három nőstény ajánlott.
Feltételek a sikerhez: 16 literes akváriumtól ne nagyon tegyük őket nagyobb medencébe, mert csak bujkálni fognak egymás elöl.
Alapfeltétel az összes ikráztatási módhoz, ami felsorolásra kerül, hogy a feltöltéshez 75%-ban a tartó medence vizét használjuk!!!!!!!! A sűrű gyökeres növény, vagy jávaimoha is elengedhetetlen a sikeres ikráztatáshoz!
Gondok ezzel a módszerrel: kitolódik az egyes nőstények közötti párzási időtartam, kevesebb a megtermékenyült ikra.
Előnyök: vadonbefogott példányoknál csak ez a módszer működik. (Ezt csak és kizárólag Ati elmondása alapján írtam, erre csak az ő tapasztalatai és sikerei a bizonyíték)
Csoportos ikráztatás akváriumi szaporulatnál: Itt megemlíteném, hogy ezt én személyszerint nem ajánlom senkinek. Nagyon körülményes, és a siker sem garantálható. Akinek van kedve kísérletezni, az a vadonbefogottak szerint tegye (Ha esetleg kísérletező kedvű kollégák(akvaristák)sikerrel járnak e téren azt örömmel venném ha tudatnák velem is)
Párok külön ivatása: Növényzet, víz a már említetek szerint! A külön tett párt nyugodt, nem természetes fényvisszonyoktol mentes helyen sikeresen ivathatjuk.
Gondok:Az ikrarakás ideje 2 naptól 2 hétig is húzódhat. A kezdő akvaristák nem biztos, hogy meg tudják teremteni ezeket a körülményeket.
S most vissza Ati problémájához és a sikeres ikráztatás kidolgozásához! Azt már tudjuk milyen problémával küzd ATI, jöjjön a megoldás! Valami külföldi akvarista fórum adta az alapot a módszerhez, ne kérdezze senki melyik, mert ha lelőnek se tudom már megmondani. A probléma ott is hasonló volt, vagyis reggeli időszakhoz kötött ívás. Sok jó megoldás született, de a kis dánióknál csak egy jött be.
Hogyan is lehet fent tartani a reggelt több órán keresztül?


1.=Tedd külön a párt, mit kiválasztottál
2.=A vizet s a növényzetet a már említettek szerint, készítsd elő
3.=Átlagos újságpapírral vond körbe az akváriumot
4.=Helyezd be a párt, nappal
5.=Este, vagyis mielőtt a nappali fényviszonyok csökkenni kezdenének, világítsd meg az akváriumot,(nem kell reflektort használni, elég egy kisteljesítményű éjjelilámpa)

6.=Reggel, ha már felkelt a nap kapcsold ki a lámpát
7.=Várd az eredményt!

Előnyök: ez a módszer 100%-os siker a megtermékenyített ikraszámban.
Hátrány: bár eddig ez a legjobb módszer mit ki tudtunk találni, az idő itt is kitolódhat. A leghosszabb időtartamú ikrázás nálam így egyszer a tizenegyedik napon történt.

Az eddig elmondott módszerekből én már csak az utóbbit használom, mert az amúgy sem nagy ikraszámból (egy nőstény 20-30 ikrát rak) így csak egy alkalommal találtam egyetlen egy megtermékenyítetlen ikrát. De miután még mindig újnak számít ez a halacska az akvarisztika világában, nem biztos hogy ez a legtökéletesebb módszer az ívatásra. Ha sikeres volt az ívatás akkor pár nap és jönnek a picik. Én először azthittem hogy elpusztultak mert több napon keresztül is képesek egyhelyben feküdni az első elúszásig. Az ikrák mellesleg meglepően nagyobbak, mint amire számítanánk. Lerakástól számított harmadik napon kelnek ki, (senki ne ijedjen meg ha ez az idő kitolódik egy két napot, ha nem fehéredett el az ikra, vagyis termékeny akkor ki is fog kelni).
Indító eleség: fogj egy kávédarálót és minőségi tápokat addig darálj benne még egy darab planktonhálón át nem tudod szitálni (az én receptem=egy mokkáskanál sera micropan+félkanál sera granured) Ettől nőnek mint a gomba.

A kicsiknek az akváriumát az elúszás percétől kezdve napi 12 órán át megvilágítom és kétóránként etetem őket. Csak a természetes fény nem elég nekik úgy vettem észre. Remélem ez a kis beszámoló kedvet csinál mindenkinek, aki egy gyönyörű mozgékony kishallal szeretné feldobni akváriumát.


Persze azt remélem a legjobban, hogy aki érez magában annyi tapasztalatot és elszántságot az próbálkozni fog a szaporítással. Mert minél többen lennénk, annál jobb módszerek kerülhetnek napvilágra ezen jövevény szaporítására.Ha valaki úgy érzi kihagytam valamit ami fontos lehet, az tudassa velem és korrigálom a hibám. Mindenkinek sok sikert mind a tartáshoz, mind a szaporításhoz.


Hogy tetszett?

Tetszett
9
Imádtam
7
Nem is tudom...
0

You may also like

39 Comments

 1. Láttam ezeröccázér ilyen halat,majd ha olcsóbb lesz akkor veszek a garnélás akiba .

 2. Nagyon jo az ira, valoban hianypotlo. Nemetorszagban lattam oket elosszor, azota fontolgatom a dolgot. Sajnos az ara itthon huzos, odakint baratsagosabb volt.
  Ha valakinek van elado hala (Dj_Ston), kerem irjon levelet. (leginkabb januar vege fele szeretnem oket telepiteni)

 3. Sajnos nálam még csak két hónapos a legöregebb szaporulat,de neten már kaphatsz 800ft ért is.
  Azt hiszem a bette faromon van mindig eladó.
  Persze nekem az volna a legjobb ha megvárnád az én álományom eladását:-)

 4. Sziasztok!

  Itt Miskolcon egy halas barátomnak is sikerült szaporítani!
  Ő 650ft körül adja darabját!

  sajomeno

 5. megint egy kellemes cikk gratula a szerzonek! meg mindig gyonyoru ez a hal

 6. Dj_Ston, ha felcseperednek a kicsik en kivarom mig eladosorba kerulnek. Jol mutatnanak a Nano 20-asban.

  Tamogassuk a blogon levoket! 😉
  Persze Budapesti atvetel lenne a szerencses, remelem pesti vagy. dobj egy emailt ha gondolod a lantos pont viktor kukac gmail.com -ra

 7. Hello!
  Én is szeretnék egy pár ilyen halat :). Valaki tudja hol lehet kapni őket Budapesten ? Vagy akinél felcseperedik egy két felesleges azoktól is szívesen vásárolnék! email: [email protected]
  Köszönöm

 8. sajomeno csak nem V. L. gondolsz?
  Nagyon szép álományt hozzot össze,és ami nekem nagyon tetszik a legegyszerűbb módszerrel.
  Ne érts félre nagyon tisztelem az edigi tenyésztői munkásságát.

 9. Dj_Ston, kérlek add meg az email címedet hogy felvehessem veled a kapcsolatot. Köszi

 10. Az email címem:[email protected]
  De a blogon is válaszolok minden kérdésre.
  MÉG EL NEM FELEDEM MONDJUNK KÖSZÖNETET NIGRÓNAK a cikkben található közeli halasképekért!

 11. Dj_Ston, szerinted hany honaposan szabad oket eladni-vasarolni. Mikor gondolod a szaporulatot eladasra bocsajtani?

 12. Dj_Stone!

  A Vörös neont társhalként nem tartom jó ötletnek, az eltérő hőfokigény miatt.

 13. Nálam a neonok is ezen a hőfokon vannak tartva, de ez más.
  Igazság szerint nem tudom mikkorra érik el az eladási méretet, de azt is figyelembe kell venni, hogy nagyon sokáig nem színesednek. Egy ismerősnél kb 1cm-sek voltak, mikor kezdett kivehető lenni a színük alapján mely lesz nőstény, mely hím. Az én legidősebb álományom 6mm körüli. Bízom benne, hogy pár hét és optimális lesz a méretük és a színük is.

 14. Én ezt a kis halacskát a napokban vettem 750 Ft/db áron.
  Egyenlőre csak 2 figyel a garnélás akiban, de szerintem a héten veszek még 4-et.

 15. Szia!

  Sajnos itt a környékemen nem lehet kapni galaxit sehol, ezért egy kis segítséget kérnék szépen a kedves tenyésztőktől hogy általuk hozzájuthatok-e! Egyébként külön garnis medencébe mennének!
  Jöhetne picike is!!!!

  Előre is köszi!

 16. Nekem olyan gondom van, hogy némelyiknek be van esve a hasa mintha nem etetném őket.
  Pedig 3x is kapnak 1 nap. Aztán szép lassan elhullanak. A kereskedésben adtak ilyen sárga tablettát ami állítólag jó… de nem.
  Van valakinek valami ötlet? Az egészségeseket már átraktam 1 másik akiba.

 17. Reggelire sera vipan baby, Ebédre élő tubi ( de azt nem minden nap) , estére meg aqua food lemezestáp. De most olvasom rajta hogy ez utóbbi gyógytáp: „ellenállóvá teszi őket sok baktérium és bőrparazitával szemben” heti 1 szeri etetéssel.
  Van az akiban endler guppi, azok még szaporodnak is és semmi bajuk.

 18. Sziasztok! Teljesen kezdő vagyok ezen a téren, van egy 15 fős csapatom,szeretnék egy 260 L es akváriumot az utódaikkal megtölteni idővel. A módszert teljesen értem (nagyon jól fogalmazta meg a szerző) Viszont hogyan különböztetem meg 100%osan a kifejlett egyedek nemét illetve honnan tudom hogy melyik ikra van megtermékenyítve? Esetleg más vízezelőt

 19. Sikerült a felét beírnom csak… :-/ Szóval: Más vízkezelőszert nem kell az ívatómedence vizébe rakni pl fertőtlenítőszert? Ha nem tudom ilyen sűrűn etetni őket csak naponta 2szer este és reggel akkor is érdemes belekezdenem?

 20. Azóta sok akvaristánál társas medencében is sikerült kicsiket felnevelni, de tény, hogy ívatómedencében sokkal nagyobb marad a szaporulat. A hímek sokkal színesebbek, mint a nőstények. A hímek hát, has és farokúszóján két fekete csík fut végig. Sok sikert hozzájuk 🙂

 21. Jó kis iromány! Köszönjük! Tegnap vásároltam 12 példányt… Gyönyörű kis halak!

 22. Sziasztok! Nem mai a post, de sikerült végül a vörös neonokkal társítani? A vízrétegben jellemzően hol úszkálnak? Feljebb, vagy középen / alul inkább ahol a neonok? Köszi!

  1. Általában bejárják az egész vízoszlopot. Neonokkal bátran társítható. Azóta jól megismertük ezeket a szép razbórákat. 🙂

 23. Sziasztok.
  Nekem is volt 4db gyönyörű kis halacskám.
  Kb 4 hónapig szépen meg voltak.
  És jött a has beesése, és az elhullás.
  Azóta az akksiba co2 került, ami új, meg talán süllyedő nagyobb eleség.
  Szerintetek mi okozhatta ezt?
  Valakinek lesznek kis eladó halacskái?
  És ha igen Sárvárra valahogy el tudnak jutni?

  1. Szia! A has beesés bélfertőzés jele lehet. Sajnos nehéz megmondani az okát.
   Sárváron is van díszhalkereskedés. Rendeld meg bátran nála a halacskát, vagy javaslom az Akvakertész fórumot és ott tedd fel a kérdést. 😉

   1. Köszönöm a gyors választ.
    Bélfertőzést mivel lehet megszüntetni?
    Sajnos pár neonhalam is elpusztult ugyanezzel a tünettel.
    Még nekem azt ajánlották próbáljak ki apróbb eleséget, nem biztos meg tudják emészteni a nagyobb szemű süllyedő eleséget. Tény hogy a neonok egybe akarják bekapni.

    1. Sajnos nem sok remény van. 1 hét koplalás után át kéne állni jó minőségű és (apró szemű) eleségre.

 24. Jó estet kívánok nekem nincsen csak egyi hím meg két nőstény már egyi hete negyi vagi öt növényre icraszac de az ősei icra meg fehéreket, külön tetem őket egyi 10 literes aki bán ótan is icrastak de azok igaz icrak is meg feheretek. Körbe vontam az akit uisag papíralapú potntosan ahogy le írta, mi lehet a probléma mit nem csinálok jól??????

  1. Esetleg próbálj meg levegőztetni, illetve érdemes xantakridint csepegtetni a vízbe, hogy ne penészedjenek meg az ikrák.

 25. Jo napot kívánok megint csak lene egyi kérdésem, miutan ki vettem a szülőket azután vegyem le az uisag papírt vagyi hagytam ráírta hogyi ne kapjon fényt?????elore is köszönöm és bocsánat ha zavarkodnek

  1. Szia! Miután kivetted a szülőket, már nem kell az újságpapír.

 26. Jo napot megynt en zavarkodnak, hasznaltam xantakridint de ugyan ugyi penyeszednek meg az icrac,Mar nem Tudor mit csinaljak minden nap latok Egyi Egyi levelen icracat de mind feherednek meg,Mostan gyarapitotam a csalad Számológép is,van negy him meg harom nőstény,mit lehetne meg tenni??? Köszönöm a megértést

 27. Meg egyi kérdés? Metán egyi 54 literes akvariumban vannak de meg van egyi 8 literes gombom rakják át a gombe vagyi hagyam a 54 Ben????? Előre és köszönöm

 28. Szia Ez valóban egy nagyon korrekt írás,cikk hogy más is helyén tudja viselni kis halaxik szaporodását.
  nagyon köszönöm hogy ezt ilyen érthetően leírtan nekünk .
  igazán jó ember vagy
  köszi

 29. Szia Ez valóban egy nagyon korrekt írás,cikk hogy más is helyén tudja viselni kis galaxik szaporodását.
  nagyon köszönöm hogy ezt ilyen érthetően leírtad nekünk .
  igazán jó ember vagy
  köszi

 30. Sziasztok..Nekem kb 10 darab van az akvában 400literes..de szeretnéknmég sokat.Ha lenne valakinel elado vennék is de most kedvet kaptam a szaporitásra:)…ha van esetleg friss info ,várom

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük