Halak

Hasznos csigák az akváriumban

Előre leszögezem, hogy én soha nem írtottam az akváriumomban egy csigát sem. Mégis sokan tűzzel vassal üldözik, mert ellepi őket a csigahad. Megfigyeléseimet semmilyen tudományos tanulmány nem támasztja alá, szóval lehet fenntartással kezelni. 🙂

Ott tartottam, hogy van csigám, de nem kűzdök ellenük. Sőt. Kifejezetten kedvelem őket. Behurcolásuk rém egyszerű, hiszen bármelyik, frissen beszerzett vízinövény levele alatt ott lapulhat. Színt visznek az akváriumba. Itt-ott megjelennek, hol az üvegen, hol a köveken, esetleg a növények levelein. Amikor a frontüvegen végigvonulnak, jól megfigyelhető, ahogy szájukkal folyamatos ÁóÁó-t kiáltva tisztítják a tiszta üveget. Elszaporodásuknak két dolog szab gátat. Az amano garnélák és a rendszeres akváriumtisztítás. A garnélák, gyakorlatilag ádáz kűzdelmet folytatnak a csigákkal az élelemszerzésben. Persze a csigák esélye annyi, mint a nyudíjasnak helyet vadászni a metrón. Kevés, de persze azért néhány nyugdíjas is odaér az üres helyekre. 🙂 Elnézést, ez a hasonlat kicsit morbid volt. Szóval ez az egyik ok.  A másik, a gondosan karban tartott akvárium. Ez is könnyen elfogadható, hiszen a mulm és az ételmaradék eltávolítása, szintén csökkenti a csigák tápanyag beszerzési forrásait. Ezzel gyakorlatilag kordában van tartva csigaállományunk.

Sokszor olvasom, hogy a csigák felzabálták a növények leveleit. Én azt tapasztaltam, hogy a csigák, csak az elhalt leveleket eszik meg. Lehet, hogy azoknak, akik látták a csigáikat növényt enni, azoknak a növényei esetleg rossz kondiban voltak? A csigák már tudták, hogy vége a növénynek, a gazdi meg még nem? Talán.

Sok alga van, amivel viszont csak ők, vagy ők is boldogulnak. Ilyenek például a pontalgák:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek tipikusan azok az algák, amelyek kedvenc berendezési tárgyainkat lepik el. A köveket, vasfákat, lassan növő növények  (anubias) leveleit. Erre az algára kiválóan alkalmasak a csigák. Ellenkező estben sikálhatunk napestig, de az állapot csak átmeneti lesz. Nagyobb termetű csigákból az almacsigát nem kedvelem, nem is nagyon tartottam még. Róla nyilatkozni nem tudok. Viszont bátran ajánlom a Neritinákat. Sokan azt gondolják, hogy csak tengeri létezik belőlük, pedig van brackvízi és édesvízi változatuk is.

Ezek a csigák igen látványosak és hasznosak is. A növényeket nem bántják és ha mégis attól félnénk, hogy elszaporodnának, megnyugtatok mindenkit, hogy a lerakott petéik csak sósvízben kelnek ki. Egy dologra azonban figyelni kell, szeretnek meglógni. Tehát az akvárium fedését meg kell oldani.
Egy szó mint száz. Szeretem a csigákat! Ugyanúgy színt visznek az akváriumba, ahogy a garnélák. Lassú mozgásuk miatt jól megfigyelhetők és a fent leírt okok miatt hasznosak is szerintem.

Hogy tetszett?

Tetszett
3
Imádtam
1
Nem is tudom...
0

You may also like

42 Comments

 1. Nekem még nem volt gondom a csigákkal. Igaz egy párat behoztam vmelyik növénnyel de nem zavarnak. Csak az a baj hogy nem tudom mi a nevük. A legnagyobbnak az átmérője az 1cm is alig éri el és lapos csigák tehát síkban van,nincs csúcsa 🙂 ez vhogy hülye megfogalmazás lett. és fehéres átlátszó színük van nem tudod mi lehet a neve

 2. „Amikor a frontüvegen végigvonulnak, jól megfigyelhető, ahogy szájukkal folyamatos ÁóÁó-t kiáltva tisztítják a tiszta üveget.”

  Ezen nagyon mosolyogtam. 🙂
  Én is kedvelem őket.

 3. Szia Nigró!

  Ezek tényleg szépek, és hasznosak.De megint az jut az eszembe hogy hol lehet ilyeneket beszerezni?

 4. Mostanában több kereskedésben is láttam a növényeken ilyet, de nem tudom pontosan melyik lehet ez:
  http://www.flmnh.ufl.edu/natsci/malacology/fl-snail/snails1.htm
  esetleg itt keresgélj.

 5. Zumi, a legutóbbi Akváriummagazinban van egy cikk a csigákról. A költözés miatt, most nem találom. A cikk írója tart és tenyészt is ilyeneket. Őt kell megkeresni.

 6. Gratulálok!
  Nagyon tetszik a blogod!
  Üdv csigafan.
  ui: A cikket én irtam!:)

 7. 🙂 akkor a kör bezárult. Bár úgy rémlik, mintha valamelyik cseten kerestem volna rajtad Neritinákat, de asszem neked sem volt nagyon eladó. Nálam nem túl aktívak szegények. 1 sziklát másznak körbe egész nap és szinte mindig ugyanott tanyáznak. Tudod ennek az okát? Bár asszem a cseten is említettem, hogy egy ledöglött állomány utolsó élő darabjait hoztuk el…

 8. :),igen deszéltünk.:)Neritinaim sajna nem a legaktivabbak…
  Brak vízbe semmit nem csináltak, édes vizbe viszont peréztek, de nem keltek ki.
  ….Tán örök hűséget tettek a szikládnak:)
  Éljenek a vízi csigák!!!!:)

 9. Zumi: Neritinákat minap a Bb.-i Lurdy bevásárló központban láttam,
  a ZooDom kiskereskedésében.
  Volt „zebra” is és „hagyma” nevezetűek is:)Jó kondicióban tündököltek!!

 10. Magyarországon rendkivül közkedvelt akváriumi élőlénye a vízicsiga.
  Azonban egyes helyeken, mint például (Florida, Kalifornia,Texas) hatalmas ökosziszténai károkat okoznak.
  Pomacea canaliculata csapatos vándorlásukkal és szaporulatukkal több hektáros rizsföldeket, tarógyökereket pusztítanak el.
  Az ott élők teljes gőzzel igyekeznek a terjeszkedésük visszaszorításán.
  Pl. az emberek földterületeiket rézdróttal kerítik körbe.
  Rézdrót mérgezőleg hat ezekre a puhatestűekre, így a csigák messze elkerülik ezeket a területeket.
  Hogy miért nincs itt még „csigahatalom”?
  Annak két oka van:
  1.Ezek az állatok fagypont alatt kipusztulnak.
  2.Nem engedjük szabadjára a természetbe.
  …Hisz felelősek vagyunk saját tulajdonú kedvenceinkért!

 11. Szia Csigafan!
  Köszi, a tippet.
  Ha lenne eladó csigád , remélem itt dobod majd fel.
  Egyébként a Nigro álltal említett ledöglöt állomány utolsó tagja nálam tanyázik.De az enyém szépen bejárja az akváriumot.Igaz az üvegről sem jön le.Csak köröz és keresi a haverjait vagy a menekülésen töri a fejét.

 12. Sziasztok!Nemrég vettünk maláj tornyos csigát, (kb.1,5-2hó) azóta vagy 100-an vannak, nem túlzok, folyton mozog a föld:)
  Kérdésem hogy lehet ezeknek a csigáknak a számát kordában tartani?(Kifogni őket szinte lehetetlen,nagyrészt a talajban élnek..)Eleocharist szeretnék ültetni, vagy hasonló fűszerű növényt, de ha jól sikerül a telelpítés, még nehezebb lesz a csigákat kifogni…

 13. Sziasztok!

  Ma sikerült ilyen csigákat beszereznem. Egy dolgot mondjatok meg. Miért akarnak kijönni az akváriumból? ÉS hogy a garnéláktól miért vadultak meg a gurámik? Lebegnek az egyik sarokban mozdulatlanul!

  Az oldal pedig hibátlan! Sokat lehet tanulni a cikkekből!

 14. Maláj tornyos, vagy Neritina csigákat sikerült beszerezned? A Neritina nálam is kijár. A tornyos csak éjszaka jár fel, de csak az üvegre, a vízből nem mászik ki.
  A gurámikra nincs ötletem. Max annyi, hogy be vannak xarva, mert szerintük olyan állat, mint a garnéla nincs is. 🙂

 15. Neritina zebrát sikerült szereznem. Boltban az eladó első kérdése. Nigro oldala? Remélem nem volt baj hogy igent mondtam. Amúgy szerintem elég nagy elismerés hogy volt az újságban is hogy létezik ez az egész csoda másrészt hogy tudták a boltban. Szerintem ez jó!

 16. Gurámik kezdik megszokni az új albérlőket. Majd holnap kiderül mi van mert már lámpa oltás van. Attól félek vitorlások nehogy meg egyék a kis garnélákat mert többször ment a kergetés, de esélyük nem volt 😀 Amúgy erről valami tapasztalat hogy megeszik őket a nagyobb halak?

 17. A Neritina nekem is kimászott régebben, de elég sok ideig bírta 🙂 Nekem tűntek el garnéláim, amit hazavittem faternak, és ott a vitorláshal ette meg, de a hal nagy, a red cherryk pedig kicsik voltak 🙂

 18. Neritinák nálam elég jól beváltak egy hétig nem csináltak sok mindent, de azóta belelkesültek és egész nap rohangálnak az akváriumban egy két helyről el is tűnt az alga. Viszont megjelentek fehér kis ovális valamik az akváriumban azok a peték lesznek?

  popovics:
  Nekem a garnélák kinyírták a vitorláshalakat 😀 Megvettem a garnélákat egyből nekik rontottak a vitorlások. Másnap egyet se láttam gondoltam oké ennyi volt pár nap múlva meghalt az egyik vitorlás de így látni lehetett hogy nincs túl jól majd a másik is… Reggel lámpa felkapcsol látom másik is meghalt és láss csodát a garnélák ott rohangáltak az akvárium alján tök boldogan és ez a mai napig így van… 😀

 19. Labirintkopoltyus!Igen azok bizony peték lesznek!kemény meló letakarítani az üvegről, meg a tárgyakról, mert elég ragaszkodóak.
  Nagyobb hal megeszi a garnélát témára csak annyit, hogy nálam a diszkoszok mellett simán elvannak a garnélák. eleinte kiváncsiak voltak rájuk megkóstoltak néhányat de valószínűleg nem ízlett nekik, ugyanez a tapasztalat a törpe gömbhalakkal is(valaki írta, valahol itt a blogon, hogy megeszik a garnéláit).nem esz meg csak megkóstol :)A diszkosz.hu-n olvastam egyébként, hogy ikráztató hálóban vagy éjszaka kell a garnélákat berakni, mert amíg nem veszik fel az akváriumod „szagát” addig kajának vélik őket, de ha már egy ideje benne vannak jó esély van rá, hogy rájuk se bagóznak,( mint nálam).

 20. zigur:

  Köszi a tippet a garnélákkal kapcsolatban majd legközelebb kipróbálom, de a vicc hogy csak a vitorlások raboltak rá a gurámik amik kétszer akkorák inkább csak megijedtek tőlük.

  De a peték csak sós vízben kelnek ki nem? Valahol olvastam, de szerintem itt. De szerintem le se tudnám szedni mert olyan helyen van a vasfán meg a köveken hogy elképzelni nem tudom hogy rakták oda őket 🙂 Ha ki kelnek se nagy gond vagy igen?

 21. Labirintkopoltyus:

  A peték csak sós vízben kelnek ki.Ha kikelnek akkor csoda történt vagy valaki beleejtett az akváriumodba egy kiló sót.:)

 22. gondolkoztam hogy kéne kelteni párat csak a kihívás kedvéért mert párat kitudnék szedni sértetlenül…

 23. Sziasztok!
  Karácsony mohát vettem frissen összeállított 20l nano akvárimba vasfára damilozva másfél hete. Tegnap 8-10 kis csigát talátam. Egyenlőre nem tudom beazonosítani milyen fajták: igen aprók, de gyorsan nőnek. Először szerettem volna növényekkel „befuttatni” az aljzat kavicsait, mjad a víz beálltával egy betta splendens, 2 narancsúszós páncélosharcsa került volna bele.
  2 kérdés: 1. ezek szerint sós a vizem? .-)
  2. Vajon mit fognak reagálni a halak a csigákra, és fordítva…

 24. Szia Lenny
  1 Léteznek „közönséges” édes vízi csigák, melynek petéi kikelnek az édesvízben.
  2 A halaid és a csigák haverok lesznek. 😉

 25. Kösz a gyors választ!
  Azt nem szeretném, hogy nagyon elszaporodanak, de irtani sem szereném őket. Meglátjuk, beáll-e magától egy egészséges „menetrend”.

 26. Sziasztok!

  Nekem annó Tányércsigáim (Planorbarius corneus) voltak. Azok a kis barnák. ( Ha jól azonosítottam be akkor ez a neve. 🙂 ). Ezek nagy részét a növényekkel hurcoltam be. Szinte csak jó tapasztalatom van ezzel a csigafajjal kapcsolatban, bár az összes kereskedő akivel találkoztam írtja őket mert nagyon el tudnak szaporodni. Nem kétséges, igaz. Nálam is ez történt, de én ennek csak örültem. Ez akkor következett be amikor az alga ellepte az akimat. 2-3 hónap se telt bele az akim (kis túlzással 🙂 ) úgy csillogott-villogott mintha csak most üzemeltem volna be (ekkorra már rengeteg csigám volt, talán 100-150 is lehetett). Viszont ahogy elfogyott az alga a számuk elkezdett csökkenni és csak néhány maradt közülük (10-20 db). A hátránya csak az volt, hogy az üres házakat kézzel kellett kiszemezgetni. A mai napig van még a kavicsban csigaház amit nem tudtam kiválogatni. Sajnos ma már sehol se tudok beszerezni ilyen csigákat pedig szükségem lenne rájuk megint. Az a fránya alga…

 27. Mondanám, hogy vegyél növényt és lesz rajta… 🙂
  Viccen kívül, rengeteg akváriumban van ilyen csiga. Kérdezz rá az akvakertészen, hogy a közeledben lakók közül ki adna neked egy marékkal 😉
  Lorenzo Ruiz is hasonlóan vélekedett mint te. A csigákat ő is alkalmazta. Lehet hogy tényleg működik…?! 😉

 28. Én is növénnyel hurcoltam be a csigákat, de engem nem zavarnak. Túl kicsik, hogy a ki (be) látásba zavarjanak, és az üveget is tisztítják. Valahogy a természetes egyensúly részének tekintem őket. Nem írtom, annyira még nem szaporodtak el.

 29. hello!tegnap vettunk ket csigat az akvariumba.eddig meg nem voltak,csak 23 guppi.tegnap este raktam bele oket,az egyik kijott kicsit aztan azota semmi.az is megfordult a fejemben,hogy az egyik esetleg nem is elt mar akkor sem,amikor elhoztam oket.vagy ez normalis,hogy nem nagyon latni mozogni oket?koszi a valaszt:leila.

 30. Szia Leila! Nem mondtad, hogy pontosan milyen csigák is ezek. Sok csiga akár néhány napig sem mozdul, aztán egyszer csak nekilódul és huss! 🙂
  Viszont ha 1-2 nap múlva sem moccannak, vedd ki a házat ás szagold meg. Ha kellemetlen szaga van, akkor sajna nem élte túl.

 31. Sziasztok! Leállt ez a topik, de ideszórhatnék egy kérdést?

  Nekem vannak zebracsigák, semmi baj velük. De én is behurcoltam valami átlátszó házú csigafajt, és nem szeretném őket. Ajánlották, hogy botiát vegyek. Csak azt nem tudom, a zebracsigákkal mi lesz? azokat is bántják majd (ezek nagyok, 3 centis házzal)? konkrétan ezt a fajt venném a botiák közül:

  http://www.aquahobby.com/gallery/loaches/e_Acanthocobitis_botia.php

  vagy ezt:

  Botia histronica – Tigris botia

  segítsetek, please!

 32. A Zebracsigákat is jóízűen el fogják fogyasztani 😉
  Vedd ki őket addig, vagy keress más módot.

 33. Tudnátok segíteni? Másfél hónapja vettünk 1 alma és 1 hagyma csigát. Pár hete vettük észre, hogy kis fehér petéket rak le valamelyik. Mostanra kiderült, hogy a hagyma csigusz a tettes. Sajnos a peték egyre többek, és már mindent ellepnek. Tudom, hogy nem kelnek ki édes vízben, de nem is akarnám szaporítani őket. Csak a petékből van elegem, nagyon zavaró. Kidobni nem szeretném a csiguszt, és nyitott akviba sem szívesen adnám oda. A kérdés: milyen hal tudná ezeket a petéket eltávolítani. (Algázó és morgó harcsám is van, de nem írtják őket.)

  1. Nem tudok róla, hogy bármi is elfogyasztaná a petéket. Az üvegről pengével, a dekorációról Pro pickerrel szoktam lekaparni, ha nagyon zavaró helyen van.

 34. Köszi a választ. Azóta odaadtam a hagyma csiguszt egy ismerősömnek, aki bevállalta a vele járó petéket is. – Épp mit látok tegnap? Az egyik vitorlásom szedegette a petéket! Hátha ráérez az ízére.
  Esetleg, tudnál ilyen csigafajtákat javasolni…
  1. Ne legyen szapora, ha több van belőle. (Vagy ha szapora: akkor cölibátus.)
  2. Egymagában ne petézzen mindenfelé. (Ne legyen univerzális.)
  3. Olyan csigák, amik egymással nem szaporodnak. (Akkor tartanák TÖBB fajtából egyet-egyet.)

  1. A Tylomelania (Sulawesi csiga) nem túl szapora, nem rak petét és jól is néz ki 😉

 35. Megnéztem a Tylomelania (Sulawesi) csigát, és tényleg jól néz ki!!! Igazi STAR WARS betyár! Meg aztán, ahogy utána olvastam, havonta egyet szül: az nem is rossz. Ha jól értelmeztem, egymagában nem is szaporodik. Nekem a narancs színű tetszik a legjobban.

  – Nem tudom, a két vitorlásunk bántaná e a csiguszt? Most egy sárga alma van az akviba. Egyszer láttam, hogy odakapott néhányszor az egyik, de azóta már összeszoktak , és nem foglalkoznak vele. (Még fiatalok, kb. 4-5 centi + vitorla.)
  – 4 díszmárnánk is van. 2 csíkos, és 2 DOLLÁR zöld. A csigusszal elég szemtelenek, úgyhogy odaadom másnak!
  – Mit tudsz róla? Ez a sci -fi betyár (nyúl csiga), szaporodik e a különböző színű változatokkal, pl.: mint a mollyk?

  / Még csak 4 hónapja foglalkozom halakkal és csigákkal, úgyhogy szívesen fogadok minden segítő jó tanácsot. Köszi!/

 36. Sziasztok!

  Ma vásároltam egy sárga almacsigát. A vásárlást követően 10 percen belül akváriumba ersztettem. 3 óra telt el azóta, és a csiga csak lebeg a víz felszínen.

  Kérdés: most egy döglött csigát adtak el nekem, vagy majd észhez tér ?

  Köszi a kommenteket előre is.

  1. Vedd ki és szagold meg. Ha nem büdi, akkor még simán túlélhet. 😉

 37. Szerintem is hasznosak a csigák de nem mindig. igaz hogy néhány ember nem szereti a csigát .Az igaz hogy a csiga erős.

 38. . De én oda írnám hogy az almacsigám megzabálta az arany halam, és a fekete gülüszemű halam is. 1 hét alatt. Pedig békés állat.

  1. Bizony, az almacsiga jó ellenpélda 🙂
   Viszont pár éve be van tiltva az EU-ban a forgalmazása. Régóta meg van neked?

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük