Olvasók

Hedzug alakulóban lévő vize

Először mint sokan, én is köszönetet mondanék NIGRO-nak a csodás oldalért, amiből oly sokat tanultam.;)

Egy kicsit most mesélek nektek.Kezdetekről, tanulásról, újraindulásról. Amióta tudom a fejem és 23 éve megláttam az orvost, akire egyböl felsírtam, mindig is imádtam az akváriumot, halakat, a növényeket és ez ta csodás környezetet amit lehet egy szobában, vagy a lakásban teremteni. Anno jo régen, lehet mint sokak közületek fiatalon, megkaptam én is életem első körülbelül 70 literes akváriumát. Már ekkor nekem csúcsnak számított ha világítás is volt benne:D

100_1553.JPG (107 KB)

Sosem ikráztak a halak, csak úsztak, ettek megdöglöttek. Nem vagyok rá büszke, de hát kiskoromban…
Nagyon sokáig olyannyira nem értettem a dolgokhoz, hogy aranyhalat tartottam nem is keveset, egy 70 literes aksiban. 😀 Hát amikor meg megdöglöttek, persze jo sokáig bírta mind(7-8 év), nem hazudok. kiskoromban elis temettem őket és meg is sirattam. Utána eltelt jó sok év egészen fél évvel ezelőttig. Ekkor gondoltam egyet… Az internetnek hurrá, olyan csodálatos képeket, oldalakat és BLOG oldalakat olvasgathattam :D, ami elhatározásra vitt engemet, hogy nekem kell egy nagyobb, szebb, olyan akvárium amelyben megprobálhatom létrehozni, megcsinálni azt amire mindig is vágytam. Elhatározásom addig jutott, hogy vettem egy 180 literes akváriumot, hajlított frontüveggel. Mindig is bejöttek a hajlított frontüvegek, igaz csak esztétikai szempontból előnyös, mert “paraszt ésszel mondva” hú de szép.Meghát megnyertek a reklám szöveggel is, hogy kevesebb a ragasztás …

Odavoltam ugyanúgy egész kiskorom óta, a 3d-s hátterezésért.(Igaz, ezt leírom a későbbiekben nagyon sok hátránya van és én jó magam is sokat csalódtam benne)Megjött az akvárium, kezdődjék a következő lépés. Berendezés. Ez az a pont, aminél sok sok sok képet végignézve, és oldalakat átböngészve kiválasztottam a nekem legtetszőbb növényeket, dizájnokat és próba szerencse, hajrá…

100_1443.JPG (76 KB)

100_1570.JPG (76 KB)

Tettem bele a gyári világításon át plusz világítást, csináltam 2 palackkal co2-őt, és lám.. a happy life tápokkal összekombinálva mindezt, buborékoztak a növényeim. Minden akvaristáénak kívánok ilyen élményeket mert irtóra örültem énis 😀

100_1555.JPG (95 KB)

Rá pár hétre, belekerültek a halak. Eltelt 2 hónap, a vitorlások leikráztak… El se hittem… Ezt sikerült megcsinálnom? Hát, ezek az élmények azok, amikért érdemes, kell és fantasztikus ha elérjük.

100_1523.JPG (87 KB)

100_1430.JPG (87 KB)

100_1359.JPG (82 KB)

Egy dolog van, amit sajnos vhogy lehet én nem vagyok benne jó, lehet furán fogtok nézni, de vmiért nem tudom esztétikusan berendezni az akváriumot… Próbáltam a magasabb növényeket hátra, melyikhez melyik menne, ez ide ez oda. De vhogy számomra nem a legszebb.

100_1544.JPG (110 KB)

Rájöttem, hátterezés mellett, és ez az amiért kicsit megbántam sokkal nehezebb berendezni egy akváriumot én szerintem, mert nemcsak a növényekre kell már figyelni hogy ez ide ez oda, hanem arra is, hogy bizony ott a háttér ami… vmiért nem illik oda, és sorolhatnám… És ebben szeretném a segítségeteket kérni.

100_1492.JPG (90 KB)

És akkor jöjjenek az aksi adatai:

Világítás: 100W (Tetőbe, számcsi ventilátor ültetve)

CO2: 2 pet palack, házilag(élesztős módszer)

Szűrő: Aqua Nova(1075L/H)

Növények:

Anubias barteri var. nana
Echinodorus cordifolius
Cryptocoryne becketii
Nymphaea lotus
Anubias heterophylla
Halacsok: Pterophyllum scalare
Papiliochromis ramirezi
L144
Ancistrus Sp.

100_1450.JPG (64 KB)

UI.: A rossz képminőségekért, és a rossz képdátumok miatt(Lusta voltam átállítani:D)előre is elnézést mindenkitől.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

14 Comments

 1. Őszinte leszek, az akvád nem tetszik, de az élménybeszámolód csodás,jó olvasni hogy az akvarisztika ilyen örömöt okoz.
  (Egyébként szép az akvád a maga módján, csak nem az én világom 🙂 )

 2. Egy új akvárium indításakor mindig nagyon kell figyelni arra, hogy a gyér és lassan növő növényzet mellett legyen benne sok, olcsó, gyorsan növő „stem” növény.(Mi a magyar kifejezés erre?) Ha a jelenlegi formájában hagyod a dolgokat, könnyen előfordulhat, hogy mindent jól csinálsz, mégis algásodás az eredmény.

  Úgy is bele lehet tenni ezeket a növényeket, hogy később kiveszed őket, mert nem „illenek” az általad elképzelt képbe.

  Szóval, sűrűn kell ültetni, az első perctől. Ez az algamentesség egyik titka.

 3. Sztem nem rossz az aksid. Az enyém sem volt jobb amikor elindítottam, aztán szépen lassan kialakult a kép. Keymakernek igaza van: sok gyorsan növő növény: pl. nekem a tündérhínárok jöttek be, általában mindenhol lehet kapni és iszonyatos gyorsan nő, nem győztem visszavágni, kidobálni.
  Ma már alig egy pár szálat tartottam meg, több szemeszsákkal kidobtam.
  Ötlet a berendezésre: Nekem nagyon bejönnek a sziklás, köves, vasfás akik. Próbálj meg a sziklák segítségével teraszokat kialakítani, sokat dob a térhatáson, megnöveli az akid mélységét és még a háttérhez is megy.
  Nemsokára én is megint felteszem az akim, mert sokat változott az összkép.
  Csak így tovább: jók az alapanyagok, a lelkesedés pedig több mint elég. Mi más kell még egy jó akihoz?

 4. Hasonlóakat mondanék én is mint a többiek.Előre bocsájtom,nem akarlak megbántani.Az akváriumod nem gáz,sőt egy hozzád érkező vendég biztos nagyon mutatósnak találja,de ahogy írod is,nem az igazi. Szerintem is nagyon kevés a növény benne.Még egy „normál” aksi is elbírna jóval többet,hogy mutatósabb legyen,hát még egy növényes.Ez még nem növényes aksi! De,ha azt mondod ez még csak alakuló,akkor hajrá!Nehéz konkrét tanácsot adni ,mert kevés az egész aksis fotó.Mehetnének bele faágak vagy kövek amik már magukban is mutatósak ha szépek és több lehetőséget ad a növények elhelyezésére valamint sokkal természetesebb hatást nyújt majd az összkép.Sok növényes aksiban nyerők a különféle mohák,pl.:Riccia valamint Hemianthusok,hátulra pedig a magasra és gyorsan növő Rotalák pl.De ezt Te is tudod hiszen nézegettél sok fotót már. Szerintem komponáld meg nagyjából a fejedben a végső kinézetet ügyelve a fókuszpontra aztán szerezz be növényeket. Ültetésnél meg már sejteti magát a végeredmény,hogy hogyan fog kinézni és akkor,sőt ha már benőtték a növények akkor is változtathatsz,alakíthatod folymatosan.Sok sikert hozzá!

 5. A 6. képen Mikrogeophagus altispinosus (Bolívai pillagó tarkasügér) van ;-).

 6. ja,szerintem is

 7. Davidson!
  Ezzel nem a fenti akit minősítetted, hanem saját magadat…
  😀
  Sztem itt, intelligens emberek között nincs helyed.

 8. A 8. képen baloldalt felül pedig látok egy rami-t. Erről ennyit…néha először szét kellene nézni. Utána kommentelni.
  Vszínű Hedzug csak kifelejtette a felsorolásból. Na és. Én is jártam már így.

 9. Davidson, az Emperor_ utáni hozzászólásodat engedelmeddel kivettem. Plz, plz ne sértegessünk másokat. Akár igazunk van, akár nem. Kár lenne a jó hangulatért itt a blogon.

 10. Na, akkor hozzászólok már én is:D
  Hát a lelkesedés az megvan igen. Gondolkodtam énis mohákon, csak azoknak nagy fény kell, és szerintem a 180 literes aksimat tekintve, a 100W fény kevés lenne a moháknak. Sajnos a tetőm meg csutin van és nem tudok több világítást már beletenni, de növény még tuti fog belekerülni.Igen, kimaradt a felsorolásbol 1,2 hal. Amikor írtam a szöveget annyit írtam hogy a végén már nem is csodálom hogy kimaradtak dolgok 😀
  Algásodást amúgy eddig szerencsére sikerült elkerülnöm. Egy helyen algásodik az aksim, de ezt tudom az én hibám. A háttér mögött, ugyanis sajnos ablak elé tettem az aksit, ami hiba volt. De ezt is megoldottam egy fekete kartonlappal, és eltűnt az alga. Faágakat ami benne van 1 et majd kiakarok vmi nagyobbra cserélni, mert ami benne van csak szimpla vasfa, és vmi nagyobbat akarok ami felfele is emelkedik, ugyanez kövekre is. Csak még járkálok mindenfele hol tudok beszerezni vmi háttérhez hasonló követ. Mert ugye háttérnél nem mutat már minden kő jól.
  De a kiindulási alap már legalább megvan egy jó aksihoz 🙂

 11. Szerintem fekete vagy valamilyen sötét aljzattal szebb lenne.Egyébként maga az akvárium egész jó!

 12. Ha már az aljzatnál tartunk egyébként…
  Anno aksi indításnál gondolkodtam hogy homokot teszek bele. Aztán valamerre olvastam hogy a homokba hiába jól tudnak a növények kapaszkodni, de elszorítja a gyökereket is a homok, és nem kap elég oxigént vagy tápanyagot vagy mit a növény. ÉS ezért nem jó a homok sem. Ez igaz egyébként?

 13. Sziasztok!

  Az előző 400-as aksim nekem is háterezett volt. Én is a gyerekkori vágyaimat kergetve rohantam bele. 10-15 éve csak az eredeti backtonature volt kapható egy használt kocsi áráért én pedig ösztöndíjból éltem. Most már a másolatok is egész jó minőségűek és viszonylag olcsók, így gond nélkül elkeféltem az aksit. 🙂 A klasszikus Amazonasos hatalmas tuskós hátteret raktam be. 🙂

  Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy természetes látványt nyújtanak ezek a hátterek, de egy igazi kő, fadarab mellett nagyon műanyag és disszonáns az összkép. Másrészt sok helyet elvesz, amit esetleg lehet azzal kompenzálni, hogy technikát mögé tesszük, de akkor sem az igazi. Egyszerűbb mindenből külsőt, vagy bypass változatot beszerezni. Én is óva intek mindenkit ettől, mert egy ideig lehet vele vergődni, de az a vége, hogy el kell passzolni az aksit és újat venni, ami elég nagy macera. Nem véletlen egyébként, hogy a neten nincsenek „hűdeszép” háterezett aksik.

  A másik probléma – amit a háttér tetézni tud, pedig önmagában is nehezítés – a magas akvárium. Szerintem ez is mindenkinek gyerekkori beidegződése, hogy a maximális térfogatot kell elérni adott alapterületen. Az a véleményem, hogy nem szabad magasabb akváriumot beszerezni, mint amilyen mély. Nagyon nehéz a magassággal mit kezdeni, hiszen nincs tér ami lehetőséget adna szintek kialakításához. Nigro nagy aksija is ilyen – ez eleve meglepett 🙂 -, de ha megfigyelitek, nagyon trükkösen oldotta meg a feladatot. Mivel nem elég mély, hogy a frontrol hátrafelé emelkedjen az elrendezés, ezért középről emelkedik a két széle felé. Hedzug, ezen mélázz el esetleg! Én ezt tettem volna, ha nem passzolom el a sajátomat. Arra is gondoltam, hogy talajt is megemelem (nagyon) a két szélén és valami völgy keresztmetszet hangulatot csinálok. Persze itt is zavart a gondolat, hogy a völgy nem tud kifutni, lezárja a háttér.

  Arról nem is beszélve, hogy bevilágítani is sokkal nehezebb egy magas aksit. Sőt a hátterezés miatt is nehéz világítani, mert az utolsó fénycsőnek nincs helye!

  Azért írtam ezt le bővebben, mert aki nem szívott még ilyen adottságokkal mint Hedzug és én 🙂 talán nem látja a feladat nehézségét. Másrészt okulás képen is, hogy óvatosan vállaljatok be önként ilyen nehezítéseket!

  Hedzug, szerintem ne csak ide-oda rakosgasd a növényeket, hanem bátran próbálj meg merészebb elrendezés irányába elindulni!

 14. Ezzel az akváriummal az a helyzet, hogy tök jól megállja a helyét, mint egy halas akvárium, mint mondtad nagyon jól érzik benne a halaid is magukat. Én ezen nem változtatnék. Talán érdemes lenne, ha és amennyiben van rá lehetőséged, beállítani még egy akváriumot, amit inkább a növényeknek szentelsz. Valószínűleg könnyebben, jobban, és olcsóbban jönnél ki a végén anyagilag, és hajmennyiségileg is. A hátterezett akváriumok tényleg nem erre valók.
  Sok sikert a továbbiakra.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük