Hírek-Esszék

Interzoo 2010 beszámoló

Hajnali 5 órakor indultunk, hogy időben odaérjünk Balázs akváriumáért a Nürnbergtől 300 kilométerre fekvő csendes kisvárosba. A nap mégis gyorsan elszállt, köszönhetően a kifogyhatatlan közös témának, az akvarisztikának.

Az apró manufaktúra, magyar szemmel nézve nem is annyira apró. Hatalmas vágógépek, asztalok, ahol a ragasztást végzik és néhány kínzóeszköz, amiről fogalmam sincs, hogy mi lehetett. Ebben a műhelyben készülnek Európa legjobb minőségű optiwhite akváriumai.

A mester a legnagyobb optija 30.000 literes volt. Most is készül egy nagyobb projekt, egy 6 méteres hosszúságú akváriummal. Az üveg 2×4 cm széles, közte biztonsági fóliával.

Mivel aznap, amikor érkeztünk, Németországban munkaszüneti nap volt, ezért nem akartuk a tulajdonost sokáig feltartani és hamar elköszöntünk. Azért bekukkantottunk a boltjába is, ahol gyönyörű akváriumokat láthattunk.

No de nem ez volt a látogatásunk fő célja, hanem megnézni Európa legnagyobb szakmai kiállítását az Interzoot. Száguldottunk is vissza a szállásunkra, hogy ledobva bőröndjeinket letesztelhessük Nürnberg sörözőit.

Nem csalódtunk. Remek steak és finom gyöngyöző sör várt minket.  Mivel ez a nap hosszú volt, ezért nem vittük túlzásba. A negyedik sör után lepihentünk. Sajnos nem szabad rám bízni a szobafoglalást, mivel a 3 ágyas szobát úgy kaptuk, hogy egy francia és egy sima ágy volt benne. Büntetésből én aludtam benne, meg Vik, aki viszont horkol… 🙂

A 4 sör elég volt füldugó helyett, ezért eldöntöttem, hogy másnap sem veszek füldugót, hanem az árát leiszom 🙂

A szálloda egyébiránt tiszta és szép volt. Nem tudok semmi panaszt rá mondani, csak reggel egy magamutogató varjú köszörülte a hangszálait az ablak alatt, ami hajnali 6-kor nem esett jól.

A kiadós reggeli után megcéloztuk a kiállítást. Ami ott várt ránk, az minden képzeletünket felülmúlta. Tökéletesen berendezett akváriumok, gyönyörű standok, látványos dekorációk, minden, amivel csak el lehet minket kápráztatni.

A Tropcia standján az akváriumokat még tavaly augusztusban indították, hogy mostanra 100%-os állapotban legyenek.

Az akrilból készült akváriumok berendezésére a UKAPS fórum alapítóit kérték fel, valamint Graeme Edwards-ot a Green Machine-től.

No de lássuk mi volt még? Az Eheim standjára kíváncsian néztem be. Vajon mivel rukkolnak elő? Ahogy néztem, őket is elkapta a nano őrület. Saját nano akvárium, saját nano külsőszűrővel. A másik fejlesztésük a beépített fűtővel készülő Prof 3-as széria.

Az újdonságokat a Fisch Kft ügyvezetője, Pataki Csaba mutatta be nekünk. Volt még egy érdekesség, ami csak apróság, de nagyon hasznosnak találom.

Egy olyan előszűrő, ami a külsőszűrő szívóágára köthető. Jóval lassabban tömődik el, mintha egy szivacs lenne ráhúzva és a garnélák beszippantása ellen is védelmet nyújt. Az újdonságok megfelelő árazása fogja eldönteni, hogy valóban el fognak-e terjedni.

Mint mondottam, érdekes standokból nem volt hiány.

Az Eden „szentélye”:

Egy kutyatáp gyártó „étkezője”

A fejedelmi étkezés után, illik fejedelmi fekhelyen pihenni 🙂

Viktort megtámadták, szétmarcangolták, a darabjait akváriumokba dobálták…. De már elmúlt neki. 🙂

A Dennerle „dupla” akváriuma.

Gyönyörű üvegporlasztó az Elos-tól.

Szintén az Elos standján egy gyönyörű növényes és egy érdekes megoldás a „belső” reaktorra.

Az egész diszkosz család elvihető volt…  1000 Euróért….

Színes mozgékony, növényesbe való halak.

Ki mondta, hogy csak felül lehet kilógatni a dekorfát?!… 🙂

A Vortech hullámoztatója is látványos dolgokat produkált.

Két éve megismerkedtem egy érett hölggyel. Régi ismerősként üdvözöltük egymást ismét 🙂

Ezt a képet pedig nem lehetett kihagyni. A Tetra standján találtunk rá:

Az egész napos bóklászást fáradtsága csak akkor ütközött ki rajtunk, amikor beültünk a kocsiba és vacsorázni indultunk. 9-10 óra gyaloglás egy nap, egész megterhelő tud lenni. De persze ezt csak a nap végén vettük észre, mivel annyi volt a látni való, hogy nem tűnt fel a sok kilométer.  🙂

Gyorsan magunkhoz is vettük a megfelelő védőitalt, nehogy baj legyen.

Ebben az étteremben is remek kiszolgálás volt és érdekes módon ahhoz képest, hogy ez Nürnberg belvárosában volt, az árak kedvezőbbek voltak, mint a tegnapi külvárosi étteremben.

A vacsora után még tettünk egy rövid sétát, de a lábunk ezt annyira nem kívánta…

Másnap ismét nyitásra érkeztünk. A parkolók így is félig tele voltak már. A tegnapi nap folyamán kimaradt pavilonokat vettük célba, valamint a tegnapi érdekesebb standokat még egyszer megnéztük.

Világítás témában, egyértelműen két cég van az élvonalban.

Hagyományos vonalon a Giesemann, led fronton a Vitrea

Találtunk rengeteg tengeri akváriumot és a hozzájuk kapcsolódó kismillió kiegészítőt.

A kedvencem az akvárium üvegére tapadókoronggal rögzíthető minitávcső volt 🙂

Összefutottunk Oliver Knottal, aki nagyon kedves volt és sok kérdésünkre készségesen válaszolt. Rengeteg akváriumot rendezett be a különböző cégeknek. A fotóalbumában mindezek megtalálhatók. De én erre a fotóra büszkébb vagyok 😉

Ezen a napon összefutottunk a UKAPS csapatával is, akik ismerősként üdvözöltek minket, hisz a netről már jól ismerjük egymást.

Rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodva indultunk haza. Még jó pár napig fognak a gondolatok kavarogni a fejemben. Egy azonban biztos, az akvarisztika töretlenül fejlődik. Ez minden második éveben az Interzoon jól látszik a fejlesztéseken és az újdonságokon. Sok cég a professzionális akvarisztika felé specializálódik, míg mások egy nagyobb réteget céloznak meg. Mindannyian egy célért küzdenek. Még népszerűbbé, még élvezhetőbbé tenni ezt a gyönyörű hobbit. Én úgy látom, hogy jó irányba haladnak.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

8 Comments

 1. Érdekes képek. Jó kis túra lehetett bejárni, ha egy nap nem is elég rá. 🙂

 2. Nagyon jó kis beszámoló! Köszi!

  „Viktort megtámadták, szétmarcangolták, a darabjait akváriumokba dobálták…. De már elmúlt neki.”
  Ezen jót mosolyogtam! 🙂

 3. Köszönjük a képeket és a beszámolót, nagyon jó!

 4. Kiváló, élvezetes beszámoló, humorral fűszerezve, remek fotókkal kiegészítve! 🙂

  Üdv:
  Rain

 5. Az előszűrő cókmókot hogy hívják? Kapható, vagy kapható lesz a GreenAqua-ban? Nagyon kíváncsi lennék rá, mert a sok apró garnélám miatt nagy szükségem lenne ilyesmire. (Jelenleg egy külső szűrő szívacsát pakoltam a beszívóágra, de nem a legjobb megoldás, hátha ez jobban bejönne)

 6. Holnap kiderítem a nevét. Érdekes, hogy a hivatalos Eheim oldalon sincs semmi infó róla….
  A belsőszűrő szivacsráhúzást én is próbáltam, de nagyon lefolyt és hamar koszolódik.

 7. Nos annyit sikerült megtudni, hogy még nem forgalmazzák. Szeptember végére várható.

 8. Köszi az infót!

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük