Mély víz

IWAGUMI hat felvonásban

A stílus eredete, mintegy 30 évvel ezelőttre vezethető vissza. Takashi Amano ekkor alkotta meg az első Iwagumi layoutot. Az akvárium nem tartalmazott semmi egyéb dekorációt, csak folyami sziklákat és Echinodorus tenellus-t. A 120x45x45-ös akvárium benne van Nature Aquarium könyvemben.  Így nézett ki :

Az évek során különböző Iwagumi stílusok alakultak ki. Ezeket hat csoportba oszthatjuk.

I. stílus: Megkövesedett fa.

Viszonylag ritka stílus. Amano 1991-ben Glossostigmával befuttatott és megkövesedett fával elkészített Iwagumi layout-ja hatalmas sikert aratott.

II. Stílus: Sanzon iwagumi

A stílus alapjának tekinthető. Az Oyaishi (fő kő) uralkodik az összképen. Őt támogatja a Fukuseki (másodlagos kő) és a Soeishi (támasztő kő). Az egyensúly elérése van akinek ösztönből jön, de gyakorlással bárki megtanulhatja. A Sanzon stílushoz hatalmas sziklákat imitáló kövek alkalmasak a leginkább.

Ennek a stílusnak az elkészítéséről írtam már régebben is egy posztot.

III. Stílus: Égbe törő csúcsok

Ebben a stílusban hosszúkás karcsú köveket helyeznek el úgy, hogy egymással harmonikus összhangban legyenek. Általában az elrendezés körkörös. Nagyon fontos a csúcsok megfelelő szépsége, egymáshoz viszonyított szöge és a sziklák mérete. Az egyik legnehezebb Iwagumi stílusnak érzem.

IV. Stílus: Kopár hegycsúcsok
Ellentétben az előző stílussal, a sziklák nem meredeznek felfelé, hanem általában fektetve helyezkednek el. Azt az érzést keltik, mintha a zöld növénytakaró, a szikla 99%-át eltakarná és  a „jéghegy csúcsa”  látszana csak ki. A drámaibb hatás elérése érdekében, pici hosszúkás csapathalakat alkalmaznak. Imádom ezt a stílus.

V. Stílus: Sanzon II.
A kövek elrendezési metódusa a Sanzon iwagumit követi. A különbség a kiegészítő dekorációkban van. Ez a stílus leginkább a szárazföldi kertészetben Karesansui néven ismert stílust viszi víz alá.

VI. Stílus: Freestyle

A stílus a többi stílus keveredése, vagy azokból az egyes elemek kiemelése. Talán a legnehezebb stílus. Ahogy a mondás is mondja: a szabályokat felrúghatod, de csak akkor, ha már mindet jól ismered. 😉

Interjú Takashi Amanoval az Iwagumi filozófiájáról.

Az eredeti post.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

13 Comments

 1. Az V. stílusnál az első kép olyan, mint a körbeszántott villanykarók kinn a falu határában. Megmarad a fű, mert nem fér hozzá az eke. 🙂

 2. Valóban.
  Csak az a különbség, hogy a japó miközben ezt csinálja addig meditál, a traktoros meg miközben ezt csinálja addig bepiál. 😀

 3. A 85-ös aki mellett, akkor lehet simán elmentem volna, de 2010-ből visszanézve nagyon szép, és jó látni a kezdeti lépéseket.

 4. Nagyon érdekes kis írás. Köszi!

 5. tetszik a cikk 😉
  köszi

 6. Tetszik 🙂 Érdekes kis cikk. Nem is tudtam hogy ennyi fajtája van az iwaguminak

 7. na mivan? a mangróve gyökér teljesen kiment a divatból? 🙂

 8. Na még sok ilyet a halandóknak!

 9. Gyűjtöttünk köveket, sziklákat. Tud valaki egy jó módszert arra, hogyan győződhetek meg arról, hogy akváriumi felhasználásra alkalmasak-e? Simán ki kell sósavazni, és annyi? Veszek háztartási sósavat? 🙂 Van ilyen?

 10. Vegyél háztartási sósavat és cseppentsd rá. Ha pezseg, akkor nem jó. 😉
  Ha nem pezseg, akkor alapos mosás után, mehet az akváriumba.

 11. Köszi szépen Nigro! Úgy lészen 🙂

 12. Egyébként Hipo nem jó? Az is sósav…

 13. bocs, most nézem az összetételt, semmi köze a sósavhoz 🙂 Jó , veszek sósavat.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük