Hírek-EsszékOlvasók

Keymaking a Kárpátokból

Másfél hét Románia, akvarista szemmel. Gondolkodtam, hogy egyáltalán írjak-e bármit a képekhez, hisz magukért beszélnek…


Nem véletlenül ismételgeti Amano Mester az unalomig, hogy a növényes akvarisztika a természet megfigyeléséről szól. Nézzétek csak ezeket a képeket…

Úgy kezdtük, hogy megmásztuk a 400 méter szintkülönbséget a Fogarasi Havasok gerincére, ahol ez a látvány tárult elénk:

Igen… Hófolt. Július közepén. Persze ebben a magasságban (2000 méter körül) ez így természetes. Ígérem, hogy nem foglak tájképekkel untatni, de meg kellett mutatnom, hogy milyen lélegzetelállító tájakon készültek azok az akvarista szempontból talán értékelhető közelképek, amelyek itt következnek. Talán felteszek még néhány képet az Akvakertész fotózás topic-ba…

Iwagumi inspirációk (látjátok a sziklák között a „HC szőnyeget”?):

Úgy folytattuk, hogy kb 12-13 óra vezetés után az Ukrán határ közelében (Bukovinában) az érintetlen hegyi erdőkben csobogó patakok mentén a természet kő-elrendezési szabályait próbáltuk tettenérni:

A Szent-Anna tónál pedig bezártam az Octavia-ba a kulcsot és Keymaker létemre 3 órán keresztül szenvedtünk negyedmagammal, hogy hogyan is varázsoljuk ki onnan. Elárulom, hogy egy központi záras computeres kocsiban a tekerős hátsó ablak ajtajának kis résre történő kifeszítése (szigorúan fa ékkel) és a kar elforgatása az egyedüli megoldás. 🙂 Ezzel át is térhetünk a ryuboku stílusra:

Újabb 250 km-el és 5 órával később: elképesztő, hogy az Amano-féle kő és fa-elrendezési arányok (1-2-3) milyen pontosan visszaköszönnek egy fenyőerdőben kanyargó ösvény mellett a buja zöld aljnövényzetben egy fatörzs-maradvány arányaiban. A képkivágás, a növényzet, a fa-elrendezés egy tökéletes akvárium képét idézi:

Még „ADA Redmoor” fát is találtam itt, nem messze a Ryuboku-tól:

Aki ismeri Amano Mester „SADO” című könyvét és a benne bemutatott elképesztő fatörzs felvételeket, az valószínűleg csak legyint a következő kép láttán:

Végül a legjobb hír: jelentem, hoztam Green Aqua követ! For your consideration.
A neve
Hanko kő.

Azt kell tudni róla, hogy rendkívül természetes hatású, barázdált barna színű vulkáni (!) kőzet, amely az akváriumvíz kémiai jellemzőit a legycsekélyebb módon befolyásolja. A barna színárnyalat rendkívül jól talál az ADA Aqua Soil Amazonia természetes színével, régóta keresek ilyen árnyalatú követ. Talán azóta, amióta ezt, ezt vagy akár ezt az akváriumot megláttam.

Ez nagy szó. A legtöbb érdekes alakú, természeti hatások által formált kő a világnak ezen a táján szinte kizárólag mészkő. Ez pedig – mint tudjuk – akvarisztikai célokra nem használható, mert túlságosan felkeményíti az egyébként is magas GH és KH értékű magyarországi vizet. Nos, a Hanko kő nem ilyen.

A nagy (120 cm széles vagy még nagyobb) Iwagumi vagy Mizube stílusú akváriumokat tervezők számára remek hír, hogy végre nem állnak meg a kövek az 5-10kg-os méretnél, hanem akár 30-40 kg-os darabok is beszerezhetők.


A képen látható mintegy 45 cm magas, 33 kilogram (!) követ egy olyan meredek domboldalon hoztam le az erdőből, legalább 500-600 méteren keresztül, hogy el sem tudjátok képzelni. Első utunk alkalmával kb. 80 kg. követ sikerült elhoznunk. Mosás, savazás és kifőzés után betettem az akváriumomba a fotózás kedvéért egy mintát. A vizes kő színét azonban mégis a kinti felvételek tükrözik leginkább:

Ha lesz rá megfelelő érdeklődés, akkor a Hanko köveket a Green Aqua webshop-ban hamarosan forgalmazni kezdjük. Mi a véleményetek?

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

8 Comments

 1. üdv újra itthon key.
  köszi , hogy megosztottad velünk ezeket a gyönyörű képeket.
  a kő nagyon szép.megérte a fáradtságot 😉
  gratu.

  art.

 2. Nekem tetszenek a kövek, el tudok képzelni egy ilyen kis oázis stílusú akváriumot belőle, de én Malayát választanék hozzá szerintem.
  A fotók is nagyon szépek, gondolom (bízom benne) van belőlük több is. Lesz rá lehetőség hogy megnézhessük őket? 🙂
  Kellemes kis kirándulás lehetett. 🙂

 3. Key kulcsot hogy sikerült bezárni? Már sokszor hallottam… De sose fogom megérteni…

 4. Egyszerű. Háromgombos távirányító, középső felpattintja a csomagtartót (a zárt kocsi központiját nem nyitja). Key betesz, hogy legyen két szabad keze pakolni, törülköző kivesz, fedél lecsap. Zárva. Egyetlen boldog lépés törölközővel a kézben és… Ba@gdsrzsstz!!!!! Voila. 🙂

 5. Köszi 😀 Így már értem. Azt hittem utastérbe zártad be.

 6. Nem rossz hely. Jók a fotók;)

 7. Azt hiszem én is megtaláltam azt a követ amit keresek a következő akváriumomhoz! Ez valami gyönyörű! 🙂
  Köszönet értek Keymaker!

 8. Üdv Keymaker

  Ismerös helyek melyek a szomszédságomban vannak. Rengeteg ilyen vidék létezik, a Békási szoros,Gyilkostó,7lépcső,Bucegi, Caraiman,Omu,Moldoveanu és még sok ilyen vidék.Az igazság az, hogy eddig nekem nem is tünt fel, hogy az orrom elött vannak olyan tájak melyekböl merithetek az akvárium tervezésében.

  Üdv
  András

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük