Olvasók

Zamu külső akváriumszűrője

Üdvözlök mindenkit!

A következő szűrő konkrétan nem egy növényes aksi szűrését szolgálná (a növényes aksi jövőre várható, ez a „főpróba”), hanem egy kb. 30L-es Guppisét.

Az alap ötlet innen származik.

Csináltam Paintben egy tervrajzot (olyan lett amilyen ☺)

A számok a cellák sorszáma, ezekre fogok hivatkozni.

A szűrőakvárium méretei a következők: A:40 cm*B:34cm*C:9cm

Minden cella 9*9 cm, kivétel az elsőt (9*4) ez kicsit vékonyabb, hiszen itt csak a két csőnek kell hely.

Na szóval az 1-es kamrába vezet a bevezető cső, innen jut át a 2. cellába a víz, ahol egyre sűrűbb szűrő anyagokon megy keresztül ( a legalsó szürke téglalap perlon vattát szimbolizál ☺). A 3-as részben megy végbe a bioszűrés. A narancssárgás rész a lávakő szimbóluma, ezen biolabdák lennének (barna) és ismét lávakő. A 4-es kamrában jávai moha lenne az oldal falakra „futtatva”, a felszínen békalencse úszna. Erre azért van szükség, hogy a vízben megmaradt felesleges tápanyag felszívódjon (csökkentve az algásodást)

Ez a 4-es kamra csak a Guppis akvárium szűréséhez tartozik (a növényesben ilyenre nem lesz szükség remélhetőleg ☺).

Az 5-ös kamrában foglal helyet a pumpa ( a tervek szerint egy Aquatec Astro Powerhead 300) a leírás szerint 300 l/h

A plexi lapok váltakozva lesznek beragasztva. Az első és a harmadik plexi eléri az aksi alját, a második és negyedik egy kicsit feljebb kezdődik ( Én 5 cm-re  gondoltam), ezek aljára szúnyogháló van ragasztva (vékony zöldes barna csík), hogy a szűrőanyag ne juthasson át a következő kamrába.

Minden plexi lap alacsonyabban kezdődik, mint az akvárium teteje. Ez azért van, hogy baj esetén a víz akadálytalanul át tudjon folyni a kamrákon és végül a vész kifolyón vissza a halas akváriumba. (inkább a piszkos víz folyjon vissza, mint az alattunk lakó ázzon el)

A következőkben kérném a segítségeteket:

A befolyó csövek milyen vastagok legyenek?

A szűrő anyagok összeállítása szerintetek jó-e?

A plexik alatt hagyott 5 cm elegendő-e?

Megfelelő-e az Aquatec Astro Powerhead 300 pumpa ehhez a szűrőhöz? (nem túl gyors-e, vagy épp lassú)

Ha esetleg elromlik a pumpa és nem szivattyúzza vissza a vizet, akkor elképzelhető-e az, hogy túl sok víz kerül a szűrőbe? Vagyis szükséges-e a túlfolyó?

Ha van valami olyan amire Én nem is gondoltam, de látszik, hogy hibás akkor legyetek szívesek azt is közölni

Köszönöm a figyelmet

Üdv Zamu

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

13 Comments

 1. Pont reggel ragasztottam meg ennek a kistestvérét:) Amano nevelde lesz belőle. Amúgy minden stimmel plexi, motor… Igaz az enyém kisebb 4*6 centis rekeszekkel, meg egy 400-as felnyomóval.
  1. Szerintem felesleges a cső, vágj egy túlfolyófésűt, ha már úgyis plexiből lesz. Nekem is így van.
  2. Én az első rekeszbe raknék perlont, vagy szivacsot, hogy később a töltetek ne legyenek tele mulmmal, hallal…:)(könnyebb is tisztítani így, mivel->lásd4.)
  3. Elég az 5 centi.
  4. A 300 l/h ritkán annyi, márkától függetlenül. Ha telemegy mindenféle piszokkal a töltet hamar eltömődik, így az amúgy sem nagy teljesítményű motorod igencsak meg fog szenvedni.

 2. -Mekkora akvariumot akarsz szurni a rendszerrel?
  (Gondolom olyan 100-120 liter lehet min, tekintve hogy alt a szuroakvarium a 10% a szurt akvariumnak. Akkor a 300 l/h-as nevleges szures biztos, hogy nem sok, inkabb kevesnek tunik. Ugye jelentos ellenallason kell atszivnia a vizet. Nem tudom, mennyi lesz a valos teljesitmenye.
  -Erdemes vastagabb csovet hasznalni, de min. olyan vastagot, mint a szuro kimeno szarai. Csokkenti az ellenalast, javitja a szuro tenyleges teljesitmenyet.
  – Az 1. es 2. kamra lehet egy kamra is.
  – Az 5. kamraba lehet tenni a futot es az O2 porlasztot (opcionalisan persze).
  -A 4 es kamrat meg fogod vilagitani? Biztos kell?
  Ha bealgasodik, csak sporaval fogja megszorni az akvariumodat.
  -Gondolj arra is hogy, hogyan fogod takaritani az egyes kamrakat es a szurot! (Pl: a szuroanyagokat kamrankent egy-egy szintetikus haloba (fuggonybol keszitett zsakba) teszed, igy konnyen ki lehet venni azokat).
  A tulfolyas elleni vedelem elvileg foloslegesnek latszik, tekintve, hogy a pumpa kifele pumpalja a vizet a szuro akvariumbol. Max leall a szures, vagy szarazra szivja az szuro akvariumot.
  (Tulfolyo tervezesenel gondolj a kozlekedoedenyekre is, a szuro akvariumodban levo viz szintje az akvarium viz szintjeben lesz, bar biztos tudod 🙂 )
  A szuro anyagok kezdetnek jo, kesobb meg valtoztathatsz rajta. Van, aki 5-6 fele kozeget is hasznal.
  Vsz 5 cm eleg, bar 3 is eleg lehet.

 3. 9 cm magas az akvárium?

 4. Sziasztok.

  Ez a 300lph engem is érdekel, mivel gyárilag nem kapni kisebb külső szűrőt. Nálam is egy majdnem 30, azaz pontosan 25 literes akváriumról van szó. Sok, nem sok?
  Mindenképp külsőt szeretnék, csinálni meg lusta vagyok, és különben sem igazán lehet a 300 lph-nál kisebb pumpát kapni.

 5. deck,

  9cm a szélessége a szűrőakváriumnak, a magassága 34cm.

  Zamu,

  csináltam már több ugyanilyen szűrőt akvárium mellé régebben.
  Azért írom ezt, mivel tapasztalatom szerint esztétikusabb és hatásosabb is, ha az akváriumból választom le ezt a szélességet egy üveggel, ami nem ér végig ott amelyik felén szív. Ennek egy óriási előnye van, nem kell csővel megoldani az átemelést. Vissza pedig a centrifugál pumpával és műanyag csővel lehet, ahogy tervezted is.
  Igaz nem tudom, hogy kész-e van már az akvárium amihez tervezted, de ha még nincs én úgy kalkulálnám, hogy „benne” legyen leválasztva.
  Most csak gyorsan átfutottam az írásod, rohanok vissza melóba és este csinálok neked egy tervet (rajzokkal), hogy én ugyanezt hogyan csinálnám.
  Amihez tervezed, akvárium paramétereit írd meg!

  Üdv

  Ati

 6. Luna, nálam a 20 literes akváriumot egy 500lph (töltettel 350lph) Eheim2222 hajtja meg és pont jó a flow. Nem igaz az, amitől egyesek elméletben (!) félnek, hogy „forogni fognak a halak”.

 7. Köszi, akkor meg is rendelem amit kinéztem 😀

 8. Először is Nigro Kösz hogy beraktad az írásom.
  Másodszor vmi miatt lemaradt az eleje, ami az aksi méreteit tartalmazta
  Konkrétan ez a szűrő egy már meglévő akihoz készülne annak a méretei: 50*25*30=>egy kicsi 30 L-es aksi
  Viszont egy ugyan ilyen szűrő lesz elvileg egy növényes aksimhoz is ami jövőre készül el. (persze az aksi is és a szűrő is nagyobb lesz)

  deck a hszedből pár dolog nem teljesen világos:
  1) a túlfolyófésűt a zutolsó kamrába gondolod ugye?
  2)Az első rekeszbe azért nem rakok semmit ,hogy a befolyó csövek kényelmesen elférhessenek. a 2. kamrában az a szürke kockás rész a szivacsokat szimbolizálja (lefelé növekvő sűrűséggel) 🙂 csak elfelejtettem odaírni

  Eäphrendil
  -az 1 és 2-es kamra ezért is van szét választva, hogy a víz az összes szivacson átfolyjon, ne csak oldalról a perlon vattán
  -a fűtés elhelyezése az 5 kamrába jó ötlet, ez eszembe se jutott
  -a 4es kamra nem tom mennyire fontos, erről várom a véleményeket (nem óhajtom megvilágítani)
  -ez a függönyös módszer tetszik 🙂 alkalmazni fogom
  – ismerem a közlekedő edény elvét 🙂 , csak gondoltam biztos ami biztos megkérdezem, akkor nem tud a szűrő aki vízszintje a rendes aki vízszintje fölémenni?

  Luna: tényleg nem lehet kisebbet kapni (legalábbis az Aquadepo oldalán nem láttam kisebb pumpát)

  Ati, bár ez a szűrő egy meglévőhöz készül, de a következő még nincs meg 🙂 érdekelne a terved 🙂

  Ez a hsz kicsit hosszúra sikerült elnézést.
  Köszönöm mindenki építő ötleteit és javaslatait, várom továbbra is! 😀
  Ha elkészül majd nyomok fel képeket!

  Üdv Zamu

 9. A túlfolyófésűt a csövek helyett gondoltam, de közben rájöttem, hogy ez nem egy beépített lesz, hanem egy másik akváriumot fog szűrni. Az első 2 rekesz pedig tényleg lehetne egy, és akkor falig kihúzhatnád a szivacsot. Fűtőnek nagyon jó helye lenne ott, nekem is így megy a szűrőm.

 10. Mostmár értem, hogy hogyan gondoljátok a két rekesz egybent! 🙂
  A fűtővel kapcolatban az lenne a kérdésem, hogy ha kívülre rakom, akkor mekkora teljesítményre lesz szükségem? Akkorára mint ami a rendes akiba kell, vagy kisebb, mert kevesebb vízet kell egyszerre melegítenije? Eseteleg nagyobb vmi okból kifolyólag?

 11. -A futot mko akvariumot fogja futeni, a teljes vizmennyiseggel szamolj.
  -30 literes akvariumhoz 12 literes szuro akvarium szerintem nagy, foleg ha halas akvarium. Szerintem 5-6 liter is eleg, amibol 3-4 liternyi a szuroanyag. (Persze szurobol sose eleg….)
  Szerintem a pumpa 300l/h-as teljesitmenyere szukseged lesz, ha novenyes aki lenne, akkor nagyobbon gondolkodnek.
  -A 4. kamra nem fogja betolteni a funkciojat, ha nem vilagitod meg, szerintem kihagyhato. Max noveld meg a bio-mechanikai szuroanyagok mennyiseget, majd a bacik megeszik a folosleges tapanyagokat.

 12. Azt tudom, hogy 10%-kal szoktak számolni, de azért gondoltam ekkorára, mert ha csak pár liter víz van benne (3-4), akkor a pumpa nagyon gyorsan ki tudná szívná a vizet a szűrőből így is 2 és fél perc alatt szárazra szívhatja…
  + az aksi háta mögött úgy sincs semmi szal elfér 😀

 13. Zamu!

  A tenyérnyi békalencse nem fog semmit szűrni, ugyanez igaz a Jávai mohára.
  Szűrőanyagot tegyél oda inkább;-).

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük