Hírek-Esszék

Látogatás Pasaréti Gyulánál

Pasaréti Gyula, a hazai akvarisztikai élet meghatározó személyisége. Számos könyv fűződik a nevéhez és oroszlán része van, a 7 évig szünetelő Akváriummagazin újraindulásában. Az élet mégis úgy hozta, hogy híres halodáját még sosem láttam. Most alkalmam adódott, hogy ellátogassak hozzá.

Gyula halneveldéje vasárnap délelőttönként, mindig nyitva áll az érdeklődők előtt. Most is sokan összegyűltek, hogy valami érdekességet lássanak, vagy csak egyszerűen egy jót beszélgessenek.

Az aktuális téma, a frissen megjelent Akváriummagazin volt. Gyorsan mindenki átlapozta és megnyugodva konstatálta, hogy ez a szám is jól sikerült.

Engem azonban jobban foglalkoztatott, hogy mi lehet az üvegházban? Sokat hallottam róla, de élőben még sosem láttam. A belépéskor szemüveges lévén, páramentesítéssel kezdtem.

Miután tisztult a kép, alaposabban is szemügyre tudtam venni a helyet. Az egész halodának van egy igen kellemes, ódon bája. Hasonló érzést a Fűvészkertben éreztem.

A növényekkel körbenőtt akváriumok, ezeréves tudást és tapasztalatot sugároztak. Minden akváriumba és minden zugba érdemes volt bekukkantani.

Az egyik akváriumban édesvízi hidrákat láttam. Nagyon érdekes élőlények. A mitológia szerint a lernai Hydra egy víziszörny volt, amelyet Heraklésznek kellett elpusztítania. Ez igen nehéz feladatnak bizonyult, mert ha a szörny kilenc feje közül az egyiket levágta, helyette mindjárt kettő nőtt. Heraklész végül is unokaöccsének segítségével pusztította el a fenevadat úgy, hogy égő üszökkel égette ki a levágott fej helyét, így akadályozva meg az állandó regenerálódást. Ha egy kinyújtózó hidrát keresztben kettévágunk, már másnap megfigyelhetjük, hogy a hátulsó rész vékony tapogatókat növeszt, míg az elülső félnek talpkorongja fejlődik…

Azért ezek a hidrák elég szelídnek és védtelennek bizonyultak. Egy másik akváriumban két hatalmas Polypterust pillantottam meg. Már régebben is elkápráztatott ez a hal, kecses mozgásával és különleges alakjával.

Az idelátogatók, nem csak halat visznek, de néha hoznak is és nem is mindig halakat.

Gyulánál a sórák, a papucsállatka, a grindál, a tubifex mindig megtalálható. Ez igencsak felértékeli számomra a helyet. Sajnos manapság élő eleséget beszerezni szinte lehetetlen.

Vízinövényekre kiéhezett szemem sajnos most nem talált igazi csemegét. Pasa az akvarisztika másik fő vonalát képviseli. Ő az akvarisztikában leginkább, a halak megfelelő tartását és szaporítását látja. Abban viszont nem nagyon van hazánkban nála nagyobb szakember.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
1
Nem is tudom...
0

You may also like

3 Comments

  1. Nekem volt az udvarban egy vödörbe beáztatva szőlőtőke, annyi tubifex volt benne, min állat 🙂 nem tudom, hogy kerültek bele, de rengeteg volt.. én hülye mind kiöntöttem :S

  2. Az a gyanúm, hogy az inkább szúnyoglárva lehetett. Bár azt is kár volt kiönteni, mert azt is imádják a halak. 😉

  3. hát ez inkább a tubira hasonlított, szunyoglárvát láttam már..

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük