Hírek-Esszék

Lezajlott az első, élő akvárium berendezős buli

Viktor délután 3-kor megkérdezte tőlem, hogy nem akarjuk-e élőben nyomni az interneten az akvárium berendezését?  Szinte azonnal rávágtam, zseniális ötlet!

Ilyen még úgysem volt, talán még külföldön sem. Pedig az ötlet egyszerű és a megvalósításhoz sem szükséges NASA irányító központ. Jó persze a képminőség hagyott némi kívánnivalót maga után, de élő internetes adásnak gond nélkül elment.

Majdnem úgy volt, hogy az egészből semmi nem lesz, mert a növények nem érkeztek meg időben. Veréb Gábor barátom, a Tropicalfisch tulajdonosa küldte nekünk fel a szebbnél szebb Tropica-s növényeket. Csakhogy a királyi posta futárszolgálata valószínüleg a jó időre és a péntekre hivatkozva úgy döntött, hogy a  „címzett nem tartózkodott otthon”. Ami csak azért volt meglepő, mivel Viktor szerintem két hete nem volt az utcán. 🙂 Gábor intézkedett. Pár perc múlva hívott, hogy minden rendben. Mondta a futárszolgálatnak, hogy az általuk ki nem küldött csomag, egy filmforgatáshoz kell és a stáb áll miattuk. Ugye nem akarják kifizetni a színészek napi gázsiját!? Hangzott el a kérdés Gábor szájából és láss csodát, a növények egy óra múlva megjöttek 🙂

Végül a kezdés 8 óra körülre csúszott. Levi miatt késtünk, én soha nem kések el sehonnan  🙂

Nem írnám le részletesen mi történt, hisz láthattátok. Aki lemardt róla, az ezen a linken megnézhet pár pillanatképet az eseményről. Még a chat is visszaolvasható.

Mindenesetre több dolog is igen tanulságos. Kezdve például azzal, hogy még ezt a 20 literes nanot is 5 órán keresztül raktuk össze négyen. Persze, nem siettünk. Söröztünk, ropiztunk, másik akváriumot nézegettünk. De nem is munka volt amit csináltunk, hanem péntek esti szórakozás.

Amire nem mellesleg igen sokan kíváncsiak is voltatok. 25-30 ember folyamatosan jelen volt a chaten és több mint 2000 hozzászólás érkezett.

Kíváncsian várom az észrevételeket azoktól, akik belenéztek a műsorba. Ha hasonló dolgokat szeretnénk csinálni a jövőben is, mit csináljunk másként, mi volt ami jó volt és tetszet, mi az ami kevésbé.

A berendezésről készül majd post is, de az akvárium debütálása a következő Akváriummagazinban lesz.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

19 Comments

 1. nagyon jó volt bár egy kicsit elhúzódott… 00:00kor kénytelen voltam lefeküdni 😀 amugy nagyon tetszett lehetne ilyen többször is 🙂

 2. Szerintem jóra sikerült a „műsor” bár nagyon hosszú volt vagy inkább későn lett vége én is éjfélig bírtam utána ment a szunya 😀 Egy észre vétel, talán egy kicsit túl dimenzionáljátok ezt a dolgot 😀 De mindenkinek van valami „bogara” ! Ne vegyétek sértésnek! Szerintem ami nagyon jó volt az hogy közben ment a beszélgetés és elég sok infót össze lehetett így gyűjteni pl. amikor a szűrőt veséztétek ki azt jó volt hallani mert én is egy eheim eccoval szemezek.

 3. Igazság szerint későn kezdtük el. A túldimenzionálást nem mi csináljuk, hanem a japánok. Mi meg sem közelítjük azt a precizitást, ahogy ők rendeznek. Mindenesetre remélem a végeredmény majd magáért beszél. 😉

 4. nekem nem tűnt tuldimenzionaltnak. 🙂 szeretem az ilyet. a hang és a kép minősége szerintem teljesen jó volt bár a 2 perc körüli csúszás annyira nem tetszett mert amihez hozzászóltam chat-en az már akkor nektek rég megtörtént 😀

 5. Nekem is tetszett, nagyon hangulatos volt. Szerintem nem volt gond a „kései” kezdéssel, hisz van aki 5-6-kor ér haza munkából hétköznap és kell pár óra mire összeszedi magát és leül megnézni egy ilyen kis élő videót… De elhúzódni azért elhúzódott. A végére erősen szétcsúsztatok a kezdeti szinthez képest…

  Ami lehetett volna jobb is:
  – a kapcsolat eléggé akadozott, illetve az aki többször erősen tükröződött. Nem ártana átgondolni, hogy miképpen lehetne ezeken javítani.
  – ha ennyire elhúzódik az összerakás, nem árt a fontosabb pontoknál hangosan jelezni, hogy „na most ez jön”. Mivel az unalmasabb részeknél átváltottam másik böngészőre és mást csináltam, viszont elég gyakran kellett visszaváltani, hogy na mi a helyzet éppen, mert sokszor nem igazán jött jelzés, csak csináltátok és beszélgettetek közben.
  – Hogy mit raktok az akiba, milyen termékeket és hogyan használtok, nem árt vagy többször elmondani, vagy összeírni egy jól látható pontra, mert a chat-en elég gyakran jöttek ugyanazok a kérdéssek (pl a később csatlakozóktól) újra és újra.
  – no meg ha nincs a közvetítésben ekkora csúszás, valaki mindig tarthatná a kapcsolatot a chat-előkkel (persze ezt most is próbáltátok, de a csúszás miatt nem volt annyi haszna, mint egyébként lett volna)
  – levi kevesebbszer mondja, hogy „alga” 🙂

  A hang viszont nagyon jó volt, még a háttérben való sugdolózás is jól hallatszódott!

  Várom a következőt!!!

 6. Sziasztok!

  Profi műsort hoztatok össze 🙂 ! Nekem tetszett a dolog,bár szintén lenne egy-két észrevételem amin javíttani szükséges a jobb élvezhetőség miatt.

  1. Nálam legalábbis,sokszor megszakadt a kép közvetítése.
  2. Lassan jöttek a válaszok és a reakciók a chaten.
  3. Termékek,növények,állatok ismertetése.

  Csak így tovább fiúk,jók vagytok abban amit csináltok és képviseltek!

  Én is várom a következő ADAst 🙂

 7. Naponta általában kétszer háromszor nézem az oldalt de erről sajnos lemaradtam. :S Biztos nagyon jó volt, remélem legközelebb egy kicsit hamarabb meghirdetitek. A következőt biztos végigbámulom… 🙂

 8. én is meglepődtem milyen spontán jött 😀

 9. a közvetítésben sok gikszer volt, de talán ettől volt kevésbé mesterkélt 🙂 amennyire meglepetésre sikerült az élő adás annyira nem volt forgatókönyv sem. Gyakorlatilag nem beszéltünk meg semmit sem. Megvoltak a hozzávalók tudtuk, hogy fás akit csinálunk, de a növények az adás előtt futottak be és így az lett amihez volt anyag. Levi és Key megérkezése is mondhatni meglepi volt. De így volt jó 🙂

  Nagyon szimpi volt, hogy olyan sokan követtetek és szóltatok hozzá időnként.

  Az aki egyébként jól van. A kezdeti CO2-nek hála a növények folyamatosan bubiznak. Kiváncsian várjuk az átalakulást a következő hetekben.

  Ez alkalommal most teljes ADA szerű indítás volt. Talajok, táptalaj, baktériumok, tápozás. Az első két hétben csak ADA Brighty K-t adagolunk naponta és a tápozás csak a második hét után indul. Ilyen módszerrel az algásodást elkerülhetjük a telepítéstől kezdve. Addig is vízcseréket naponta végzünk a kezdeti ammónia mennyiség miatt.

  A szűrő bár Key elégedetlenkedett, köszöni jól van. 🙂
  Most már csendesen üzemel gyakorlatilag teljesen hangtalan. Az idő eldönti majd mennyire volt jó választás.

  Lesznek majd szép képek róla, nálam azóta a nagy aksi mellett a nappali egyik ékköve.

  Talán nem árulok el nagy titkot, hogy nem ez volt az utolsó ilyen jellegű esemény. Tervezünk több hasonlót is a közönség bevonásával. Erről később bővebben.

  Aki nem találkozott volna a leírással a fórumra leírtam pontosan a telepítéshez használt termékekről:
  http://www.akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=26&t=115#p781

 10. Viktor!
  Szerint tökéletes volt minden!Remélem több ilyen műsor lesz még!Ja és gratulálok a stáb minden tagjának!

 11. Viktor amúgy keymakernek mi a gondja? Csak azért mert én is egy ilyet szeretnék csak a legnagyobbat meg még néztem a prokat is mert azoknak nagyobb a teljesítménye már mint az eheim ecco prokat.

 12. Köszi a sok dícséretet!
  Legközelebb lesz valamiféle forgatókönyv, amit majd előre, vagy közben érthetően közzéteszünk.
  Én szerintem órákig meg voltam győződve róla, hogy szinte semmit nem hallotok 🙂
  Most meg írjátok, hogy a suttogást is hallottátok. Remélem nem beszéltem rondán… 🙂

  Labirint: Ecco Pro lett berakva. Keymakernek a kicsi hasznos térfogat volt a legnagyobb gondja.

 13. Nigro szó sincs arról hogy most veletek álljak le vitatkozni akváriummal kapcsolatban, de szerintem bőven elég 😀 főleg ha azt nézem hogy mekkora a szűrőtérfogata egy belső szűrőnek… Persze nincs túl szűrt akvárium 😀

 14. Az akvárium szűréssel kapcsolatban a következő a véleményem:

  Jó szűrő az Eheim Ecco Pro? Igen. Ajánlom? Nem.

  Két okból nem ajánlom. Az egyik a „szakmai” ok: a szűrő kiválasztásánál nem azt kell nézni, hogy „elég-e”. Azt kell nézni, hogy mennyi mozgásteret akarsz magadnak megengedni, hogy mennyi hibázási lehetőséget akarsz hagyni magadnak.

  Ha azt mondod, hogy soha nem fogsz hibázni, minden apró talaj-felkavarás után azonnal minimum 80% vizet cserélsz, ha nem hagysz ki egyetlen tápozást sem, ha nem népesíted túl halakkal az akváriumodat, és maximum 3 WPG megvilágítást engedsz meg magadnak, akkor talán – talán jó lesz az Ecco Pro. (Nem az Ecco vagy Classic, ezeket kifejezetten NEM ajánlom növényes akváriumba). Hidd el, előbb utóbb szüksged lesz a mozgástérrel, az algásodás alapja az ammónia és a fény – együtt.

  Minél jobb a nitrifikációd, annál kisebb az algásodás kockázata.

  A legkisebb Ecco Pro 500 lph kapacitásához sokkal nagyobb szűrő-anyag térfogat kellene.

  A második érv az ár/érték arány. Egy 2222 pont kétszer annyi szűrőkapacitással (4 liter) rendelkezik a 7.3 literben, mint egy 2032, de csak 4500 Ft.-al drágább. A nagy szűrőknél ez a különbség kb. 8000 Ft. Semmi nem indokolja, hogy miért vásárolnád az Ecco Pro-t.

  Egyébként 1-2 nap múlva már a Green Aqua-tól is megvásárolhatjátok jó áron az Eheim szűrőket. Az Ecco Pro szériát is, ha nem hallgattok rám. 😉

 15. Labirintkopoltyus,keymaker szuro maximalista. A nagy akinal adott tanacsa nekem bejott. A kis szuronel probaltam egy kicsit szolidabb valasztast eszkozolni. Az ADA galeriaban is a 20-as nanokat korabbi eheim classic szurokkel hajtottak. Az Ecco Pro egy uj szeria. Ezert is akartam kiprobalni. Eddig azt mondom hogy jo lesz. Csendes jol tolja a vizet. De most meg noveny is alig van benne. Kesobb talan ha bedusul es a szuro teljesitmeny is visszaesik valosabb kepet fogunk kapni. De szerintem nem lesz gondom vele, ha figyelek ra.

 16. Viktor, nem maximalista, hanem tévedésre hajlamos vagyok (mint mindenki). Viszont belátom, és ennek megfelelően hagyok magamnak mozgásteret. 🙂

  Egy dologban vagyok maximalista: az alga elleni harcban. 😉

  Nálad a mai napon pont kétszer (ha nem többször – mert a szűrőtérfogattól függő ammónia-lebontási idő nem lineáris) akkora az algásodás kockázata, mint nálam, pedig mindketten 500 lph szűrőt használunk a 20 literhez, mindkét szűrő vödör 7 liter körüli. Csak nálam pont kétszer annyi Substrat Pro van benne, mint nálad, ráadásul nálad a sima Substrat van, és a kerámiahenger nem fért bele.

  …Attól még lehetsz algamentes, ha mindent jól csinálsz.

 17. …És persze adtam neki egy adu ászt a szűrőbe. 😉

 18. Ati,

  Egy olyan adu ászt nekem is adhatnál majd, tudod mikor? 🙂

 19. keymaker!

  Köszönöm hogy kifejtetted, hasznos volt! Tehát nem azzal van a gond hogy eheim hanem szűrőtérfogat stb. Többi szűrőről valami vélemény? JBL, Fluval, aqua-pro? Most nem arra gondolok hogy szűrőtérfogat meg ilyenek hanem minőségre mert az eheimre mindenki azt mondja még 20év múlva is fog menni…

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük