Hírek-Esszék

Mai látogatók

Ma Kocka akvarista barátom és párja látogatott meg. Jövetelük célja az volt, hogy megszabadítsanak a nálam igencsak elszaporodott Riccia-tól. Persze ők is kíváncsiak voltak a növényes akikra. Az akvárium előtti kisszékek ismét megteltek. Mivel Kocka és kedvese, igen magas szinten műveli a diszkosz tartást, ezért úgy gondoltam, írok a diszkoszos zsákutcámról pár keresetlen szót.

A 200 literes akvárium indulása után nemsokkal, kísértésbe estem, hogy esetleg diszkoszt kéne tartani. Alaposan utána olvastam és azt szűrtem le, hogy 200 liter kevés a diszkosztartáshoz. Aztán csak hagytam magam rábeszélni  a halas boltban, hogy 2 diszkoszt még bele lehet tenni. Na de tudjuk, hogy 2 diszkosz az még nem csapat…

Sajnos pár napon belül be kellett látnom, hogy ezek a diszkoszok nem valók az akimba. Az egyik folyton hajtotta a másikat, aki nem nagyon tudott sehova menekülni. Komoly mennyiségű ürüléket termeltek, ami elég rosszul mutatott a hófehér aljzaton. Csak lábujjhegyen lehetet az akvárium előtt elmenni, különben fékeveszett tombolásba kezdtek. A garnélák remegő lábakkal dekkoltak a kövek közti résekben, gondolom evés helyett az életükért imádkoztak. Mondjuk én azt tapasztalatam, hogy nem bántották az Amano garnélákat, Kocka elmondása szerint, nála egy idő után rákaptak a rákhúsra.  Az akvárium 28 C-os vize  még csak megfelelt volna a diszkoszaimnak, mégis úgy döntöttem, hogy egy életem egy halálom visszaviszem a drágaságokat  a halashoz. Szerencsére egy barter üzlettel sikerült tőlük megszabadulnom. Nade vannak azért olyan akvaristák, akik gond nélkül tartják a halak királynőjét, gyönyörű növényes medencékben. Íme néhány csemege.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

7 Comments

 1. Szia Nigró!

  Egy igazi élmény volt élőben látni azt amit eddig csak képeken. Gratulálunk az akváriumaidhoz, látszanak rajta hogy sok szeretet, gondoskodás és mindenek előtt munka van benne. Kicsit erősnek érzem hogy magas fokon műveljük a diszkosztartást mert még 1 éve sincs hogy belevágtunk, de talán az megállja a helyét, hogy „jó úton járunk”
  Más:

  – A riccia túlélte az utat, egyenlőre úszik az akvárium tetején, szóval a piszok nem merül le magától.

  – Ha már úgyis erről van szó akkor megosztanám mindenkivel a „diszkosztartás és a növényes aksi együtt” című eposz rám eső részét:
  Amikor 2 évvel ezelőtt elkezdtem tervezgetni a diszkoszos akváriumomat én is nagyon szerettem volna a legutolsó képhez hasonló dolgot összehozni. Mondjuk 1 órai kutakodás után már tiszta volt a dolog, hogy azért ez így nem biztos hogy működni fog, de mind1 vágjunk bele…..
  Összeállt a 250-es akvárium, hozzá a szűrő, fűtő, aquamorfos háttér stb. Táptalaj a hengerelt bazalt alá meg ilyenek. Rendeltem növényeket anubiasokat – többfélét, fűszerű növényeket is meg 2 valiznériát (mer’ az majd jó lesz a sarkokba)
  Berendez elindít, élesztős co2, lágyvíz miegymás. Közben egészen véletlenül találtam Pécsen glosso-t, ráadásul nagyon is tűrhető 400 FT-os áron. Nosza próbáljuk meg ezt is. Beültet, vár.
  A tapasztalat:

  Közel egy éve megy az akvárium, anubiasok nőnek és hozzák a virágokat néha 2-t is egyszerre, a glosso kb 2 hétig bírta, a valisneriam megmaradt olyan 3-4 centisnek amilyennek vettem. Co2-t kikapcsoltam már régen, viszont a házi készítésű tápsót kapják folyamatosan. Szinte biztos vagyok benne hogy a hőfok (30c°)a bűnös, mert mellette van egy másik aksim is amibe kíváncsiság képpen átraktam pár növényt, és természetesen azzonal búrjánzásnak indultak.

  Éppen ezért kicsit szkeptikus vagyok a fennt látható képekkel kapcsolatban. Nem azt mondom hogy nem lehet ezt megcsinálni, de az azért elképzelhetőnek tartom hogy csak a versenyek illetve kiállítások erejéig működik a dolog. Egyszerűen a növények és a halak hőmérséklet igénye nem összeegyeztethető. Persze lehetséges hogy marha nagyot tévedek, de tény hogy élőben ilyet csak kiállításon láttam…

  bocs hogy hosszú voltam.
  Egyébként gratulálok a bloghoz Nigró. Szereztél plusz 2 rendszeres olvasót, és azt hiszem a közeljövőben néhány pm-el zaklatni foglak :D, mert a riccia-val kezdeni kell valamit…..

 2. Örülök, hogy túlélték az utat. Ha nem süllyednek, hát marad a hajháló.
  A hőfokkal nekem is hasonlóak a tapasztalataim. Sajnos 30 C már sok a legtöbb növénynek. A diszkoszos-növényest csak kompromisszumokkal tudom elképzelni. 28 C még megfelel mind a növényeknek, mind a diszkoszoknak. De persze a diszkoszok szennyezése is nehezíti a dolgot, ami könnyen algásodáshoz vezet és még biztos van pár dolog, ami most az eszünkbe sem jutott. Viszont azt le kell szögezni, hogy egy diszkoszos-növényes akváriumnál nehéz szebbet csinálni… 🙂

 3. Így ahogy mondod…..

  Viszont közben eszembe jutott még pár dolog ami miatt szerintem hosszú távon tarthatatlan ez a 2 dolog együtt. (egyébként az akvarista.hu diszkosz topikjában is most kezd kialakulni egy hasonló beszélgetés)

  1: Ahhoz hogy a képeken látható méretű és kiállású diszkoszaid legyenek, elengedhetetlen a napi 5-6-7 szeri etetés és a naponta csinált vízcsere…. Namost szerintem napi vízcserével abszolúte értelmetlen a pl a növénytápozás mert úgyis mindíg kiöntöd a felét, a co2 adagolás mert nincs ideje beállíni a ph-nak stb stb

  2 Ez is tapasztalat, a diszkoszok nagyon is szeretik a növényi táplálékot…. Nálam pl az anubiasok nem tudják kibontani a virágaikat mert ahogy felreped a bimbó vastag fala már kajálnak is belőle. És néha bizony a friss hajtások is a kis hasukban végzik…

  Viszont tény és való, hogy egy ilyet összehozni hosszú távon igazi kihívás, és ha sikerül akkor iszonyatos elégtétel és látvány (tv mehet a kukába) 😀

 4. Sziasztok!

  Van itt két kép amin Amano aquariumok vannak (felülről a 2. és a legalsó), a könyvben a benne vannak a technikai adatok és bizony 27C van a diszkoszos növényes medencékben ;-).

 5. hello!

  El tudnád mondani, hogy alúlról a 3. képen milyen növények vannak. Köszi!

 6. Microsorium (vasfán), Glossostigma (aljzaton) és Eleocharis (fűszerű)

 7. Kocka hozzászólásait csak itt láttam miért?? Nem ír ide vagy elfelejtette, hogy van blogod vagy csak én vagyok vak? 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük