Hírek-Esszék

Megjelent az Akvárium Magazin 87. száma

Kíváncsi koi-sereg tekint vissza ránk az aktuális címlapról, melyben többek között a H.A.C. versenyről is olvashattok. Ezzel kapcsolatban kicsit morcos vagyok, de majd erről kicsit később.

A szám a címlapon szereplő koikkal kezdődik. A cikk maga nagyon érdekes és jók a fotók is. Többek közt megtudhatjuk, hogy honnan ered a koitartás és hogy valójában a nemesített díszes pontyokat nishikigoi-nak kell helyesen nevezni. A cikk írója, aki egyébként koitenyésztő és forgalmazó is, sok egyéb érdekes információ mellett a halak jelleméről és személyes kötődésről is ír hal és tartója közt.

Az utóbbi évek legizgalmasabb akvarisztikai felfedezései mind Sulawesihez köthetők. Chris Lukhaup ismét beszámol egy többhetes kalandtúrájáról. Ismét gyönyörű csiga, garnéla és növényfajokkal találkoztak. Ehhez párosul kiváló fotós képessége. A cikk ezért nagyon élvezetes olvasmány.

Kalandjaik nem voltak teljesen felhőtlenek, mert ottlétükkor ismét kicsit feszült volt a politikai helyzet.

Ezt követően a magazin a győri Xantus János Állatkert új részlegébe a Füles Bástyába látogat el. A kazamatákba leereszkedve 18 méter hosszú 200 m3-es paludáriumot láthatunk.

 

De többek között itt látható Magyarország legnagyobb levélvágó hangya (Atta sexdens) állománya. A hangyák életét egy 40 méter hosszú útvonalon lehet követni. Ahogy a leveleket begyűjtik elszállítják és feldolgozzák. 2010-ben Máté Bence is hasonló hangyák fotójával nyert számos rangos díjat.

Ezzel még nincs vége a hazai akvarisztikai „lelőhelyek” bemutatása. A következő cikk a mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetem akváriumait mutatja be, melyet a Várpincében alakítottak ki.

Az afrikai sügérek közül, ebben a számban a Viktória-tó sügérei kerültek terítékre . A Haplochromis ch44-ről lesz szó tüzetesebben.

Ezt követően Rónaszéki Péter számol be egy kb 650 literes akvárium beüzemeléséről és karbantartásáról egy ügyfelénél. Ami ebben a cikkben a legizgalmasabb, az, ahogy a megrendelő szép lassan megfertőződik az akvarisztika nevű vírussal és szép lassan ő is a rabjává válik. Ilyet már én is tapasztaltam… 🙂

Elérkeztünk az ominózus H.A.C. beszámolóhoz. Nagyon örültem, hogy bekerült, de annak kevésbé, hogy a cikkhez szorosan kötődő képek nagy része nem került bele. Így kicsit érthetetlen az egész írás. pl.

Bár nem lett meghirdetve „piko” kategória, azért erről az öt literes akvárium(ocská)ról mindenképp megéri 1-2 szót ejteni.

Persze az akváriumról egy deka kép nincs a cikkben szóval így nem az igazi… 🙂 Ami kép benne van, arra sem ártott volna egy felirat, hogy hányadik helyezettet láthatjuk. Nah mindegy, legközelebb erre jobban oda kell figyelni.

Ezt követően az újság hasábjain egy különös vízi teremtményről olvashatunk. Egy mohaállatról a Pectinatella magnifica-ról, mely a ráckevei Duna ágban elég nagy mennyiségben fellelhető az utóbbi időben.

Az AME pályázatot hirdetett óvodák részére, melynek keretében 15 óvodába telepítettek 1-1 akváriumot. Mondanom sem kell, teljes volt a siker. Teljes mértékben támogatom, hogy már az óvodákban és iskolákban ismerkedjenek a gyerekek a víz alatti természettel. Nagyon sokat tanulhatnak belőle és később komoly akvaristákká cseperedhetnek 😉

Az akvárium Antikvárium rovat zárja ezt a számot, benne Konta Rezső: Célszerű utasítások akváriumok berendezésére és karbantartására (1927) című könyvét mutatják be.

 

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

2 Comments

  1. Ezzel a H.A.C. beszámolós fiaskóval nem hoztad meg a kedvem az újsághoz 🙂

    1. Bakik előfordulnak. 🙂 A következő beszámoló már biztos jobb lesz 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük