Hírek-Esszék

Megjelent az akváriummagazin legújabb száma

Ismét eltelt két hónap. Magyarország egyetlen akvarisztikával foglalkozó írott sajtója ismét az újságárusoknál.

Egyre többször találkozhatunk a kerskedésekben az édesvízi rájákkal. Sokan még azt sem tudják, hogy létezik édesvízi változat is, pedig 21 édesvízi fajt ismernek.

A sügér tartók két sügerekkel foglalkozó cikket is találhatnak az ehavi számban, Lukács László és Kasi Mátyás  tollából.

Tovább lapozva egy semmi különös akvakertészkedéssel foglalkozó cikk található. Szerénységem tiltja hogy nevén nevezzem a cikk íróját, önnön magamat 🙂

Lapozzunk is. A következő írás, a blogon is publikáló Zábrácki Lacitól való, aki az üvöltő halakról ír.

Nagy Béla Zanzibári tarkacsukás cikkét Nagy-Stefán Ildikó egy nagyon olvasmányos világító kékrákos írása követi. Chris Lukhaup profi fotóival megspékelve.

Ezután Ugrosáska vezet be minket az északi kardfarkúak világába. Az elmúlt számban indított dánió sorozat folytatódik Balla József közreműködésével, végezetül egy kis tengeri akvarisztika és Pasaréti Gyula praktikáit olvashatjuk az akvárium vizének savanyításáról.

Mindenkinek ajánlom, hogy szerezze be és átolvasás után is őrizze meg az ehavi újságot. Sosem lehet tudni, hogy mikor kell valaminek utánaolvasni. Ilyenkor mindig nagy segítség egy szaklap.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

29 Comments

 1. Pont ma szereztem meg ezt a számot, és nagyon megörültem mikor megláttam a „Hogyan váljunk akvakertésszé?” című cikket. Annak ellenére, hogy minden postot és hozzászólást is többször is elolvastam itt a blogon, kíváncsian várom a cikk folytatását!

 2. Na majd elolvasom, ha végre megérkezik a magazin. Ha nem lennék előfizető, már kedden megvehettem volna az újságosnál. 🙂

 3. Nagyon szep lehet, en inkabb maradok a netnel.

 4. Nem is tudtam, hogy újra megjelent.
  Nekem a halas boltban 4 napja nyomott a kezembe az eladó pár példányt, hogy ezeket láttam-e már. Gyorsan megvettem 2 régebbit.
  Az első benyomások:
  Gyönyörű kivitel, jó és szakmailag igényes cikkek, érezni, hogy nagyon értenek hozzá akik írják.
  De néha stilisztikailag borzasztó a fogalmazás. Bár ez legyen a legnagyobb baj egy szaklappal.
  Remélem nem fog földbeállni mint a régi.

 5. Sziasztok!

  Én büszke vagyok arra, hogy ezt az igényes magazint a kezemben tarthatom és olvashatom. Hisz valljuk csak be, nem igazán van még egy ehhez hasonló akvarisztikai szakújság Magyarországon.
  Ajánlóm minden akvaristának!:)

  Zsadányi Ágnes

 6. Eäphrendil: „Nagyon szep lehet, en inkabb maradok a netnel.”

  Én is.

 7. Key meg azért is mert letiltottak, nem vagy a legjobba az üzemeltetőkkel 🙂 De visszatudnál lépni ha akarnál egy másik email címmel nem??? a hangsúly a HA AKARNÁL-on van 😀
  Én még gondolkodom hogy meg veszem megnézni milyen és ha jó TALÁN előfizetek 😀

 8. Furcsa kettősség van bennem az AM-mel kapcsolatban…

  Egyrészt ugye örüljünk, hogy van egyáltalán egy magyar akvarisztikai szaklap, ami ráadásul még elég igényes minőségben is jelenik meg. Ez rendben is van.

  Másrészt ha magát az újságot nézem, a korrekt szakmai tartalom mellett sokszor nagyon szemet szúróak a szerzők stilisztikai hiányosságai.. Volt olyan is, hogy úgy éreztem: az adott cikk csak azért született, hogy ki lehessen valamivel tölteni a maradék 2 oldalt.. Vagy pl. a 71. számban Chris Lukhaup írása alapján készült tarisznyarákos cikk impozáns méretű, remek fotókkal volt ellátva, de a szöveg majdhogynem csak a fajok felsorolása volt (ráadásul olyan fajoké, ami nálunk szinte beszerezhetetlenek), a gyakorlati, pl. tartásra, etetésre vonatkozó dolgok teljesen kimaradtak belőle.

  Elkövettem egy olyan hibát is, hogy előfizettem az újságra… Aki látogatja az AM fórumát az tudja, hogy ez kb. mit eredményez (már amíg ki nem moderálják). Ott kezdődött a dolog, hogy a neten elküldött előfizetési igényemre 1 hónapig semmi visszajelzés nem érkezett, végül telefonon kellett módosítanom a rendelésemet az időközben már beszerzett aktuális szám miatt. Az pedig már köztudott, hogy a megrendelőkhöz később érkezik meg az újság, mint az újságosokhoz. Ezt a számot pl. már múlt hét kedden megvehettem volna az újságosnál, ellenben ma reggel még nem volt a postaládámban (bár van aki „már” csütörtökön megkapta)…

  Félreértés ne essék, nem támadni akarom ezzel az AM-t, sőt mindenkinek csak ajánlani tudom az újság megvásárlását (de nem előfizetését 🙂 ). Tényleg örülök az újság létezésének és – bár van még hová fejlődnie – igényes és tartalmas! Sőt azzal is tisztában vagyok, hogy nem olyan könnyű egy ilyen magazint eladni, mint a Blikket.. De ennek ellenére azért vannak olyan gyermekbetegségei, amiken egy komoly szaklap esetében mindenképpen javítani szükséges.

 9. ez azert szomoru, mert pl az AquaJournal japanbol elobb ideer minthogy kikeruljon kereskedelmi forgalomba… nalunk a szomszed sarokrol tovabb tart az atpostazas.

  sok ilyen peldam van. kedvencem az volt amikor december elejen 4 orszagbol rendeltem dolgokat. tippeljetek melyik jott be utoljara….. termeszetesen a 3. keruleti 😉

 10. Bár ezt ritkán teszem, az érintettség okán kénytelen vagyok megszólalni.
  Még a mai nap egy jegyzet jelenik meg az Akvárium Magazin terjesztéséről és egyéb fontos gondolatokról (moderálásról, akvarisztikáról,…) a magazin oldalán. Itt nem írom le újra, legyetek szívesek elolvasni.
  A tartalmi kritikákat pedig szívesen veszem bárkitől, ha az építő jellegű, és a akvarisztika érdekeit szolgálja.
  Pasaréti Gyula

 11. Pasa kivancsian varom a cikket/jegyzetet. megmondom oszinten elorendeltem a lapra. tegnap meg is jott postan, de semmi kiserolevel, semmi info. az ujsag es egy ures csekk. borzalmasan kenyelmetlen ez az egesz rendszer igy. ha rendelek egy lapot vagy elore kifizetem az egesz evit, vagy ha mar ilyen rendszerben jon legalabb annyi infot irhatnatok, hogy az ember mit csinaljon a csekkel. megis mennyit irjak ra? amennyit gondolok? sok lapot jaratok, de az esetek tobbsegeben az elso lappal koszontik az elofizetot itt ki lehet hasznalni az alkalmat ha valami infot szeretnetek kozolni. nem kell semmi csicsa. Amano is elintezi egy sima A4-es lappal. vagy elore kifizettetik vele maz egeszet es nem utolag kell legoznom.

  biztos megtalalnam valami elrejtett forumon kibeszelve az Aksi magazin oldalan, de valahogy sem idom sem kedvem nincs ehhez a netet turni. Pasa, ha van egy linked, ahol ez reszletesen le van irva, vagy akar itt valaszolsz az is jo. Nem szeretnek olyan vendeg lenni aki nem fizet a fogyasztasert…

  elore is koszi.

 12. Pasa, az akvarisztika érdekeit az szolgálná, ha Balla úr nyilvánosan elnézést kérne tőlem (és többektől) a minősíthetetlen stílusa miatt és abbahagyná az autoritatív megnyilvánulásait és a userek kiüldözését az egyébként építő jellegű tartalmi kritikák hatására…

  Talán jó lenne együtt tolni ezt a szekeret.

 13. viktorlantos:
  (6 szám előfizetése 6 x 990 = 5940 – 594 (10 %) = 5346 )

 14. (1 üveg drop checker ára 1 x 4870 + 2782 = 7652.)

 15. Én előfizettem a magazinra, és megrendeltem az előző számokat is, időben meg is kaptam itt nem csúszott a postázás.. De Viktorlantoshoz hasonlóan csak 1 üres csekket kaptam, semmi infoval.. és 1 példányszámot.. Most ez esetetben fizessem ki a 6 lap árát, vagy csak az átvett 1 ét? Amugy a minőség szerintem színvonalas, de ezen az előfizetésen kicsit javítani kellene..

 16. Már dolgozunk az előfizetés javításán, az itt elhangzott ötleteket, problémákat is figyelembe vesszük, köszönjük.
  Arizona: mivel ebből nem tudom ki vagy, nem tudok érdemben válaszolni. Kérek egy e-mailt.

 17. Pasa! Köszönöm a választ! Én még teljesen új vagyok itt, ide írjam az e- mail címem?
  Szilvi.

 18. Nem kell, ebből már tudom, ki vagy.
  Az első számtól kérted a lapot. Ebben az esetben előfizetéssel fizeted a 73. számtól az újságot és hozzáadod a megelőző lapok árát. (előfizetés: 5346 + 4 x 990 = 9306)

 19. OKÉ!Köszönöm! 🙂

 20. Hát úgy néz ki a dolog, hogy rehabilitáltak.
  Bár ez pillanatnyilag kevésnek tűnik. Én is várom a segédszerkesztő úr nyilvános bocsánatkérését valamennyiünktől, valami jól látható helyen. Hogy nem rajta múlt az, hogy visszahelyeztek jogainkba (amit az illő megköszönni ezúttal is, tehát köszönöm) az holt biztos.
  Nos kedves trek várjuk a bocsánatkérésedet!
  A rehabilitálásunkról majd később nálam folytatjuk a dikurzust.

 21. Pasa által ígért bejegyzés az AM honlapján itt található.

 22. Én most olvastam el másodszor Trek és Keymaker írásos beszélgetését, de még mindig nem tudom, miért kellene bárkinek is elnézést kérnie. Mind a két fél valós dolgokról beszélt, csak más szemszögből. Talán Keymakernél a túlzások irányában csúsztak el a dolgok, Trek meg egy kicsit belement a személyeskedésbe. Szerintem ez a vita simán lezárható, ha itt további elnézést kérésekkel folytatódik a dolog, abból nem lesz semmi. Mindenki csinálja úgy, ahogy jónak gondolja.

 23. A csekk befizetése után az előző számokat egyben kapom meg? És kb. mennyi idő múlva?
  Köszönöm: Szilvi

 24. Szerintem valamit félreértettél. Nem a vita miatt várunk az elnézésre, hanem a kitiltások miatt! Azért van némi eltérés.

 25. Aquad! Jogos a felvetés, akkor tényleg félreértettem egy kicsit.Bár, Keymaker egy szóban se említi a kitiltási sérelmét. De ennek ellenére, ez egy személyes megbeszélést igényel és nem teljesen ide, vagy ezekbe a topicokba való ennek a letiztázása. Remélem ebben egyetértünk. Meg az, hogy ki miért nem veszi meg a magazint, az megint csak legyen magánügy.

 26. Levinen!
  Igen teljesen egyetértünk. Már be is fejeztem a témát!

  Mikor frissítesz? Már egy hete, semmi! 🙂

 27. Mivel az illetékes Urak a magazin oldaláról az alapelvek többszöri megsértése miatt lettek kizárva, minden esetben szerkesztőségi (és nem egyszemélyes) döntés alapján, a kívánt elnézéskérés nem jogos.

 28. A magam módján én a jövőben igyekszem hozzájárulni olyan fórumok és csoportok munkájához, ahol nem azt feltételezik a hozzászólókról azonnal, hogy személyeskedő, vitakereső amatőr okoskodó elmebetegek akiket moderátori csoportmunkával a legkisebb jelre „ki kell szúrni” és el kell távolítani. —-

  Kérek mindenkit, hogy az általam korábban beidézett beszélgetésben mutasson rá (konkrétan) azokra a moderálási szabályokra, amelyeket megsértettem, hátha tanulok belőle.

  …Mert a moderátorok nem mutattak rá.

  …Mert esküszöm, hogy magamtól 1 méteres távolságot tartva nézegetem, és nem látok semmi ilyet.

  Látok viszont a témával kapcsolatos kijelentéseimre pont a moderálási szabályokat sértő reakciót – a moderátor részéről. Olyan ez, mint amikor a rendőr tilosban parkolva mér, amikor pedig a gyorshajtást vitatom, akkor előkerül még két rendőr és valami fotóról beszélnek, amit viszont senki nem látott…

  Vagy, mint egy fegyver az egyszeri Hollywood-i drámában: ha mutogatják az elején, akkor végén biztosan elsül. 🙂 Na, kifogytam a hasonlatokból. 🙂

  Az egész moderálási téma boncolgatását én a magam részéről befejeztem, az AM-nek és csapatának sok nitrát- és foszfátmentes sikert kívánok az újság és a weboldal fejlesztéséhez.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük