HalakHírek-Esszék

Mélytengeri titkok

Épp a szombati ebédet emésztettem, amikor az egyik tematikus természetfilmcsatornán a mélytengeri furcsa szerzetekről volt szó. Gondoltam kicsit böngészgetek ez ügyben a neten. Hihetetlen micsoda teremtmények élnek az örök sötét vizek birodalmában.

Itt van példának okáért a „Háromlábú hal” (Bathypterois grallator).

Körülbelül 750 m mélységben él. Úszói lábszerű megnyúlása több célt is szolgál. Egyrészt az érzékeny nyúlványok érzékelik a talajon közlekedő kis rákok mozgásának rezgéseit, másrészről az állat maga is tud tapogatózni a sötétben. A kitárt úszók védelmében kevésbé érhetik lentről, vagy fentről meglepetések. A hal 38 cm-es hosszához képest megnyúlt úszói akár az 1 métert is elérhetik. A megnyúlt úszók egyáltalán nem hátráltatják az úszásban.

De ez mind semmi a nőstény horgász halhoz képest! A fején található nyúlványban fluoreszkáló baktériumok tanyáznak. A fényre pedig a mélytengeri apró állatok pont úgy reagálnak, mint az éjjeli lepkék a sötétben a lámpa fényére. Ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy odaússzanak. Persze ez nem teljesen ismeretlen számunkra, hisz a rajzfilmben Némó, a bohóchal apukája is kis híján így hagyja ott a fogát. Viszont ennek a fajnak van még egy hihetetlenül egyedi tulajdonsága.
A tudósokat sokáig zavarba ejtette az a tény, hogy sosem fogtak ki hím horgászhalat. Ehhez társult még az furcsaság, hogy valamennyi nőstény horgászhal testén valamiféle parazitára hasonlító kinövést találtak. Csak sokára fedezték fel, hogy ez a dudor a hím hal maradványa.
A hímek, melyek jóval kisebbre nőnek, mint a nőstények, ha véletlenül összetalálkoznak életük párjával, fogukat az asszony oldalába meresztik és többé nem engedik el.  Innentől gyors átalakulásba kezdenek és „összenőnek” a nősténnyel. Nem sokkal később már csak egy kis kitüremkedés marad belőlük a nőstény oldalán.

Ebből is látszik, hogy fura dolgok alakulnak ki túl nagy nyomás alatt. Hímek akaszkodnak nőstényekre, „lucaszékké” alakulnak mellúszók…. Mindig is azt vallottam, hogy ha túl nagy a nyomás, ki kell gyorsan engedni a gőzt, mielőtt nagyobb bonyodalmak adódnak. Lám lám nekem volt igazam… 🙂

Egyébiránt nem is olyan rég, Londonban láttam is kiállítva ilyen halat, a Természettudományi Múzeumban. Itt pedig egy másik tulajdonságát emelték ki, mégpedig a hihetetlen méretű gyomrát . Önmagához képest, hatalmas méretű halakat képes lenyelni.

Előtte

Utána

Az alábbi videó egy kifejezetten a mélytengeri élőlények kutatására, megfigyelésére kifejlesztett – legénység nélküli – tengeralattjáró kamerái elé táruló látványt mutatja be. A felvételek 1000/5000 méter mélységben készültek. Érdemesen hátradőlve, hanggal végignézni.

Sajnos, vagy szerencsére, ezek a lények még jó darabig háborítatlanul fognak élni a  vak és néma sötétségben. Amíg az embernek nem lesz halaszthatatlan dolga odalenn, még sokáig élhetik furcsa evolúciójukat.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

5 Comments

 1. rideg kis lények

 2. Nekem a horgász hal tetszik, de a neten még sok érdekes állatot találhatunk. Ez olyan esetlennek néz ki: http://images.imgsrv.farm.hu/articles_images/000156/originals/7351778279.jpg
  Ez már nem annyira: http://www.peca.hu/photo/aktualis/611_3_pv.jpg

 3. Nagyon jó kis cikk, mindig is érdekeltek ezek a nagy mélységben élő halak!
  Lehetett volna egy kicsit hosszabb is, de akit érdekel nézzen utánna nem igaz! XD

 4. Hali!!!
  Végre be tudtam lépni!:)Tettem fel képeket iwiwre!(ha érdekel nézd meg kíváncsi lennék a véleményedre!!!)
  Különben azt a mai napig nem vágom nálad mért ilyen szép a fű!!amit vágsz a kanyarollóval!
  Amúgy mikor a Börzén beszélgettünk mondtam hogy nem sikerülnek szépen a fotók na ezek se lettek a legjobbak!!!
  Göncz Norbert [Yagó]-iwiw név!

 5. Szia megnéztem. Hát tényleg nem túl jó fotók. Sokat nem látok így az akiból.
  A fűről ismered a mondást: a szomszéd fűje mindig zöldebb 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük