Olvasók

N-dee 160 literes akváriuma

Sziasztok!

Nemrég akadtam erre az oldalra és nagyon tetszik, sok a hasznos cikk, szépek a fotók és nem utolsó sorban olyan a társaság, akik szintén az akvarisztikának ebben az ágában lelik örömüket. Én egy 126L-es akival kezdtem 2005-ben, de ezt sajnos el kellett adnom és most majd másfél év után, ismét belevágtam egy 160-assal. Ezt szeretném bemutatni nektek és hamár itt a lehetőség, akkor egyből kérdeznék is.

Az akvárium másfél hónapja lett indítva, adatai: 100x40x40cm, kb.135L víz(gH:10-12, kH:5-6, pH:7.0 körül, vízcserék kb.10 naponta 25% csapvíz, desztvízzel keverve)

Világítás: 4x30W T8(2db osram biolux 965, 1db philips aquarelle, 1db osram fluora)+ polírozott saválló reflektor. Napi 9.5 óra, ebből a 4 cső 8.5 órát megy együtt.

CO2: magasnyomású palackról, külső reaktorral beoldva és egy EHEIM 2213 hajtja. Kb. 2bubi/s éjszakára kikapcsolva.

Tápsózás: Talaj 2-3cm vastagon sera floredepo, felette 2-4cm vastagon 1-2mm kavics. Hetente 30ml sera florena és rá 2 napra, napi 10-12ml sera daydrops. Régi akimnál Sears-Conlin félét használtam, most is az a terv, csak még nem volt időm összeállítani.

Hőfok: 26-27 körül

Növények: Alternanthera reineckii, rotala rotundifolia, hygrophila difformis, microsorium pteropus, 3 féle crypto(wendtii „brown”, parva, meg mégegy valami), echinodorus parviflorus „tropica”, lilaeopsis brasiliensis.

Halak: 2 pár törpegurámi, 2 pár mézgurámi, 1 pár rubingurámi, 24db neonhal, 1 igazi és két hamis sziámi algaevő, 2 pici pleco

Egyéb: barnacsigák, meg hamarosan 10db amano garnéla

Kaja: Tetra lemezes táp, fagyasztott vörös szúnyoglárva, alga tabletta, néha ubi, meg valami mixet kéne még gyártanom nekik.

Na, nagyjából ennyit az akiról.

A gondom, hogy az alternanthera reineckii régebbi levelein elég durván jelen van a zöld pontalga. Gondolom ez az erős fény miatt is lehet, de a többi növényemen és az akvárium üvegén nyoma sincsen, csak az aljzaton látszik még pár helyen. A friss hajtásai szépek és a többi növény is szépen fejlődik, csak ezzel nem tudom mit lehetne kezdeni, ha egyáltalán lehet valamit. Örülnék, ha tudnátok erre nekem valami okosságot mondani. Ecsetalga és zöld fonalasalga is jelen van, de nem zavaró mennyiségben.

Azért írtam ennyi mindent, hátha így könnyebb válaszolni, vagy valami hibát láttok benne.
A rotalákat kb. másfél hete nyírtam vissza másodszorra, ezért ilyen picik, a következő már csak lépcsős ritkítás lesz és akkor majd lesznek újabb képek is.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv: N-dee

Íme az ominózus zöld pontalaga az Alternanthera reineckii levelein.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

47 Comments

 1. Először is szeretnék gratulálni az eddig elért eredményeidhez, ill. a gyönyörű fotóidhoz. Ahogy elnéztem a leírásodat, minden meg van ahhoz, hogy egy gyönyörű akváriumod lehessen, megjegyzem, most is szép.
  – Én a gondjaidra a következőket javasolnám:
  A növényeid még nincsenek azon a szinten, hogy fel tudják venni azt mennyiségű tápanyagot, amit adagolsz nekik. Én ezt a mennyiséget csökkenteném addig, míg nem indul be igazán a fejlődésük.
  – Talán mintha a Co2 adagolásod se lenne kielégítő mértékű. Jobb lenne, ha a Ph-d 7 alatt lenne, olyan 6,6-6,8 körül. Itt ezen oldalon el tudod olvasni, hogy a tartós tesztet, hogy tudod optimálisan használni.
  – A Vízcseréket jó lenne hetente csinálnod, mondjuk 30-40%-ost.
  – A hőmérsékletet 24-25c-ra csökkenteném. Az élővilágnak, így a növényeknek is ez a jobb.
  – Talán a szűrésed is lehetne egy kicsit erősebb. De erről Keymaker biztos többet fog mondani. :o)
  Én ennyi dolgot találtam, így hirtelenjében. A világítás ereje és időtartama, csőválasztás, teljesen rendbe van.
  – Milyen külső co2 reaktort használsz, arra én nagyon kíváncsi lennék. :o)

 2. Még az elrendezésekről is lehetne beszélni, de azt majd legközelebb. Még annyit, hogy egy akváriumon belül, mindig egy féle követ érdemes használni. Az egyensúlyt tönkre teszi a különbözőség. 🙂

 3. Tetszik az akváriumod, bár nekem túl szabályos, ahogy az előtéri növények sorakoznak egymás mellett. A fotók viszont tényleg nagyon jók lettek, megkockáztatom nem csak véletlenül.. 🙂

 4. Szia Levinen!

  Köszönöm szépen a tanácsokat, ki is próbálom őket.
  A sera tesztben 4dKH-s oldatot használok kb 3-4 hete, köszönet érte Keymakernek és a cikkjének. Előtte a használati utasítás szerint síma akivíz volt benne és akkor még az akvárium vize is beállítás alatt állt, mert nálunk alpban 14-15KH-s a víz, az összkeménysége meg 24-25 körül mozog! Én meg „gyönyörködtem” a teszt stabil kék színében 🙂

  A szűrő cseréjén már én is gondolkodtam, de azzal asszem várok jövő év elejéig, mert a lányom összeírta karácsonyra a fél játékipart és ugye a Jézuskában nem lehet csalódni 🙂
  Egyébként egy 2215-ös szerinted már megfelelne, vagy nagyobb teljesítményű kellene, vagy esetleg más típus?

  A többi dolgot – hőmérséklet és tápsó csökkentés, heti vízcsere és CO2 emelés – pedig elkezdem, erre már adottak a lehetőségek, aztán meglátjuk mi sül ki belőle.

  A kövek: mindegyik vörös homokkő, csak van köztük árnyalati eltérés, de ez az életben nem látszik ennyire, mint a fotókon. A terv szerint pedig a világosabbakat majd eltakarják a növények és ezek inkább csak növénycsoport elválasztó szerepet fognak betölteni. Az előrébb lévő sötétvörösek, pedig majd adják a díszítést.

  A CO2 reaktorról vannak fenn képek az albumomban az akvaristán, de ha gondoljátok ide is rakhatunk fel.

  Üdv: N-dee

 5. Szia oRphEus!

  Köszönöm szépen!

  Hát igen, igazad van a növények elrendezésével kapcsolatban, szeretném is majd egy kicsit kuszábbá varázsolni a tájat. Egyelőre elültetgettem őket egy nagyjábóli elképzelés alapján, aztán úgy tervezem, ha beindul a „salátabár”, akkor a ritkítások és szétültetgetések alkalmával, szépen lassan kialakul a végleges kép.

  Üdv: N-dee

 6. A homokkő nem dobja meg nagyon a víz keménységét? Nagyon szép az a törpe gurámi 🙂

 7. Szia szentgyo!

  Köszönöm szépen, a gurámi nevében is 🙂

  Nem tapasztaltam. Szerintem ha van is, elenyésző lehet a mésztartalma, mert a 10 napos vízcserék között nem nagyon, vagy legalábbis nem észrevehetően változik a vízkeménység.

 8. N-dee!
  Engedd meg, hogy gratuláljak. Hamarosan igazi dús dzsungeled lesz.
  Azért adnék pár tanácsot a növényekkel és az elrendezéssel kapcsolatban. A Crypto wendtii „brown” gyönyörű, de pont középre került. A kő másik (bal) oldalára tenném. A helyére valami kevésbé látványos, de „levezető” növényt ültetnék.
  A Microsorium nem szereti a talajba ültetést. Ezt majd meg kell valahogy oldanod.
  A Lilaeopsis borzasztó lassan nő. Ha azt szeretnéd, hogy ott egy összefüggő mező legyen, akkor vagy duplázd a mennyiséget, vagy ültess mást. Javaslom az Eleocharis acicularis-t.
  Térjünk rá az algásodásra. Egy 1,5 hónapja indított akinál természetes, vagy legalábbis elfogadható némi alga. Az ecsetalgára a sziámi algaevő jó megoldás. A zöld pontalgára Neritina csigákat javaslok.
  A zöld pontalga jellemzően, a lassan növő növények levelein jelenik meg. Várható a Microsoriumon is.
  Gyanakszom még az áramlásra is. Vagy mert nagyon benne van, vagy mert pont elmegy felette. Mindenesetre okozhat nem megfelelő CO2 és tápanyagfelvételt.
  Végül a fotózásról. Az Exif-ből kiolvasva Canon Eos 400. Tehát Canonnal is lehet jó fotót készíteni… 🙂
  Grat a fotók minőségéhez. Sokat számít.
  Sajnáltam volna, ha maradsz az első post-odnál és fotó nélkül töltöd fel.

  (Küldd el a fotót a CO2 beoldásról. Ha akarsz írni róla pár sort, akkor azt is becsatolom a post-ba)

 9. Sziasztok!

  Klassz az oldal, rendszeresen olvasom, nagyon tartalmasak a cikkek! Gratulálok Nigro, csak így tovább!
  Visszatérve az akváriumhoz, a gurámik összeegyeztethetők a garnélákkal! Nálam az összes csigát kitakarították, szerinetem a garnélákat is piszkálni fogják!

 10. Köszönöm szépen Nigro, remélem tényleg bejön a jóslatod a dzsungellel kapcsolatban.

  A cryptoval várjak még és később ültessem át, vagy akár a következő karbantartáskor megcsinálhatom? Nem megy esetleg tönkre, hogy ilyen rövid időn belül ennyit ide-oda pakolgatom(cserépből ki, talajba be, talajból ki és újra be)

  A microsoriumot úgy ültettem, hogy a rizómája a talaj felett van, eddig szépen hozott már vagy 5-6 egészséges levelet, de ha úgy látod, akkor inkább rákötözöm valamire.

  A lilaeopsis, hát igen tényleg bitang lassú. Azt hiszem inkább leváltom valami másra, mert közben rájöttem, hogy nem is annyira tetszik.

  Na ez a neritina csiga kemény dió lesz, a díszhalasom most másfél év után jutott el oda, hogy tudtam nála rendelni amano garnélát 10db-ot 🙂

  Hát az alternantherával nem tudom mit csináljak, mert tényleg pont felette jön be a víz, de ötletem sincsen, hogy hova pakoljam ahol jól is mutatna, meg jól is érezné magát.

  Fotók: örülök, hogy tetszenek. A kis alap kitobival lőttem őket, amit elég sokan szidnak. A többi objektívem pedig manuális fókuszú, úgyhogy azokhoz előbb sedálni kéne a halakat, mert gyorsabbak, mint én 🙂

  O.K. este megpróbálok tákolni valami értékelhetőt a reaktorról, aztán elküldöm.

  Köszi szépen a tanácsokat!

 11. Szia Fegya!

  Remélem nem így lesz, mert már útban vannak a garnélák. Barnacsigám az van dögével és eddig nálam nem piszkálták őket.

 12. Szia N-dee!

  Milyen tapasztalataid vannak a Sears-Colin t.oldattal kapcsolatban? Gondolom bevált. A közeljövőben én is beállítok egy növényes akit, de addig is úgy gondoltam kipróbálom a tápozás ezen formáját. Egyenlőre úgy gondoltam, hogy kálium-nitrátot, magnézium-szulfátot, és kálium-szulfátot használok, a vasat és egyéb nyomelemeket gyári készítményekkel pótolnám. Esetleg a Zöldítő komplexet vagy a Damisolt használtad? Hát nincs nagy bizodalmam bennük, még normál kertészeti kultúráknál sem szeretem használni ezeket(dísznövénytermesztéssel foglalkozom).

 13. Levinen írta:
  „…A növényeid még nincsenek azon a szinten, hogy fel tudják venni azt mennyiségű tápanyagot, amit adagolsz nekik. Én ezt a mennyiséget csökkenteném addig, míg nem indul be igazán a fejlődésük.”

  NEEEEEEEEE !!!!!!!!!! 🙂

  A „túl sok tápanyag” soha de soha nem okoz algásodást! A túl kevés tápanyag okoz algásodást. (lásd EI elmélet) Az egyik legnagyobb hiba, amit az akvarista elkövethet az, hogy az algák láttán a tápozás mértékét csökkenti, ezzel tovább tetézve a gondokat, mivel a növények tápanyaghiányát tovább növeli, ezzel az ammónia-termelést és a bomlást elősegítve…

  Ha a CO2 szint megfelelő, akkor a zöld pontalgát az alacsony foszfát szintek is okozhatják. Sajnos nem tudjuk, hogy az általad használt Sera tápszerben mennyi PO4 van, valószínű kevés. Pótold KH2PO4 porból készített oldattal a számológép ( http://aquascapingblog.blogspot.com/2008/11/ei-dosing-calculator.html ) segítségével, és figyeld a hatást. 🙂

  Egyébként az akvárium valóban ígéretesnek tűnik, gratula. A fotózása egyenesen kiváló!

 14. Szűrő: 126 literes akváriumhoz 1260 lph szűrő dukál. A valóságban én egy 1050lph-t tudó Eheim 2028-at használnék. Az akváriumshop.hu oldalon (nincs referenciám hozzá!!!) 44500 Ft-ért megtalálod.

 15. Szia N-dee!

  Gratulálok az akváriumodhoz.Szerintem tényleg nagyon jó kiindulási alap.Minden ott van a helyén.Amik eszembe jutottak róla:Én a világításodba a T8 csöveket előbb utóbb kicserélném T5- re. Persze ha befér a lámpa testbe.A hal választásod nem szerencsés.A gurámik nagyon szépek, de magas hőfokot szeretnének 28 körül.A neon az jó de Ők inkább 23 körül.Vagy akkor már vörös neont mert nekik jobb a melegebb.A növényeknek jó a 25 környéke.Szóval bármerre mész valakinek nem jó.A tápozás:szerintem is sok a 2 bubi per/sec és a tápozás ennyi növénynek.
  A fotók:Gyönyörűek!!!!Azzal vigasztalom magam,hogy Te sem ma kezdhetted.Képeidet látva a feleségem is írt a Canon jézuskájának.
  Végre van Nigro-nak versenytársa.Eddig nagyon nagy volt a fölénye.

 16. Szia Fegya!

  Én a Pallér Endre féle változatát használtam a tápsónak, ebbe kell zöldítő komplex is. Nekem a 126-osban nagyon csípték a növényeim és algám is alig-alig volt. Egyetlen hátránya talán, hogy kicsit színezte a vizet a Fitohorm miatt, de egy fél nap után ez sem volt észrevehető. Azt hiszem, vissza is fogok térni rá.

 17. Köszi Keymaker örülök, hogy tetszik!

  Lehet, hogy kipróbálom az általad javasoltakat, de valószínű, hogy inkább nekiugrok megint a tápsógyártásnak, akkor legalább tudni fogom, mit adok nekik.

  A szűrővel kapcsolatban is köszi a tanácsot, tervbe lett véve! 🙂

 18. Szia Zumi!

  Na, akkor most ez a tápsózás téma egyre érdekesebb lesz….:)

  Megcsinálom a löttyömet aztán, majd meglátjuk!

  A feleségednek üzenem, hogy semmi olyat ne kérjen canonéktól, ami könnyebb 1,5 kilónál és abból mindjárt kettőt, mert nekem is kéne egy L-es obi 🙂

  Üdv: N-dee

 19. Zumi!

  Egyébként tudnál olyan nagyobb testű halat javasolni, ami hasonló körülményeket szeret mint a neonok, de össze is lehet ereszteni őket?

  Nálam a régi akiban a 3 vitorlásom 2 nap alatt kivégzett egy 20 fős csapatot 🙁

  Nagyobb fajta hal meg mindenképpen kell bele, mert a lányom imádja őket!

 20. N-dee!

  Ha már halazunk :-). Azok az algaevők szépen meg fognak nőni és rendet vágnak a növények között;-).

  Nagyobb testű békés, nem turkáló sügerek: Maroni akara, Bolíviai pillangó tarkasügér. Apistogrammák között is szétnézhetsz.

  A fotók szuperek!

  keymaker!

  A Sera oldscool nézeteket vall 99%, hogy nincs foszfát a tápjukban.

 21. Annál inkább N-dee oldalán állok abban, hogy jobb, ha az ember maga keveri a löttyöt. 🙂

  Itt van az én példám, képzeljétek, addig nem sikerült rendet vágnom az algák között az akváriumban, amíg a világhíres TPN+ mellé kálium szulfátot nem kezdtem adagolni ezerrel.

  Ennyit a kereskedelmi tápszerekről. Meneküljetek !

 22. Emperor köszi a haltippeket, átbogarászom őket, aztán a családi kupaktanács majd eldönti mi lesz a jövőben, mert a gurámik nagy kedvencek.

  Ma összeállítottam a tápoldatot is, holnap elkezdem az adagolását, nyomok +CO2-ot és ráállok a sűrűbb vízcserékre, aztán majd meglátjuk mi lesz a következménye.

  Az algázóim addig meg csak hízzanak 🙂

 23. Hogy mérted ki a por-mennyiségeket?

  Itt küzdök a teáskanalak világában (1 teáskanál = kb. 6g por), de szeretnék valami pontosabbat. Az excel számológépembe (link: katt a nevemre) egyébként már beleírtam a gram-teáskanál átszámítási értékeket is.

 24. Hát, a Pallér féle változatban amit csináltam, csak egy összetevő van ami poralakú, ez pedig a keserűsó. Ebből kell bele 47,0155g az 500ml-es oldathoz, ezt pedig nagyapám patikus mérlegével mértem ki, na nem 155 tízezredes pontossággal, mert akkor már a NASA-nál dolgoznék 🙂

  A többit pedig: Fitohorm39K kálium oldat, zöldítő komplex ezeket fecskendővel mértem ki.

  Endre bácsi szépen kiszámolta(ehhez én nem vagyok elég türelmes) miből mennyi kell a növénykéknek, én meg összekevertem a recept alapján. A másik akváriumomban nagy sikere volt, remélem itt sem lesz másképp!

 25. Sziasztok!

  Valaki tudna segíteni, honnan lehet KH2PO4-ot beszerezni?
  Előre is köszi!

 26. N-dee!
  Ennél a Paller féle receptnél írja, hogy a Fito horm-nál jobb a kálium-szulfát mert az nem szinezi a vizet! De a következő sorban pedig irja ebből mennyi abbol mennyi kell bele!!! :(. Akkor most mi is van???? Nálam teljes zavar!! :).Te mit tettél a Tiedbe Fito horm vagy Kálium-szulfát-ot? Ha Kálium-szulfátot, akkor honnan szerezted be mert ma csak néztek rám mint gázálarc a patikában(Győr).Mert ha valahol patikában kifizétnem postaköltségestől ha vennél nekem is.
  Üdv.

 27. Szia cuki69!

  Én Fitohormot használok, de káliumszulfátot tudsz rendelni pl. mezőgazdasági boltokban. Min. 1kg-os kiszerelés, általában csak rendelésre és olyan 6.000.- körül van kilója(legalábbis mifelénk így működik a dolog).

  Egyébként a Fitohormmal semmi baj sincs, kb.3-4 óra alatt eltűnik a színe az akváriumban!

 28. Az nagyon drága lenne műtrágyának, a K2SO4 egy viszonylag olcsó műtrágya, a kérdés csak az, hogy kisebb kiszerelésben tud-e venni az ember(szokott lenni). 25 kg-os kiszerelésben kb. 7-8000 Ft.
  Na de KH2PO4 honnan lehet beszerezni, ezt tudja valaki, esetleg gyógyszertárból? Homeopátiás kezeléseknél szokták használni, de nem tudom, hogy tisztán be lehet-e szerezni patikából.

 29. Egy kicsit utánanéztem az áraknak:

  K2SO4: 25 kg 8000Ft és 10.000Ft-ért is lehet venni.
  KH2PO4: 25 kg 21.000 Ft körül.

 30. 1. Chemolab Kft. (1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 57-61, Tel.: 06-1-4693406)
  2. Thomasker Kft. (1631 Budapest, Cziráki u. 26-32, Tel.: 06-1-4035810)
  3. Azúr Vegyszerbolt (1085 Budapest, József Krt. 65., Tel.: 3185377)
  4. AquaEssentials UK (www.aquaessentials.co.uk/index.php?main_page=index&cPath=145_146 )
  5. Peter Haack – Haack’s PMDD Svédország (www.haack.se/pmdd/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=53)

  Egyértelműen az utolsót ajánlom (!!!!), bár kisebb mennyiség mellett megfontolandó itthonról rendelni. A Thomasker nem forgalmaz KH2PO4-et, a Chemolab pedig ugyanezt tri-Kálium-foszfát 1-hidrát-nak írja. Az Azúr-ban nem tudom pontosan, hogy mit lehet kapni, K2SO4-et vettem ott pár hete, 100g volt a legkisebb.

  Nézzétek a blog-ot, hamarosan (tán még ma, ha Nigro mester is úgy akarja) felteszünk egy tápszerekkel kapcsolatos írást, abban benne lesznek a pontos árak, listák, stb.

  N-dee, nyilván ha valami bevált nem szabad/szükséges változtatni rajta (én sem tenném). Az új belépők számára azonban a K2SO4 szélesebb körben használt és elfogadott tápszer.

  (Admin, az előző, linkek miatt moderálásra váró hozzászólásom törölhető)

 31. A svéd sráctól 14000 Ft.-ért egy életre elég tápszer-csomagot vásároltam, szállítással együtt. 🙂

 32. K2SO4 után még akkor érdeklődtem, amikor az első akváriumomhoz csináltam a tápoldatot. Lehet, hogy rosszul emlékeztem a kiszerelés nagyságára, esetleg félreértettem, vagy csak símán le akartak húzni….nem tudom, mindenesetre bocs a téves infoért!

  Más! 15-én fog jönni az emberke, aki az amanokat hozná. Most még tudom módosítani a rendelést, szerintetek jöjjön a 10db amano, vagy inkább red cherryket hozassak. Melyik a jobb algázó? A gurámikat valószínű visszaviszem és csak neonok lesznek az akiban, úgyhogy nagy veszély nem fogja fenyegetni őket. Sohasem volt még garnélám, úgyhogy megköszönném a segítségeteket.

 33. A 20 literes akváriumomban van Amano és Red Cherry is, mindkettőből 4 db. Nem hiszem, hogy meg lehet állapítani, hogy melyik a jobb algázó. A több a jobb, bármelyikből, valószínűleg. 🙂

 34. Köszönöm N-dee.

 35. Na, akkor rendelek még red cherryt is, aztán majd eldöntik ki, mit hajlandó megenni 🙂 Kössz keymaker!

 36. Sziasztok!

  Köszi Keymaker a címeket! A Chemolabot felhívtam:

  K2SO4: 1kg 5544 Ft

  Van nekik kálium-dihidrogén-foszfátjuk is!!!!!!!

  KH2PO4: 1KG 3936 Ft

  N-dee neked is igazad volt az árakkal kapcsolatban!

 37. N-dee: Nálam az akvárium (80 L) tele volt (van) red cherryvel, ennek ellenére ecsetalga és zöld szakállalga is volt rendesen. Kb. 2 hete vettem 5 amanot. 2-3 nap alatt legyalulták az egészet… Tisztára pucolták a vasfát és a növényeket is, csak a szakállalga zöld „töve” maradt meg a vasfán, illetve némi zöld pontalga a köveken, de ez sztem még jól is néz ki. 🙂

 38. oRphEus,

  Tény, hogy a nagy akvaristák valamiért kizárólag Amano-t tesznek az akváriumba… Nyilván nem esztétikai oka van.

 39. Kedves N-dee!

  Amikor elkezdtem akváriumozni, egy ilyen darab volt számomra az ideál. Pont ilyen. Csodás. Visszafogott, de naggyon szép.
  A világítás és az elrendezés a legjobb. Innen alulról gratulálok.

 40. Szia N-dee, szerintem fokoznod kellene egy szivattyúval a vízáramlást, mert a 2213-as önmagában kevés és a CO2-ot is hatékonyabban kellene beleoldani a vízbe. Ez segít abban, hogy eltünjön az ecsetalga.Ameddig ez nincs meg hiába tápozod agyon az akit, mert 100% algásodás lesz az oka.
  Ezek után érdemes volna egy jó tápozást kikisérletezni, a Sera-t elfelejtheted. Úgy látom, már érdeklődsz a tápszerek után. Mindenképpen szerezd be a következőket: KH2PO4, KNO3, K2SO4 és mikróelem keverék.

 41. oRphEus!

  Remélem nálam is teszik majd a dolgukat az amanok, hétfőn kiderül 🙂

  csuri91!

  Örülök, hogy tetszik az akvárium, de még igencsak kialakulóban van. Ráfér még egy kis csinosítgatás, plusz technikai tuning.

  igéző!

  Tervbe van egy nagyobb szűrő beszerzése, keymaker egy Eheim 2028-at ajánlott, ez sajna mostanában nem hiszem, hogy bele fog férni a keretbe, de egy Eheim 2217-es(1000L/h, 6 liter szűrőtérfogat) még megoldható lenne. Ehhez mit szóltok?

  A Seraval pár napja már leálltam és ismét a Sears-Conlin féle tápoldatot használom. A rotala és a difformis izomból nekiállt hajtásokat hozni és az algákból is mintha kevesebb lenne(főleg a fonalas zöldalgából). Gurámikat és a neonokat visszavittem úgy döntöttem, hogy csak vörös neonok lesznek az akiban és a hőfokon is lejebb vettem.

  Most ezek az állapotok uralkodnak nálam, plusz a 10 nap helyett ráálltam a heti 30% vízcserére. Egyelőre ennyi, aztán januárban beiktatok valami komolyabb szűrést is 🙂

 42. Hello N-dee!

  Sera tápot használtam eddig de egyre inkább hajlok felé, hogy saját magam keverjem ki a növényeleséget. Nem hozta a várakozásoknak és az árának megfelelő eredményt. A Sears-Conlin táp mellett döntöttem első próbálkozásnak, bár itt Miskolcon a hozzávalók beszerzése komoly akadályokba ütközik. Itt találtam pesti beszerzési forrásokat – hála nektek – felveszem velük a kapcsolatot küldenek e postán, vagy csak személyesen tudom beszerezni tőlük, ennek utánakérdezek majd.
  A lényeg: ha sikerül összehozni a tápoldatot mekkora adagolással érdemes indulni. 200 literes aksim van kb a fele növényekkel van beültetve.

 43. Szia!

  Ha veszel tesztet, akkor úgy kell adagolnod, hogy 0.1mg/l körül legyen a vas szinted. 100 literenként 3ml/nap elvileg elegendő, én most 5ml-t adagolok naponta a 130-140 literhez. Azt, hogy mennyire lesz szüksége az akváriumodnak neked kell kitapasztalnod, de az adagolásra itt találsz egy kis iránymutatót http://edak.cellkabel.hu/

 44. N-dee, azt azért tudnod kell, hogy a 0,1 PPM Fe az EI határértékek alatt van, tehát egy sűrűn ültetett, erős megvilágítású akváriumban símán vashiány-tünetek jelenkezhetnek ilyen értékek mellett. Az EI Range alsó határa pont ennek a mennyiségnek a duplája (!) 0,2 és a felső határ 5 mg/l (=ppm).

  A kiskereskedelmi forgalomban kapható vas teszteket nyugodtan el lehet felejteni, mivel (azon kívül hogy drágák) elég pontatlanok.

  Ha az EI alapján adagolsz, akkor a mennyiségek kiszámításához használhatod az Excel számológépet. Ha segítségre van szükséged a számolásokban, akkor szólj.

 45. Nem szoktam vastesztet használni, hanem a növényeket figyelem és ez alapján változtatom a tápoldat mennyiségét. Tudom ez elég hasraütős dolog, de eddig még nagyjából bejött. A vas mennyiségét az edakon találtakból idéztem, ott ennyit írtak. Az El féle tápozást is ki szeretném majd próbálni, csak rá kéne venni magam az alapanyagok beszerzésére, de a segítségedet előre is köszönöm, lesz is rá szükség 🙂

  Ja! Beszereztem kéz alatt egy Eheim 2224-es külső szűrőt 12.000-ért, a 2028-ra nem nagyon volt keret. A terv szerint a 2213-al együtt fog működni az akiban, csak még egy tömítés kell hozzá, ami hétfőn érkezik. Remélem ez már elegendő vízáramlást fog így nyújtani, meg a szűrőfelület is a duplája lett.

 46. N-dee, gratula a szűrőhöz, a PRO széria szépen működik. Remélem elegendő lesz flow-ban a két szűrőd így együtt.

  Azt írod, hogy „a növényeket figyelem és ez alapján változtatom a tápoldat mennyiségét. Tudom ez elég hasraütős dolog, de eddig még nagyjából bejött.”

  Ki mondta, hogy ez hasraütős dolog? Valójában ez a legjobb módszer a mennyiségek meghatározására! A legnagyobb akvaristák és EI követők is azt mondják, hogy EI ide meg oda, végül is a növényeid mondják ki a végső szót. 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük