Hírek-Esszék

Na kié 2009 legszebb b’algája?

Lezárult az algaszépségverseny közönség szavazása. A győztes büszke tulajdonosa lehet 2009 legszebb b’algájának.

Övé 2009 legszebb b’algája?

Az idei év algaideálja az ecsetalga lett. Apró pamacsos szigetei, a levelek íveit lekövető telepei, a háttér színét teljesen megváltoztató elburjánzásai, egyedülállóvá teszik az algák világában. Nem véletlen hát, hogy olyan akvárium nyert, ahol az elegáns   ecsetvonások markánsan jelentkeztek mind a hangulatos háttéren, mind a zöldellő Anubias levelein. 🙂

Mit kell tudnunk erről az algáról?

2-3 mm-es fekete csomókban nő és terjeszkedik a lassan növő növények leveleire, valamint az akvárium egyéb berendezéseire. Bár színe fekete mégis, az ecset alga a vörös algák az Audouinella-k családjába tartozik.

Jól megvilágított növényes akváriumokban megjelenése alacsony, vagy ingadozó CO2 szintre, valamint gyenge vízmozgásra utal. Low light akváriumokban a széndioxid szint hirtelen változtatásával idézhetjük elő az ecsetalga megjelenését.

A sziámi algaevő (Crossocheilus siamensis)  kivételével nem ismert semmilyen természetes ellensége. Eltávolítása nehézkes, mivel makacsul ragaszkodik telephelyéhez. Érdemes a fertőzött leveleket eltávolítani. A berendezéseket hidrogén peroxidos oldatban megáztatni, jól lemosva visszahelyezni.

Ami a legfontosabb azonban, hogy a kiváltó okokat meg kell szüntetni.

Növényes akváriumban a CO2 szintet meg kell növelni, persze azt figyelve, hogy a megemelt szint a halaknak ne legyen káros.

Mivel sokszor a gyenge vízforgatás és a CO2 hiány együtt jár, vagy nagyobb teljesítményű szűrőre lesz szükségünk, vagy egy vízforgatót kell segítségül hívnunk.

Az Easy Carbo enyhe túladagolása is segíthet.

No de miket is beszélek! Lássuk 2009 legszebb b’algáját! Íme:

Ecset

A 190 szavazatból 69 érkezett erre a a fotóra, melyről akár egyetemi tanulmányt is lehetne készíteni az ecsetalgák lelkivilága címmel.

Gratulálok Bokor Árpádnak!

2009-ben övé Magyarország legszebb b’algája. Az igért mélyinterjút hamarosan megejtjük 😉

Gratulálok az összes többi beküldőnek is, hisz vért izzadva küzdöttek, hogy megtarthassák algáikat legalább egy fotó erejéig. Ugye? 🙂

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

4 Comments

  1. Gratula Árpádnak 🙂
    Kár hogy videóval nem lehetett nevezni !
    A szomszédomnál úgy pörgött egy ecsetalga csomó az áramlásban(máshol ilyet még nem láttam,kb. 2-3cm-es),mint sivatagban az ördögszekér.Tuti hozzá került volna az első díj.És a gyönyörű fekete gömbszerű csomót kiemelte a szinte hófehér nagyon apró kavics.Elmondhatatlan volt a látvány,de örülök,hogy nem az én akimban 🙂

  2. Nekem a 43as b’algább volt, de gratula a nyertesnek,)

  3. Jó ötlet! Jövőre lesz B’alga videó kategória is 🙂

  4. Szívből gratulálok a nyertesnek és ezt mindenféle irígység nélkül, őszintén mondom 😀 Egyébként egy környékbeli díszhalas akváriumában, élőben is láttam hasonló egészségnek örvendő, masszív ecsetalga mezőt. Nem hittem volna, hogy valaha is ezt mondom, de ekkora mennyiségben még mutatós is tud lenni.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük