Olvasók

Segítsetek! Mocsaras-esőerdős akit szeretnék!

Szeretném kérni a honlap tulajának és a szakértő látogatóknak a segítségét első komolyabb akváriumom létrehozásához. Valójában kiskoromban már próbálkoztam ilyesmivel de valami mindig véget vetett neki… Sokszor az alga és a nem megfelelő élőlények összepakolása… No és az, hogy sokszor a tipikus halas akikat vettem alapul, amik eléggé mesterséges benyomást keltenek. Ha meg próbáltam elrugaszkodni, akkor meg nem volt minta/szakirodalom, nekem meg türelmem, hogy magam tapasztaljam ki, hogy mi mivel fér össze, minek mik az igényei, stb… De szerencsére ráakadtam erre a blogra, és kezd újra feltámadni a remény és a lelkesedés!

Alapvetően kétfajta akvárium tetszik nagyon
– a nagyon egyszerűen kinéző, tájakat formázók, ahol szinte csak fűszerű növények vannak
– illetve az ágas-bogas-mocsaras-esőerdőfolyós hangulatúak

Mivel az elsőt nagyon nehéz lenne szerintem jól megvalósítani egyszerűsége miatt, illetve szerintem a garnélák sem éreznék túl jól magukat, inkább a másodikat választottam.

Méretek
30-50 liter közötti, alacsony, széles akvárium (azt hiszem, ez a tipikus teknősös akvárium – legalábbis én mindenhol ilyenben láttam őket).

Világítás
Egyelőre nem futja túl drágára, és a helyi boltokban sincs túl nagy választék… Egy 24W-os T5 HO-t néztem ki egyelőre (17ezer forint), de remélem találok olcsóbbat. Igaz, az akvárium litere kicsit több lesz, viszont alacsony vizű lesz, illetve a tervek szerint sok vizet ki fog nyomni pár része (lásd később).

Talaj
Sera táptalaj jó nagy mennyiségben az aki méreteihez képest, rajta pedig vékony-közepes vastagságban (max 1-1,5 kisujjnyi) fekete, aprószemű kavicsok.
Illetve létezik iszapszerű hatást keltő talaj? Boltokban nem nagyon láttam…

Fűtés
Automata, fokbeállítós fűtés, mert amelyik szobában lesz az akvárium, ott eléggé hideg van napközben, mikor nem vagyunk itthon (14 fok körül, de lehet, megy ez lejjebb is).

CO2
Hááát… Komolyabb berendezésre most nincs keret. Majd időnként próbálkozok a házi-élesztős módszerrel. (eleinte paráztam tőle, mert a hálószobába volt tervezve az aki, de közben rájöttünk, hogy télen tutibiztos jobb lesz egy másik [naposabb] szobában, később meg majd meglátjuk)

Szűrés
Első körre nem tervezem. Ha majd a halak is bekerülnek, akkor meglátom mennyire kell és majd akkor átgondolom (De természetesen csakis külső szűrés jöhet szóba!).

Levegőztetés
Mármint a halaknak levegőbuborékoltatás vagy mi… Erre nagyon remélem nem lesz szükség… Csúnyának találom… No és az is plusz pénz… Garnélák is csak később kerülnek majd be valószínű, ha már összeállt az aki. A halak meg még később… Tehát ha kell is, ráérünk arra még… De gondolom, ha jól vannak tartva a növények, termelnek azok elég oxigént (esetleg kell-e valami jobb termelő a fenti növények mellé még?).

Növények
Hemianthus callitrichoides ‘cuba’ (vagy más, egész aljzatot vastagon/sűrűn borító, nagyon apró levelű növény) [HC]
Fissidens fontanus (vagy más, fára növeszthető, mohaszerű növény) [FF]
– Esetleg egy kis Utricularia graminifolia a talaj egy részére [UG]
– Illetve valami nagy, vízszínen lebegő levelű növény… (tavirózsaszerű?) Valami olyasmi, mint Nigro 200-as akijában, csak zöld színű és felfele jobban terjeszkedő… [TR]
– Esetleg vízszínén lebegő, kislevelű növények, de azokkal mindig az gond, hogy nehéz őket egy helyen tartani…
Taxiphyllum barbieri a meredek falhoz [TB]

Elrendezés
No eddig sikerült halogatni, de most már azért bevallanám, hogy kicsit paludárium-os akira gondoltam… De mivel ezen vágyam egy 30-50 literben kell megvalósítanom, ezért csak egy apró kis mocsaras „szárazulatra” lesz lehetőségem…

(Az elképzelések alapján, ilyesmiket tudok elképzelni. Admin. )


No nézzük akkor: Az akvárium tehát egy alacsonyabb, de szélesebb 30-50literes lesz (valószínű csak köv pénteken tudom beszerezni, tehát félig-meddig vaktában tervezgetek).
Bal-hátul lenne a „száraz” rész. Egy kis tenyérnyi hely, ahol apró páfrányok, meg vízfölé hajló növények lennének moszat-mohaszerű, mocsárhangulatot kölcsönző növényekkel (ez még totál sötét folt, itt még egyáltalán nem tudok példanövényeket sem említeni)
A domb, az aki eleje felé nagyon meredeken „zuhanna”. Kinéztem egy lapos vasfát(?) az egyik boltban, meg néhány követ, amik segítségével talán ki tudom ékelni a földtömeget. Jobbra pedig fokozatosan, lankásan csökkenne a földhalom szintje az aki aljáig. A lankán HC és UG vegyesen.
A szigetből vasfák nyúlnának a vízbe (főleg)jobb oldal felé, jó sűrűn, ágas-bogasan. Ezeken nőne az FF.
Az előtérben a talajon (meg úgy mindenütt a talajon, ahol csak megmarad) HC nőne.
Elöl és jobbra lenne hely a halaknak úszkálni. Bal-elől lévő sarokban meg nőne a nagylevelű TR. Ide egy árnyékosabb területet gondoltam, amit a TR részben meg is old. Illetve a világítást is próbálom úgy állítani, hogy mikor gyönyörködöm benne, itt árnyékosabb legyen. A TR alatti részen a talajra tervezek mindig pakolni lehullott faleveleket. Ezen lakmározhatnak a garnélák, illetve kicsit savasabb is lesz tőle a víz ahogy olvastam. Amit ugyancsak kedvelnek a kinézett garnélák. No és kicsit természetesebb hangulatot is kölcsönöz… Itt a háttérben jól jönne a meredek falra valami mohaszerű dolog(TB?), ami kevésbé fényigényes és betakarja azt.
A technikát (melegítő, co2 tartósteszt) baloldalt próbálnám valahogy eldugni. A melegítőnek a dombba próbálnék valami kis üreget hagyni és trükközni, hogy ne csak azt fűtse.

Garnélák
Állatok közül ami tutibiztos, azok a garnélák. Minél kisebb méretűeket szeretnék, áttetszőeket, vagy szürkéket. Ki is néztem egy fajt, de nem tudom, hogy mennyire beszerezhetőek… Caridina sp. „Chinese Zebra”. A Macrobrachium lanchesteri jobban tetszik ugyan kinézetre, de sajnos ezek elég nagyok… 🙁

Halak
Eleinte egyáltalán nem szerettem volna halakat, de menyasszonyom egyfolytában azt kérdezgette, hogy „…és milyen halak lesznek benne?”. Végül vesztemre csak ellátogattam egy halas oldalra, ahol pár faj nagyon megtetszett. Bár hal valószínű úgyis csak később kerülne bele, de jó előre felkészülni… Szóval valami neonszerű, apró csapathalra gondoltam, de kevésbé feltűnőre (6-10db), illetve rögtön beleszerettem a Félcsőrös csukába, de sajnos neki nagyobb hely kéne, viszont valami hasonlót nagyon el tudnék képzelni…

Földem már van, meg kavicsom is. Pénteken igyekszem beszerezni az akváriumot, meg pár vasfát összeszedni, bár ágas-bogasat nem találtam eddig sehol… Barátomnak van szőlőjük… Esetleg vékonyabb szőlőtőkék nem lennének jók erre?
Növények is elég kis választékban vannak errefelé… Azokat talán neten fogom rendelni Pestről…
Sera tesztfolyadékot találtam, ami többek közt PH és KH-t is tesztel, de CO2 tartósteszt nincs az itteni boltokban, csak sima tesztfolyadékos… 🙁

Hát egyelőre ennyi. Várom az észrevételeket, ötleteket, kritikákat, stb… Aztán ha a fentiek nem totál kivitelezhetetlenek valamiért, akkor jövök még pár kérdéssel…

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

23 Comments

 1. Először is köszönet a lehetőségért!
  A szigetes képek közül a harmadik pont olyan, amilyenre gondoltam (legalábbis a felszín szempontjából)!
  A víz alatti rész elrendezéséhez pedig legközelebb ez áll: http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/11/7.jpg
  Bár kicsit más növényekkel, meg hangulattal… Bal hátul lenne ugye a sziget, bal elől meg több hely lenene és itt nőnének a tavirószaszerű növények is… De egyébként az elrendezés nagyon hasonló lenne…

 2. Nem mondom, hogy nem megvalósítható, amit elképzelsz, de nem lesz egyszerű feladat. Végigmegyek a főbb pontokon, leírom a kételyeimet, aggályaimat. de ez ne riasszon el, mert szép lassan eljutunk a megoldáshoz.

  Méret:

  Talán ez lesz a legnagyobb probléma. Az elképzeléseidet belezsúfolni egy ekkora méretű akiba…. na ez kihívás…
  Ha van lehetőséged, akkor mindennel menjünk kicsit nagyobb méretre.

  Világítás:

  Fontos szereplő, nem szabad vele spórolni. Az elgondolásod, hogy kisebb mélységhez kevesebb fény is elég, megfelelő, de azért egy bizonyos fényerőt el kell érni.

  Táptalaj:

  Az általad vázolt táptalaj + kavicságy arány nem jó. Pont fordítva kell csinálni, különben algásodás lesz a vége.

  Fűtés:

  Itt a nagy lehülés miatt, erősebb fűtőre lesz zsükség

  Co2

  A lentebb vázolt növények igénylik a CO2-t. Szükség lesz rá. Indíthatsz élesztőssel, de a cél egy normális rendszer elkészítése (vásárlása)

  Szűrés:

  Ezt nem lehet elhagyni. Bár a fotókon sosem látszik, mindegyik akinak van szűrése. Nálam a 30 literes akimnak, akasztós szűrője volt. Így nem foglalt belül helyet, és viszonylag jó szűrést is tudot produkálni.

  Levegőztetés:

  Én sem használok. Azt azért ne feledd, hogy a növényeknek is van szüksége oxigénre éjszaka. A szűrés persze ezt megoldaná.

  Növények:

  Itt a beszerezhetőség is gond lehet. A HC és az UG fény és CO2 igénye elég magas.

  Elrendezés:

  Jó ötlet a paludáriumszerű aki készítése. Nekem tetszik. A méret miatt, a Wabi-Kusa cikket érdemes lenne megnézned:
  http://akvarisztika.budapet.hu/2008/10/10/wabi-kusa-a-kusza-kaosz/

  Garnélák:

  Örülj, ha találsz valamilyen garnélát… Keresd Szentgyo-t garni ügyben. Ő jól el van látva.
  http://caridina.uw.hu/

  Halak:

  Pillanatnyilag nagy kedvencem a Microrasbora Galaxy.
  http://img.photobucket.com/albums/v148/tai95/Microrasbora_sp__Galaxy.jpg
  Pici és csapathal az Amanda lazac is, ha nem akarsz neont, akkor a sok közül én ezeket javaslom szemrevételezni.

  Egyelőre ennyi. Folyt köv. 🙂

 3. egy problemat latok amirol nem irtatok. a vizbol kilogo novenyeknek MAGAS paratartalom kell. ezt normalis szobai korulmenyek kozott szerintem nem tudod elerni. elkepzelheto hogy van olyan noveny ami nem pusztul el ilyenkor de a tobbseg szerintem nem birja.

 4. Méret
  Így is 30 literről indultam és tornáztam fel a dolgot 50 literre… Sajnos a méret növekedés nem igazán megoldható jelenleg.

  Világítás
  Hát láttam egy 2*24Wattosat is kb 24.000ft-ért… Az még talán belefér a keretbe, ha tényleg szükséges. Persze ha közben sikerül olcsóbbat találnom, akkor vígan növelni fogom az erősséget… (egyébként szerinted mennyi lenne a minimum egy ilyen akinál, ami alá nem szabadna mennem?)

  Táptalaj
  Rendben, akkor a dombocska nagy része mégsem táptalaj lesz, hanem szikla, meg kavics és csak arra kerül táptalaj.

  Fűtés
  Ok, igyekszem a legbikábbat választani a bolt kínálatából… 🙂

  CO2
  Később valami komolyabb rendszert szeretnék, csak kezdetben szeretnék élesztőzni.

  Szűrés
  Na itt összeomlottam… Nagyon fontos a kezdetekben is? Összerakás után egy hónapig nem tervezek garnélát sem (max 2db, hogy na azért mégis legyen valami benne), halakat meg kitudja mikor rakok csak bele… Így is szükséges már az elején, vagy húzhatom a beszerzését? Esetleg valami ócsó barkács megoldás? Bár annyira azért nem néztem körül, de hirtelen amit láttam neten külső szűrőből, a legolcsóbb ára is 20 felé közelített… Azt max pár hónap múlva bírná el a pénztárcám… :/

  Levegőztetés
  Gondoltam amíg nem lesz komolyabb rendszerem, addig igyekszem majdnem minden estére eltávolítani a co2-es csövet…

  Növények
  HC-t kinéztem már egy pesti netes boltban. Gondoltam hét közepén megrendelem, hogy leérjen péntekre (Eger). Ezzel kapcsolatban kérdezni is szerettem volna, hogy:
  – honnan érdemes rendelni vidékre
  – ha hamarabb megkapnám, mint be tudnám szerezni a víztesztet, akkor hogy érdemes tárolni? Vagy rövid távon mindegy?
  Gondoltam ha a HC már meglesz, elkezdem berendezni az akit és a többi növényt majd később beültetem, amint be tudom szerezni…

 5. Hali,
  Hat jo, menet lesz osszerakni, mert sok olyan dolgot szeretnel, ami onnmagaban kihivas, de szeretned olcson meguszni. Ehhez sok tapasztalat kell, bar el kell kezdeni valahol. Nehany megjegyzes:
  -Ha nem akarsz szurot a paludraiumodhoz, akkor nagyon surun kell a vizet cserelni, akar ketnaponta 30-40%. Ez viszont a viz kemiai egyensulyat allandoan felboritja. Ergo kell a szuro.
  -Minel kissebb egy akvarium, annal nehezebb..
  -Ha szeretnel szep novenyeket a Co2-re, es fenyre szukseged lesz.
  Meg meg ezer aprosag..
  En, ha most kezdenek akvarisztikaval foglalkozni, igy kezdenek hozza: akvarium, es nem paludarium: ok 50 liter, szerintem teto is kell fole (lehetoleg ne gyari teto, hogy kesobb lehessen meg alakitani). A tetobe kezdetnek a 24 W T8 megteszi, de akkor tudnod kell, hogy nagy fenyigenyu, eliteri novenyekbe ne gondolkozz. Elesztos Co2 kezdetben. A szuro fontos, lehetoleg kulso szuro, lehetoleg nagyobb teljesitmenyu (vagy basic megoldas: legpumpa-porlaszto szivacsos belso szures egy ket rugo alatt megvan, A garnelak ugy is szeretik a szivacsszurokon piszmogni). Kezdetben inkabb halas akvariumba gondolkodj, rakokkal. Viztesztekre ne kolts penzt, majd latod, hogy kezdetben folosleges. Futesbol max 30-40 watt, ha nem hofokszabalyzos. Taptalaj nem letkersed, ha a vizet tapoldatozod.
  Ja es sok turelem, napi fix negyed ora elfoglaltsag+ hetvegenken 1-2 plusz ora minimum….
  Aztan kesobb, egy ev utan aprankent at lehet alakitani az akvariumodat masfajtara is (komolyabb co2 rendszer, tobb feny, tobb noveny kevesebb hal, esetleg paludarium..)
  Penz: hat az en cuccaim mind hasznalt cuccok voltak ill azok, ujnak csak az akvariumot meg fenycsoveket vettem. Igy a bolti ar min. harmadaert van mindenem, bar igy is sokban van a parom szerint.
  Viktorlantos: szerintem a paratartalom a legkisseb gond, hisz a novenyke alatt van egy folyamatosan parolgo vizfelulet…

 6. Edorn!

  A 24W-os T5 éppen elmegy, de az alá ne menj, a 2x24W-t optimálisnak találom.
  A táptalajt ne az aljzatra tedd, mint felső réteg, hanem az alá, az legyen legalul és mint Nigro is írta, „csak” 1-2cm vastagságban, 3 már ne legyen szerintem és arra jöjjön a kavics.
  Szűrést mindenképp javasolnék a kezdetektől hisz mind az oxigén problémát megoldaná mind pedig a növények tápanyagfelvételét segítené az áramlás. A napi vízcserék helyett pedig elég lenne 3-4 napontam vagy akár később mikor beállt a szűrő, max hetente. Ha az van, levegőztetés nem kell külön. Praktikus lenne egy akasztós külső szűrő, de sokkal olcsóbban és még jobb intenzitást érhetnél el szerintem egy saját készítésűvel. Ezt akár a bal hátsó sarokba egy egyszerű szivaccsal és egy centrifugál pumpával megcsinálhatod, még akár úgy is, hogy ne látszódjon. Esőztetővel pedig vissza. Ehhez ugyan szükség van némi barkácsolásra.
  Egyébként a helyedben várnék, amíg minden megvan és akkor állnék neki az egésznek, nem szabad elkapkodni, minél több idő telik el és egyre több infót gyűjtesz, annál inkább letisztul a kép. Persze az egész a rendelkezésre álló lehetőségektől, pénztől és türelemtől függ.
  A rákokat valóban Szentgyotól veheted, főleg hogy még egri ő is.

 7. Szia Edorn!

  Az előttem szólók véleményéből azért már kirajzolódott a kép.
  Nekem az a véleményem hogy minden élőlénynek meg vannak az igényei.A Te esetedben a növények majd a garnélák igényit kell kielégíteni.Itt létfontosságú, a fény, Co2, hőfok,tápanyagok.Ha ezeket nem tudjuk biztosítani nem lesz sikeres a megvalósítás.
  Megálmodtál egy szép képet, hozzá a szép növényeket.
  De már a kezdetekben sem tudod kielégíteni az igényeiket.Sok helyen írod hogy majd később, akkor már Ők nem lesznek.Mert elpusztultak.
  Én inkább úgy közelíteném meg a dolgot:
  Ezek a lehetőségeim, hely , pénz , idő, stb.
  Ebből ilyen technikát tudok létrehozni.
  Ebbe mit tudnék úgy tartani hogy az jól érezze magát. Szóval a lehetőségeimhez kell tervezni, nem álmokhoz ,képekhez .Mert nincs annál rosszabb mint az álmok megvalósítása helyett egy algásodó éppen csak vegetáló akváriumot hozol létre.Utána ráunva, kikerül a garázsba, padlásra.
  Ezzel nem elvenni akarom a kedved, csak a csalódásoktól és a felesleges kiadásoktól megkímélni.
  Szerintem is várjál, tedd félre a pénzt,és szépen lassan próbáld össze rakni azt amire szükséged van.Közben rengeteg fontos információval gazdagodva vágj majd bele.Lehet hogy később éred el de akkor az tényleg szép lesz.

 8. Hello Edorn!

  Szűrésre már csak azért is szükséged lesz, mert a 14°C-os szobában a fűtőd fog menni rendesen, de áramlás nélkül a hőmérséklet eloszlás nem lesz egyenletes. Valószínűleg a fűtő környéke és a felsőbb vízrétegek jóval melegebbek lesznek a többi területnél. A növények gyökerei hideg vízben lesznek, ami nem tesz jót a tápanyagfelvételnek, és így a növekedésüknek sem (javítsatok ki ha tévedek!).
  Emellett az élesztős CO2 fűtését is meg kell majd oldani, mert alacsony hőmérsékleten leáll benne a gáztermelődés. 20°C alatt már nem nagyon működik. A fűtését úgy oldhatod meg ha a palackot egy vízzel teli edénybe teszed, és azt egy külön akváriumi fűtővel melegíted. 25-28 fok körül megfelelő. Ha ezt a fűtőt időkapcsolóra kötöd, és éjszakára kikapcsolod, még nagyjából szabályozható is lesz a rendszered.
  Szerintem is szerezz be először minden technikát, és csak utána indítsd az akváriumot!

 9. Nos, alakul a helyzet. Átnéztem anyámhoz és kiderült, hogy van nála egy kb60-70cm hosszú, működő, 20W-os világítás a régi akváriumomból. Még valamelyik távolabbi rokonunk barkácsolta. Szólt is anyám, hogy az egyik villanyszerelő ismerőse figyelmeztette, hogy totál életveszélyes ketyere… Hát le is csaptam rá… 🙂 No meg a villanyszerelőre, hogy szerelje már át nekem nagyobb teljesítményűre… Ma meg a mi pincénkben néztem le és mit találok: egy 2*18W-osat, bár ez nem tudni még, hogy működik-e… De ezt is bevizsgáltatom a villanyszerelővel… 🙂

  A felszabaduló pénzösszeg meg már megy is a szűrőre!

  horvzol: milyen víztesztekre gondoltál, mikor azt írtad, hogy hanyagoljam őket? Co2, vagy kh meg ph? Egyébként ha jól tudom, itt Egereben elég kemény a víz, meg nagyon klóros…

  Olvastam pár helyen, hogy a saját szerzeményű dekorációs faágakat/gallyakat érdemes bevonni epoxival. Más helyeken meg ponthogy csak annyit írnak, hogy elég kifőzni őket… Ti a fenti akinál mit javasolnátok? Esetleg egy harmadik megoldást?

  Jó NetesÁruházak címe továbbra is jól jönnének, főleg olyan, amivel kapcsolatban pozitív élmények voltak.
  Illetve 24.-én átutazok Pesten… Megköszönném, ha tudnátok mondani olyan boltot, aminek jó nagy választéka van főleg növényekből (de persze másból is 🙂 pl vasfából!!!)

 10. Szia!! Hát először is sok sikert az aki összeállításához,
  Sztem horvzol úgy értette h egyenlőre nem kell vízteszt de lehet h később szükséged lesz rá főleg a co2 TARTÓS

 11. nem tudom miért küldte el a fél hsz.t de akkor folytatom.
  …főleg a co2 TARTÓS tesztre h tudd mérni az aki széndioxid tartalmát. Én se veszek addig teszteket amíg minden rendben működik mert egy jobb minőségű 7000+ pénzbe kerül ami nem a legolcsóbb. Egy pár netes oldal:
  Akváriumplus: http://www.akvariumplus.hu/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=26

  Akváriumshop: http://www.akvariumshop.hu/

  Aquadepo: http://www.aquadepo.hu/

  Én az akimat az A.plustól rendeltem rendesek, segítőkészek, és Bp.-én is van boltjuk.
  Egy pár oldal ahonnan növényt tudsz rendelni: /www.vizinoveny.hu/

  http://www.victoriaregia.hu/

  Hát ennyi. Horvzol azért írd le te is h hogy értetted 😀

 12. „Edorn írta: horvzol: milyen víztesztekre gondoltál, mikor azt írtad, hogy hanyagoljam őket? Co2, vagy kh meg ph? Egyébként ha jól tudom, itt Egereben elég kemény a víz, meg nagyon klóros…”

  Minden víztesztet nyugodtan hanyagolhatsz. A kemény víz senkit (értsd: növények és halak) nem zavar, a PH pedig szintén mindegy, hacsak nincsenek erre kifejezetten érzékeny fajok az akváriumban. A CO2 teszt az egyetlen lényeges dolog. A többi pénzkidobás. Adagold megfelelő mennyiségben (EI) a tápanyagokat és figyeld a növényeid, ez a legfontosabb.

 13. Edorn!

  Osztom keymaker véleményét. Szerintem se kell CO2 teszten kívül semmi.
  A fákat elég kifőzni, vagy ha megoldható áztatni minél több ideig, ha megfelelő helyről vannak, nem okozhat gondot. Értsd: szőlőtőke esetében permetszer, más uszadékfa esetén szennyezett víz/part (olaj, vegyszerek stb). Ne ijedj meg majd később, ha pl szőlőtőkét teszel az akváriumba és fehér puha pamacs fejlődik rajta, vagy leszeded magad, vagy ha van rák, algaevő is letisztítja, de magától is eltűnik egy idő után. Csak addig esztétikailag nem túl vonzó 😉 , na szóval ez normális…

 14. Nagyjából megvagyok a technikával és dekorációval, már csak a lényeg hiányzik: a növények! Pár dolgot meg is találtam netes boltokban (a sima Egri boltokban borzasztóan szegényes a kínálat és nem hajlandóak, csak azt adni, ami a polcon van). Viszont egy nagyon lényeges növényt nem találtam sehol eddig: Hemianthus callitrichoides ‘cuba’! Ha valaki tudna ezügyben segíteni, nagyon megköszönném… (mivel ez lényeges elem nálam, kész vagyok többet fizetni érte, mint amennyit általában ér [persze azért reális keretek közt 🙂 ])

  De ha a fenti növények bármelyikével kapcsolatban tud valaki olcsóbb megoldást, mint netes áruházból féligmeddig vakon rendelni, akkor az is nagyon jól jönne! (fenti listával kapcsolatban a tavirózsaszerű növény helyére békatutajt gondoltam, illetve mellé Vízi rucaörömöt(? -remélem így hívják… kis száron levelek, mint egy páfránynál, de a víz tetején úszik és sűrű, vékony gyökérzet lóg le… egy darab kisújnyi, vagy kisebb méretű…))

 15. Ha esetleg jó neked a mangrove(nem penészedik, viszont a vörösök eléggé színezik a vizet, de van szürke is, az pedig elhanyagolhatóan) is, akkor Debrecen e-pet, nagyon jó árban vannak fáink.(szoktunk Pestre is vinni árut, de ezt azért egyeztetni kell. http://www.e-pet.hu)

 16. Edorn,

  HC-t több helyen is találhatsz, pl. a Vadon-ban (Podmanicky utca), Galapagos Buy-Way, Tesco Budaörs halas. A lényeg, hogy csakis a friss árut szabad megvásárolni, mert megszenvedi a halas boltok CO2 és táp hiányát… Hívd őket telefonon (nem kell többet fizetni : ) )…

  Ja, és nézd meg, hogy nem keveredett-e bele HM (Hemianthus Micranthemoides), mert gyakran egy kosárkába keveredik és mivel még kicsi, elsőre nem látod, hogy van benne, csak ha már elültetted és felnő, aztán lehet gyomlálni (nehéz).

 17. HC-t a szentkiralyi vizinoveny-tol tudsz rendelni. barhova elkuldik 2 nap alatt. http://www.vizinoveny.hu

  en most rendeltem masodjara. szepek!

 18. Ja, ugy ertettem a teszteket, ahogy a tobbiek magyaraztak.
  Rosszul erzem magamat, hogy mindenrol le akarlak beszelni….
  -HC ugyben nem tudok segiteni, de en nem ezzel a novennyel kezdenek. Javitsanak ki a szakertok, de nagy fenyigenyu, es a CO2 igenye sem alacsony. Amugy meg nem olcso, es mar inditashoz is legalabb 5-7 adagot kell venned minimum…
  Eloteri novenynek miert nem probalsz meg Ricca-t, vagy mas mohafajtat, ha nem akarsz nagyon vilagitani rajuk.
  -A tavi rozsa szeru novenyek nagyra nonek, szerintem kicsi lesz az akvariumod hozzajuk.
  -A vizen lebego novenyek teljesen be fognak arnyekolni, nagyon surun kell majd ritkitani oket, alajuk nehez novenyt tenni. Alacsony fenyigenyu vizinovenynek a mohakon kivul a vizipafranyt javaslom.

 19. Nem ismer valaki véletlenül valami ilyesmi növényt: http://www.fieldofaqua.com/Barclaya._Motleyi.htm

  Kis, barna levelű (mintha elszáradt, esetleg rodhadó levél lenne) és a víz alján terül szét?

  Most bukkantam a fenti növényre és rögtön bevillant, milyen jó lenne valami ilyesmi a fenti tervezett akvárium bal első részére, kifőzött-falevelek közé…

 20. Nos megjöttek a növények és tegnap este össze is lett rakva az aki… Pár változás történt, mivel időközben derült ki, hogy kevés lett a talaj és a szőlőtőke + a fűtő nagyon hosszú, így nem lett kis szigetecske, ám domb az van és nyárra tervezem, hogy alacsonyabb vízszintnél lesz azért egy apró kis sziget is.

  Kérdés: Főleg Hemianthus callitrichoides ‘cuba’ kapcsán érdekelne, hogy mennyi idő múlva mondhatom azt, hogy „na, úgy néz ki túléli nálam”.

  Amint beáll kicsit az aki, készítek fotókat és ahogy ígértem, megírom a tapasztalatokat, meg mindent…

 21. Edorn: Leforrázott tölgyfa levél is tökéletesen megfelel.

 22. Levinen: Ezt mire írtad? Hogy nem kell kifőzni?

 23. Általában ezeket a leveleket nem pusztán a dekorálás miatt használják, inkább a víz humin és csersav tartalmának pótlásara. A jótékony hatását most nem szeretném kifejteni.
  Azért mondtam, hogy elég a forrázás, mert a forralással ezek az anyagok is eltávoznak a levelekből. Persze lemosni azért nem árt.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük