Hírek-Esszék

Tanácsok a H.A.C. 2010-re készülőknek

Bizony, szűk két hét van a nevezések leadásáig! Aki úgy gondolja, hogy indítani szeretné a növényes akváriumát az idei Magyar Akvakertész Versenyen, annak lassan el kell kezdeni felkészíteni az akváriumot az utolsó fotók elkészítéséhez. Az alábbiakban néhány jótanácsot igyekszem összeszedni, hogy mik azok a kis taktikák, fortélyok, amivel ki tudjátok hozni a maximumot az akváriumból.

  1. Csináljunk egy fotót a mostani állapotról. Legyen ez a vésztartalék fotó, mert sokszor a nagy igyekezetben sikerül valamit elrontani. Tehát technika ki és csatt!
  2. Üljünk le az akvárium elé és kezdjük el a pontozás szempontjai alapján értékelni akváriumunkat.
  • Az értékelőre alkotott benyomás, összkép 100 pont
  • Kreativitás, eredetiség 20 pont
  • Kompozíció, egyensúly, összhang 20 pont
  • A halak, növények harmóniája 20 pont
  • Természetesség 20 pont
  • Növények kondíciója, fejlettségi állapota 20 pont

Tegyük fel a kérdést magunkban. Van még valami, amin tudok változtatni az elkövetkezendő 10-12 napban? Amennyiben igen, akkor azt most azonnal kezdjük el.  Sajnos ilyenkor már az átrendezések, nagy nyírások már nem nagyon férnek bele. Inkább csak formálások, végső igazítások. Nézzük meg, hogy van-e elhalt, vagy túl hosszúra nőtt levél. Csípjük le ami nem tetszik. A gyepet lehet még óvatosan ollóval igazgatni, de vigyázat, tényleg csak igazgatni! Én szúrtam már el úgy, hogy túlságosan belenyírtam és csúnyán kilátszott az aljzat. Ez nem jött rendbe csak kb. 1 hónap alatt.

Ha úgy érzitek, hogy készen álltok a fotózásra, akkor a fotózás előtti napon, vagy aznap délelőtt egy 50%-os vízcserét érdemes csinálni és ha van otthon, akkor nem árt a Purigen-t, vagy aktívszenet használni.

Az üveget tisztítsátok meg kívülről is és belülről is.
A nap hátralevő részét töltsük azzal, hol felkutatjuk a közelünkben azt a helyet, ahol lehet fotókartont és ragasztószalagot venni 🙂 Ezzel este keretezzük be az akváriumot.

Este nyugodt körülmények között, el lehet kezdeni a fotózást. Azt mondanom sem kell, hogy a technikát vegyük ki. Érdekes módon, ha élőben nézzük az akváriumot, akkor ezt az agyunk kikapcsolja az összkép figyelésekor, de a fotón nagyon rosszul mutat. 😉

Tegyük állványra a fényképezőt és kezdődhet a móka. Az első feladat a megfelelő mennyiségű fény megteremtése. Ha nincs semmink, akkor az akvárium saját fénye is elég, hisz itt erősen megvilágított növényes akváriumokról van szó.

Ha nincs a medence mögött sötét háttér, akkor érdemes „backlight”-ot használni. Ez most divatos az akváriumfotózásnál. Végtelenné teszi a hátteret és ezzel is növeli a mélységérzetet. Jobban, mint a sötét hátterek.

Ezt kétféle képpen érdemes kipróbálni. Lámpával, vagy vakuval. A színhőmérséklet fontos, mert rendesen tudja rongálni az összképet. Addig próbálgassuk, amíg nekünk tetsző „kiégés” keletkezik. Ha nem akartok ezzel szórakozni, akkor egy sima fekete, vagy kék karton az aki mögé azt csókolom.

A mennyiben a fényképezőn lehetőség van manuális állítási lehetőségre, akkor az ISO értéket kicsit feljebb kell tenni, a blendét tágabbra, hogy a halakat sikerüljön „megdermeszteni”. A bemozdult halak rontanak a látványon.

Érdemes állványról és időzítővel fotózni. Ilyenkor még kisebb az esélye a bemozdulásnak. Próbáljunk ki többféle beállítást. Fehéregyensúlyban, záridőben, mélységélességben. Nézzük vissza a képeket a számítógép monitorján. Amelyik a legjobbnak tűnik, azt a beállítást használjuk a továbbiakban. Igazítsuk meg a növényeket, és ha van segítségünk, akkor használjunk hajszárítót a vízfelszín fodrozásához.

Óvatos terelgetéssel a csapathalak egy irányba állíthatók. Ez nagyon jól szokott mutatni a fotón. 😉

Amire még érdemes figyelni, hogy kerüljük a perspektivikus torzítást. Tehát, ha túl lentről, vagy fentről fotózunk, akkor az oldalsó üvegek nem egyenesen fognak futni a fotón, hanem bedőlnek. Ez zavaró lehet, hisz élőben sem dőlnek az üvegek.

Végül némi utómunka következhet, de csak azok, melyek a kiírásban engedélyezettek

  • A fotók utómunkálatainál csakis (ha szükséges) vágás, színkorrekció és élesítés engedélyezett.

Én már nagyon izgulok, hogy milyen akváriumok születtek az elmúlt egy évben. Had idézzem magam Luna blogjából 😀 :

Biztos vagyok benne, hogy sokan nem csak az értékes nyeremények miatt, hanem csak saját akváriumuk megmérettetése végett is versenybe szállnak. A nyeremény csak egy dolog. Ez azt jelenti, hogy sok gyártó, nagykereskedő is odafigyel erre az eseményre és fontosnak érzi, a saját lehetőségei szerint támogatni azt. Sokkal fontosabb, hogy lássuk, hogy miként fejlődnek az akváriumok hazánkban. És ebben vagyok egészen biztos, hogy előreléptünk tavaly óta. Kifinomultabb elrendezések, szebb növények, magyarosan ötletes akváriumok. Én erre számítok. 😉 Érdemes megkérdezni a tavalyi nevezőket, hogy megérte-e nekik elindulni. Minden bizonnyal igennel fognak válaszolni. Egyszerűen azért, mert akik itt elindulnak, az első akadályt megugrották. Szép, egészséges növényes akváriumot alkottak! Bekerültek egy klubba. Azok közé, akik megértették, megtanulták és el is sajátították a növényes akvarisztika rejtelmeit. Egyelőre nincsenek még sokan, akik ezt elmondhatják magukról. Aki megpróbálta már tudja, hogy nem is olyan egyszerű a növényes akvarisztika… Aki elindul a versenyen, mert az akváriuma szépen növényekkel van teli, nyilvánosan is bekerül ebbe a klubba 😉

 

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük