Hírek-Esszék

TerraPlaza vol. 3 – élménybeszámoló

Rendhagyó módon, most egy börzéről nem úgy fogok beszámolni, mint látogató, hanem mint kiállító. Bizony, elérkezett a Green Aqua életében az első börzén való megjelenés. Sokat tanakodtunk, hogy mégis hogyan mutassuk meg a portékát? Végül a stand mellett döntöttünk. Egyszerűen azért, mert úgy éreztük, hogy így tudjuk a legjobban bemutatni a nálunk fellelhető termékeket.

Aki még nem vett részt kiállítóként rendezvényen, annak elárulom, hogy ez igen fárasztó dolog. Az ember nem is hinné, hogy mennyi apróságra kell gondolni. Minden apróság, további apróságokat szül. Ezért a szervezést nagy odafigyelést igényelt a GA csapattól. Nagyon jó ötletnek bizonyult, hogy az akvakertész fórumról bíztunk meg három jelentkezőt a demóakváriumok berendezésére. Hiába voltunk sokan, még így sem jutott volna időnk, még arra is. Ellenben így nem egy elkapkodott valami lett, hanem tényleg a kiállítás egyik legszebb látványossága.

Ebben a formában néhány skorpiót is el tudtam volna benne képzelni 🙂

Az alábbi összeállítás volt kint látható:

Remek és izgalmas fás elrendezés. Lelki szemeim előtt már látszik a növényekkel beültetett és vízzel feltöltött változat. Hát ütős lett, mit ne mondjak 😉

Nehéz is űberolni, de talán a mellette lévő Iwagumi-val sikerült. Ez egy 60x30x36-os Optiwhite akvárium volt az alábbi paraméterekkel:

Egyszerűen fenomenális lett!  Ha itt lett volna Amano Mester, ő is csak csettinteni tudott volna 😉

Örültem, hogy végre élőben láthatóvá váltak ezek a felszerelések. A led lámpa fénye számunkra is meglepetés volt. Az alábbi képen látszik, hogy a 30W led-nek, nincs nagyon szégyenkeznivalója a 150W-os HQI ADA Solar mellett.

És hogy kik követték el ezeket a remek hardscape-ket?

Proci, Cecska, CKPéter az akvakertész fórum oszlopos tagjai. Nagy taps nekik, mert nagyon ügyesen összelegózták az akváriumokat.

Míg ők  berendeztek, addig egy másik akvárium is a helyére került. Balázs Sedona-ja a pulton kapott helyet.

Amíg a többiek az akváriumokat rendezgették, mi a standot töltöttük fel. Egy komplett GA teherautó áruval jöttünk, ezért volt mit kipakolni. 🙂

Éppen nyitásra sikerült mindennek helyet találni. A talajok jobbra, a garnitápok melléjük, a vitrinbe a pult mellé a növénytápok, a másik oldalra az üvegek és szerszámok, hátra a technika. Egész kis komplett lett a kínálat. Egyet hátralépve így néztünk ki.

Ezt a látványt 10.05-kor már nem lehetett átlátni az emberáradattól. Bármerre néztem, érdeklődők és vásárlók. Vízinövényt, halat,felszerelést válogattak. Láthatóan ki voltak éhezve egy ilyen eseményre.

Fotó: Nagy Dávid

Eközben a rendezvény másik felén is beindult a nézelődés, vásárlás. Kígyók, békák és egyéb csúszómászók cseréltek gazdát. A hüllősökön jól látszott, hogy sokadik ilyen börzéjük. Széles kínálat és felkészült eladók várták az érdeklődőket.

Fotó: Simikel

Fotó: Simikel

Az ottani tömeg az akvarisztikai részlegét is felülmúlta, de ha picit is türelmes volt valaki, 1-2 perc alatt sorra került. A roham körülbelül délig tartott. Ekkor kicsit kiürült a standunk előtti hely is. Valószínűleg  sokan elmentek ebédelni, akik pedig ebéd utánra tervezték a jövetelt, ők még nem értek ide. Én is bevágtam egy pizzát a büféből, ami egész jó volt és nem is drága. Hamarosan az előadások következtek.

Fotó: Nagy Dávid

Nem volt egyszerű megtalálni a termet. Mikor beléptem, Szentgyo már javában tartotta az előadását a garnélákról. Sajnos leülni nem lehetett, mert sokan megálltak az ajtóban, bár 1-2 hely volt még a teremben, csak gondolom a jövés-menéssel nem akarták megzavarni Pisti előadását. Közben az ELTE szellőzőrendszere megadta magát és úgy döntött, nem ad több levegőt. Ez a teremben erősen érezhető volt. Azonban ez senkit nem zavart, mert az előadás jól sikerült és a csodás garnélafotók mindenkit elkápráztattak.

Ezután jómagam következtem. Az előző posztban már bemutattam a prezentációt, amit készítettem. Mivel rövid volt az időnk, nagyon nem volt szabad elkalandozni, ha végig akartam érni a növényes akvarisztika alapjain. Utánam még sokan meghallgatták Baska Ferenc előadását a halbetegségekről és az akvaristákra leselkedő fertőzésekről. Sok újat tanultam belőle. Megérte bent maradni. 😉

Ezután rohanás vissza a standhoz, ahol eddig a többiek hősiesen tartották a frontot. Nagyon jó érzés volt rájuk nézni kintről. Mindenkin látszott, hogy élvezettel magyaráz az érdeklődőknek. Nemhiába no! Másként csinálja azt az ember, amit szeret csinálni….

Ezúton szeretném megköszönni oRphEus, Inadsz és HalasPetya segítségét, akik besegítettek a kis GA csapatnak! Nélkülük nem sikerült volna.

Hamar el is repült ez a nap. Elkezdtünk hát pakolni. A teherautóba kicsit több árut tettünk vissza, mint amennyit hoztunk…. 😀 De legalább is, nem sikerült olyan jól összepakolni, mint ahogy a raktárosok bepakoltak nekünk. 🙂

Zárás után sok árussal sikerült pár szót ejteni. Elégedettek voltak. Sok érdeklődő volt mindenkinél. Ez jó. A fórumos visszajelzésekből úgy tapasztalom, hogy a látogatók is azt kapták amit vártak és a kereskedők is. Ez nem jelent mást, mint folytatást.

Mi várjuk és ott leszünk. Köszi, hogy eljöttetek és egy kézfogás, néhány kedves mondat erejéig megtiszteltetek minket.

Végül szeretném megköszönni a szervezőknek, hogy ilyen flottul lebonyolították ezt a fantasztikus rendezvényt. Oda is jár a 10 pont. Ha sikerül az igények és a létszám növekedésével együtt ezt a színvonalat hozni, néhány éven belül Európa legnagyobb börzéi között fogják emlegetni az  (Aqua)TerraPlaza-t. 😉

 

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

11 Comments

 1. Mi is örülünk, hogy az Aqua-TerraPlaza gyöngyszeme lehetett a Greenaqua standja. 🙂

 2. Köszi szépen a beszámolót! Egy kicsit legalább sikerült átérezni a rendezvény hangulatát, ha már személyesen nem tudtam tiszteletemet tenni. Király a prezentáció is, jó lett volna meghallgatni. Innen is gratula a G. A. team-nek, és a segítőknek, továbbá a rendezvény szervezőinek is.

 3. Nekem nagyon tetszett a stand, a kiállítás legszebb, színfoltja volt.Gratulálok Nektek!
  Nigro-nak pedig külön köszönöm, hogy a kiállítás kellős közepén, volt ideje ,kedve, segíteni Nekem növényeket, csigákat vásárolni.A fórumos segítőknek szintén csak gratulálni tudok, hiszen nem jött le nekem sem hogy kik voltak a segítők, és kik voltak a profik.Tehát csak az lehetett hogy profi segítőket béreltetek.:)

 4. Remek volt! 🙂 Egy hónap múlva pedig irány Bécs!

 5. Nigro, a kiállitáson bemutatott ledes világitás nagyon jónak tűnik az eddig látottakhoz képest. Nekem 120*50*50-esem van. Mernéd hozzá ajánlani? Ha igen, hány db armatúrát? Nézegettem a ga oldalán, de mivel „csak” lumen van megadva, nem tudom konvertálni w/l-ré. Köszi, üdv.

 6. Egyelőre nehéz őket a „hagyományos” világításokhoz hasonlítani. A gyári ajánlás szerint egy lámpa 0,2-0,3 m2-re ajánlott. Neked 0,6 van. Tehát 2-3 lámpa kell. Mivel az akid viszonylag mély, inkább a 3 ajánlott egy komoly növényeshez.

 7. Közben előkerült néhány komolyabb tanulmány ezekről a ledes lámpákról: http://aquariumdigest.wordpress.com/2010/04/11/led-aquarium-lights-lighting/

 8. Köszi Nigro, erősen elgondolkodom rajta. Ugyan kiforróban a technológia, de már így is elég használhatónak tűnik, a hosszútávú megtakarításról nem is beszélve. Azért jó volna vmi led beszerzési forrás, háta DIY módszerrel egy kicsit olcsóbban és dizájnilag nekem megfelelőbben is össze lehet hozni (mint az íves armatúra az akvakertészen).

 9. Eddig az a tapasztalat a DIY ledes világításokkal, hogy nem jönnek össze olcsóbban. Vagy ha igen, akkor nem működnek megfelelően. De ledet számtalan olcsó forrásból be lehet szerezni itthon is, csak rengeteg olyan apróság van, amin elbukhat egy DIY projekt. Az, hogy milyen hőmérsékleten üzemel egy led, nagyban befolyásolja a színhőmérsékletét stb. Persze a led fejlődése továbbra is rohamos. Előbb utóbb annyira ki fog forrni, hogy sokkal egyszerűbb lesz a házi megvalósítás is. 😉
  Mindenesetre a mostani gyári ledesek a felárat 1-2 éven belül bőven behozzák a villanyszámlán. Sőt.
  Nálad 3x30W led napi 10 órában 41 Ft (évi 15 ezer Ft a fogyasztás). Ugyanez 4x54W T5 HO-ban napi 100 Ft (évi 36 ezer).
  5 évre vetítve 75 ezer vs 181 ezer.
  150w HQI + 2x54W T5 kombóban pedig 216 ezer a számla 😉
  És az éves csőcserékről még nem is beszéltünk, ami 10 -20 ezer plusz ktg évente.

 10. Sziasztok

  Remélem vki tud segiteni vagy volt ilyen tapasztalata.Szóval vettem egy atman külső szűrőt és amikor bekapcsolom vmiért zörög.Szétszedtem összeraktam és olyan hangot ad mintha vmi kis apró kavics lenne benne amit ide oda dobál.A vizet forgatja rendesen.Arra is gondoltam hogy rosszúl légtelenitettem esetleg.Vki esetleg tud segiteni?
  üdv nektek

 11. Szia Ádám! Nem a legjobb hely a kérdésnek, de sebaj 😉
  Én a rotorra gyanakodnék, vagy a kerámia tengelyre. Azokat nézd meg a fejben. Atman szűrőm nem volt, így nem tudom hogy néz ki belül, de ha ezeket megmozgatod, megnézed és nem levegős, akkor érdemes fel venni a kapcsolatot azzal a bolttal ahol vetted.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük