TechnikaVizes csemegék

Virtuális mankó

Az alábbiakban egy olyan oldalt fogok bemutatni, ami óriási segítséget nyújthat mindazoknak, akik szeretnék már a megtervezéstől kezdve, profin üzemeltetni akváriumukat. Nem, nem erről a blogról van szó  hanem… 🙂

…. a  www.theaquatools.com-ról.

Az oldal felépítése viszonylag egyszerű.  Érdemes regisztrálni, de minden elérhető regisztráció nélkül is. A bal oldali menüsorból lehet kiválasztani, az izgalmasabbnál izgalmasabb alprogramokat. Kezdjük mindjárt a legelsővel. Talán ez a legizgalmasabb menüpont is egyben.

Az AquaSketcher segítségével virtuálisan berendezhetjük akváriumunkat. Mindenkinek melegen ajánlott, aki még csak fejben álmodozik, de azoknak is, akik nincsenek tisztában minden növény valódi kinézetével.

A növények a Tropica-val karöltve kerültek a programba. Választható továbbá számos vasfa és kő is. Lehetőség van a berendezett akváriumot 3D-ben körbeforgatni, így minden oldalról megcsodálhatjuk. A berendezett állapotot pedig el lehet menteni. (Növények, kövek, fák törlése Ctrl klikk)

Az az ötletem támadt, hogy bárki, aki esetleg itt tervez, a linket beszúrhatja a hozzászólásába, vagy ha postot készít, akkor is és ezzel jelentősen megkönnyíti mindenkinek, hogy el tudja képzelni, milyen akváriumot szeretne valójában. Ezzel elkerülhetők lennének a félreértések. Na de ez csak egy kósza ötlet.

Menjünk is tovább az oldal elemzésében. A kövtkező pont, egy hasznos Diagnosztikai program.

Kiválasztom például, hogy a halam közel úszkál a felszínhez és azonnal dobja is a választ, miszerint kevés az oxigén a vízben. Remek.

Az AquaGlossary egy kis kézikönyv, ami a legfontosabb elnevezésekről szolgál rövid magyarázatul.

A következő menüpont egy CO2 kalkulátor. 3 metódust is felajánl, az akvárium széndioxid szintjének mérésére. A táblázat picit mintha alul adagolna, de majd még megnézem tüzetesebben.

A következő pont azoknak szól, akik bevállalják, hogy maguk ragasztanak akváriumot. Vége az állandó kérdéseknek, hogy milyen vastag üvegből készítsem? Viszont a nagyobb akváriumok esetén fontos a kersztmerevítők elhelyezése. Erről mélyen hallgat a program. Lábjegyzetben oda is írják, hogy semmilyen felelőséget nem vállalnak…. Hát igen…

Lépjünk tovább. A következő menüpont a „felvilágosító” menü. Itt fény derül arra, hogy mekkora akváriumhoz hány watt világítás dukál? És hogy hogyan számol? A program átlagot számol, de sosem találnátok ki miből? Takashi Amano berendezett akváriumainak liter és fény arányából!

Itt lejjebbgörgetve mutatja is a görbét. Amit mostantól Amano görbének hívok 🙂

A következő menü, szintén nagyon elmés. Táp kalkulátor. A kiéhezett akvarista, jóllakottan hátradőlhet, mert csupán az akvárium méretét és a tápok mennyiségét kell beírogatni és máris megvan a növénytáp.

Az ezt követő menüpont tiszta vizet önt a pohárba és kerek perec megmutatja, hogy miért van szükség rendszeres víz cserékre.

A grafikon látványosan mutatja, hogy a víz „terhelése” hogyan csökken a vízcserékkel.

Az akvárium űrtartalmának kiszámítása pofon egyszerű dolog. De mi van akkor, ha ötszögletű akváriumunk van? Esetleg egy szép gömbakvárium, egy édes gülüszemű aranyhallal? 🙂

Az utolsó menü kiszámolja helyettünk, hogy mennyi vizet kell beletöltenünk.

Ezzel végéhez is értünk eme remek oldalnak. Még egy gyors átváltó programoacska van a bal sarokban és ennyi. Egészségünkre!

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

20 Comments

 1. Ez igazán nagyszerű! 😀 Rá is nézek gyorsba.

 2. Nem rossz az elképzelés, sőt! Viszont lenne mit csiszolni rajta… Csinál vicces dolgokat 😀

 3. Nekem tetszik,és nem kevésbé hasznos.

 4. Fantasztikus, köszönöm szépen!
  Épp ott járok, hogy rendelem lassan az aksit és már gondolkozom, hogy milyen növénykéből mennyit szerezzek be 🙂
  Egy amatőrnek mint én ez a kánaán, na meg persze ez a blog (de sztem ezt nem kell ecsetelnem)

 5. Hasznos kis oldal. Az akvárium rendezgető is jópofa, el lehet vele bohóckodni, de engem kb. 30 perc után kerülgetett az agyvérzés. Rossz volt, hogy nem lehet „kézzel” betenni a dolgokat, és ha valamit elrontasz, kezdheted elölről :S
  Bár lehet csak én vagyok ilyen nagy igényű már megint. De arra legalább fény derült, hogy jól fog kinézni, amit elgondoltam, ha igaz. 🙂

 6. Elhelyezett növény törlése Ctrl klikk 😉

 7. korrekt kis oldal. Egész jó képet kap az ember, h mit is szeretne összehozni.

 8. Egész jó, HA tudod mit akarsz csinálni egy teljesen üres akiból és nekem ez a legnagyobb problémám, hogy nem tudod milyen legyen az aki és fogalmam sincs milyen növények legyenek benne

 9. dejó 😀

 10. ha megcsinálok egy akváriumot,és elmentem hogy lehet újra megnézni?

 11. Vagy elmented magadnak a linket, amit mentés után kiír, vagy regisztrálsz és akkor meg lesz.

 12. regisztrálva csináltam(így nem mentettem a linket), de így reg. után simán nem ment

 13. Tényleg nem menti. Valami bug. Akkor marad a link elmentése. Sorry.

 14. Nigro, le lehet szűrni a hozzászólásaim vhogy (hogy csak azokat lásam)?Tanácsot kértem nemrég és nem találom, hová írtam,ennél fogva a válaszokat sem…:)

 15. Sajna nem! Gyakrabban kell idejárni 😉

 16. olvasni olvasok, de írni nincs mit:)

 17. Egy jó kérdés néha többet ér….

 18. Hát lehet,hogy most megköveztek érte de ez a progi nekem nem igazán jön be! A 2 éves kisfiam viszont ügyessen tele rakja növénnyel a virtuális akváriumát 🙂 ! Én inkább az általatok felrakott fotókból merítek ötleteket :).

 19. A berendezős rész inkább csak játék, de a többi része azért elég komoly. 😉

 20. Aljzatot hogyanlehet betenni? :S

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük