Technika

A CO2 bejuttatása az akváriumba

Hogy juttassunk CO2-t az akváriumunkba? Erre sok megoldás kínálkozik. Az alábbi posztban a lehetőségeket és ezek előnyeit, hátrányait igyekszem összeszedni.

Kezdjük a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásokkal. A gázt bevezethetjük a belsőszűrőnkön keresztül. A legtöbb motoros belsőszűrőn van levegőztető csatlakoztatási lehetőség. Erre kötve a CO2 csövet, könnyedén bejuttathatjuk a vízbe a gázt.

A videón jól látszik, hogy a buborékok nem túl aprók és beterítik az egész akváriumot. Előnye, hogy nem igényel különösebb anyagi beruházást. Hátránya, hogy pazarló, nem hatékony és nagyon rontja az akvárium látványát. (Nem ajánlom) Ennek továbbfejlesztett változataiból is rengeteget találhatunk a neten. Ha a belsőszűrő kifolyója mögé egy „harangot” helyezünk, akkor az ide bejuttatott gáz, keveredik a szűrőből kijövő vízfolyammal. A gyorsan mozgó vízbe gyorsan beoldódik a CO2. Ezen az elven működő megoldást már olvashattunk Deck mestertől itt a blogon is. 😉

Előnye, hogy olcsón össze lehet hozni és nem lesz tele az akvárium keringő buborékokkal. Viszont látszik az akváriumban és időnként csobogó hangot hallat. Ennek van egy esztétikus gyári megoldása is, aranyárban. De szó se róla, izgalmas és esztétikus. 🙂

A külsőszűrőbe is be lehetne vezetni a gázt, de ez több ok miatt nem szerencsés. Egyrészt „lelevegősödhet” a szűrő, ami akár a motor leégését is okozhatja, másrészt savas környezetet hoz létre a szűrőben, ami nem kedvez a nitrifikáló baktériumoknak. Szóval ezt a módszert inkább hanyagoljuk.

Azonban a külsőszűrőre köthetünk külső reaktort, ami az egyik leghatékonyabb CO2 beoldást eredményezi.

Ebből létezik gyári és házi készítésű megoldás is. Az elv itt is az, hogy az áramló víz feloldja a gázt.

 

Előnye, hogy hatékony, minimális, vagy csak nagyon kevés apró buborék kering a vízben. Nagyobb akváriumoknál mindenképp javasolt ennek a használata. Persze ellenpéldaként van néhány hatalmas akvárium az ADA galériában is, ami gyönyörűen működik belső diffúzor(okk)al. 😉

Visszatérve a külső reaktorokhoz. Sok előnye mellett van pár hátránya is. A megfelelő működéshez szükséges a viszonylag nagy méret. A jó beoldáshoz erős teljesítményű szűrőre, vagy külön vízpumpára van szükség. Valamint visszafogja a szűrő teljesítményét. Ez a saját hülyeségem, de nálam még egy hibája van, mégpedig az, hogy a szűrőrendszer két újabb ponton van megbontva, ami magában hordozza a szivárgás, eleresztés esélyét.

A külső reaktoroknak megjelent az utóbbi időben egy aktív változata, melyben egy, vagy két rotor található.  A rajta keresztül folyó víz hatására a rotorok „feldarabolják” a CO2 buborékokat. Előnye, hogy kisebb és szolidabb, mint a külső reaktor, viszont sokan panaszkodnak, hogy nem 100% a beoldás. Ugyanakkor sokaknál működik a teljes oldódás. Pontosan még nem tudom, hogy miért van ez, de szerintem a szűrők teljesítménye lehet a ludas. Bizonyos típusokat jobban dicsérnek, mint másokat, tehát a konstrukciók is különbözhetnek.

Végül létezik külső diffúzor is.

Ez végül is a belső diffúzor külső rendszerre fejlesztett változata. Nem rég sokan kezdték el használni, kedvező ára és hatékony porlasztása miatt.

Azonban millió apró, ködszerű buborékkal árasztotta el az akváriumot. Viktor használta is egy darabig, de a látvány borzasztó volt. A befújt buborékok mindenen megragadtak. A bubis összkép nem volt esztétikus.

Az akváriumba való porlasztás legszebb megoldása az üvegdiffúzor.

Előnye, hogy olcsó és esztétikus. Hátránya, hogy törékeny és koszolódik algásodik. Az üvegporlasztók lelke a jó kerámia. Az minőségi darabok drágábbak. Javaslom, ha már túl vagyunk a kezdeti üvegtörős, szerencsétlenkedős korszakunkon, egyszer mindenképp lepjük meg magunkat egy komolyabb darabbal. 😉

A jó üvegdiffúzorból kijövő buborékok 20-30 cm után szinte teljesen beoldódnak.

Az utóbbi dőben nagyot javult az akrilból készült diffúzorok minősége. Olcsók, nem törnek és nagyon szépen porlasztanak.

A CO2 reaktoroknak létezik belső változata, mely lassan kihalóban van, de egy egy ilyen gyűjtő post esetén azért érdemes szót ejteni róluk is.

Általában a buborékok egy spirálon, vagy „létrán” vannak vezetve, hogy minél tovább maradjon a vízben a  buborék, növelve a beoldódás hatékonyságát. Viszonylag „böszme” méretük miatt kezdenek kikopni az akváriumokból.

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

25 Comments

 1. Nekem az itt a blogon olvasott, Deck madáritatóból készült házi belső reaktora adott ötletet. Végül teásüvegből készítettem, itt egy videó róla, nem sokkal az akvárium indítása után: http://www.youtube.com/watch?v=KvXZTANSuII

  Köszi ezúttal is az ötletért! 🙂

 2. De jó, hogy emlékeztetsz rá! Deck mester „gázos” madáritatója kiment a fejemből… 😀
  Be is tettem a bejegyzésbe. 😉

 3. Szia!
  Olvastam / láttam ,hogy lesznek a boltban TMC CO2 készletek.Meg tudnád mondani,hogy -mondjuk- egy 100l-es aksihoz mennyi ideig tart ki a 95g-os palack? Ha esetleg nincs tapasztalat vele (bár Te használsz / használtál Dennerle készletet amiben szintén elég kis méretű a palack,úgyhogy talán van tapasztalat) ,akkor a véleményedre vagyok kíváncsi,hogy kb. mennyi ideig lehet elég.? (Ahogy én okoskodtam, sajnos nem túl sokáig.)
  Előre is kösz!

 4. Sajnos nincs még róla tapasztalat, de ezek a kis patronok inkább 50 liter és az alatti (nano) akváriumokhoz alkalmazhatók. Ha megjön a szett, okosabbak leszünk ;). 100 literhez ne ezt vedd. Szerintem is hamar elszállna egy ilyen patron.
  A TMC-t használják már egy ideje az angolok. Negatív kritika nem nagyon volt. A Dennerlét Viktor és Balázs is használta. Mindketten a reduktort szidták.

 5. Azért kérdeztem ,mert örültem,hogy lesz ilyen olcsóbb szett is a kínálatban,hiszen ha tudta volna már rég’ vettem volna egy nagyobbat komolyabbat…Majd meglátjuk….

 6. „csodálom” hogy nem említetted meg (raktad be) a ferplast Co2 classicodat, neked olyan volt ugye. Nekem is olyan van, de majd lecserélném egy serra500 külsőre, mit szoltok az élesztős-külső párosításhoz (40l-hez)? Neked ok volt a classic?

 7. Szeretnék már átállni az élesztős kutyulós játékról a palackos-ra. Találtam egy üres Halonnal oltós palackot 🙂 Vajon meg lehet ezt tölteni co2-vel? Bírja a nyomását majd?

 8. Szia NATO, bár nem engem kérdeztél remélem tudok segíteni! Véleményem szerint nem felel meg, ugyanis a halonnal oltókban általában 20bar alatti üzemi nyomás van. Ezzel szemben a CO2 palack 50-60bar környékén van töltve.
  http://www.tuzoltosagfured.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=101&Itemid=90
  Ha a linkelt oldalon megnézed, akkor látod, hogy 12bar az üzemi nyomása. Szerintem inkább keress másik CO2 palackot

 9. Üdv!
  „A külső diffúzoroknak megjelent az utóbbi időben egy aktív változata..”
  Ez elírás ugye? Külső reaktor akart lenni?

 10. Igen, elírtam. Aktív külső reaktor akart lenni. Köszi az észrevételt 😉

 11. Sziasztok!

  Sokat olvasgattam a házi készítésű CO2 rendszerről, aztán végül kipróbáltam, szuperül bevált a dolog, gondoltam veszek egy szép üveg diffúzort, viszont amikor viszont amikor beraktam az akváriumba akkor egyáltalán nem indult be a porlasztás, hol lehet a hiba (két palackos rendszer)?

 12. Szia Kisember!

  Altalaban a nyomassal van a gond , erdemes megnezni nem szokik-e valahol a gaz. Illetve nagyobb nyomasra van szukseg mint 1 sima porlasztoko eseten , igy nekem (kotyvalektol fuggoen) van hogy 1-2 ora mire megjelennek az elso bubik. Ha van idod nezz itt korbe , sok mindenre valaszt kaphatsz. http://akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=15&t=93

 13. Szia Leo!

  Köszönöm a válaszod, erre már én is gondoltam. Úgyhogy most készítek két új kupakot új csövekkel, most elég kusza a csőrendszer, mert két szabályzó is van benne. Nem kell attól tartani, hogy az a palack amelyikben a lötyi van esetleg felrobban? Gyorsabban fejlődik a gáz, mint amilyen gyorsan távozik belőle??

 14. Elrettentő példaként megosztanám veletek pár napja történt figyelmetlenségemet:

  Nálam még élesztős co2 dolgozik egy 100 literes akiban. Elég jól sikerült mixet kotyvasztottam, és elég intenzíven ment a co2 az akváriumba. Van co2 jelző indikátorom, és többször előfordult már, hogy reggelre besárgult, ami a túl sok co2 jele… aztán napközben ez szépen visszazöldült. Most viszont egy kis vízpumpával elkezdtem a co2-t áramoltatni az akváriumban, ami így mégjobban beoldódott. Estefelé nézem az akit, a vitorlás halakon nem láttam semmi különöset, szépen el voltak, igen ám, de látom, hogy a 2 algaevő harcsám felfordulva fekszik a talajon…

  Pánik, kétségbeesés, terheslégzés…

  Megbökdöstem mindkettőt, de nem moccantak. Co2 leállít, légpumpa+porlsztó beindít. A porlasztót a kopoltyújuk mellé raktam, gondoltam hátha segít valamit a bódult állapotukun, ha még egyáltalán élnek… és pár másodperc múlva az egyik megmoccant. Aztán a másik is meg-megmoccant, és láttam hogy nagyon lassan mozog a szájuk…
  Gyakorlatilag intubáltam őket.
  Kicsi megnyugvás… gyorsan 50% vízcsere… a vízcserétől pár perc alatt teljesen magukhoz tértek.

  Mindenesetre nagyon tanulságos volt az eset, mert az a co2 szint, ami az egyik halnak még „elmegy”, az egy másik fajnak végzetes lehet… Úgy látszik az algaevő harcsák érzékenyebbek erre.

 15. Huh! Komoly pánik lehetett! Bizony az egy dolog, hogy a 30-40 mg/liter az ideális a növényeknek, de a végső szót a halak fogják megadni. Ha valamelyik érzékenyebb, akkor sajnos alacsonyabb szinteket kell tartani.

 16. Azt szeretném kérdezni,hogy valakinek van-e tapasztalata a viszonylag új Sicce c02 life elektrolizises rendszerrel kapcsolatban ?

  1. Ez a típusú CO2 beoldás egyáltalán nem terjedt el. Nem tudom miért, mert sosem próbáltam, de valami oka biztos van 🙂

 17. Sziasztok – saját kérdésemre a sicce co2 life elektrolízises rendszerrel kapcsolatban most az eltelt pár hónap után megadom a választ,hátha valakinek hasznos lesz.A rendszernek két alapvető problémája van: 1.nehezen lehet vele beállítani a beoldott co2 mennyiséget 2.mindent szép finom lerakodás lep el,amely az elektrolízis mellékterméke szerintem.Én most cserélek palackos rendszerre.

  1. Köszi, hogy megosztottad 🙂 Közben a boltban is beszéltünk 😉

 18. Sziasztok,
  az itt olvasottak alapján megpróbálkozom egy élesztős CO2 beüzemelésével. Van valami „titok” ezzel kapcsolatban? Pl. egy másfeles PET-palackot meddig töltsek fel langyos vízzel (nem szeretném, ha szétrobbanna… 🙂 ), rakhatom-e az akvárium alá (a szekrénybe) a palackot (felnyomja-e a medencéig a gázt a „berendezés”), lehet-e és kell-e valahogy szabályozni a bevitt CO2 mennyiségét, stb…. minden hasznos tanácsot köszönettel fogadok!
  Üdv, Bálna

  1. Hali!Az élesztős rendszer viszonylag egyszerű. A PET-palackot max 3/4-ig töltsd fel langyos vízzel. A termelődő gáz felmegy akkor is, ha lent van a palack a földön, de ne felejts el akkor betenni egy visszafolyásgátlót a biztonság kedvéért 😉
   Annyit érdemes rajta szabályozni, hogy éjszakára ki lehessen „kapcsolni”. Ezt úgy tudod megoldani, hogy csinálsz egy leágazást, a végén egy zárócsappal, és éjszaka arra kiengeded a gázt. Ne feledd, minden elágazás, csatlakozás magában hordozza a lehetőséget, hogy ereszteni fog a rendszer. Tehát ezeket fokozottan ellenőrizd, hogy itt ne szökjön el az értékes gáz. (pl. merítsd víz alá a csőcsatlakozásokat. Ha nem bubizik, akkor nem ereszt 🙂 )

   1. Szia Nigro,

    Érdeklődnék, hogy javasolsz-e két beporlasztást egy 150*50*60-as medencéhez, vagy elég egy GA-ás nagy diffúzor?

    Válaszod előre is köszönöm,
    üdv, tamás

    1. Szia! Az ADA többször alkalmazza ezt a megoldást nagyobb akváriumoknál. Viszont koránt sem olyan egyszerű megoldani a kettéválasztást. Ilyenkor 2 tűszelepre lesz szükség a megfelelő beállításhoz. Ellenkező esetben nem figod tudni normálisan beállítani. A GA shopon van olyan JBL reduktor, aminek két kivezetése van. Az pl jó megoldás lenne rá. Vagy a külső CO2 reaktor még jó lehet.

 19. Szia Nigro! Segitséged kérem szépen: Egy co2 szett vásárlásán gondolkozom, Vagy a JBL M-es sorozatábol vmelyiket 500 g ujratoltheto palackkal, vagy a Sera-nak a szintén 500 g-os ujratoltheto palackos szettjére gondoltam. Azt szeretném megtudni, hogy ezek az emlitett toltheto palackok vajon egyforma szabványos „kimenettel” rendelkeznek? A késobbiek folyamán egy 2 kg-os palackra is csatlkoztathato a hozzájuk kapott reduktor?
  Segitséged, vagy bárki más hozzáérto segitségét elore is koszonom,

  1. Szia Robert! Igen, a tölthető palackok kompatibilisek egymással. Azért a helyedben körbenéznék, hogy 2 Kg-os palackkal alapból nem lenne-e olcsóbb, vagy gazdaságosabb.
   Pl: http://www.greenaqua.hu/hu/green-aqua-co2-szett-konfiguralhato.html

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük