Növények

A csodálatos Riccia

A japán típusú akváriumok egy izgalmas üde sznfoltja a riccia. Ennél kellemesebb pázsitszerű növény kevés van a vízinövények közt. Egyedül egy apró bibi van csak vele. A víz tetején úszó növény…

Riccia fluitans (Úszó májmoha)

Természetesen van megoldás. Nem is egy. Vékony átlátszó damillal egy lapos kavicshoz erősíthetjük. Takashi Amano ezt a módszert használja. Gondolom neki sok ideje van, mert én a harmadik kavicsnál idegösszeomlást kaptam. Következett a „B” terv. Nagymamám (amíg élt szegény) rendszeresen jelent meg hajhálóval a haján. Hogy ez pontosan miért is jó, ezt a mai napig nem tudom, de hallottam valakitől, hogy ő hajhálót használ Riccia lekötözésre. Egy óvatlan pillanatban, megfújtam nagyanyám egyik hajhálóját és egy nagyobb lapos kőre erősítettem a májmohát. Hölgyeim és uraim, ez a legjobb megoldás! Nincs többé kósza mohaszál és a művelet 17 másodpercig tartott. Lehet, hogy dobok egy mailt Amanonak, hogy ne tököljön többet a damillal. 🙂

A hajhálóból szépen kinő a riccia

A hajhálóból szépen kinő a riccia

Kipróbáltam a neten fellelhető egyéb megoldásokat is, példának okáért a lágy műanyaghálót is, de ezek sokkal jobban szemetszúrnak és lassabban növi be a moha.

Szemet szúró megoldás

Szemet szúró megoldás

Persze előbb-utóbb benövi és akkor már nem gond, de addig eléggé rontja a képet. Ha már ott tartunk, hogy benövi, akkor következik a nyírás. Ezt a növényt nyugodtan nyírhatjuk, mivel minden „ágacskája” külön kis növény. Tehát nem sínyli meg akár a drasztikus visszanyírást sem.

Viszont egy jó tanács, ha nyírod, akkor a szűrőt érdemes leállítani. Sajnos erre későn jöttem rá és a kedvenc növényemből lassacskán utálatos „gyomnövény” kerekedett. Az történt ugyanis, hogy a lenyírt darabkák a vízárammal sodródva, befészkelték magukat minden kis résbe és fűszál közé. Ha nyomod neki a CO2-t, ez a növény úgy nő mintha húznák. Sajnos ott ahol nem kellett volna, ott is nőtt mint a bolond. Pár hónap után, átvette az uralmat és rengeteg lassan növő növényemet elnyomta. Ha megnézitek a 200 literes akváriumom változását, jól látszik, hogy néhány fűszerű növény (Eleocharis) közé ékelődve hatalmasra duzzadt. Kiszedni elég macerás, mert jött vele a másik növény is.  A teljes nyírást is próbáltam, de ekkor mivel gyorsabban nőtt mint az Eleocharis, ismét elnyomta. Mindezt megelőzhettem volna azzal, ha a kezdeti nyírások alkalmával leállítom az áramlást és módszeresen lehalászom a lenyírt Ricciát a vízetetőről. Most már okosabb vagyok. Remélem Ti is. 🙂

Még egy érdekes tapasztalatot azért megosztanék. Az úszó májmoha nálam már nem úszik. Úgy veszem észre, hogy a sokadik víz alatt nevelt generáció már nem akar felmenni. Riccia „sinking” lett belőle. 🙂 A süllyedő típust színéről könnyű felismerni, mivel jóval sötétebb zöld mint az úszó.

Az előtérben úszó, a háttérben sűllyedő Riccia

Az előtérben úszó, a háttérben sűllyedő Riccia

A süllyedő májmohámat vágás után leszívócsővel szedem össze, mert ez nem megy fel a vízfelszínre. Ettől függetlenül remek kis növény ez a Riccia és vannak akvakertészek, akik nálam sokkal ügyesebben bánnak vele.

Hát igen…nem rossz.

Hogy tetszett?

Tetszett
2
Imádtam
2
Nem is tudom...
0

You may also like

67 Comments

 1. Szia!

  Tényleg nagyon szépek.Kérlek szaporítsd nekem is belőle.Csak az a baj hogy már nem él a nagymamám.A második képen lévő tompa fekete követ hol lehet venni?
  Köszi:Zumi

 2. Hali!

  A második képen egy vulkáni tufa szerűség van. Ezt szinte minden kerti kőkereskedésben meg lehet venni. Az a jó benne, hogy könnyű és átjárja a víz. Még biológiai szűrőnek is jó. 🙂

 3. Szia Nigro

  A látogatásom alkalmával tőled kapott Riccia, másnap került a kövekre, nem nagyi, hanem a DM hajhálójával. Ez három napja volt és már most látszik az apró kis „ágacskák” növekedése. Köszi a növénykét.:)

 4. Szívesen! Tehát jól érzi magát. Vigyázz vele, nehogy nálad is gyomnövénnyé váljon 🙂

 5. Nagyon jó lett a „szentírás” 🙂
  Kérdésem is lenne: ha már egy ideje csak nyírod és nyírod az alatta levő részt,tehát amit legelőször felerősítettél a berendezésekre azt cseréled időközönként? úgy értem, hogy leszeded a régit esetleg és újat teszel a helyére vagy nem szükséges?
  Előre is köszi!
  Üdv.:Nikol

 6. Van, hogy az alsó részek berohadnak, mert nem kapnak fényt a többitől. Ilyenkor a felsőket hálózom a kőre. Az elrohadt részt kidobom. Ha rendszeresen nyírod, nem lesz ilyen gond, csak ha olyan lusta leszel mint én. 🙂

 7. üdv!
  hol lehet bármilyen alkalmas hálót venni? mert én bejártam a fél várost, de mindenhol csak ingatták a fejüket.
  csuri

 8. Egy illetékes nagymamát kellett volna megkérdezni. 🙂 Én a Sparban találtam.

 9. Szia Nigro. Ha egy 30X30as alapterületű akvárium alját nagyjából be szeretnéd telepíteni ricciával, te hogy csinálnád? Fogjam le a hajhálót néhány tapadó koronggal? Ez nem tudom mennyire járható út, mert elég csúnyán nézne ki, később pedig, ha benövi rendesen a riccia az aljzatot, nem tudom hogyan távolítanám el. Hajhálót szerintem drogériákban lehet beszerezni, de én gondolkodtam már narancshálón is…

 10. Több megoldás is szóba jöhet. A tapadót úgy tudnám elképzelni, ha nincs aljzat, (mert végülis minek?) csak a riccia és a tapadót a fenékre nyomod. Vagy nem hajhálót használsz, hanem merevebb dróthálót, amit méretre vágsz és lesúlyozod.Vagy palákra hajhálózod a ricciát és azok összenőnek szépen. De még tuti van pár jó megoldás.

 11. Ezen az aljzat, nem aljzat dolgon sokat gondolkoztam, és arra jutottam, hogy szerintem azért nem árt ha van. Több dolog miatt jutottam erre. Többek közt azért, mert nem csak riccia lesz az akváriumban, tehát valamibe ültetnem is kell. Szerintem elég bután is nézne ki az egész aljzat nélkül. Köszönöm a segítséget, azt hiszem dűlőre jutottam, majd kiderül, hogy kivitelezhető-e az ötletem. 🙂

 12. a riccia lekotozesehez talaltam egy baromi jo megoldast. hetvegen Bricoban vettem egy zold racs alakzatu kotozo halot amit fakhoz bokrokhoz ajanlanak. ebbol tobbfele is van, de egy olyat sikerult kifogni ami „hajhalo” konnyedsegu anyagbol van. zold igy a novenyre rarakva eltunik. es kb 5 sec alatt felpattintottam vele 3 novenyt a kovekre. szal akit erdekel erdemes megnezni ilyen boltokban is.

 13. Szerintetek hogy hatnak a növényekre ezek a co2 tabletták!
  Ezek is beválnak?

 14. Biztos, hogy hatnak, csak nem nagyon lehet szabályozni a beoldódást. Lehet, hogy többet árt,mint használ. Akkor inkább már az élesztős palackos megoldást javaslom.

 15. Aha,akkor lehet összedobok egy élesztőset….
  De hogy lehet szabályozni?

  Amúgy nagyon jó a blog sokat segít a növényes akim beindításánál,sok mindent meg lehet tudni.Grat!

 16. Van egy jó leírás az edakon:
  http://edak.cellkabel.hu/fok/kiir.php?azonosito=51
  Ha több a cukor, akkor tovább tart, ha több az élesztő, akkor nagyobb az intenzitás. Rakhatsz rá egy elágazást is a bevezető csőre és az erre illesztett csappal is szabályozhatsz.

 17. Kész, összeraktam, remélem müködni is fog. xd

 18. Helló!
  Az lenne a kérdésem, hogy mekkora az esély arra, hogy a műanyagpalack (amiben az élesztős cukros cucc van 😀 )a nyomás hatására szétrobbanjon?
  A másik az lenne, hogy a palackban fejlődő gáznak van vmi szaga (a CO2-nek tudom, hogy nincs, de gondolom nem csak az fejlődik benne)

 19. A PET palackok igen nagy nyomást kibírnak. Nem fog felrobbanni. Főleg, hogy a tetején egy lyukon a gáz távozik.
  A palacban borszag van 🙂

 20. amolyan „csöves” bor szag? vagy rendes bor? 😀
  amúgy mért PET? :O
  Kösz Zamu

 21. polietilén-tereftalát

 22. Haliho!Nekem bejött a riccia:D Annyira hogy már nem tudom mire kötözni,annyi nött..pedig aztán semmi extrával nem kényeztetem el.Nincs CO2,csak 100watt fényt kap de hetente nyirnom kell,igy is 5centi magas és szép sürü,üdezöld.Érdekes hogy az aksimban az összes ismert és még fel nem fedezett alga megtalálhato de a ricciát nem támadta meg egyik sem:D Amugy én is megfigyeltem amit Nigro irt,hogy az a riccia ami már hosszabb idöt töltött viz alatt az késöbb nem akar felemelkedni.

 23. Szia Bokman

  A ricciára a legnagyobb hatással a fény van. A Co2 az egy plusz számára, de anélkül is szépen fejlődik ha elég fényt kap. Az alga nem nagyon telepedik meg, gyorsan fejlődő, aktív szervezeteken.

 24. Sziasztok.
  most bukkantam erre az oldalra, és nagyon tetszik. Állítólag Hévíz környékén van olyan termál vizes forrás, ami szabadon hozzáférhető, és tele van riccia-val. tud erről valaki bővebbet?

 25. Tavaly jártam arra télvíz idején. Ricciát nem, de Vallisneria-t és tornyos csigát találtam minden mennyiségben.
  http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/12/vallisneria3.jpg
  http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/12/vallisneria2.jpg
  http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/12/vallisneria1.jpg
  Ettől függetlenül, elképzelhető a Riccia is…

 26. Köszönöm a választ.
  Olvasva a korábbi hozzászolásokat, többeknek probléma volt a hajháló beszerzése. A mai nap vettem a DM-ben, 1 csomag, 3 darab, 289 forint.
  Mindenkinek nagyon boldog ünnepeket kívánok.

 27. Csak most néztem meg a fotókat. Nem semmi. Azt látom hogy egy erdős részen készültek a fotók, de azt szeretném kérdezni, hogy bárki számára hozzáférhető, és gyüjthető a vallisneria? Ha igen, akkor már csak egy kis útbaigazításra lenne szükségem, ugyanis én is azok közé az akvaristák közé tartozom, akik még akkor is ha többe kerül, a gyüjtés öröméért hajlandóak utazni akár nagyobb távolságokra is.

 28. Ha jól emlékszem, ezek a vallisneriák közvetlenül a tó melletti patakban vannak. Könnyű megtalálni és mivel sekély a patak, könnyű szedni is.

 29. Sziasztok.
  Még middíg a hévízi kiránduláson töprengek. Kaptam egy olyan „fülest”, miszerint védett a terület. Meg tudná valaki válaszolni, hogy hol a határ? Szóval hogy honnantól gyüjthető bármi is a patakból? Dunakesziről nem szívesen mennék oda azért, hogy üres kézzel hazazavarjanak. Van erről valakinek tapasztalata, kit lehet erről megkérdezni?
  Köszönöm.

 30. Sziasztok!

  A Riccia ültetvényemből szívesen adnék .
  Nálam kezd benőni mindent.
  Cím:Budapest III.ker.Tel:06-70-332-9942

  Üdv:Zumi

 31. Sziasztok!
  Most készülök az aki alját betelepiteni Ricciaval
  palákra gondolom hajhálozni
  Halak is vannak az akiba (30 LITERES ÉS 10 NEON 3 harcsa)
  idáig is takaritottam az aljzatot rendszeresen azért felgyülik a szennyeződés de most az a kérdés hogy ha betelepitem az aljzatot azt hogyan lehet takaritani?????????
  tetéjét probálom majd leporszivozni?????
  Akinek van hasonlo dologba tapasztalata kérem segitsen!!

 32. Az akváriumi talajporszívó jó erre a célra. Szépen kiszívja közüle a mulmot. Egy kis gyakorlás és menni fog.

 33. Köszönöm szépen a válaszod Nigro!
  Szuper lett az oldalad!
  Üdv tibi.szabo

 34. Én úgy csinálom a Nano-ban, hogy egy csipeszbe egy kis műanyag darabot belefogatok és kábelbilics darabbal összekötöm (később lehúzható róla majd vissza újra) és azzal „legyezem fel” a talajból a mulmot vízcserekor, és a cső végét oda tartom, hogy rögtön elszippantsa.

  Nagyobb akváriumokban ilyen csipeszes bűvészkedésre nincs szükség, a sokan kézzel „legyezik fel” a növények fölött a talajt…

 35. Keymaker
  köszönöm neked is a tanácsot!

 36. Sziasztok!
  Ha elkezd lefelé barnulni mi a gond,?
  co2 nincs de szépen nő tápso tropicál fény Nigro féle kompakt fénycső
  a rotolám meg egyáltalán nem barnul
  30 l aksi

 37. Hogyan lehet kibányászni a ricciából a fonalalgát?Az elágazós fajta. A vizinövény.hu-ról vettem,már akkor is volt benne. Még úszó stádiumban van. Bedobtam az akiba a későbbi felkötözés reményében. Pár nap alatt pofán verték a rózsás díszmárnák. Most büntetésben vannak egy vödörben. Szépen kezd az eredeti mennyiségre felszaporodni,de még nem érdemes felkötözni. Az alga vele együtt nő. El „narkotikummal” tápozok,a CO2 is megy,szépen bubizik a riccia is. Eltűnik valaha az alga?

 38. tibicuk: Ha megfelelő a táp & stabil a co2, akki muszáj lesz neki;)
  (Nálam is kezd visszaszorulni)

 39. tibicuk: a helyzet dettó ugyan az mint nálad. Tápozni kell keményen és szép lassan visszaszorul a mocsok. Sajnos nekem is tele volt a riccia algával. Mivel abszolút zöldfülű vagyok először azt hittem valami másik növény került közé. 😀 aztán utána néztem alaposabban és rájöttem hogy nem nevelni, hanem irtani kell. Minimális még mindig van. Remélem egyszer végleg megszabadulok tőle.

 40. Hali,

  Esetleg tud segíteni valaki eladó Riccia-val?
  Üllőn lakom, de természetesen bemennék érte Pestre is.
  Előre is köszi,

 41. ikaposztas, nekem van egy nagyobb doboz. ha kell szivesen odaadom. 16 ker. arpadfold. nullason kozel vagyunk egymashoz. hahozz ram skype-on ha gondolod. viktorlantos nevvel vagyok fent.

 42. Királyság, nagyon köszi. 🙂
  Tudsz esetleg más elérhetőséget adni, a skype nem megy nekem? Az enyém: [email protected]

 43. viktorlantos!
  Nem is tudtam, hogy földim vagy! 🙂

 44. aquad csak nem te is? 😉 nem lenne rossz egy google map szeru dolog ahol bejelolhetnenk ki nagyjabol merre van. okossag lenne.

  egyebkent a legjobb novenyes akvariumokat allitolag errefele keszitik 😉

 45. „nem lenne rossz egy google map szeru dolog ahol bejelolhetnenk ki nagyjabol merre van”

  Ezt az ötletet én is támogatom!!

 46. Ha van, aki ért hozzá, akkor és a lakhelyemhez odateszem a pöttyöt!

 47. 54 l -es aksi felett 2x15W világítás van. A vízen úszó riccia nő mint a bolond. A felszín alatt kb. 20cm-re lekötözött riccia bubizik mint a bolond, de nem nő… Kap CO2-t, greenakvás tápot is. Felette nyílt víz van, nem árnyékol rá semmi…

 48. Sziasztok, lehet hogy kicsit béna vagyok, de egy kis segítséget kérnék. Az akimban nekem is van riccia, de valahogy nem tudom rögzíteni. Hajháló megvolt, de az áramlás miatt kikúszik alóla… 🙁 tele lett a víz vele. Most már feladtam, hogy a helyén maradjon, a valisneria levelei között viszont megmaradt a víz tetején és egész szép kis tenyészet lett belőle. Jó kis bundi. Viszont, ahogy a fotókat nézem, egész hosszúra nő nálatok, nálam olyan, mintha „kapormártás”-hoz daraboltam volna össze….
  Kérdésem: – mitől nő hosszabbra, illetve az kis „Y” alakú növénykéket hogy lehet arra bírni, hogy a háló alatt maradjanak?

  Köszi a segítséget.
  Gábor

 49. Ha kap rendesen CO2 és fényt, szívesen marad a háló alatt 😉
  Próbáld a „bundit” újra lehálózni, de dupla hálóval.

 50. Köszönöm, rajta leszek. 🙂

 51. Hali!

  A jávai mohát tudom hogy kell lehajhálózni, lekötni! 🙂
  A kérdés az lenne, hogy ugyanúgy tegyem ezt meg, vágjam több kisebb darabra és vágjam le a gyökerét, hogy csak a kis 1-2 centis szálak maradjanak, majd azt hajhálózzam le, akár duplán? 🙂
  Vagy jobb ha meghagyom a gyökerét és nagyobb szálakat hagyok? Ha nem szeretnék a hajhálóval küszködni, hanem műanyag (kicsit merev) „rácsot” használok, akkor arra lehet +-ban kötözni, vagy elég ha alárakom….

  Köszönöm a segítséget! 😉
  K.

 52. A Riccia-nak nincsenek gyökerei. Az egész növényt szorítsd a háló alá. Majd ő szépen „kitalál” alóla. A rács alól is ki fog nőni. 😉

 53. Köszönöm a válaszokat! 😉

 54. Hi!
  Nagyon tetszik ez a hálós megoldás, csak az a bajom hogy sehol se találok riciát 🙁
  Tud v ki mondani 1 Bp-i botot ahol lehet kapni? Előre is thx

 55. Budapest határa, de mindig van riccia: http://www.greenaqua.hu/kapcsolat 😉

 56. Nekem van,ha eljössz érte,ingyen adok. xv.ker.

 57. ja,bocs itt a számom ha érdekel 06703700298

 58. Köszönöm a ricciakat!
  1 carte d’or-os doboznak az alsó részének levágtam az alját és mivel a középső része lebeg a víz tetején ezzel a „karánnal „próbálom kordában tartani a lricciakat.

 59. Tsaó!
  Meg tudnátok mondani, hogy ejtik a riccia-t?
  Hallottam már „cs”-vel, „k”-val… Én az utóbbira szavaznék sekélyes latin tudásommal. Na de ki tudja?
  Köszi 🙂
  AVE

 60. Dánke sőn!
  Akkor egyik sem nyert… he-he „rikciá”
  AVE

 61. @Gerrrrri Ezzel sok boltost meg lehet fogni. :))

 62. Üdv!

  Én rács közé próbáltam rakni. Egy ideig úgy is nézett ki szépen beindul.
  De egy ideje elkezdett felúszni!
  Nagy csomók vállnak le napról napra és felúsznak az aki tetejére!
  A szinte már teljesen eltűnt rács, újra látszik!!!
  Túl nagy lyukú lenne a rács vagy a halak (2 kb 10-12 cm-es hátunúszó harcsára gyanakszom) túrhatják ki?!
  Esetleg valami tápanyaghiány?
  Itt egy kép az állapotról.
  http://kepfeltoltes.hu/view/110811/S3600355_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Nagyon szeretném ha szép lenne…

  1. Közben mailben megbeszéltük, de leírom, hátha valaki hasonló problémákkal küzd. Szerintem hajhálózd le. Ahogy gyarapszik a riccia, úgy nő a felhajtóereje a növénynek, hisz ez tulajdonképpen úszó növény. A hajháló segíthet, de figyelj, hogy nincs-e olyan hal, ami bele tud akadni. Otocinclusról hallottam ilyet.

 63. Nagyon nagy lyukú a rács, próbáld meg hajhálóval.

 64. Hello!
  Megtetszet a Riccia és beszeretném szerezni az akváriumomba, de nem tudom hogy hol lehet kapni ilyen növényt

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük