NövényekTechnika

Nano berendezési segédlet

Mivel szeretném, hogy pár akvakertész is nevezzen a nano akvárium berendező versenyre, igyekszem összeszedni pár gondolatot, amit növényes nano akvárium építésével kapcsolatban tudok.

Az első és legfontosabb szempont az arányok helyes eltalálása. Remek példa erre a fenti kép. Első blikkre egy olyan 100-120 literese akváriumnak mondanám. Valójában ennél valamivel kisebb. Ekkora:

Ugye milyen döbbenetes? Nos ennél könnyebb dolga lesz annak, aki esetleg megpróbálkozik a nano akvárium berendező versenyen elindulni. Az az akvárium ugyanis ehhez képest hatalmas, 10 literes lesz.

A méretei 20*20*25 (széles*mélység*magasság) tehát egy kocka nanóról van szó. Ezzel a szervezők rendesen feladták a leckét, mivel nagyon nehéz egy ilyen akváriumot berendezni. De persze nem lehetetlen.

Lássunk néhány kocka nanót! Itt van mindjárt az IAC 2009 győztese.

Egyedi elrendezés. Gyakorlatilag a teljes vízréteget felhasználta, nem csak a talajt. Gondolom, hogy ezt díjazta a zsűri, mert nekem különben annyira nem jön be.

Ellenben itt van még egy, amelyik viszont nagyon tetszik.

Az elfeledett part

Bár ez azért 3x akkora, mivel 30*30*35 cm-es. Ez a 31 literes akvárium már sokkal érdekesebb hardscape-el rendelkezik. Sziklának tűnő kövecskék, apró, girbe-gurba ágaknak tűnő ágacskák, melyehez jól illeszkednek az apró levelű növények. Azt kell hogy mondjam, ez már valami. De mielőtt bárki azt mondaná, hogy ez sokkal nagyobb, itt van pl. Igéző 10 literese (20*20*25) akváriuma.

Ő egy szép fára növesztett mohát, ami kiválóan takarja a belső szűrőt. A fa vízből való kivezetése remek megoldás, érdemes vele próbálkozni. Jól látható, hogy Igéző sem használt nagyobb levelű növényeket. Mohát, Eleocharist és Anubiasból a mini változatot, a nana-t.

A kocka akik másik berendezési módja, a középre rendezés. Ez látszólag ellent mond a szabályainknak, de mivel az akvárium is négyzetes, ezért itt mégis működik. Persze az, hogy középre van rendezve, nem jelnti azt, hogy azt szimmetrikusan kell megcsinálni. Talán pont itt a hangsúly, hogy középre, de semmiképp nem szimmetrikusan.

Fontos, hogy a nano akváriumok berendezésénél eldöntsük, mit akarunk érzékeltetni. Ha ez meg van, akkor már csak megfelelő alapanyag kell. Ami sajnos szintén nem egyszerű, mivel a kereskedésekben fellelhető dekorok jóval nagyobb akváriumokba valók. Két megoldás kínálkozik. Szétvágjuk apróra a fát, vagy feldaraboljuk a követ, vagy gyűjtünk magunknak megfelelőt. Érdemes otthon összerakni, kipróbálni, hogy a versenyen már ne legyen gond a mérettel és a látvánnyal.

Milyen élőlény mehet a versenyre egy 10 literse nanoba? Hát azt gondolom, hogy halat nem nagyon szabad. Inkább csigát, esetleg garnélát.

Végezetül Inadsz Dani okulásképp összedob egy nanot. Váljék egészségünkre! 🙂

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

35 Comments

 1. Csatlakoznék Atihoz, hogy otthon jó előre találjátok ki mit csináltok, mert a helyszínen nem lesz időtök ötletelni. Ott már gyors összeszerelés megy.

  Atival ellentétben viszon az élőlények testi épsége érdekében mindenkit kérek NE vigyen se halat, se csigát se garnit, mert nagy eséllyel pusztulás lesz belőle. A versenyt szervezők helyében ezt bele is írtam volna a felhívásba.

  A verseny a berendezésről szól. A növényeknek mind1 mennyi ammónia van a friss inditású vízben. A fenti élőlényeknek már kevésbé.

 2. Azt hiszem igazad van Vik. Csak növényt.

 3. Ohh.. a végén a videó nagyon jó, elfogadnám mindhárom nanot, de az utólsónak elkészűlt az nagyon megfogott… A témához viszont annyit fűznék, hogy aki a növényeken kívűl akar a versenyre élőlényt a kis barna csigát betelepítheti, de mást semmiképp.

 4. Sziasztok, mennyi minden történt itt, mióta nem voltam….
  Közületek indul valaki? Én biztosan elmegyek, de csak mint néző, legalább tudok ötleteket meríteni.

 5. Hát ahogy a szavazást nézem, három induló már van 😉

 6. 😀

 7. Munkahelyemen úgy döntöttünk, hogy berendezünk egy 12 literes Nano-t. Ehhez szeretnék segítséget kérni, hogy mit érdemes hozzá vásárolni. Leginkább az aljzatban vagyok tanácstalan. Nem vagyok a dekorhomok híve, olyan talajt szeretnék, ami a növényszőnyegnek táptalajként szolgál, amiben fejlődnek is, vagy itt csak a dekorhomokot használják? Szűrőm már van (aquatic nature akasztós), világítást kell még vennem, és persze kigondolnom egy elrendezést…

 8. Itt is használnak aktív talajokat ugyanúgy. ADA Amazonia, JBL Manado stb.
  Az ADA-nak van finomabb szemű aljzata is (ADA Amazonia powder) azt sokan használják nanoban, a látvány fokozása miatt.

 9. Köszi, a Manado-t néztem is, hogy nem is drága. A kezdeti indításnál itt is érdemes világítás nélkül „sötétben” járatni 1-2 hétig? Illetve az algásodás elkerülésére mit érdemes bevetni? ilyen pici vízmennyiségnél nagyon meg kell gondolnom, mit hogyan 🙂 Ráadásul a kollégák előtt sem akarok beégni, inkább megfertőzök párat az akvarisztikával 😉

 10. A sötétben járatás jó lehet, de az akasztós szűrő félek, hogy nem lesz elég. A lényeg az volna, hogy a benne lévő biológiai szűrést biztosító felület (van benne ilyen?) meg tudjon erősödni. A bacik el tudjanak szaporodni. A világítással a kezdeti időszakban csínján kéne bánni, mert hamar algásodás lesz a vége. A CO2-t hogy oldod meg?

 11. A szűrő Aquatic Nature Aquaflow 60
  A szűrőben van egy „biológiai szűrő” lapocska, amin keresztül folyik a víz, de elég kicsi a felülete, plusz ugye ott a szivacs a szívócső végén. Mivel saját pénzből indítom az akit, egyelőre ezek férnek bele a technikába, de majd szépen hónapról hónapra fejlesztem 🙂 így lesz CO2 is:élesztős palack+ Green Aqua nano diffúzor által.
  Növénynek Eleocharis acicularis -t gondoltam, és némi gömbmohát, valamint kicsi sziklákból csinálok látképet, mert az Iwagumik nagyon tetszenek 🙂

 12. Sajna ez a szűrő nekem nagyon kevés felületnek tűnik. Meg folyton csobogni fog. Ha nem válik be, ne habozz lecserélni… 🙂
  Az a baj a hónapról, hónapra fejlesztéssel, hogy az alga nem fog addig várni 🙂

 13. Igen, algaügyben én is ettől tartok. 🙁 Pedig olyan jól kiterveltem… lehet hogy várnunk kell a megvalósítással még… vagy megpróbálok anyagi támogatást kérni az informatika büdzséjéből 🙂 Megindoklom mondjuk azzal, hogy a sok számítógép miatt nagy az elektroszmog, és kell a zöld, üde akvárium, ami jól megsemlegesíti ezt. 🙂

 14. Egyébként milyen szűrőt ajánlanál?

 15. Hmm. szóval osztod Keymaker álláspontját, miszerint túlszűrt akvárium nincs 🙂 Nekem a 72 literes aksiban egy 600 l/h-s külső szűrő van. Egy 10 literesbe külső szűrő? Hát ez egyelőre nem fog menni 🙁

 16. Mutatok pár példát hasonló méretre:
  1
  2
  De ahogy nézegettem, egész sokan megoldják akasztós szűrővel. Ettől függetlenül erősen javaslom a szűrő megerősítését. Esetleg az akvárium méretét is növelném. Egy 12 literes aki igen törékeny ökoszisztéma.

 17. Pont a kis mérete miatt tetszik annyira. Megfogott ez a Nano dolog. Nézegettem 25 literest, azt is egészen jó áron lehet kapni, de oda már tényleg egy komolyabb szűrés kellene. Mindenesetre a kis Aqua Flow 60-as szűrőm már adva van, a 72 literesben működik most, aktívszenes szűrésnek vettem, de a szenem foszfát tartalmú, mint kiderült :(, úgyhogy most egy Nanohoz be tudnám rakni.
  Az 1-es linkeden levő akva nagyon tetszik! Hasonlóban gondolkozom, illetve amit még szeretnék kipróbálni, az a középre rendezett layout. Ezt viszont nehéz jól megcsinálni, de egy kocka akiban előnyös lehet.

 18. Szia!Már régebben is érdekelt ez a szépségesség:)Na,szóval a többi nagy mellet most már,indítottam egy 16l-es akvit:)És hát a 100l-esembe van 2 belső szűrő egyik 380l/h ás és egy 260l/h ás
  Szóval visszatérve a témához,gondolom nélkülözhetetlen a megfelelő szűrés az akváriumhoz,főleg ehhez a kicsihez.:/
  és hát nem tudom vegyek-e ilyen kis 30l-eshez valót,mert gondoltam azt a nagyot azért mégsem teszem bele,hisz el sem férne benne…:S Szóval ez ügyben tanácstalan vagyok,ja és a másik ilyen házi készítésű co2 cuccom van a 100 litereshez is,és a belső szűrőre van kötve és azon van 1 házi reaktor(deck munkája alapján,ezúton is köszönöm neki!)de ugyebár ennél úgy nem tudom alkalmazni szóval valami tipp hogy hogyan vezessem be a co2-t?Nagyon köszönném a választ!Üdv.:Ádám!

 19. Itt egy jó cikk az apró nano-k elkészítéséhez: http://akvarisztika.budapet.hu/2008/11/15/ez-meg-mi-a-nano/
  Itt a srác a nagy akváriuma vízét „cserélte bele” a nano-ba 😉
  De szerintem egy élesztőssel lehetne bele adagolni CO2-t egy nano diffúzorral. Halat úgysem lehet ilyen pici akváriumban tartani, tehát a túladagolás sem lesz katasztrófa időnként.

 20. Köszönöm!Garnit,csigát,azért tarthatok benne ugye?:D
  A diffúzorrt-majd valamikor rendelem,és szerintem nemcsak egyet:)
  A másik megoldatlan,illetve most már valamelyest megoldott problémám a világítás:/Ugyebár műanyag tetőt nem kapok 32*18cm-re így hát egy kis olvasólámpát állítottam főlé,azt hiszem 40w-os égő van benne,de ritka rusnya sárga..:S:/Szóval venni akarok energiatakarékos égőt bele,egyrészt azért mert hát annak szebb fehér a fénye,másrészt pedig az áram is pénz,mint minden más…
  Szóval az jó a növényeknek?
  Üdv.:Ádám!

 21. Az energiatakarékos izzó nem jó, csak a powercompact-ok, de azoknak más a foglalata. Próbálkozz valami ledes lámpával.

 22. A spot lámpáról mi a véleményed?Az jó lenne hozzá?:PKöszi!Üdv.:ádám!

 23. A spottal az a gond, hogy szúró fénye van. Ez nem kizáró ok, de át kell gondolni, hogy hogyan használható, hogy kb. egyenletes fényt produkáljon. (Ezért sokkal jobbak a fénycsövek és ezért alkalmazzák azokat nagyobb akváriumokban)

 24. Szia!Gondolkodtam,és ha lenne rá 25000 ezrem összebírnál nekem pakolni egy „csomag”féleséget ott a greenaquan?Mert annyira profi még nem vagyok hogy tudjam mi a jó,és rosszat sem akarok venni.Tehát szeretném kérni egy szakértő véleményét.Az elképzeléseim:kb 20l-es akvárium IWAGUMI berendezéssel,táptalajjal,kövekkel,növénytápokkal,folyékony co2-vel,fénnyel,szűréssel,és ha még belefér egy kis fűtéssel is.Nagyon szépen kérlek hogy a termékek linkjeit is másold be illetve,mint feljebb említettem 25000 körül legyen,ha kisebb az ár nemgond de ettől nagyobb,ne sokkal legyen:)Nagyon szépen köszönöm előre is a sok segítséget!:)

 25. Szia Gáborbácsi! Megoldható, de kérlek erről küldj egy mailt az [email protected] címre ott megbeszéljük 😉

 26. Küldtem a mailt:)

 27. Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy próbáltatok már seiryu köveket darabolni és ha nektek sikerült akkor hogyan? Sajnos csak hasonló méretűeket kaptam és így nem olyan mutatós. Az eddigi próbálkozásoknál vagy csak nagyon kicsi darabok potyogtak le a kövekről vagy nem is sikerült benne kárt tennem. Tudnátok valami támpontot adni? köszi szépen előre is. Amúgy az oldal nagyon jó, öröm nézegetni és ösztönzi az embert hogy többet hozzon ki magából és az akváriumából persze:)

 28. Szia! Én törögettem már, seiryu köveket. Több kevesebb sikerrel. A titka abban van, hogy a repedések mentén törik könnyen, vagy ha nagyon ügyes vagy akkor máshol is. Ne keseredj el ha nem úgy törik ahogy akarod. Véső+kalapács és óvatosság. Vigyázz mert pattognak a szilánkok.

 29. Sziasztok!

  Csak két kérdés:
  – Jbl Aqua Basis Plus-t vagy inkább Tropica Substrate menjen az akiba?
  – az általános növénytalajt helyettesíthetem-e 4-5 cm 2-4 mm-es durva homokkal?

  1. Szerintem a Tropica jobb. A homok nem olyan jó, mint az agyagos talajok. Nem porózus és nem is olyan szép sötét, mint azok 😉

 30. Köszi
  Azóta már vetettem unokatesómmal egy Amazonia-t meg egy Tropica Substrate-ot 😀 …

 31. Sziasztok!
  Először járok az oldalon,és nagyon örülök hogy rátaláltam,szinte mindent végigolvastam,és egyre jobban úgy érzem hogy teljesen fogyatékos vagyok mert egyre bonyolultabbnak tűnik minden:-D Van egy 70l-es aksim és nagyon megtetszettek ezek a növényes dolgok.Szívem szerint én is ilyet szeretnék csinálni,de egyre távolibbnak tűnik:-S Eleve kiderült sok dolog amit rosszul csináltam,ezeket minél előbb próbálom orvosolni.(mint pl a talaj nálam csak bazaltkavics max 2cm vastagon szóval ez már elég nagy baj…)Nekem az lenne a legegyszerűbb ha valaki itt állna mellettem,fogná a kezem és megmondaná mit hogyan csináljak:-D de mivel ez nem megvalósítható ezért itt kérek segítséget.A kérdés az hogy 4 hónapja üzemel kb az aksi,van benne neon,guppi,algaevő,pillangósügér,tetra..ja és kettő karmos béka)a lényeg az hogy most nekem elvileg újra kéne telepíteni az egészet,mivel sose bolygattam a talaj van benne kosz rendesen,de kiderült az is hogy a bazalt alá akkor kéne raknom táptalajt is a növények miatt(ugyanis ez nekem kimaradt,és a növények a kis kosárkájukba vannak azóta mióta megvettem).co2-ről nem hallottam hogy kéne bele..szóval gyanítom ezt is orvosolni kell ha növényest szeretnék.Elnézést mindenkitől a kisregényért meg hogy itt „zöldfülüsködök”,de azt tanultam ha nem értek valamit akkor kérdezzek:-).Konkrétan akkor a kérdés az hogy akkor jól gondolom hogy az egészet előlről kéne kezdenem??A másik meg hogy 20les külön akváriumom van amibe nem szívesen raknám át a halakat több hétre amíg helyre jön a rend a nagyba..mit is kéne akkor tennem?

 32. Nekem egy 15 literes Nano akváriumom van,.de sehogy se tudom ilyen jól berendezni,már vagy 40,000 Forintot ráköltöttem,de még mindig semmilyen ,ha valaki tudna nekem segíteni azt megköszöném

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük