Mély vízTechnika

Az akvárium fotózása: sminkelés

A legszebb modell is szebb lehet, egy jó sminkelés után. Manapság a digitális smink csodákat művel. Számtalan példát láthatunk a különböző férfi és női magazinok címlapjain virító egyperces celebek és kiöregedett sztárok esetében. Ugyenezen a változáson áteshet az akvárium is. Persze csak szolídan .

Azzal, hogy viszonylag jó fotót sikerül csinálni az akváriumról, megspórolunk rengeteg időt az utómunkánál. Ez fontos, mert a fotósok manapság már nem adnak ki a kezükből úgy fotót, hogy valamilyen utólagos feljavításon az nem megy át. Az utómunka egy darab fotónál nem gond, de egy végigkattintgatott kirándulás képeit, ahol esetleg többszáz „remekmű” készül, igencsak fárasztó és unalmas tud lenni.

A profik általában a fotók utólagos (fel)javítására a Photoshop nevezetű programot használják. Én is használom, de kezelése teljesen eltér más programoktól, tehát csak úgy, autodidakta módon nehéz elsajátítani. A másik hátránya, hogy erős gépigényű és lassú vele dolgozni. Éppen ezért javaslok egy másik programot, melynek kezelése jóval felhasználóbarátabb.

A program neve ACD See Pro2. Biztos van más program is ami ugyanezt tudja, vagy még jobb, de ez szerintem a legelterjedtebb. Én azért szeretem, mert kezelése pofon egyszerű és egyben kiváló képnézegető és katalogizáló program is.

Hogy mit lehet vele csinálni, azt Zumi akváriumának fotójával fogom bemutatni. A kép egy normál, de jó minőségű digitális kompakt géppel készült. Íme.

Enyhén túlexponált, de alapjaiban használható fotó. Nyissuk meg a fotót ACD See-ben.

Nem szoktam sok mindent állítgatni, de van pár beállítás, ami szinte csodát tud művelni a képpel. Ehhez viszont, a jobb felső sarokban a Full Wiever módot kell kiválasztani.

Ekkor egy jobban „felszerelt” ACD See-be kerülünk. A bal oldalon elhelyezkedő ikonok közül, elsőként a fekete-fehér kört, a Levels menüt szoktam megnézni.

Az itt található ábra, az árnyékok (shadows) középtónusok (midtones) és csúcsfények (highlights) eloszlását mutatja. Ez gyakorlatilag minden képről azonnal elmondja, hogy jól sikerült-e vagy sem. Ha minden tartományban van jel és az nem csúcsosodik nagyon ki, akkor a kép rendben van. Ha a shadow (árnyék) felszalad a kép tetejéig és egészen a szélére tolódik, akkor alul exponált, túl sötét képünk van. Ha az ellenkező irányban szalad ki a képből, akkor túlexponált a kép. Sokszor előfordul, hogy jó a mutatott görbe, csak valamelyik végén nincs jel. Na ilyenkor tudjuk nagyon jól használni ezt a menüt.

A csúszkát az első jelig eltolva, hirtelen sokkal szebb, tisztább képet kapunk. Gyakorlatilag olyan, mintha megszabadítanánk a képet némi felesleges zajtól.

A köd eltűnt, a szinek élénkebbek és tisztábbak lettek. Ezután A Done paranccsal elfogadjuk a változtatást. Ha szeretnénk tudni, hogy milyen volt előtte, akkor mielőtt a Done gombra nyomnánk, a  bal oldalon a bal alsó llegszélső gombra kattintva megnézhetjük az eredeti módosítatlan képet még egyszer. Ez a csúszkák finomhangolásakor nagy segítség.

Ha ezzel megvagyunk, nézzük át tüzetesen a képet, nincs-e rajta zavaró folt, pötty, piszok. Ezt ki kell retusálni. Ehhez a bal oldali ikonok közül, a csavarkulcsra kell kattintani.

Itt két javító eszközt használhatunk, a Heal-t és a Clone-t. Méretüket az alatt levő csúszkákkal állíthatjuk. A Heal a kijelölt terület textúrájával igyekszik egybemosni azt, amire rányomunk. A Clone viszont, egy az egyben klónozza azt. Én ez utóbbit használom először és szépítés képpen rámegyek néha a Heal-lel.

Teszem azt, Zumi neonos akijában nem tetszik a Ramirezi, akkor fogom és eltüntetem. Ehhez a Clone gombot választom, picit ránagyítok a képre (+ gomb a billentyűzeten) és jobb egér gombbal mintát veszek a Ramirezei közeléből. Így tudni fogja a gép, hogy mit rajzoljon a hal hűlt helyére.

Természetesen komolyabb dolgokat, pl. szűrőcső, porlasztó, vagy levegőztető csövet is el lehet tüntetni, de egyszerűbb fotózáskor kivenni az akiból. Megint az az eset forog fenn, hogy élőben nem olyan zavaró egy ilyen „tárgy” mint a fotón.

Ha megvagyunk, Done paranccsal elfogadtatjuk a változtatást.

Utolsó lépésként, érdemes a fotót élesíteni (Unsharp mask). Ezt egy kék háromszög személyében találjuk meg a bal oldalsávon. Ha nem kicsinyítettünk, vagy vágtunk rajta, akkor a gyári beállításon nem érdemes nagyon változtatni. Az én képem 800*600-ra van kicsinyítve, itt csak minimális élesítést szabad elvégezni, különben átesünk a ló túloldalára.

Megvolnánk. Ilyen volt:

Ilyen lett:

Sokan ódzkodnak az utómunkától, mondván, hogy az nem ugyanaz, mint amit kidob magából a gép. Én azt vallom, hogy a célunk, minél élethűbben visszaadni az eredeti látványt. Ha gépünk nem képes rá, akkor segíteni kell neki. Ezt az egy percet mindenképp szánjuk rá. Érdemes.

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

12 Comments

 1. Nagyon jó írás megint!!! Nem is tudta hogy ilyen képszerkesztő 😀 HIBA 😀 : nyomnánk, a bal oldalon a bal alsó llegszélső gombra kattintva megnézhetjük az eredeti 😀

  Amit linkeltél oldalt onnan lelehet tölteni ezt a progit mert én úgy láttam h fizetni kell érte 🙁 . Szerintem is jó ha szerkeztjük a képet mert csak javíthatunk rajta

 2. Az utolsó 2 képen eltüntettél egy halat??
  Ott a vasfán az a sárga.
  hehe

 3. Jah látom, azt hittem véletlenül tünt el!(nemszoltam)

 4. Sajnos „elvileg” fizetős, de legtöbben tudjuk, hogy hogy lehet ingyen letölteni. 😉

 5. Zumi, nagyon jo az aksid, kovek nelkul is klassz. Hany literes? A fenykepek a teljes akvariumot mutatjak?

 6. Szia Nigro!

  Nagyon jó lett a kép.Gratulálok, hogy mit tudtál kihozni belőle.Most már teljesen más, megérdemelne egy új fotót.
  Talán holnap csinálok, és neki látok a szerkesztésnek.De ha felénk jársz áll még a meghívás.Akár a Te gépeddel.Kiváncsi lennék mit hozol ki abból.
  Horvzol!Az aksi 500 liter és csak a közepét ábrázolja a kép.

 7. Nekem sikerült letölteni a progit de csak demó és 7 nap múlva törlődik :S honnan lehet letölteni az eredetit ingyér????????

 8. Sziasztok!

  Már régóta olvasom a blogot, nagyon tetszik, épp a saját növényes aksimat tervezgetem. 🙂

  Képnézegető/szerkesztő programnak régebben én is ACDSee-t használtam, aztán megtaláltam ezt: http://www.irfanview.com/
  Kicsi, gyors es tud annyit, mint az írásban bemutatott, talán még többet is. (Remélem nem tévedek nagyot, egy ideje már nem használtam Windows-t…) Ja, és a progi teljesen ingyenes!

 9. skacok nekem ez a szakmam (web designer, grafikus). photoshopot hasznalok a munkamban, de a fizetos ACDSee vagy mas programok helyett ajanlanam a GIMP-et. A GIMP egy majdnem photoshop tudasu kepszerkeszto progi. opensource ingyenes megoldas. mi munkara is hasznaljuk olyan gepeken amire nem akarunk Adobe licenszeket vasarolni. probaljatok ki erdemes: http://www.gimp.org/

 10. az alábbi akis fotópályázatot találtam gondolom hallottatok róla de ha vki még nem akkor: http://fisch.hu/ws_product_group.php?groupId=200901091332424nKhr986

 11. Nagyon jó post, a probléma csak az, amit a fentiekben is leírtak, hogy a cucc fizetős, ráadásul nem találom azt a verzóit, amit a képen látunk. Nekem XnViev-em van, elég jó kis progi, de azon kívül, hogy állítgatom a Gammát a kontrasztot meg a fényerőt, nem találtam semmi olyan skálát, ami a fényképezőmön és a képeden látszik.
  Egyszóval help, egy jó progit és annak használatát szeretném megtudni! 🙂

  K.

 12. A post-ban lévő progi fizetős sajna, de a kommentekben két hasonló, de ingyenes progit is ajánlanak 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük