Növények

Egy igazi sprinter: Rotala rotundifolia

Az egyik kedvenc növényem a Rotala rotundifolia. Bokor szerű megjelenése és törékeny levelei hamar elvarázsoltak. A rotundifolián kívül még számos Rotala faj tartható akváriumban, leveleik ezeknek is igen érdekesek és színpompásak. Azon kevés növények közé tartozik, melyeknek egyes fajtái víz alatt piros színű leveleket is növesztenek. Igen hasznos növény az akváriumban, mivel hihetetlen gyors növekedésével hamar felhasználja a felesleges tápanyagokat. Tehát az algásodás ellen is kitűnő fegyver.

Eredeti élőhelyük Dél-Kelet Ázsia. Természetes, hogy a japán akavakertészeknek is igen közkedvelt növénye.

Rotala Sp. "Green", Rotala Sp. "Nanjenshan" (Mayaca), Rotala Sp. "Vietnam"

Rotala sp. ”Green’, Rotala sp. ”Nanjenshan” (”Mayaca sellowiana”), Rotala sp. ”Vietnam”

Amint a fenti képen is jól látszik  fajtái igen eltérőek. Érdekes megfigyelni, hogy a Rotaláknak mennyire különbözőek az emers (víz fölötti) és submers (víz alatti) levelei. A teljesség igénye nélkül:

Rotala occultiflora emers

Rotala occultiflora emers

Rotala occultiflora submers

Rotala occultiflora submers

Rotala nanjenshen emers

Rotala nanjenshen emers

Rotala nanjenshen submers

Rotala nanjenshen submers

Rotala rotundifloria emers

Rotala rotundifolia emers

Rotala rotundifolia submers

Mint már említettem, szeretem a Rotalákat tartani. Vékony formás levelei arányosak egy kis akváriumban, de egy nagyobb medencében is jól mutat, egy komplett bokorrá növesztve. Nagyon meghálálja az erős fényt. Minél nagyobb fényerőt tudunk biztosítani neki, annál színesebb leveleket hoz és annál gyorsabban nő.
Újabban előszeretettel használják az sp. „Green” verziót, mely erős fény hatására sem színesedik, azonban egyedi zöld színe miatt kedvelt szereplője a kompozícióknak.

Rotala sp. ”Green’

A visszavágásra nem különösebben érzékeny. A nyírást, jó minőségű rozsdamentes ollóval végezzük. Minél élesebb, annál kisebb sérülést okoz a növénynek. Ezáltal a regenerálódás is gyorsabb. Ha azt akarjuk, hogy alul dúsabb legyen, akkor jobban vágjuk vissza, mert a visszavágástól valamivel lejjebb két hajtást hoz.

Nyírás előtt

Nyírás előtt

Nyírás után

Nyírás után

Ha igazi Rotala erdőt szeretnénk, kéthetente vágjuk vissza és a levágott végeket nyomjuk a tövek mellé.  Pár hónapon belül átláthatatlan bokrot képez.  Ugyanakkor előnye a hátránya is. Az eszeveszett növekedésnek más, az akváriumban lassabban növekvő növény látja kárát. Nálam egy ilyen vesztes a Ludwigia arcuata volt. Egy picit nem figyeltem oda és máris elnyomta. Fölé nőtt és a fényt eltakarta a kényes növény elől. Figyelni kell arra is, hogy a saját felső levelei ne takarják el az alsó levelektől a fényt. Ilyenkor az alsó levelek elvékonyodnak, vagy akár fel is kopaszodhat. A dolog nyitja természetesen a rendszeres nyírás. Tehát aki Rotala rotundifoliat szeretne tartani készüljön a rendszeres sövényvágásra. Cserébe ilyen gyönyörű akváriuma lehet:

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

41 Comments

 1. Szia Nigró!

  Ez tényleg egy kaméleon.

 2. Szia!

  Ismét hasznos és érdekes cikk! 🙂
  Egy fura dolgot vettem észre, bár lehet, hogy valamit elnéztem…
  A Victoria Regia és a Vizinoveny.hu oldalon is máshogyan néz ki a cikk főszereplője (ratundifolia)… Emers növényeket árulnak submers-ként?

  Üdv,
  Zsolt

 3. A vizinoveny.hu emersen neveli a növényeket, a victoriaregia submersen. Ez az egyik ok. De nagyban befolyásolja a színét a fény mennyisége is.

 4. Szeva megint! 🙂

  Félreértettél. Szerintem a szárazföldi fajokat árulják viziként. A submers Rotala Ratundifolia úgy néz ki (zöld kerek! levelek), mint itt a blogban az emers. A hiba az én készülékemben van? 🙂

  Zs.

 5. A victorián így néz ki: http://www.victoriaregia.hu/images/termekek/216/tavi%20novenyek%20290.jpg ez a submers levélzet.
  A vizinoveny.hu-n így: http://images.arken.hu/54//3/19961.jpg ez emers. Ha vízbe teszed ezek a levelek átalakulnak submers-é. Szóval a lényeg az, hogy ez a mocsári/vizi növény víz altt növesztve így néz ki, víz felettmeg úgy. Nem lesz baja, ha a submerset víz alá teszed, csak kell neki egy kis idő, amig átalakul.

 6. Igen igen. Csak is megerősítést adhatok ehhez a cikkhez. Én is ezt a növényt akartam az akimban, de végül is elöbb jött velem szemben az Ammannia Gracilis, ettől a szépségtől várok, hasonló optika hatást. De az tuti, hogy a Rotalára még visszatérek. 🙂

 7. Sziasztok!
  Nigro remek az oldal!
  A kérdésem az lenne, hogy valaki rendelt már interneten növényeket pl. a vizinoveny.hu-ról? Mennyire megbizható, és milyen „adagot” küldenek? Ha valaki válaszol előre is köszi!

 8. A vizinövény.hu-nál személyesen voltam. Jó adagot adott. A victoriaregia-ból rendeltem már, de szálanként, mert így olcsóbb volt. Úgyhogy a „rendelős” adagokról nincs pontos infóm. Majd talán a többiek 🙂

 9. A Rotala sp. „green” az nem lesz pirosas soha, bármennyi fényt is adsz neki, ellentétben a R.rotundifoliával. A két növény nem ugyanaz.

 10. Persze hogy nem, de írtam valahol? (kijavítom)

 11. A Rotala rotundifolia submers kép alatt írtad, de most ahogy olvastam így is, úgy is lehet érteni. Én elsőre félre értettem. Úgy értelmeztem, hogy ugyanarra a növényre használják a sp. „green” kifejezést is. Na mind1, lehet az én készülékemben van a hiba. 🙂

 12. Sziasztok!
  Még mindig vevő lennék a Rotala sp.“green”-re. Ha valaki véletlenül tudja honnan lehet beszerezni. Akiket itthon kérdeztem furcsán néztek rám.Pedig biztos hogy van.

 13. Ok, köszi Levi pontosítom

 14. Szia Figigeri!

  A vizinoveny.hu -ról rendeltem már.Gyors, korrekt,és a növények csomagolása is nagyon jó volt.Éppen ma kaptam meg a Hemianthusokat.Pedig két napja rendeltem őket.A darab számokról azért sem lehet beszélni, mert növény függő.A rotalákból ill. a szálas növényekből 5 szál volt egy cserépbe.A Hemianthusból lehet vagy 200 igaz hogy hajszál vékonyak.

 15. Rotalákról:Azt hiszem így két hét után elmondhatom hogy gyorsan nő.Nálam minimum a duplája, és még oldalra is terjeszkedik.Ha elfekszik egy szál az 2 napon belül már gyökeret ereszt és sok tő lesz belőle.Az alja pedig gyökér szálakat ereszt és olyan sűrű hogy már csak a garnélák mennek bele.Egy hónap múlva nagy hatalom leszek ha ez így folytatódik.Igaz hogy megy a Co egész nap rendesen.Szóval lehet hogy kordában tartani nehezebb lesz mint növeszteni.

 16. Sziasztok!

  Akinek kell szívesen adok belőle.

 17. Sziasztok, 60 cm mély akváriumba be lehet rakni ezt a növényt ?

 18. Sziasztok!

  Szeretnék nagyon Rotala sp. ”Green’-t. Lehet valhol kapni? Vagy valaki tudna egy-két szálat adni? Esetleg Ludwigia arcuata-val tudnám viszonozni.

 19. Rotala sp. green-re én is régóta vadászok, de úgy látszik, hogy Magyarország egy „rotala spec. bermuda háromszög”. Egy biztos, hogy ha valaki termeszteni fogja, milliomos lesz.

 20. Sziasztok !
  Ha valaki rendelni szeretne tigrislótuszt és rotala-t, nyugodtan írjon nekem.
  Ja … a lótusz nem gumóban jön hanem kihajtatva.

 21. Még valami …
  Ha valaki kiváncsi rá, mi a különbség növény és növény között kérje meg Nigrót, hogy tegye fel a képeket amiket tegnap küldtem neki.

 22. Jaj, de kár.
  Pont tegnap rendeltem a pruitt-tól, méghozzá úgy hogy nem is kapható hanem írtam nekik egy könyörgő levelet. 🙂
  Mármint a lótuszt.
  De nem gumóban jön.

 23. Nos mint láthatjátok Nigro fényképén mind a négy növény Glossostigma .
  Ezek a növények 4 termelőtől vannak , direkt nincs rajtuk címke .
  Két Magyar termelőtől és két külföldi.
  Azt hiszem nem nehéz kitalálni melyik is a Tropica.
  Erre mondják azt hiszem , hogy olcsó húsnak ….

 24. Sziasztok!
  Az a problémám, hogy ugyan nem közvetlenül, de éri a nappali fény az akváriumomat.Vagyis a nap nem süt be az ablakon, de a rotala-m minden délutánra az ablak felé fordul.Aztán a 7-8 órás világítás után nagyjából az akváriumi világítás felé.Ez jelenthet problémát a növényre?

 25. Dekalabda! Egy kis torna a növényeknek se árt. 🙂

 26. Én direkt úgy állítom be a világítást, hogy akkor kapcsoljon be, amikor már a növények a frontüveg felé „megdöltek”. Szerintem így a legszebbek, hiszen a levelét nagyobb szögben látod (fotózni is ilyenkor érdemes szvsz), aztán estére visszaegyenesednek.

  Probléma csak akkor lehet ha oldalról éri a fény, úgy „csúnyán” (nézőpont kérdése…) összegabalyodhatnak a szomszéddal. De ez csak a „hiperaktív” növényeknél probléma. Ilyenkor azért érdemes takarni, legalábbis délelőttre.

 27. Ha valakinek kell pár szép valisneria anyatő akkor ingyen viheti (sima, nem csavart, 50 cm hosszú). Meg adok hozzá jávai mohát meg néhány egész apró microsoriumot is.

 28. Rotala mennyi idő múlva kezd el átalakulni emersből submersbe?

 29. Halvány emlékeim vannak már csak, de 1-2 hét után nyilvánvaló volt az átalakulás.

 30. sziasztok!egészen frissek az emlékeim, ugyanis két hete vettem emersen nevelt rotala-t.egy- két nap múlvamár jönnek az új levelek egy hét után pedig nagyon durván látszik a különbség az emer és submers levelek között.

 31. nekem továbbra se történik semmi… új hajtásokat hoz már, de ugyan olyanok a levelei. hétfőn lesz 2 hetes.

 32. turelem. tapozas feny co2 es meglesz a hatasa..

 33. Nálam a rotala úgy viselkedett, mint nálad.Amikor eléri a vízfelszín közelét, akkor kezd hosszúkás leveleket hozni.De az alján a levelektől ne várd, hogy átalakuljon:)

 34. akkor tök ügyes voltam, mert kaptam olyan 6 szálat és felaprítottam őket hogy majd de jó lesz mert talán bokrosodni is fog egyből meg volt amit hosszában benyomtam a aljzatba… Akkor röpke pár hét és történni is fog valami 🙂 Köszi a segítséget! És dekalabda00 Te mit csináltál ami már hozta a hosszúkás leveleket levágtad és újra elültetted? Mert ez tűnik logikusnak ha az alja marad ugyan olyan.

 35. Igen azt csináltam, hogy az eredeti 6 szálból levágtam kb a felét, amikor már elérte a víz felszínét, és úgy ültettem el.Szóval majd ha pár százas bokrom lesz, akkor abból 6 szálnak eredeti emers levelei lesznek.:D
  Bár egy idő után elszáradnak ezek a levelek és leesnek, de nekem 2 hónap után is van, ami még teljesen egészséges, úgyhogy nem is bántom.
  Most viszont az a problémám, hogy kb a növény felső negyede teljesen ép, viszont az alsóbb részek kezdenek algásodni…
  Ezt mondjuk betudom a kevés fénynek.

 36. Szia Gabi,

  Sajnos se a Pruitt, se a VR nem tudta nekem megszerezni a tigris lotuszt.

  Ha még áll az ajánlatod akkor keress meg emailben légyszíves.
  demeter(pont)l(kukac)3i(pont)hu

 37. Vagy bárki, aki tud nekem szerezni. Mivel az aki 3 hónapja várja, hogy a lotusznak kihagyott hely beteljen. Addig képet sem akarok feltenni az akiról.

 38. Szia DomeSL!

  Természetesen áll az ajánlatom.
  Ide írd meg a címed :

  [email protected]

 39. Szia!
  Azt hiszem Rotala occultifloram vagy nanjenshenem van, minden esetre vékony karcsú levelei vannak. Ha felülről nézem olyan, mint a második képen az alsó világoszöld szálak. Táp: GA micro+macro+Easy Carbo , CO2 nagynyomású, heti vízcsere, 40 literre 36W. Két kérdésem lenne:
  1. Nekem nem ilyen szép zöldek a levelei, hanem sárgászöldek. Az alsó levelek élein pedig feketés algaszegély van (nem ecsetalga). Sok vagy kevés a fényem? 48W T5 mellet is ilyen volt, ezért szereltem vissza a 36W T8-t.
  2. Így megdőlni csak reggel látom őket, estére egyenesek, így kevésbé tetszenek. Ezeket a képeket mindig a világítás bekapcsolása után készítik, vagy én rosszul világítok?

 40. Ezek a rotalák gyönyörűek és tényleg változatosak.
  54l-es cégnél induló akvárumomba keresnék Rotala rotundifolia töveket, sarjakat. Bp-en belül értük megyek.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük