Növények

Előtéri növények

A növényes akváriumok meghatározó elemei az előtéri növények. A japán típusú akváriumok 90%-kában jelen vannak. Európában és főleg hazánkban szinte teljesen ismeretlenek. Az ok egyszerű. Borzasztó fényigényesek.

Aki mégis arra adja a fejét, hogy ilyeneket telepítsen az akváriumba, annak melegen ajánlott az 1 W/l világítás arány elérése. Most nem térek ki a szélsőséges esetekre, de 50 és 200 liter közt ez a szám reális. 200 liter fölött a világítás erején már csökkenthetünk, 50 liter alatt viszont érdemes növelni. Akár 2 W/literre is.

De milyen fajta előtéri növényekből válogathatunk? Cinikusan mondhatnám, hogy nem sokból, de az utóbbi időben van némi mocorgás ez ügyben a magyar piacon is.

Glossostigma elatinoides

Sokáig, az elsőszámú előtéri növény volt. Képes teljesen egybefüggő mezővé változtatni az előteret.

Sajnos igen nagy fényigénye miatt még a legprofibb akvakertészeknek is kihívás. Ha nem kap elég fényt, elindul felfelé. Nem túl szép látvány ilyenkor. A lágy és enyhén savas vizet kedveli. Ha a CO2 és a tápozás is megoldott, gyönyörű akváriumok készíthetők vele. Időnként itthon is beszerezhető.

Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’

Most ő az elsőszámú előtéri növény. Sikere a könnyebb tarthatóságban és a még dúsabb és apróbb levélzetében rejlik. Nekem is sokkal nagyobb sikereim vannak ezzel a növénnyel. Egy cseréppel sikerült szereznem és pár hónap alatt, az akváriumom egyik oldalát szépen ellepte.

A garnéláim is imádnak rajta bogarászni.

Természetesen ő is borzasztó fényigényes, de kevesebbel is beéri. Legfeljebb nem gyarapszik. Felfelé növekedésre sem hajlamos. Ha ezt tapasztaljuk, akkor átvertek és Hemianthus Micranthemoides-t adtak el nekünk. Sebaj, az is szép növény. 🙂

Eleocharis acicularis, parvula

Aki igazi mezőt szeretne, annak őket javaslom. A parvula nehezen, az acicularis könnyedén beszerezhető idehaza. Szálai valóban fűre hasonlítanak és képes teljesen benőni az előteret. Más növények közé benőve nagyon kellemes természetes látványt nyújtanak az akimban.

Nem igazán igényesek a víz paramétereire, de minden jót szeretnek, amit a növényeknek adni lehet.

Utricularia graminifolia

Számomra még elég ismeretlen, de sokan a jövő előtéri növényének tartják.

Leginkább a Tropica leírásaira tudok hagyatkozni, ahol érdekes húsevő (!) növényként írják le.

Mindenesetre a fenti kép elég meggyőző ahhoz, hogy mindenképp közelebbről is megismerkedjek ezzel a növényel.

Lilaeopsis brasiliensis

Itthon is könnyen beszerezhető előtéri növény. Kevés fény mellett is életben marad, de akkor nem alakít ki dús egybefüggő „gyepet”. Nálam a Red Cherry-k kedvenc tartózkodási helyévé vált.

Hátránya, hogy igen lassan nő. Az ember megöregszik, mire benövi a neki szánt területet. Érdemes sokat venni belőle.

Pogostemon Helferi

Sajnos mi még elkerültük egymást, pedig nagyon tetszik egyedi csillagszerű megjelenése.

Egyedi alakja és harsány zöld színe kiemeli a többi akváriumi növény közül. Nem túl fényigényes, de persze ő is meghálálja a sok fényt. Jól bírja a meleget is, ami pl. a Hemianthusról és a Glossoról nem mondható el.

Hirtelen ennyi előtéri növény jutott az eszembe. Ha beugrik még, akkor bővítem az írást.

Hogy tetszett?

Tetszett
2
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

48 Comments

 1. Szép kis növények! Az utriculata-nak vannak különböző változatai, és valóban húsevő növények, ha jól tudom magyarul rencének hívják. De nem kell aggódni, a halakra nem veszélyes 🙂 a planktonokat csapdázza be.

  Pogostemon van már itthon is, a héten több üzletben is láttam, nekem is nagyon tetszik, vettem is belőle.

 2. Ismét egy pezsdítő bejegyzés.. 🙂
  A Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’ elsősorban a gyökerein keresztül „táplálkozik”? Többek közt Őt 🙂 is szeretném az akim lakói között látni, de nem teljesen világos, hogy egy 2-3cm-es kavicság alatti táptalajból hogyan fog táplálkozni az apró gyökereivel???

 3. Az előző kérdésem 2.részének korrekciója: 🙂
  A 2-3cm kavicságy + táptalaj megfeleő lehet a Hemianthusnak?

 4. A HC leginkább a levelein veszi fel a tápanyagot. Nekem boldogan él egy sziklarepedésben. Tehát sziklakerti növény 🙂

 5. Pogostemon Helferi-t már én is láttam az egyik boltban, de 800 (!) Ft-ot akartak elkérni egy pici példányért. Egyébként ez 2 hete volt a Vadon kisállatban a Nyugatinál, ahol egy komolyabb növényes akvárium berendezése van készülőben. Fölötte HQI-val kombinált növényes fénycsövek, CO2, amano-garnélák, pofás növények (Pogostemon, Lilaeopsis, Rotala macrandra stb.), amik csak úgy ontották magukból az oxigénbubikat. Szóval ilyent még nem nagyon láttam hazai kisállat kereskedésben. Azt hiszem ma be is nézek, hogy állnak..:)

 6. Újabb szép bejegyzés 🙂
  Lassan kezdenek ezek a kis bejegyzések a napjaim kis fényfoltjaivá válni. Köszönet értük

 7. Minden nap megnézem ezt a blogot, és azon gondolkodom, hogy mikor jön már el az a nap , amikor benevezel az aquascaping conestre, hogy képviseld a magyar akvakertészeket. A nyolcadik képet, mintha egy hivatalos oldalról vágták volna ki. Csak így tovább.

 8. Annyival egészíteném ki ezt a remek írást, hogy Riccia Fluitians-ból is lehet növényszőnyeget készíteni. Itt van a leírás, hogy hogyan:

  http://www.ukaps.org/riccia.htm

  Egyébként anno én is összegyűjtöttem gyakorlatilag ugyanezeket a növényeket az angol nyelvű blogomban, akit további képek érdekelnek ezekről látogassa meg. Vannak ott egyéb növények is, amelyekből a 260 literes akváriumom tervezem…

  http://aquascapingblog.blogspot.com/2008/08/plants.html

 9. Igen, csuri91, ezt már én is mondtam, hogy Nigro akváriuma messze a legszebb magyarországi Iwagumi.

 10. Köszi srácok (lányok 🙂 ) Örülök, hogy tetszik a blog, meg az akim, de a cél az lenne, hogy minnél többen legyünk, akiknek szép növényes akija van. Elindulhatna végre egy tapasztalatcsere Mo.-n. Úgy le vagyunk ezen a téren maradva, mint a borravaló. Pedig látjátok, hogy nem ördöngősség. Keymaker, te pedig legalább annyit tudsz a növényesről mint én. Ha van tapasztalat, ha más nem kommentben, osztd meg bátran.

 11. Köszi, küldtem korábban egy apró kiegészítést itt a fórumon, de azt írja rá, ha belépek saját néven, hogy „Hozzászólásod ellenőrzésre vár.” Vendégként nem látszik. Gondolom azért, mert van benne két link. Az olyan hozzászólásokat moderálnod kell amelyekben link van?

 12. Jé, tényleg! Most látom, hogy várakozik. Valószínű, hogy a link miatt kell moderálnom. Engedélyezve 🙂

 13. Sziasztok!!!Király a cikk!Viszont azt hiányolom hogy nincs benne hog yhol lehet ilyen májmohát kappni.Mert nekem kedvem lett ehez de nem tudom hol vegyek ilyet.HA tudtok ilyen helyet vagy embert lécci [email protected]
  Köszi

 14. Szia Keymaker!

  Nagyon klasz a blog!
  Véletlenül nem tudod honnan lehetne beszerezni az ott is látható:Rotala sp. Green-t.

 15. Kareszpolo:

  pl. itt: http://www.victoriaregia.hu/akvariumiNovenyReszletes.php?oldalszam=&termek=275

  vagy itt: http://www.vizinoveny.hu/a73409

  vagy itt: http://vizinovenyonline.hu/shop_artdet.php?shop_id=8511&cikk=a000122

  Illetve néha lehet kapni állatkereskedésekben, valamint az akvarista.hu fórumán is szoktak hirdetni eladó növényeket. (Ott lesz a legolcsóbb.)

 16. Zumi, köszi! A Rotala-t nem néztem mostanában magyar boltokban. Nézd meg pl. a Vadon-ban a Podmaniczky utcában.

  Ha itthon nem találsz akkor drága mulatság lesz, de én a következő két dolgot próbálnám meg:

  1. Ellátogatsz Bécsbe a zierfisch.at-hez úgy, hogy előtte telefonon berendeled tőlük a Dennerle weboldaláról kinézett (www.dennerle.com/Pflanzenergebnis.asp) R31-es növényt ha nincs nekik raktáron. A legjobb bolt Bécsben, ha arra jártok, ne múlasszátok el felkeresni.

  2. Megrendeled a Tropica növényt az AquaEssentials-tól (www.aquaessentials.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=1130). Olvasd el az oldalukon, hogy milyen postázást kérj a növényre, hogy élve megérkezzen. Működik.

 17. OFF: Miért tűnt el egy tegnap esti hozzászólásom innen?

 18. Nálad is a linkek miatt nekem előtte jóvá kell hagyni.Addig csak te látod. Csak úgy el van dugva, hogy nem veszem észre. De most már figyelek 🙂

 19. Üdv,

  Kezdő lévén, igyekszem elmélyedni a témában és ebben nyújt nagy segítséget ez a blog. Igényes, számomra is „fogyaszthatóan” szerkesztett írások, csipetnyi humorral és gyönyörű képekkel. Mogorva, cinikus természetem nem enged több ömlengést, ezért már csak annyit a végére, hogy:GRATULA!!!!

 20. 🙂 Köszi. Valóban a célom, hogy a laikus is örömét lelje az írásokban. Netán, ha megtetszik neki az ilyen típusú akvarisztika, akkor akár bele is vágjon.

 21. A szándék megvan és az akvárium is, igaz még üresen. Úgy érzem lassan itt az idő, hogy belevágjak. Ha kész lesz, küldenék képeket, ha van rá lehetőség. Kritikát és tanácsokat is szívesen vennék.

 22. Megoldjuk. Dobj egy mailt, ha kész van. [email protected]

 23. Nézzétek meg, hogy kell HC-t nevelni szárazon (lapozz a 11. bejegyzésre):

  http://www.plantedtank.net/forums/ponds/41800-9000l-2430-g-aquagarden-planted-pond.html

 24. Ahogy nezelodtem a neten alga ugybe talaltam egy jo oldalt (bar lehet hogy csak nekem, a rutinosabbaknak nem 🙂 )
  http://www.aquariumalgae.blogspot.com
  par erdekesseg:
  – sok fenyigenyesnek tartott noveny (pl. Hemianthus calitrichoides Cuba) alacsony feny (0.3-0.5 W/l) mellett is tarthato, ha van boseges Co2. Nem feltetlen nyurgulnak meg, csak lassabban nonek.
  -a malaj toronycsiga nagyon hasznos a talaj szellozteteseben.
  – a nyari melegben nem (csak) a vizhomerseklet emelkedese, hanem a kovetkezmenyes O2 hiany okoz gondot, nemcsak a halaknak. Ennek potlasa megelozheti a tulmelegedett viz okozta problemakat.
  – a novenyes akvariumba is erdemes O2 adni, segiti a hasznos bakteriumok mukodeset, ami az algasodas ellen hat.

 25. Sziasztok vettem kb egy hónapja egy Pogostemon Helferit, gyönyörű állapotban, Tropica cégtől jött(2000 Ft volt:), de sajnos elhullatta leveleit, majd elpusztult, ilyen még nem fordult elő velem.Mi lehet az oka?A többi növényem teljesen szép, egészséges.(ahogy itt olvastam szépen buborékolnak:))

 26. Sziasztok!

  Pesti üzletekben nem találkoztatok az alábbi növények valamelyikével? Hydrocotyle sibthorpioides (maritima) és Hydrocotyle verticillata.

  Pruitt-nál és Victoria Regia-nál néztem, de nem úgy tűnik, hogy lenne.

  Esetleg, ha Keszthelyhez közelebb is tud valaki üzletet ahol előfordulhat, annak kimondottan örülnék 🙂

 27. Keszthelyhez Bécs közelebb van? 🙂

  Mert ott lehet kapni. Hívd fel a zierfisch.at-t és ha éppen nincs náluk az üzletben, akkor rendelnek neked a Tropica-tól (hivatkozási szám: No. 039).

  Egyébként a Mamut-ban található bolt is szokott rendelni tőlük, velük esetleg egyezkedhetsz (209345205).

 28. A Mamutban szokott lenni, de egyezkedni nem érdemes velük. Linkek mint a rossz juhtúró. Nigrot még lehet kérdezni róla, ő nem rég vett ilyen növényt. Nyugatinál a Vadon boltot is lehet hívni, ott is szoktak lenni szép, különleges növények.

 29. Köszönöm nektek a tippeket akkor telefonálok, meg egyezkedek 🙂

  Azért kérdeztem pesti üzleteket, mert sógorom ott lakik, így meg tudom oldani a „futár” kérdést 😀

 30. Ipopovics:
  Nem biztos, hogy a te hibád. Megfázhatott, vagy bármi történhetett vele útközben. Ez sajna benne van…

  ND:
  Budaörsi Tescoban, az Amazonasban vettem kb 1 hónapja. Néha szinte mindenhol van, aztán eltűnik hónapokra. Jó kis növény. Ajánlom.

 31. Szia Ipopovics,

  Hogy áll a Ph-szinted? Max 7,5 a tűrés határ!

 32. Szia Nigro!

  Köszi az infot, mennyire szapora növényke? Terveim szerint egy kis részt az akváriumban csak ezzel akarok befuttatni, illetve a lilaeopsisok közé is ültetgetnék egy-két csomót, aztán majd „megverekszenek” a helyért 🙂

 33. Viszonylag gyorsan nő. A sibthropodies inkább bokrosodik, a verticillata fut.

 34. Levinen,

  Tudomásod szerint van olyan hely magyarországon, ahol 7.5-nél nagyobb PH folyik a csapból? (Ártatlan kérdés, nem tudom a választ.)

  Ez az egész PH aggodalom szerintem fölösleges. El kell felejteni a PH-t. Jó cikk a Pogostemon Helferi-ről.

  A növény-pusztulás / bomlás 99%-a a nem megfelelő tápozásból és/vagy CO2 hiányból fakad.

 35. Bocsánat, nem tartozik ide.
  Milyen halak vannak az utolsó képen?

 36. üvegharcsa van ott ha jól látom.

 37. Eleocharis az alapja a mostani elrendezésemnek és egy részlet elkerülte idáig a figyelmemet. Hagytam kinőni teljesen a frontüvegig a „gyepet” és úgy néz most ki – mint sokaknak -, mintha egy metszete lenne az akis egy nagyobb „installációnak”. Nagyon megtetszett a gondolat, hogy kb 1 cm-re a frontüveg előtt megálljon a gyep és valamiféle tudatosságot, gondozottság érzetét keltsen. Keymakert kérdeztem, hogyan lehet ezt egyáltalán kivitelezni és csak annyit mondott, hogy gyomlálni kell. Azon töprengek, hogy oké, meg tudom csinálni (pár óra alatt 🙂 ), hogy kigyomlálom az első csíkot és heti karbantartással folyamatosan rendet tarthatnék talán, de mi a helyzet a gyökerekkel például? Gondolom nem sokan foglalkoztatok ezzel a részletkérdéssel korábban, de kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogyan lehet ezt fenntartható módon(!) szépen csinálni?

 38. TZ: Csinálni kell egy sablont amit belülről felraksz az üvegre. Vagy elválasztót raksz az üvegtől egy centire (ügyesen kell kivágni, hogy megfelelően kövesse a talajt, és ne is legyen túl mélyen -> el lehet vele rendesen szórakozni).

 39. TZ:Én is pont ezt akartam tanácsolni, hogy az akvárium telepítésekor egy „föld alatti” csíkot berakni.
  Apropó tápok?Mert ha nem sikerül megoldanunk, akkor az új boltból fogok rendelni.

 40. Szia dekalabda00!

  Nem is mertem életjelet mutatni a blogon az elött, hogy ne írtam volna mail-t neked. (citrom mail-es fiokodat nézd meg!) Nagyon szégyenkezem, de Isten bizony kedden…

  No, szóval a gyep. Ezen én is gondolkodtam, amit írtok, lehet hogy egy üveg, vagy plexi csíkot beteszek a taljaba. Persze gyomlálni ettől még kell, mert fölötte át terjed majd a fű, de gyökerek előre burjánzását valószínű megakadályozza.

  Valószínű következő héten nem lesz rá időm, de ha majd megcsinálom készítek fényképeket. Akár jó lesz akár nem, tanulhattok belőle. 🙂

 41. Léteznek akvakertész szerszámok. Ezekkel kordában lehet tartani a gyökereket is. Pl. van ez a kis spatula szerű szerszám. Ezzel jól el lehet tüntetni a gyökereket az üveg mellől.

 42. Glossoval kapcsolatban kérdeznék olyant akinek volt/van vele tapasztalata.
  A gondom az,hogy bár szépen szaporodik,terjeszkedik és jól is néz ki,de nagyon nyújtózkodik,nem akar szépen elfeküdni.
  Amit tudni kell:
  A co2 szint elég magas.Tápozás EI(mikro,makro+carbo)
  A fény 1W/l vagyis 3.8W/gallon,ami Nigro külföldi akvakertészek tapasztalatai alapján nemrég íródott cikke szerint elég sok. A vízoszlop magassága alacsony,kb:30cm,az armatúra nem sokkal van a medence felett.
  Teljes hosszban világítanak a csövek. 2*30W 865-ös+30W flora.
  Mi lehet a baj? Talán mégis kevés fény? Esetleg cseréljem ki a növényest egy nagyobb fényerejűre(mondjuk még egy 865-re vagy 965-re)?
  Vagy netán nyírnom kellene?(ezt nem hiszem 🙂 )
  Előre is kösz a javaslatokat!

 43. Szia Zolim,

  Nálam akkor kezdett felfelé nőni a Glosso, amikor lejjebb vettem a fényből. Szerintem hiába nyomod 1 W/l-rel mégis kevés neki a fény.

  Bár a növényes cső is 30W-os, ezek általában jóval kevesebb fényáramot produkálnak, mint a sima 865-ös fénycsövek. Utánanéztem: míg egy 30 W-os Flora-Glo csõ 1090 lumen fényáramot ad, addig a 865-ös Osramnál ugyanez az érték 2350 lumen. Én a helyedben kicserélném a Flora csövet sima 865-ösre.

 44. HALDER,köszi!
  Alighanem megfogadom a tanácsot,annál is inkább,mert én is erre gondoltam.Ismerem ezeket az adatokat,azért is kérdeztem,hogy talán ez lenne-e a megoldás,csak így is olyan világos az aksi,hogy lassan kezd nem tetszeni,de megpróbálom. Talán nem jelent akkora változást majd az én szememnek mint a növényeknek.

 45. Eszembe jutott,hogy ha kicserélem azt a csövet akkor vajon elég lesz-e már a fény?

 46. Sziasztok!

  Atrendeztem az akimat , es szereztem bele hc-t, lenne otletetek mit csinaljak hogy a halak ne turjak ki a talajbol.
  Talan le tudnam haloval kotni , de nem tudom ez jo otlet-e .

  Remelem van ebben valakinek tapasztalata 😛

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük