Mély vízTechnika

Keymaker összefoglalója a CO2 tartóstesztek működéséről

Fordulóponthoz érkeztünk a blog életében. Keymaker, aki igencsak jártas a növényes akváriumok világában, megtisztelt egy írással. Mégpedig egy nem is akármilyennel. Hihetetlenül jól felépített iromány, melyből mindenre fény derül, a CO2 tartóstesztek működésével kapcsolatban. Átadom hát a szót, Keymakernek.

A növényes akvárium vizébe beoldott szén-dioxid szintjének mérése nem egyszerű feladat. Már csak azért sem, mert a CO2 nem egyenletesen oldódik be a vízbe, hanem az áramlástól függően az akvárium különböző pontjain más és más koncentrációban lesz jelen. A CO2 eloszlás nagyban függ az akvárium szűrőjének vízforgató teljesítményétől és az áramlás egyenletességétől. A jó eloszláshoz alacsony nyomású viszont minél magasabb vízhozamú szűrés szükséges. Több akvarista belső szivattyút is használ (pl. Hydor Koralia) az vízforgatás növelésére. A növények számára az általános tapasztalat szerint a fotoszintézis időszaka alatt 30ppm (mg./l.) beoldott CO2 az ideális. Ez a mennyiség a legtöbb hal és garnéla számára is bőven az elviselhető kategóriában van.

Mi az összefüggés a CO2 és a PH illetve KH között? Ahhoz, hogy a CO2 tartósteszt működését megértsük, először a vízkémiára gyakorolt hatását kell tisztán látni. A szén-dioxid gáz vízbe oldásával kis mennyiségben szénsav is keletkezik, ez pedig a PH érték csökkenéséhez vezet – a beoldott CO2 mennyiségétől függő mértékben. A teszt működésének megértéséhez egy másik értéket, karbonát keménységet (KH) is használnunk kell. A KH a vízbe oldott karbonátok mennyiséget méri. A karbonátok semlegesítik a savakat, tehát a beoldott CO2-ből keletkező szénsav molekulák egy részét semlegesíti, ezért a CO2 hatására jelentkező PH csökkenés kisebb lesz, mint egy alacsonyabb KH értékű vízbe történő beoldáskor. Tegyük fel, hogy van két akváriumunk: mindkettőben 7.2-es PH értékű víz van, de az egyik 6-os, a másik pedig 10 KH-val rendelkezik. Ha mindkettőbe egyforma mennyiségű – 30ppm szén-dioxidot oldunk be a magasabb (10) KH értékkel rendelkező vízben a keletkező szénsav egy része semlegesítődik, ezért a PH nem esik annyit (az új PH 7 lesz), mint a 6 KH vízben (itt az új PH 6.8 lesz).

Mi az a CO2 tartósteszt? A CO2 tartósteszt (angolul Drop Checker) a hangzatos elnevezés dacára nem más, mint egy egyszerű PH teszt. Az alapja egy olyan folyadék, amely a PH értéktől függően elszíneződik (mint egy lakmuszpapír). A teszt színe zöld (valójában „lime” zöld), ha ideális a CO2 mennyiség, sárga ha túl sok, és kék ha túl kevés a CO2. A tesztfolyadékot az akváriumvíztől egy légbuborék választja el, ez gátolja meg, hogy összekeveredjenek. Az akváriumvízből a beoldott CO2 a légbuborékba távozik, az indikátor pedig – amennyiben kevesebb CO2 van benne feloldva mint az akváriumvízben – magába oldja a levegőből a gázt. Fordítva ugyanígy működik: ha az oldatban van több CO2 mint az akvárium vizében, akkor a levegőn keresztül távozik az akváriumvízbe. A két folyadék tehát egyensúlyra törekszik. A ki és beoldási folyamat tehetetlensége miatt azonban a teszt soha nem az akváriumba aktuálisan beoldott CO2 mennyiségét mutatja, hanem egy jellemzően 2-3 órával korábbi állapotot. A CO2 szint beállításnál tehát rendkívüli türelemmel kell eljárni, hogy ne károsítsuk az akvárium élővilágát a gyors szintingadozásokkal. A tesztfolyadék két komponensből áll: egy reagensből (ez adja a színt) és egy 4dKH karbonát-keménységű desztillált víz alapú folyadékból. Néhány gyártó, mint pl. a Dennerle a teszt mellé egy előre megkevert folyadékot tartalmazó tégelyt ad. Más gyártók, mint pl. az ADA csak a reagenst adják. Van, aki semmit nem ad és vannak gyártók akik – megtévesztő módon – azt írják a használati utasításba, hogy a reagenst pár ml. akváriumvízzel keverjük össze.

Miért nem használható akváriumvíz a tesztfolyadékban? A tesztfolyadék úgy van beállítva, hogy az ideálisnak számító 30ppm koncentrációjú CO2 beoldása a 4dKH-s karbonát keménységű folyadék PH értékét 6.6-ra módosítja A teszt ezt a PH értéket zöld színnel jelzi. Ha pl. 5dKH-s oldatot használnánk, akkor a zöld szín (6.6-os PH) pontosan 38ppm beoldott CO2-t jelentene. Könnyű belátni, hogy mivel a KH értéket sok tényező befolyásolhatja még a CO2-n kívül, minden akváriumnak (és minden csapvíznek) más és más az értéke. Az én akváriumom vize pl. 9-es KH értékű. Ha ezt a vizet használnám a tesztben, akkor a magas KH pufferhatása miatt a beoldott CO2-ből keletkező szénsav nagy részét lekötnék a vízben jelenlévő karbonátok és a PH érték csak rendkívül sok beoldott CO2 hatására csökkenne a teszt által zöld színnel jelölt 6.6-os értékre. A zöld színt látva azt hihetnénk, hogy a CO2 szintünk ideális, holott a halakra és más élőlényekre ilyenkor már életveszélyesen magas. Elvileg elképzelhető, hogy ha ismerjük az akvárium vizének karbonát-keménységét akkor a teszt színét egy színtáblázat alapján értelmezzük, a színek „eltolásával” (pl. a türkízkék az ideális 30ppm szint, zöld a sok és sötétkék a kevés), de a reagens színei úgy vannak beállítva, hogy a középérték zöld színt tekintsék ideálisnak, tehát a mozgásterünk mindkét irányba sokkal nagyobb 4dKH-s oldat használatával.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK 4 dKH-s OLDATOT?

Keverjünk 6 gramm szódabikarbonát 1 liter desztillált vízbe. Ezzel egy liter 200 dKH keménységű oldatot kapunk. Most vegyünk ebből az oldatból ki 10 ml-t és öntsük hozzá 490 ml desztillált vízhez. Ekkor 500 ml 4 dKH keménységű oldatunk lesz.

Nem mindenkinek van 6 gram mérésére alkalmas mérlege viszont KH teszthez könnyű hozzájutni. A 4 dKH oldatot úgy lehet kikeverni, hogy egy nagyon kis mennyiségű szodabikarbonát teszünk desztillált vízbe és addig öntjük fel desztillált vízzel – folyamatosan mérve a KH-t csepteszttel – amígy a teszt 4-es KH-t mutat.

A KH teszt pontosságában általában nem szabad bízni, de ebben az esetben a CO2 mérése szempontjából megfelelő keménységű folyadékot kapunk.

A bemutató: Mivel néhány akvarista – a használati utasítások és egyéb leírások alapján – váltig állították, hogy a CO2 tesztben akváriumvizet is lehet használni, elhatároztam, hogy összehasonlítok két tesztet. A teszt helyszíne a Podmanicky utcai Vadon Díszállat Kereskedés legszebb, növényekkel sűrűn beültetetett bemutató akváriuma. Az akvárium 170 literes, egy nagynyomású palackból 60-70 buborék/perc mennyiségű CO2-t old be egy Eheim 2215-ös külső szűrő (620 lph) bemenő ágára kapcsolt reaktoron keresztül. A 200W-os fémhalogén izzók az erős kategóriába tartozó (nagyjából 1.2 WPL = 5.8 WPG) megvilágítást adnak. (Megvilágítási táblázat itt.)

A méréshez két CO2 tartóstesztet használtunk. Az egyik egy SERA téglatest alakú műanyag teszt, ebben a SERA reagenst akváriumvízzel kevertük. A másik egy saját Dennerle Crystal Line üveg teszt, amelybe készen kapható Aqua Rebell CO4-KH4 folyadékot használok. A két reagens tehát nem ugyanaz, ez az egyetlen mérési színkülönbség-forrás az összehasonlításban. A gyártók viszont nagyjából ugyanazt a reagenst használják, mivel az egyik fenti képen látható Dennerle teszt „gyári” oldatának színei teljes mértékben megegyeztek az Aqua Rebell színeivel (párhuzamosan használtam a 20 literes akváriumomban mindkettőt). A színskálák:

A kép közvetlenül a tesztek feltöltése után készült:

A kép több órával azután készült, hogy az akváriumvízbe CO2-t fecskendeztünk:

A képek elkészítéséhez az akváriumba egy fehér műanyag edényt tettünk be és az oldalüvegen keresztül fényképeztem. Mivel zöld növények vannak a háttérben, ez előtt a legtöbb teszt színét nehezen lehet megállapítani, a leolvasáshoz érdemes például egy fehér műanyag pohárból kivágni egy darabot és azt használni háttérnek. Az üvegből készült teszt tégelyek oldalán megjelenő tükröződés színét megfelelő rutinnal már elég jól meg lehet állapítani. Az érték pontos beállításához igen közeli árnyalatokat kell összehasonlítani. A JBL műanyagból készült tesztje pl. eleve tartalmazza a fehér hátteret, így az jól leolvasható. Az üveg tesztek – esztétikai okokból – semmilyen hátteret nem taratlmaznak. Az utóbbi időkben a Cal Aqua megjelentetett egy olyan tesztet is, amelyben középen egy fehér „oszlop” van, így könnyebb a leolvasása minden irányból. A cég másik próbálkozása egy dupla teszt, ahol egy konstans színű referenciafolyadék van a két tégely egyikében. A következő képek szintén a feltöltés után, majd a CO2 beállása és a teszt elszíneződése után készültek:

Konklúzió: A két teszt a feltöltés utáni képeken eltérően viselkedik. Míg a (kék) Dennerle teszt a beoldani kívánt CO2 „tehetetlensége” miatt nem hoz mérhető eredményt az üzembe helyezést követően pár óráig, addig a SERA teszt azonnal az általa „helyesnek vélt” értéket mutatja, mivel akváriumvizet használtunk a feltöltéséhez, és ennek méri a PH értékét. A döntést tehát a második fotósorozatból kell meghoznunk. Bár komoly eltérést nem látunk (élőben sem) a két szín között, az megállapítható, hogy a SERA sokkal világosabb (ha úgy tetszik sápadtabb) színt mutat, mint a Dennerle. A tapasztalat azt mutatja, hogy a teszt hosszútávú használatakor a gyakorlatban is ilyen apró színeltéréseket kell figyelnünk. Nem egyszerű feladat! A Cal Aqua által közzétett színskála fényerejét visszavettem kicsit, hogy a fénykép expozíciójához hasonló értéken legyen:

A SERA világos zöld színe arra utal, hogy pont 30ppm CO2 van beoldva a vízbe, bár a tapasztalataim szerint a zöld sárgába hajló árnyalata az ún. „lime zöld” a megfelelő a teszteknél – a skálán ez a jobb szélső színnek felelne meg és a citromsárga lenne a legvégén. A Dennerle szerint azonban 15-20ppm a CO2 koncentráció (sötétebb az oldat), ami a fenti elméleti leírás alapján a valóságot tükrözi. Ahogy a színskálán is látható, ilyen eltérések már elegendőnek számítanak egy CO2 teszt esetében ahhoz, hogy CO2 hiánnyal kapcsolatos algák megjelenjenek. Megj.: a Vadon-ban korábban RO vizet használtak a SERA tesztben, szintén nem sok sikerrel. Az első becslésem alapján kb. 10-15ppm (kevés) lesz a beoldott CO2 mennyisége a mérés helyén. Ha olyan helyre tesszük a tesztet ahol még be nem oldott CO2 buborékok vannak, azok a teszt levegőbuborékjába „szökve” befolyásolják a mérés eredményét – a valósnál magasabb értékeket eredményezve a befecskendezés időszaka alatt. Az írás legelső képe pontosan ilyen körülmények között készült.

Összefoglalva: A CO2 tartóstesztek nem pontosak. Amint a fenti képeken is látszik, a beoldott CO2 mennyiségét viszonylag nehezen leolvasható, egymáshoz közeli színárnyalatok összehasonlításával próbáljuk megállapítani, ráadásul több óra késéssel. A CO2 nem egyenletesen oldódik be a vízbe, a mennyisége függ az áramlástól, a vízfelület mozgásától és a hőmérséklettől. A teszt tehát referenciának és általános iránymutatónak jól használható, a semminél csak kicsivel jobb. Gyakran félrevezeti az akvaristát: a zöld szín nem feltétlenül jelenti azt, hogy a növények megfelelő mennyiségű CO2-t kapnak. Még világos zöld színű teszt mellett gyakran előfordulhat CO2 hiányára utaló algásodás is.

A fényképeket (az utolsó kivételével) Keymaker készítette. Felhasználásuk csak engedéllyel!

Külső források: ukaps.org, aquaticplantcentral.com, barrreport.com

—–

—–
Keymaker blogja:

http://aquascapingblog.blogspot.com/

http://ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=35&t=2958

 

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

127 Comments

 1. Hűűűű. Ez télleg nagyon jó leírás volt már szinte vetekszik Nigro-éval, Úristen mi történhet amikor ti egymással beszélgettek, biztos van közös témátok. 😀 nagyon jól meg van csinálva az egész blog és akármelyik a legkezdőbb akvarista is megérti az összes leírást. Nagyon jó volt az egész szöveg nálam ennek a blognak az olvasása jelenti a nap csúcspontját 🙂 Gratula mindkettőtöknek. JA igen még valami Keymaker-nek nincs magyar nyelvű blogja??

 2. Nagyon tetszik az iras.
  Azt lehet tudni, hogy az osszehasonlito tesztben szereplo akvarium vizenek mennyi volt a kemenysege?

 3. en epp a heten rendeltem egy ilyen dual drop checker-t a Cal-tol. az aquaessentials uk-tol. a tapasztalatokat kesobb megosztom mivel uj aksi van kialakuloban. a post egyebkent szuper!

 4. Üdv. Köszi a dícséreteket, megerősítenek abban, hogy nem dolgoztam hiába!!!

  NIGRO, megtisztelő, hogy közzétetted az írást ezen a szinvonalas blog-on. Köszönöm!

  INADSZ, nem tervezek magyar nyelvű blogot is, túl sok energia lenne két nyelven fenntartani. Sry.

  HORVZOL, a a KH-t nem mértük meg, de a srácok mintha valami olyasmit említettek volna, hogy 6-os körüli…

  VIKTORLANTOS, rossz hírem van, tudom, hogy nem leszek népszerű… 🙁 Nézd meg ezt a fórumot, különös tekintettel Ceg4048 hozzászólásaira:

  http://ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=46&t=1809

  SZABAD FORDÍTÁS: a dual drop checker az egyik legnagyobb illúzió ami létezik. Készítsünk egy mini-közvéleménykutatást, mindenki emelje fel a kezét, akinek zöld színű a CO2 tartóstesztje és mégis CO2 hiányára utaló algásodása van. Ha feltetted a kezed, akkor el kell ismerni, hogy a probléma sokkal mélyebb, gyenge az áramlás vagy gyenge a tápanyag és CO2 elosztás az akváriumban.

  A CO2 buborékszint vakon történő beállítása ahhoz, hogy egy referencia-színű folyadék szintjét elérjük olyan mint a hipnózis. Kit érdekelnek a színek. Nézd meg a növényeidet. Ők majd elmondják a CO2 szintet. A lime-zöld szín az egy referencia-pont azzal a megkötéssel, hogy csak tájékozódási pontnak kell használnunk. FORDÍTÁS VÉGE.

  Az én véleményem egyébként az, hogy a Cal Aqua által csak néhány héttel ezelőtt bemutatott legutolsó verzió (Oracle) azért a piacon legjobban használható Drop Checker jelenleg, mert a fehér referenciaszínnel legalább a műanyag háttér-lapocskák időszakos bedugdosását megspórolja nekünk. Itt a link:

  http://www.calaqualabs.com/Oracle.html

  A teszted ezektől függetlenül jól fog működni, és ha jól használod hasznos referencia lehet a második folyadék is, de figyelembe kell venni a fentieket……

 5. „..A karbonátok semlegesítik a savakat, tehát a beoldott CO2-ből keletkező szénsav molekulák egy részét semlegesíti,….”
  Hát, szerintem, ez így elég pontatlan..
  A szénsav a vízben karbonát(ion)ra es hidrogén(ion)ra bomlik. Ez egy egyensúlyi folyamat, melynek van egy állandója. Azaz, ha a viz Co2 szintje állandó, akkor a hidrogenion koncentracio (-> pH) es a karbonátion koncentracio (-> KH) szorzata állandó.
  Es innentol stimmel is a dolog, ezért magas KH-ju vizben a szénsav bomlása kevésbe változtatja a pH-t.

 6. horvzol, köszi a javítást!

 7. Szia Keymaker!

  Nagyon jó a cikked tényleg földi halandóknak is ,érthetően írtad le ezt a témát.
  Én viszont azt szeretném megtudni hogy hogyan kell átszámítani a Nk-t vezetőképességre(pl 5 Nk víz mennyi mikro siemens). Mert azt tudnám pontosan mérni.Ha az pontosan ismert érték utána tudnám a a Ph beállítást elvégezni.
  Köszi:Zumi

 8. keymaker koszi az infot. nem keseritettel el. ez egy ilyen hobbi. az uj Cal cuccot akartam megrendelni de nem volt meg az angol siteon. legfeljebb rendelek belole kesobb 😉
  mindenesetre koszi minden tippet. valahol el kell indulni es ehhez jonak tunik.

 9. VIKTORLANTOS: szívesen, ha majd rendelsz akkor esetleg megnézném nálad élőben is az Oracle-t, érdekel, hogy esztétikailag hogy sikerült összehozni ezt a középső oszlop dolgot!

  ZUMI: a vezetőképesség minden vízben megtalálható ion koncentrációjától függ, nem csak a karbonátoktól. Ezért a vezetőképesség megmérésével nem fogod tudni a víz KH-ját.

  Ha pl. desztillált vízben csak karbonátok lennének, akkor meg lehetne határozni a kallibrációs görbét és a vezetőképességgel meghatározhatnád a KH-t, de ez laboratórimi eset. 🙂

  Egyébként is, ha már sikerül szerezned egy olyan folyadékot, amelynek ismered a KH-ját (más ionok nincsenek benne csak karbonátok és bikarbonátok) és van desztillált vized — akkor a következő szabály alapján vezetőképesség mérés nélkül is meg tudod keverni a folyadékot a következő képlet alapján:

  desztillált víz mennyisége / ismert dKH víz mennyisége = (4 + ismert dKH) / 4

 10. Szia!

  Ezzel nem értek egyet.Hiszen az ozmó víz amit gyártok nulla mikró simens a csapvíz 600 körüli (nálunk) .Tehát ha ebből keverek akkor kb 200 körüli lenne az 5 NK-s víz.Ha ezt pontosan tudnám akkor már gyerek játék a keverés.

 11. Nekem soha sem sikerült 0 uS vizet csinálnom az RO-val…

 12. Zumi, nem tudlak (és nem is akarlak) megcáfolni. 🙂

  Kérdés: honnan tudod, hogy a 600 micro-siemens „körüli” vezetőképesség csak karbonát és bikarbonát ionokból származik, a vízben bármi más lehet (és van) ami a vezetőképességét befolyásolja.

  A konstruktív javaslatom a következő: keverd ki az általad annak vélt 4NK-s (nem 5!) vizet, tegyél hozzá reagenst olyan mennyiségben, hogy sötétkék legyen az oldat (ha nem lesz sötétkék, akkor elve rossz) és vidd el valakihez, aki gyárilag megkevert 4dKH-s oldattal rendelkező drop checker-t használ. Ha pár napig a színek egyszerre mozognak, akkor nyert ügyed van.

 13. Szia Szentgyo!

  Mivel Én tengeriből nyergeltem át, sokat méregettem az ozmó vizeket.Egy Új jó Ro bizony o vízet ad le , az elfolyó 700 körüli, a bejövő 500 környékén volt.Természetesen ez az érték folyamatosan nő.Illetve vannak gyengébb minőségűek melyek soha nem adnak le o vízet.A tengerinél 40 mikró siemens-es vízig használhatónak tartottuk.Aztán membrán csere.Itt a növényes aksiknál jó lehet egy gyengébb Ro is hiszen szerintem 200 körüli kifolyó víz még jó a növényesbe.Legalább nem kell bele csapvizet keverni.

 14. Nekem egy 1 éves RO-Man készülékem van, szerintem az nem olyan rossz, a legjobb amit mértem az 8 uS körül volt, de lehet, hogy a víznyomásommal vannak problémák, nem tudom. Általában 10 uS körüli víz szokott jönni nekem.

 15. Sziasztok Keymaker és Nigro (Attila)

  Én nem osztom Key véleményét arról, hogy a tartos tesztekhez nem akvárium vizet kell használni. Én pl. aki vizet használok, nem lágyítok és tökéletesen működik. Mint ahogy azt lehet tudni valóban, hogy ez a teszter csak egy referencia. Nos ez így is van, nekem a növények viselkedésén látszik, hogy megfelelő a Co2 koncentráció. Szépen fejlődnek, ontják az oxigént és hát persze, szép zőld színü a teszt folyadék a drop checkerben. Arról nem is beszélve, hogy az általunk tisztelt ADA oldalán is akvárium víz hozzáadásáról ír. A Dennerle is csak indikátor folyadékot ad a teszthez. Legyetek szívesek győzzetek már meg, eddig nem sikerült. Nigro ha jól tudom, neked se volt eddig gondod az akivízes megoldással. Én inkább azt mondanám, hogy a keményebb vízhez több idő kelhet a valós árnyalat eléréséhez. Üdv Zöldek :o)

 16. Levinen, ez nem vélemény vagy vita kérdése. A leírtak kémiai tények. 🙂 Egyébként el tudok képzelni olyan helyzetet, ahol az akváriumvíz keménysége és összetétele pont megfelelő a teszthez.

  Én a Dennerle Crystal Line drop checker-hez én kész folyadékot kaptam. Igaz, hogy kicsi a tégely (kb. 2-3 töltetnyi) de nem kellett keverni.

 17. Levinen

  Nem kell feltétlenül így használni. Elég ha tudod, hogy így kell helyesen használni. Én is évekig rosszul használtam és nem lett belőle gond. Ennek valószínüleg az az oka, hogy a 30 mg/l CO2, egy ideális érték. Ettől kicsit el lehet térni, a növények és halak viszonylag tág tűrőképessége miatt. Gond nélkül elviselik. Probléma csak az érzékenyebb halaknál és növényeknél jelentkezhet.

 18. keymaker – kozben megkaptam a dual drop checker-t a Cal-tol. szep darab mondhatni rendkivul igenyes. a betetelem behelyezesevel kapcsolatosan szerintem hasonloan kell mint ezt. azaz a gomb aljan van egy luksi. es ugy tolod be a betetet. szal nem belegozva. itt is van betetelem amit ilyen elven kell a gomb aljan elhelyezett lyukba tenni.

 19. viktorlantos, igen, a Cal Aqua nagyon ad magára a minőségben, ezt már én is tapasztaltam. A betét alapján gondolom, hogy a Cal az Oracle-t erre a termékre alapozta. Egyébként a UKAPS-on van egy fórum, ahol a Cal képviselőjét piszkálják a user-ek, hogy mit gyártsanak és mit ne. Próbálom úgy linkelni, hogy ne kelljen moderálni 🙂 (http://www.ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=37&t=1560&start=10)

 20. Találtam egy újabb jó linket a drop checker működéséről (Admin, ha gondolod hozzáadhatod az íráshoz a megfelelő helyre):

  ( http://www.barrreport.com/articles/2661-drop-checkers-co2-indicators-why-how.html )

  Ebben többek között leírják azt is, hogy

  HOGYAN KÉSZÍTSÜNK 4 dKH-s OLDATOT?

  Keverjünk 6 gram szódabikarbonátot 1 liter desztillált vízbe. Ezzel egy liter 200 dKH keménységű oldatot kapunk. Most vegyünk ebből az oldatból ki 10 ml-t és öntsük hozzá 490 ml desztillált vízhez. Ekkor 500 ml 4 dKH keménységű oldatunk lesz.

  Nem mindenkinek van 6 gram mérésére alkalmas mérlege viszont KH teszthez könnyű hozzájutni. A 4 dKH oldatot úgy lehet kikeverni, hogy egy nagyon kis mennyiségű szodabikarbonátot teszünk desztillált vízbe és addig öntjük fel desztillált vízzel – folyamatosan mérve a KH-t csepteszttel – amígy a teszt 4-es KH-t mutat.

  A KH teszt pontosságában általában nem szabad bízni, de ebben az esetben a CO2 mérése szempontjából megfelelő keménységű folyadékot kapunk.

 21. Megtörtént. A Barrreportos link csak regisztráció után működik sztem.

 22. Szia Keymaker

  Most jött meg a „legendás” üveg drop checkerem és kiváncsiságból kipróbálom ezt a 4dkh-s oldatot. A „régi elvű” mellé fogom biggyeszteni és figyelek. :o)

 23. Levinen, kíváncsian várom a teszted eredményét! : )

  Nigro, igen, a Bar Report csak ingyenes regisztráció után működik.

 24. Szia Attila (Nigro)

  Te már kipróbáltad a 4 dkh-s oldattal a csekkolást? Számolj be róla légyszíves! :o)

 25. Igen. Az eredmény ugyanaz lett, mint ami Keymakernek lett. Azzal a különbséggel, hogy én még egy digit pH mérővel is ellenőriztem az eredményt.

  http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/11/dsc_2804_r.jpg

 26. Sajnos ma csak 1 liter deszt vizet vettem, így holnapra csúszik a művelet. De nem menekültök 🙂 Köszi az eredmények közlését Ati!

 27. Naiv hozzaszolas, lehet, de szerintem a tartos tesztek hasznos kis kutyuk.
  Teny es valo, hogy novenyek szepen nonek akkor is ha kevesebb a vizben a Co2 (lasd. elesztos reaktorok). Azonban egy olyan akvariumban, ahol a Co2 alacsony szintje szab gatat a novenyek novekedesenek, az ajanlott ertek alatti szint is csodakra kepes. Viszont az optimalis novekedeshez ennel magasabb Co2-szint javasolt, illetve az alacsonyan tartott foszfat szintel szabalyozom a novenyek novekedeset.

  Szerintem nincs nagy kulonbseg, hogy milyen KH-s vizbe teszuk az indikatort. Leszamitva az extrem szelsosegeket, 2-10 Kh kozott olyan csekely lehet a szinelteres, hogy ugysem veszuk eszre a kulonbseget.

  Kerdes: Honnan lehet tudni egy gyari tesztfolyadekrol, hogy milyen Kh-s vizzel kell higitanni, ha nincs rairva pontosan? Ugyanis, hogy milyen indikator van benne, az ugye titok, es az is hogy a reagens oldatban van-e mas is az indikatoron kivul. El kell fogadni azt, amit a gyarto javasol a termekerol, foleg akkor ha jonevu gyartorol van szo.

 28. Na ma este megcsináltam az oldatot, igazából nem 4dKH-s lett, ha nem 5, de gondolom ez már tényleg nem számít. Holnap meglesz a tapasztalás eredménye. üdv

 29. Horvzol

  Az rendben van, hogy fogadjuk el, hogy mit ír rá a gyártó, de ő honnan tudja, hogy milyen kemény víz van nálam otthon? Egy szolíd 15-18 Kh keménységű víz a tesztben, csak akkor lesz zöld, amikor már totál túladagoltál. Egyébként a reagens nagyjából mindenkinél ugyanaz lehet. Csodák nincsenek. Még azt is el tudom képzelni, hogy ugyanott készül az összes folyadék. Szépen mindenki megveszi hordókban és pici cseppentős flakonokba töltik, felcímkézik és kész. 🙂

 30. Úgy látom megdöntöttük az egy cikkre eső látogatási rekordot! 🙂

  Köszi Mindenkinek!

 31. Nigro, teljesen igazad van.
  Szerintem se erdemes olyan tartostesztet venni, amelyikre a gyarto azt irja, hogy akvarium vizzel oldjuk fel.
  Feltetelezve, hogy mindenki ugyanazt az indikatort hasznalja, akkor marad a 4Kh viz.

 32. Na meg van a 4dkh-s desztvizes, és a 11dkh-s akvárium vizes tesztfolyadékok összehasonlítása. Kettő tesztelés, egy időben. Nekem pontosan fordítva alakultak, mint Keymaker eredményei. Míg az akvárium vízes oldat még inkább kékbe hajlik, addig a 4dkh-s már inkább a zöldbe. Nem lett itt valami összekutyulva? Egyébként az egyiket(akivizes)a JBL tartóstesztel, a 4 dkh-s folyadékot meg a kis üvegbogyóban vizsgáltam. De most hamarosna megjön a másik üvegybogyóm is és úja összehasonlítom a kettőt, immáron teljesen azonos körülmények között. Amúgy 5dkh-s lett a desztvizes valójában.

 33. Ugyanazt a reagenst használtad mindkettőben, ugyanolyan mennyiségben?
  A különbség egyedül a 11-es és 5-ös KH, minden más ugyanaz?

 34. A válaszom, igen. De ha megjön a másik üveg drop checkerem is, akkor lesz egyértelmű az eredmény. jelentkezem!

 35. Na Srácok az én eredményem! http://www.akvarista.hu/modules.php?name=coppermine&file=displayimage&album=lastup&cat=11080&pos=0

  Nálam a zöldes árnyalatú dropcheckerben van az 5dkh-s folyadék, a kékes árnyalatúban pedig az 11dkh-s aki víz. Na akkor, ez hogy is van? Én úgy veszem észre, hogy a Ti lágyvizes aki vizetek reagál úgy, ahogy az Key nagykönyvében meg van írva. Az én esetemben a közepes kemény vízben ez pont fordítva alakul. Akkor elmondhatjuk, hogy nekem a 11dkh-s víz produkálja a valóshoz közelebbi értéket?

 36. Minden stimmel. A keményebb vízben a kékes árnyalat mutatja az ideális értéket.
  http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/09/teszt.jpg
  Használhatod kemény vízzel, csak azt kell tudnod, hogy ez a kékes szín az ideális. De vigyázz, mert ha olyan zöld lesz, mint a 4-es Kh-s checker, akkor már nagyon túladagoltad a CO2-t.

 37. Hát ez nekem nem logikus. Minden referencia alapján a zöld szín a megfelelő. Most akkor elkezdjük hirdetni, hogy emberek, ha közepes kemény a vizetek, akkor kékesnek kell lennie? Vagy akinél kemény víz van, ott már co2 se kell, mert sötétkék folyadék a megfelelő? Nálam mikor az akvárium vízzel zöldes volt, akkor tűnt ideális közelinek az adagolás. Lehet, inkább úgy mondanám, ha a 4dkh-s folyadék sárga, akkor jó. Azért tényleg érdekes, hogy az akvarisztikai cégek nem adják meg, hogy milyen vízről beszélnek, mikor akvárium vizet említenek.

 38. A JBL http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/09/teszt.jpg azt mondja, hogy mindegy milyen a vized, én megmutatom, hogy adott keménységnél, melyik szín a jó. A Calaqua meg azt mondja, hogy használj 4 Kh-s vizet a dropcheckerbe és csak a zöld szín a jó. Ez két út. Ez a kettő a jó, a többi hibás. A második elegánsabb, csak bonyolultabb, mert 4-es víz kell hozzá. Viszont a 20-30-as keménységű víznél is meg tudná mutatni, hogy mikor van ideális CO2 szint. Ezt a JBL szisztémával már nem lehetne megoldani. Az más kérdés, hogy ilyen keménységnél van-e értelme CO2-t adagolni… 😉

 39. Levinen, ahogy Nigro is írja, valóban minden stimmel. A megfigyeléseddel is és a mögötte levő kémiai alapokkal is.

  A kékes árnyalatú drop checker-ben annyi történik, hogy a magasabb, 11-es KH miatt a beoldott CO2 egy részét semlegesítik a karbonátok, ezért a színskálához képest a valósnál kevesebb CO2 szintet mutat.

  A valós CO2 szintet továbbra is a 4dKH-s oldat mutatja. A fotóról nyilván nehezebben lehet látni, de nekem úgy tűnik, hogy a 4dKH-s oldat zöldje nem elég zöld. A zöld színt a 25ppm CO2-höz tették, a saját és más akvaristák tapasztalata alapján is nagyjából akkor jó a növényeknek egy közepes/magas megvilágítás mellett, amikor – ahogy a cikkben is írtam – lime zöld a cucc. Ami már a sárgába induló árnyalatot jelez.

  A megfigyelésed tehát tökéletes: amikor a 4dKH-s víz lime zöld és az akváriumvizes drop checker (sötétebb) zöld, akkor vagy jó.

  A Vadon-ban egyébként RO vízzel töltötték fel az akváriumot, ezért ott nagyon alacsony a KH – ezért is fordulhatott elő, hogy az ő tesztjük világosabbat mutatott.

 40. … Még annyi, hogy a Lime zöld a 30ppm szintet jelöli. Ami nem azt jelenti, hogy a növényekhez annyi eljut, hanem azt jelenti, hogy a drop checker-nél annyi van. A CO2 eloszlás nem egyenletes, és pl. a beszökő CO2 buborékok miatt is más értéket mutathat.

 41. Na jó, akkor ennek fényében fogok élni. :o)
  A co2 eloszlásom szerintem a megfelelő környéki, mert nem porlasztom, hanem reaktorban oldom 100%-ban, a dropchekker pedig az akvárium másik oldalán van. A szűrőm is elég magas hatásfokon dolgozik, így az áramlás is a jól kihat az akvárium minden részére. Hát akkor ezt is megtárgyaltuk.
  Viszont észrevettem, ha a felszínt mondjuk olyan színte mozgatom, ahogy pl. az AGA oldalán is lehet látni, akkor majdnem olyan mennyíségbe kell adagolni a Co2-t, mint a levegőt légpumpával. És felszín megtörés nélkül.

 42. Nigro”Használhatod kemény vízzel, csak azt kell tudnod, hogy ez a kékes szín az ideális. ”
  Annyit fuznek hozza, hogy ezek a szinreakciok nem linearisan valtoznak (kezdve ott, hogy a pH-sem linearis)
  Feltetelezve hogy egykomponensu az indikator, a pH valtozast igy a szarmaztatott Co2 szintet legpontosabban akkor meri, amikor athajlik a ket szin egymasba. Ez valahol a vilagos zold korul lehet.
  A ket szelso ertekeknel sokkal pontatlanabbul mer, barmit is ajanl a JBL. Pl ebben az esetben, ha kemeny vizzel dolgozol, nem tudod megmondani, hogy keves vagy optimalis a Co2 szinted. Ugyanis gyakorlatilag ugyanolyan kek szinu mind a ket esetben.
  Levinen klasz volt a kiserlet, ergo 4 illetve 5 dkH-s folyadek a nyero 🙂

 43. horvzol, ezt nagyon jól megfogalmaztad. Pont így akartam a színskála pontosságát értelmezni, de valahogy nem jött soha össze. Gratula 🙂

 44. Azt hiszem fogalmi dugóba keveredtem. Eddig azt hittem, hogy a mágnes szelep a CO2 gázt nyitja illetve zárja. Most egy képet nézve úgy tűnik, hogy vízvezetékre kell kötni. Bocs a vérlázító tudatlanságomért, nekem még sosem volt CO2 rendszerem. Szeretném, ha lenne, de az ára miatt számomra elérhetetlennek tűnik. Esetleg használtan, de még nem találtam eladót.

 45. Mindkét esetben ugyanazt teszi. Nyit-zár. 😉

 46. ikaposztas ketfele magnesszelep letezik. az egyiket a palack utan levo regulator es a buborekszamlalo koze rakod. es „csak” a gaz aramlasat kapcsolja. es van egy vezetekes verzio. a Co2 rendszerek ugyeben en is most vagtam bele. egy Aqua-Medic szett mellett dontottem. a magnesszelepet utolag rendeltem hozza epp ma jott meg. szoval szelep nelkul is megy csak kenyelmetlen. szeleppel rakapcsolod egy idokapcsolora es nem kell mindig elzarni es megnyitni a regulator tuszelepet. a ket termek egyebkent ilyen:
  http://www.aqua-medic.de/freshwater/en/2/M-ventil%20Pulse/ ez a sima. ez pedig a vizvezetekre kotheto: http://www.aqua-medic.de/freshwater/en/2/M-ventil%200%2C5%20inch/

 47. Kerlek ikaposztas linkeld be a kepet. A magnesszelepek nem igen birjak a nedvesseget, ezert szoktak elubuk visszafolyas gatlo szelepet tenni. Valami felreertesrol lehet szo.
  Co2 rendszer azert nem olyan iszonyu draga.
  Egy alap szett igy jon ossze (en is most vasarolgatok, ezert irom)
  tuzoltopalack 3-5 ezer ft
  magnesszelep 2-3 ezer ft
  reduktor (ez lehet huzosabb minosegtol fuggoen) 2-10 ezer ft
  aprosagok + 1-2 rugo
  Javaslom a nemet ebay-t (reklam nelkul), gyakran egybe arulnak hasznalt szetteket 30-50 euroert.

 48. horvzol letezik olyan szelep any csapra kotheto. irtam egy korabbi hozzaszolast de a link miatt meg nem jelent meg. szoval van ilyen szelep meg olyan szelep. last pl aqua-medic termekeket. Nigro a bejegyzesemet meg tudod jeleniteni? hatha segit a tobbieknek.

 49. Viktorlantos, bejegyzés engedélyezve.(ha egy linket raksz, azt még automatikusan engedélyezi) Egyébként grat az akidhoz, Keymaker rábukkant a Practical-on. 😉 Igyekszem ide is keresni egy plugint, amivel lehet felhasználónak is képet beilleszteni. Ha lesz, kéretik ide is feldobni! 🙂

 50. Horvzol hol veszel tűzoltópalackot? Én sehol sem találtam plz áruld el köcce

 51. Nigro koszi a bejegyzest. Hat az aksi „berendezeseben” meg van mit csinalni de azert koszi. szerintem ezt az evet mar kiserletezesre forditom. aztan a tapasztalatokat osszegezve vagy a jelenlegit kibovitem vagy atalakitom a medencet. epp ma rendeltem meg az Arcadia OT2 lampat. elmeletileg 1.5-2 het. akkor mar feny is lesz eleg. csinalok majd rola fotokat. persze hozzad is feltoltom ha kesz lesz 😉

 52. Nigro, van egy Flickr fiokom is ide toltogetek egyebkent: http://www.flickr.com/photos/viktorlantos/sets/72157609117984556/

 53. Cuki69:
  A sajatomat vatera-ztam, neha szokott lenni ott is. Ebay is egy lehetoseg, de nagyon nehez a palack, draga a szallitas, meg nem igen szabad postara adni, veszelyes.
  A bolti, uj ar az persze magasabb (7-8 rugo), amiket irtam ertelemszeruen hasznalt cuccokra vonatkoznak.
  ikaposzta:
  ja, ez teljesen mas, mint amiket en lattam, bocsesz.

 54. Egy két hozzászolásom a korábbi sorokhoz. Az én észrevételem a két fajta mágnesszelephez, hogy a gázt záró verzió, kevesebbet fogyaszt. :o)
  Cuki: Inkább vegyél ilyen összegért, egy jóval biztonságosabnak mondható, hivatalos forrásból, Linde 2 kg-os Co2 palackot. Egy részt jóval humánusabb, más részt legálisan is lehet töltetni (amúgy az illegális töltetést elég nehéz elintézni, pont a felelőség vállalás miatt). Nekem 9 ezer Forintomba került.
  Nigro: A 200 literes akidhoz minimum 2 kg-os palackban gondolkozzál. Ha érdekel nekem, hogy jött össze a Co2 szett, akkor szólj és elmondom a nagy titkot. :o)
  Én az ebayről rendeltem a szettet és az itthon vásárolt palackkal, plusz egy kis esztergályos melóval, volt az egész 42 ezer Forintba. Minden benne van, a digitális Ph mérő kivételével. A gyári Dennerle palack a kukában végezte.

 55. Szia Viktorlantos. Én is gratulálok az akidhoz és üdvözöllek a „növényfejüek” csapatában.

 56. Felhívás! Ha bárki esetleg külföldön gyártott gyári Co2 szette akar venni, előtte mindenképp érdeklődje meg, hogy itthon tudják e tölteni a palackot. Nálam a Dennerle megbukott, az akvaristán mint ha a JBL re is ezt mondták volna és a Sera termékéről se vagyok meggyőződve, hogy mükszik. Budapesten mindent a Linde tőlt, nem nagyon van más hivatalos töltő.

 57. Épp ma vadásztam ezügyben. Még a Messer vállal töltést. Úgy néz ki, ők több mindent hajlandók tölteni.
  Levi, titok jöhet, de vigyázz nem tudok titkot tartani! 🙂

 58. Levinen:
  A tuzolto palackot csak illegalisan lehet tolteni? Meg nem kellett ugyan, de szerintem lehet legalisan is tolteni.

 59. Melyik Dennerle palack bukott meg nalad, Levinen? Nekik van ketfajta is, ujratoltheto, es egyszerhasznalatos is.

 60. Köszönöm a gyors választ horvzol.Megfogadom a tanácsodat Levinen és hétfőn megyek feltérképezem Győrt 🙂
  320l lessz ha feltöltöm az akimat szerintetek meddig elég a 2kg-os palack kb? Levinen ha Nigro nem, én kérhetném a Te co2 leírásodat (esetleg fotókkal)akár ide a blogba akár adok e-mail címet.Thx

 61. Sziasztok! Én házilag készitettem el a CO2 rendszert. Ha valaki hajlik rá hogy sejátkezüleg összepakoljon egy időkapcsolóval működő rendszert, szivesen segitek amivel tudok (többnyire ötletekkel) A rendszerem elemei: 1.bolti palack-patron kb.1400ft (sajnos ez kicsi) 2. reduktor 1db órával(szóda automatáról) 3000ft (2órával 5000ft) 3. mágnesszelep(szóda automatáról) 230V 1000ft 4. reaktor(saját) 2000ft -bubi ebben számolható 5. visszafolyásgátló 200ft 6. folytószelep (hozzájutottam..) – opcionális, mert a reduktor elég lehet.

 62. Harvzol. Nem vagyok benne biztos, csak gondolom. Szerintem a tűzoltókészüléket, csak a tűzrendészeti cégek tudják tőltetni. Nem hiszem, hogy bemész egy töltőállomásra és mondod, hogy „megtudnák tőlteni a tűzoltó készülékemet, mert megyek megint oltani?” Ezt csak gondolom :o) De azt mondom, hogy ez a palack amiről beszélek, mégis csak akavárium környezet barátabb mint egy oltó készülék. Jobb esetben ez még az aki szekrényében is elfér. Persze ez mindenkinek a saját döntése.

 63. Horvzol. Természetesen a Dennerle tölthetős palackról beszélek. :o) A töltő ember ránézett és egyből mondta, hogy nem tudja töltetni. Eleve egy olyan menet volt rajta, amire nem is tudtak volna rácsatlakozni. Még egy kis adalék, hogy a palack szavatossága is le volt járva, ilyen is van. Ezzel lettem egy kicsit átverve az ebay-en.

 64. Cuki. Ha 320 lirese akváriumod van, akkor neked a 2kg-os palacknál is nagyobba kell gondolkodnod. Szerintem 5 kg-os jó lesz. Nekem a 200 literesbe volt a 350 grammos és valamivel két hét után kifogyott, mondjuk akkor még porlasztottam és így sok co2 ment kárba. Most a 2 kg-os palackkal, 100%-oldást biztosító reaktorral (kevesebb gázzal) úgy saccolom, hogy 2 hónapig simán fog működni. De most jut eszembe, hogy a Lindénél palackot még bérelni is lehet, bár a részleteire nem emlékszem.
  Küldj egy email címet és leírom részletesen, hogy jutottam el a megoldásig és akkor Nigronak is küldöm egyszerre. De lehet megcsinálom ezt a történetet a Blogomra, végül is ezért van :O)

 65. Levinen:[email protected] a címem.Szóval Én ezt úgy gondoltam hogy van a Sera-nak egy alapkészlete: http://www.sera.hu/?base=webshop&type=product&id=2719 és ehhez kellene palack mert nyomáscsökkentő már van.De ez a dolog még képlékeny, vagyis bármi megoldás érdekel.

  Wargusz:Ha nemnagy gond Téged is arrakérnélek dobj 1 e-mail-t nekem erröl a szerkezetről(esetleg fotók)meg hogy honnan vásároltad amit venned kellett hozzá.

  Addig is szétnézek e-bay-en :-)és a blogodban Levinen.:-))

 66. Cuki: Milyen nyomáscsökkentőd van? Mert ha akvarisztikai, akkor neked is szűkséged lesz egy esztergályos által elkészített közcsavarra, ami kompatibilis lesz a Magyarországon használatos palackokhoz. Amúgy az alap elgondolás jól hangzik, még egy mágnes szelepre, egy buborékszámlálóra és egy visszacsapó szelepre lesz szűkséged.

 67. Levinen: Nem akvarisztikai hanem „ipari” és ezt szeretném még egy Festo nyomáscsökkentővel kombinálni amit 1 bárig lehet finoman „hangolni”. A készlet tartalma:
  – sera CO2-reaktor.
  Beépített buborékszámlálóval. A CO2-gáz a reaktoron keresztül 100%-ban feloldásra kerül az akvárium vizében. Nincs CO2-veszteség.
  – sera CO2-biztonsági visszafolyásgátló-szelep
  Megakadályozza, hogy az akvárium vize visszafolyhasson a CO2-palackba vagy a seramic CO2-vezérlőegységbe.
  – 5 sera CO2-tömlő, 5m
  CO2-álló anyagból
  – sera víztömlő, 1 m
  – sera T-elágazó (állítható)
  12/16 m tömlőhöz
  – sera CO2-folyamatos teszt
  A CO2-tartalom folyamatos ellenőrzésére az akvárium vizében. A túl magas vagy túl alacsony CO2-tartalmat a sera CO2-nyomáscsökkentő a buborék számok által korrigálja. A sera CO2-folyamatos teszt egy tartályból, indikátor folyadékból és összehasonlítási skálából áll.
  – sera tapadókorong és tisztítókefe.
  Akkor most ide már „csak” a palack a nyom.csökkentő(k)és mágnesszelep kell ugye?

 68. Cuki: Well down :o)

 69. Bocs a kesoi reagalasert, most sikerult hazajonni es megkerdezni ezt a Co2 palackos dolgot. Levinen-nek sajna igaza van, sem a Messer, sem a Linde nem tolt mast csak a sajat palackjat. A Linde-nek a legkissebb palackja 10 kg, a Messer-nek 5 kg-os (Szegeden). A jo hir, es ezert irok, hogy talaltam Szegeden egy akvarista boltot, ahol fel tudjak tolteni a gyari Dennerle fel kilos palackot (kb. 2 rugo)(es talan a tuzolto palackot) is. Szerintem Bp-en is van hasonlo lehetoseg. (A nyomasprobat nem kerdeztem, de ok sem problemaztak rajta)
  Ha vkinek kell a pontos elerhetoseg, szivesen segitek.
  Ja es lattam egy szep novenyt is, ami nekem uj volt: Anubias b. var. nana, de sargaszold levelkevel es a levelek megkisebbek mit az altalam ismert nana.
  Cuki, ugye a reduktorodon van tuszelepes szabalyzo is, szerintem az fontos.

 70. horvzol en is most rohangaltam CO ugyben. van egy 350grammos es fel kilos (Aqua Medic) palackom. venni akartam egy 2 kilosat. lehet itt olvastam vagy az akvaristan, de van egy hegeszto bolt Budapesten a Vajda utcaban. naluk 9 ezerert vettem 2 kilos messer palackot. van 5-os es 10-es palack is. nekem a 2 kilos fert be a szerkenybe ezert vettem ezt. szoval ahogy ott jartam nalam volt a 350-es palack is (Aqua Medic). A tulaj megkerdezte akarom e toltetni. vegulis 2000 forintert feltolti. igaz 1 het mulva kell visszamenni erte. Szerintem a palack nagyon jo arban volt es nem kekeckedtek a korabbi palackal sem. Linde es Messer hivatalos forrasokat keruld el! rablobanda. 10-es palackot akartak 18 ezerert berbeadni 1 evre (evente lenne ennyi) 5 es 10 korul volt a toltese stb. Messer *2 itt eleve palackot sem tudtak adni mert napi berlesre van?!?!. Hegeszteshez ugyanazt a CO-t hasznaljak amit a Lindetol vettem volna. ha erdekel csorogj rajuk: 5kg-15000, 10kg 19000(tömzsi) töltve. Telefonszámuk:06203883837

 71. Olvastam többetek házi készítésű reaktort használ a co2 beoldására. Tudnátok e javasolni valamit?
  Nem akarom a külső szűrőre tenni, mert nálam az gyenge ehhez, egy powerheaddel vagy egy vízpumpával szeretném megoldani. Elsősorban belső reaktort szeretnék.
  Előre is köszi!

 72. Sziasztok.
  Lehet hogy átfutott a szemem rajta, és csak feleslegesen kérdezem, de megteszem:
  Magyarországon egyáltalán nem lehet kapni drop checkert?
  Nincs sok kedvem külföldről rendelni:S

 73. szerintem drop checker nincs nalunk. ha ilyet szeretnel csak kulfoldrol tudsz. nagyon sokan beleertve magam is kintrol rendeltunk. ugyhogy hajra 😉

 74. Műanyag lézezik itthon is. (Sera, Eheim, JBL)

 75. Szia Spartacus

  Házi készítésű Co2 reaktorra sok példát találsz a YouTube-on! Ezt írd be a keresőjébe: „co2 diffuser diy”

  üdv

 76. és ez a műanyag mennyire jó?
  mert még nem vagyok 18 igy nem tudok regisztrálni egyetetlen külföldi portálon sem, ahonann rendelni tudnék, és a család többi tagja nevében meg nem akarok..

 77. dekalabda00 az miért baj hogy nem vagy még 18?? Ha kérnek születési számot akkor beírsz egy évvel későbbit amikor te születtél. Nagyon sok olyan oldal van ahova nem tudnál regisztrálni ha még nem múltál el 18 de senki nem ellenőrzi hány éves vagy. Átvételnél meg mindegy. ÉN 13 vagyok és mindig olyan évszámot adok meg hogy elmúltam már 18 😀

 78. Sajnos én már jártam rosszul azzal, hogy igy regisztráltam..nem kérek mégegyszer belőle, köszönöm..

 79. dekalabda00: én ilyet használok, nagyon jól látszik rajta a szinváltozás, mert fehér lap van mögötte.
  http://prociweb.hu/Photos/Akvarisztika/2008/.n/081120012.jpg
  http://prociweb.hu/Photos/Akvarisztika/2008/.n/081122021.jpg
  Aquadepoban lehet kapni.

 80. Köszi Proci, korábban is láttam ilyet, és gondolom a klasszikus drop checkertől(üveg) csak a kinézet tér el, szóval a működési elve ugyanaz.Rendeltem is egyet, remélem el tudják küldeni a külső szűrővel együtt.
  Egyébként te milyen CO2 adagolást használsz?
  Én élesztős módszert, és az lenne a kérdésem, hogy egy porlasztókő segitségével mennyire lehet sikeresen beporlasztani a CO2-t?

 81. Elnézést, h csak most válaszolok, de nem nézek minden topikot és ha nem nézem rendszeresen, lemaradok hol történt új beírás. Szóval egyelőre élesztőset használok, de épp a minap vettem a Vajda Péter út 12-es szám alatti Linde-nél 9.000-ért 2kg-os palackot és 6.000-ért reduktort. Igy hamarosan erre állok át. Porlasztóval is lehet sikeresen, főleg kisebb akváriumokban és lehetőleg az erős vízmozgásos helyre rakva. Pl. belső szűrő közelébe. A tartós teszt úgyis jelzi, h mennyire hatékony. Lehet kerámiás diffuzorral próbálkozni, apróbb bubik lesznek. Én a tetra plant féle membrános beoldót használom. 80 literesben jól végzi a dolgát.

 82. http://www.aquadepo.hu/shop/product_info.php?cPath=300_112&products_id=3915
  használ vki lyet?vagy hallott róla, hatékonyságáról?

 83. Szia Keymaker! Szerinted a CO2 kiváltható Easy Carbo-val négy-öt hónapig? Ha igen mennyit adagoljak napi szinten????
  Aki 80*35*40
  fény 2*55W
  Táp EI szerint
  Víz heti 50%
  Növények ( kb 3 hét múlva érkeznek )
  Anubias cofefolia
  Cryptocoryne wendtii ” tropica ”
  Hemianthus callitrichoide „Cuba”
  Jávai moha
  Ceratopteris thalictroides
  Liliaopsis brasiliensis
  Cryptocoryne LDW
  Echinodorus red.flame
  Lobelia cardinalis
  Anubias affzeli
  Mennyit világítsak? Indítás után 5-6 órát gondoltam amit hetente növelnék egy kicsit amíg elérem a napi 9-10 órát.
  A palackos rendszer még jó pár hónap lesz mire „lesz hozzá kedvem”. A talaj már 8 napja víz alatt van. Keymakerhez intéztem a kérdésem, de persze Mindenkitől köszönettel veszem az info-t és köszi előre is a segítséget.

 84. Sziasztok!

  Én a fordítotját kérdezném. Teljesen rendben van a Co2 adagolásom (végre). Így van értelme Carbo-t adagolni, vagy felesleges?

 85. TZ en is egyutt hasznalom, szerintem intenzivebb novekedes van igy. csak figyelj az adagolasra. egyebkent enelkul is szepek lesznek a novenyeid ha elegseges a CO2 es a tap.

 86. Amennyire tudom az easycarbo (glutaraldehid) valahogy a fotoszintézis fény szakaszába tud bekapcsolodni, azt segiti. Azonban nem vilagos, hogy a co2-vel additiv hatású, szinerg vagy csak supplement. Az utobbi esetben csak Co2 mellett tudna beépulni a növénybe.
  Ha valaki talal cikket rola, hogy pontosan hova kapcsolodik és mit csinál a glutaraldehid, nagyon érdekelne.

 87. Eäphrendil, egyebkent azt veszem eszre, hogy az easycarbo baromi jol hasznalhato az alga elleni harcban. uj aksiknal emiatt ajanlatos, de ha olyan helyen van az akvarium ahol tobb napfenyt kap a CO2 mellett jo kiegeszito. Kissebb akvariumoknal szerintem teljesen kivaltja a CO2-t (pl Nano). Nagyobb akvariumoknal inkabb CO2-t javasoljak a koltsegek miatt. George Farmer korabban csinalt egy honapos tesztet a szerrel CO2 nelkul: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/blog.php?blogid=234
  hasonloan eros vilagitassal mint ami nekem van 1W/L elkerulte az algakat a tesztidoszakban. a novenyek picit lassabban nottek, de ezen kivul minden rendben volt.

 88. Én az 54 literesben csináltam nemrég egy (lustasági)tesztet.
  Carbo és CO2 nélkül, azonos fény és táp mennyiséggel, a növények növekedése erősen megcsappant. A Microsorium levelei feketedni kezdtek. Algásodás nem volt.
  1 hónapos Easy Carbo használat mellett, CO2 nélkül, a Microsorium beerősített, a feketedés megállt és szépen javulni kezdett. Ellenben a Rotala, mint a csigabiga úgy nőtt.
  Most nincs carboo, csak CO2. Így most minden OK.
  A (lustasági) tesztből azt szűröm le, hogy hellyel-közzel alkalmazható, de nem nyújtja ugyanazt, mint a széndioxid adagolás.
  Hozzáteszem, hogy a „teszt” Happy Life carboval készült, nem Easy carboval.

 89. Én most a frissen indított 25 literes nanómban a hagyományos élesztős megoldással adagolom a Co2. Egy kicsit aggódtam az esetleges túladagolás miatt, de úgy néz ki a tapasztalataim kordába fogják tartani. Arról nem is beszélve, hogy már vagy két hete megy egy töltéssel. Co2 rules 🙂

 90. jah megvalami, az easycarbo-s adagolasnal termeszetesen a tartos tesztek nem mukodnek. ezert is kell esszel csak a javasolt adagolas mellett hasznalni. mert nem tudod mikor van tuladagolas ha csak ontod bele.

 91. Mindenkinek köszi. Kezdek reménykedni, hogy működni fog a dolog.
  Levinen, megtennéd, hogy leírod miből-mennyit kell az élesztősbe?
  Viktor, volt egy sanda gyanúm, hogy ez így van, de úgy voltam vele, hogy majd kiderül. Most már tudom, hogy felesleges vizuálisan inzultálni a tesztert. 🙂

 92. Szia Ikaposztas,

  Szerintem már csukott szemmel is le tudnám írni, annyi helyen és alkalommal írtam már le a receptet. 🙂
  1,5 literes kemény kólásüveg, langyos víz, benne feloldva 2dl kristálycukor és 3gr porított, instant élesztő. Ez a recept nálam 1 hétig garantáltan működik 200 literes medencében, kis akváriumnál akár 2 hétig is, a fojtás miatt.

 93. 1 liter víz, ezt kifelejtettem.

 94. Köszi, teszek még egy próbát. Hogy érted „kis akváriumnál akár 2 hétig is, a fojtás miatt.”?

 95. Annyira vidéki vagyok, hogy szédülök a betonon. Van 1,5 l-es visszaváltható kólásüveg?

 96. A palackból kijövő levegőcsövön van egy kis csap, amivel szabályozom a kiáramló Co2 mennyiségét. Értelemszerűen egy kis akváriumba jóval kevesebb gázt kell beoldani, mint egy nagyobb akváriumba. Ezt a csapot hívom fojtásnak.
  A visszaváltható üvegre mondtam, hogy „kemény”.

 97. Tudtommal nincsen 1,5 literes visszaváltható kólás üveg. A coca-cola visszaváltható üvege 2literes és az összes többié,gondolom akkor 2 literesbe 1,5 liter víz kell.

 98. Ha jól gondolom a 2 l-es üveget félig kell tölteni, így lesz 1 liter.

 99. Levinen!
  Honnan szereztél olyan csapot?Ez egy kiváló ötlet, bár lehet hogy még csak én nem halottam róla:)
  Gondolom azért irtad a kemény üveget, mert az igy keletkező nyomást elbírja a palack.

 100. Ez egy teljesen hétköznapi, a levegőcsőhöz kapható műanyag csapocska, de számos hasonló alkatrészt lehet akvarisztikai boltokban kapni. A spanyolviasz 🙂
  Igazából a kemény üveg pont az általad leírtak miatt kell, de a nagyobb nyomás előbb lövi le a csövet, mint hogy kidurranna a palack. Talán még annyiban is jobb, hogy nem torzul a nyomástól.

 101. Azért a fojtással vigyázzatok!
  Nálunk az asszony mosta már a szatén sötétítő függönyét éjjel 🙂 . Az történt,hogy egy 10 literes akváriumnál próbálkoztam az élesztős CO2-vel. Gondoltam a garnélák miatt lefojtom a kiáramló mennyiséget. Én porlasztó kövön nyomattam be az anyagot. Aztán késő este egy nagy durranás és a kupakon át sugárba spriccelt a lé a függönyre,ugyanis kinyomta a tömlőt a kupakból. Pedig a 6mm-es tömlő egy 4,8mm-es lyukon keresztül ment a flakonba,igaz nem volt beragasztva.

 102. Ezekben a tartós tesztekben milyen időközönként kell cserélni a reagenst?

 103. Ha jól tudom 2-3 hetente ill. vízcserék alkalmával.

 104. Ikaposztas,

  Szerinted a CO2 kiváltható Easy Carbo-val négy-öt hónapig? Ha igen mennyit adagoljak napi szinten????

  Igen, elvileg kiváltható. George Farmer meg is tette itt és neki működött. Én még nem próbáltam ki (nem is igen fogom a közeljövőben).

  Az Easy Carbo egyébként használható önállóan is illetve a CO2 befecskendezés mellett is. Én is használom.

  Ganesha,

  Nagyon ritkán kell cserélni a reagenst, sokszor hónapokig nem cserélek. Az a kérdés, hogy az oldat mennyire higul fel idővel pl. a vízcserék miatti hőmérsékletkülönbség folytán a belső falon kicsapódó és oldatba lefolyó „desztilált víz” miatt.

 105. Tesztekhez, a 4 dkh oldat készítéséhez desztvíz helyett lehet ioncserélt vizet használni?

 106. Key köszi

 107. Csak kiváncsiságból. Ha tudom, hogy nagyjából 16kh-s a csapvizem, akkor csinálhatom mondjuk azt, hogy fecskendővel szép pontosan felhigítom 1:3 arányban ioncserélt vízzel, hogy kapjak kb 4kh s folyadékot? A JBL is tól-ig adta meg a KH-t teszt színénél. Mármost ha nekem mégse 16 KH-s a csapvizem hanem extrém esetben 20, vagy esetleg 12 akkor is csak 1 KH-val térek el a végén a 4-től. Szabad szemmel kétlem, hogy látható a különbség. Működhet ez így, vagy valamit nem vettem figyelembe?

 108. Szia Vartan,

  Simán működhet, ill. jó megoldás. De én inkább az 1:4 arányt javasolnám. :)Mert 4*4=16 🙂

 109. Szia, hehe sejtettem,hogy ezt fogja mondani valaki, de tevedsz: vegyunk alapul 1 deci 16 kh s vizet es adjunk hozza 1 deci 0 kh sat. Az eredmeny 2 deci 8 kh s viz. Ehhez tovabbi 2 deci 0 kh s vizet adunk es kapunk 4 deci 4 kh s vizet, Tehat 1 decit 3 al higitok, vagyis az arany 1:3.

 110. Szia Keymaker!Azt szeretném kérdezni,hogy a tartóstesztet megveszem,beletöltöm a reagenst,és megpróbálom ugy belehelyezni az akváriumba hogy ne mennyen bele a vízből,ugye?

 111. Igen. A reagens folyadék és az akvárium vize közt egy légbuboréknak kell lenni. 😉

 112. Desztillált víz helyett ioncserélt vizet is használhatok a 4dKH-s oldat kikeveréséhez?

 113. köszi! A 6 gramm szódabikarbónát megsaccoltam. 🙂 A konyhai mérlegem 200 grammnál kezdődik, és alaphelyzetben 240 grammot mutat 🙂
  A vízkeménység tesztem pont elfogyott… de majd jövőhéten veszek, és lemérem pontosan azt a 4 dkh-t!
  Lesz úgy fél liter tesztvizem, ami kb. 1070 évre elegendő, tehát aki nem akar kínlódni ezzel, az szóljon, és adok szívesen:)

 114. Sziasztok!

  A tartósteszt működése világos, viszont fontos lehet azt is figyelembe venni, hogy amenyiben a 4dkh-s tesztfolyadékba az akvárium vizéből CO2 diffundál át, akkor az nem csupán a pH-t csökkenti a tesztfolyadékban, hanem a dkh-t emeli. Tehát valójában nem is igazán tudjuk milyen dkh értéknél csap át (pH= 6.6-nál) az indikátor. A helyzet tehát akkor sem sokkal jobb, ha ismeretes a kiindulási tesztfolyadék dkh-ja.
  További kérdésem lenne a ppm és mg/l közötti viszony. Meglepő módon ezt a két mértékegységet jó közelítéssel azonosnak tekinti a szerző (azaz a váltószám 1). De vajon az akvarisztikában ahol akár 10 vagy 20 ppm-nyi CO2 eltérés végzetes lehet (a halak számára legalábbis igen gyakran), megengedhető ez a kis „hanyagság”? Pl. 30 ppm CO2-t tartalmazó oldat szerintem 73 mg/l koncentrációjú. Lehet h valamit én értettem félre?

  Kérlek segítsetek!

  Köszönettel,
  Aquaman

 115. Szai Aquaman!
  A KH-t nem emeli a CO2! A KH csakis a vízben oldott karbonátok (CO3–) és bikarbonátok – (HCO3-) összessége, melyet csakis kalcium és magnéziumkötésben kerülnek a vízbe.
  A másik kérdésedre a válasz: 1 ppm = 1 mg/liter. 30 ppm CO2 = 30 mg/liter CO2. Hogy jött ki a 73 mg/liter?
  http://wiki.answers.com/Q/Convert_mgl_to_ppm

 116. Köszönöm a választ!

  A ppm kérdés tisztázva: itt a definíció tömegre vonatkozik (mg oldott anyag/mg oldat), én azonban db részecske oldott anyag/db részcske oldattal számoltam. Így érthető. Elkerülte a figyelmem, hogy máshogy is lehet definiálni. Bocsi.

  A másik dolog kicsit még mindig zavaros. A változó keménység akkor hogyan emelhető pl. szódabikarbóna adagolással? Abban ugyebár nincsen se Mg2+ se Ca2+. Magnéziumkötésen és kalciumkötésen mit kell érteni? Oldatban a sók disszociálnak azaz hidratált ionjaik formájában vannak jelen. Ionos kölcsönhatásról itt már szó sincs (max. extrém tömény oldatban).
  A válaszodban karbonát-ionokat (CO3 2-) is említesz. A Ca- és a Mg-karbonát a hidrogénkarbonátokhoz képest csak nagyon rosszul oldódnak vízben. Ezek is felelősek lennének a kH-értékért?

  Elnézésedet kérem, ha értetlennek tűnök!

  Előre is köszönettel,
  Aquaman

 117. Igazad van, szódabikarbónával is emelhető. Ebben az esetben csak a KH emelkedik a GH nem.
  Van egy nagyon jó kis oldal, ahol a vízkémiát érdemes átolvasni. Főleg, ha értesz is a kémiához, mint ahogy a hsz-eidből ez kitűnik. http://cichlids.hu/articles/vizkemia.htm#kh 😉

 118. SZIASZTOK.Nekem 2 problémám van.Megcsináltam a 4dkh.vizet az itt leírtak szerint.A SERA CO tesztben használva,a tesztfolyadékot a vízbe csepegtetve rögtön zöld lett a színe.Akvárium vízzel(9dkh)viszont kék.A képek alapján a 4-gyes vízzel is kéknek kéne lennie,és az akváriumba helyezve,pár óra múlva kéne a megfelelő CO.szint szerint színeződni??????2.Amúgy is A tesztet használva 1 nap után,a folyadék színe elhalványul,sárgára vállt,az alsó részbe valami fehér trutyó keletkezik,függetlenül,hogy milyen vizet használok hozzá.A CO nagy nyomású rendszer,ipari gázzal.A növények szépen bubiznak,kis alga van,de az akvárium 1 hónapja indult,a növények most lódulnak.A tápozás porokból.Ja- a víz kicsit opálos.habos.Miért?Köszönöm!

 119. Ja-csak a víz felszíne opálos,habos!Maga a víz kristály tiszta!!!!!!

 120. Nem tudom mi lehet a gond. Nem lehet, hogy a Sera CO2 cseppje nem pont az, ami kell? Érdemes használni a GA-s bekevert folyadékot. A 10 ml. nagyon sokáig elég 😉
  Az opálosság, habosság lehet protein réteg a víz tetején. Ez gyakran előfordul növényes akváriumban. A növények reakciója valamilyen negatív hatásra. Ez lehet nyírás is stb. Mostanában az Eheim skim-et használjuk az eltüntetésére. Kevás hatékonyabb dolog létezik a piacon, mint ez.

 121. Hàt utàn néztem kicsit.A serához aksi vizet írnak!Közbe rájöttem-túl sok vizet is öntöttem a tesztbe.Újra próbálás folyamatban.A javasolt teszt beszerzése üveg, drophcekker,a jövő havi költségvetésbe.Neten tudom rendelni.Beraktam egy kb.méteres csobogócsövet,felszínmozgató üzemmódba.Az opálosodás a vízfelszínen csökkent.Meglátjuk mi lessz.Nekem egy beépített 45 l-es szűrőakvárim gondoskodik a tisztaságról.2000 l/órás szivattyú tolja a vizet vissza az akvárium térbe.Mi lenne a legjobb co beoldási módszer?Az akvárium rész 340 liter.Köszönöm.És köszönöm,hogy álltalatok egyre közelebb jutok a növényes akvarisztika titkaihoz.És nem mellékesen gyönyörű oldalakon tehetem mindezt.Gratulálok!Remélem hamarosan eljutok a Törökbálinti fellegvárotokba is.

 122. Szia! Én külső reaktorral oldanám be, vagy a szűrőakiba nyomatnám a gázt, abba a rekeszbe, ahonnan feltolja a vizet. Törökbálintra pedig tessék mielőbb ellátogatni 😉

 123. Köszönöm a válaszokat!A 4 dkh. vízzel szépen működik!De csak a kúpba szabad önteni.Nem figyeltem rá!Hát igen,a szivattyú rekeszbe oldom a C0-t.Jó megoldás,csak a víz tele van apró,pici C0 bubikkal.Nem biztos,hogy szép.Igaz a növények O2 bubikkal.Még kérdeznék,bár nem ide tartozik.Fitohorm Micro Max-ot használok az ajánlott keverési arányba,kevesebbet is adagolva,de a JBL teszt szerint sok nagyon,pedig 40% vízcsere után néztem.A Nitrit szintem 0,05,a nitrát 0,lehet,hogy nem jó a szűrés?Az opálos vízfelszín küszöbölésére beállítottam egy légpumpát éjszakára,de a C0-t nem állítom le teljesen,félek,hogy nehezen áll vissza mire fut a fény.Javaslat?Köszönöm!

 124. 4dkh-s oldat készítéséhez lehet desztilált víz helyett ioncserélt vizet használni? És olyat nem lehetne hogy csapvizet ioncseréltvízzel olyan arányba keverek hogy 4dkh legyen a keménység? (van keménységmérőm)

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük