Technika

Mame nano overflow

És igen! A japán Mame cég megalkotta azt az overlfow rendszert, melyről csak  olyan szuperlatívuszokban lehet beszélni, mint az ADA Lilly pipe-jairól néhány évvel ezelőtt. Kicsi, karcsú, nagyon esztétikus és pont ilyet keresek hetek óta.

A kacskaringós szerkezet kézzel gyártott üvegből készül. Egy túlfolyós skimmeren keresztül engedi le a vizet az akváriumból. A skimmer sok szempontból hasznos lehet. Ha alsópolcos szűrést csinálunk, akkor a túlfolyós rendszer megoldható vele, de hasznos a vízfelszíni filmréteg megszüntetésében is.

 

Az egyik nagy okossága, hogy induláskor önmagát légteleníti le. A leírás szerint ehhez a Venturi-hatást használják ki.

 

Ez nagyon praktikus takarításkor, de még hasznosabb áramszünet után. Így a rendszer ismét magától elindul. Nem kell attól tartani, hogy a levegős rendszer miatt megáll a szűrés.

A másik briliáns megoldás a vízcsobogás megszüntetésére irányul. Az ilyen rendszerű szűréseknek ugyanis ez a rákfenéje. A kis szelep ezt segít kiküszöbölni.

Hogy tovább fokozzam a dolog praktikusságát, egy utántöltő rendszerrel a vízszint folyamatosan a beállított értéken tartható. Hasonló mágnesszelepes elven működő minibójával, mint amit mi is árulunk a webshopban. A különbség csak annyi, hogy a Mame cég nem hazudtolja meg önmagát itt sem. A legapróbb részletekig átgondolta a szerkezetet. Egyrészt üvegből van és nem átlátszó műanyagból, másrészt a visszatöltő rendszert is hozzákapcsolták, így egy gonddal kevesebb, hogy hol és hogy vezessük vissza az elpárolgó víz utánpótlását.

 

Persze a túlfolyó simán külsőszűrőre is köthető, de a lehetőségek jóval tágabbak is lehetnek  alsópolcos szűréssel használva. Akár a folyamatos vízcsere megoldására is alkalmas, amit Lorenzo Ruiz akváriuma óta szeretnék kipróbálni.

Mivel a különböző egységek bonthatók, a takarítás is könnyedén megoldható.Tehát itt van az aquascapinghez tökéletes üveg túlfolyórendszer készen és a legmagasabb igényeknek megfelelően. Az egyetlen apró bibi, hogy beszerezhetetlen! A cég saját webshopja is folyamatosan készlet hiányt jelez… vajon miért? 🙂 Sebaj egyszer lesz egy ilyenem.

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

7 Comments

 1. Gyönyörűen néz ki. Biztos hasznos 🙂 Mennyibe kerül ez a szépség?

 2. Hát nincs ingyen: 13.000 Yen. Az a jelenlegi pocsék árfolyamon kb 32.500.- Ft. 🙁
  Egyébként már azon agyalok, hogy a kifolyó részt Lily pipe-osra kéne alakítani…. 😀

 3. Huhh, húzós ár, de ha azt nézzük, hogy 2 db üveg, ki- befolyó is ennyibe kerül akkor viszont már egy árban vannak. Írj nekik hátha csinálnak egyet külön kérésre 😛

 4. Eureka! Ez az a rendszer amit kerestem. Számomra azért lenne jó, mert így nem az aksi vízszintje csökkenne, ami ugye vízköves peremet eredményez, a kemény víz miatt….

 5. Helló!
  Ez most azt jelenti, hogy nem kell a vizet cserélni?Ahogy én értelmezem:Az akvárium alatt van két tartály.Ez egyikben tiszta víz, a másikban „piszkos” víz.Nekünk csak annyi dolgunk van, hogy beszereljük ez a masinát, s a tisztavízes tartályt utántölteni, a „piszkos vizes” tartályt meg leszívni.Tehát akkor szűrő sem kell, mert folyton cserélődik a víz..
  Vagy rosszúl gondolom?Ha nem is így van, azért jól jönne egy ilyen masina:)

 6. A gond csak az, hogy kb. 10 perc alatt megtelnének illetve kiürülnének a tartályok. 😉
  Ez egy olyan rendszer, amivel a vízfelszínről szívjuk le a vizet és juttatjuk az alsó szűrőtartályba. Onnan egy pumpa visszanyomja a megtisztított vizet. Vagy csak simán egy külsőszűrőre kötjük.
  A vízszintszabályzó amit ehhez is lehet használni arra való, hogy adott szinten tartsa a víz szintjét. A nyári nagy párolgás esetén is tartja a beállított szintet. Ilyenkor egy másik tartályból töltünk utána a kis motor és a bója segítségével. Ebbe a tartályba csak annyi deszt víz kell, amennyi 1-2 heti párolgást kompenzálni tud.
  Az állandó vízcsere is megoldható vele, de nem tartályokkal, hanem lefolyóval és csappal. A csap után egy aktívszenes patron közbeiktatásával, a gyors klórtalanítás miatt, mielőtt a friss víz az akiba ér. De azt gondolom, hogy ez hosszú távon pazarlás lenne… Inkább maradok hagyományos vízcserénél.
  Nézd meg ezt a videót:
  http://mame-design.jp/aqua/goods/../movie/toriton2009ofw04h.wmv
  Meg ezt az ábrát:
  http://mame-design.jp/aqua/img/ofw_setup01_l.jpg
  Talán így már világos lesz. 😉

 7. Ok, kösz.. Még nem volt japán stílusú akváriumom, de minél hamarabb szeretnék egyet.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük