AkváriumaimMély vízTechnika

UV – a terminátor

Épp a minap nézegettem az akvárium indulása körüli időkből készült fotókat. A mostani indítás nem volt problémamentes, mivel a „zöld víz” effektussal kellett megküzdenem. Akkor valahogy elfelejtettem beszámolni arról, hogy miként sikerült, de most pótolom ezt a hiányt is.
Az alábbi képen jól látszik, hogy az akvárium vize zöldes és nehezen átlátható. Ennek az algásodásnak a kiváltó oka az ammónia és az erős fény együttese volt.

Az ilyen problémára sajnos nem megoldás a nagy (50-90%) vízcsere, mivel az alga igen gyorsan képes szaporodni és gyakorlatilag 1-2 nap alatt ismét elönti az akváriumot. Hiába a legfinomabb perlon, ez az alga a legkisebb résen is átfér. Kiszűrése hagyományos szűrőanyagokkal lehetetlen. Jame’s algabibliája ad néhány tippet még, de tapasztalatból mondhatom, hogy semmit sem ér 🙂

Az egyetlen és valóban hatékony megoldás, az UV szűrő. Az aktívszénhez hasonlóan, az UV szűrő is megosztja az akvarista társadalmat. Van aki totál feleslegesnek tartja, van aki szerint még ártalmas is, de vannak sokan, akik használják folyamatosan, vagy kisebb-nagyobb megszakításokkal. Én leginkább csak kerti tóban használom, de az algavirágzás apropóján egy kis időre az akváriumba is betettem. Akkor utána is néztem a pro és kontra érveknek.

Az UV szűrő egy ultraviola sugárzást kibocsájtó fényforrás, amin keresztül a víz áthalad és a benne lévő mikroszkopikus méretű organizmusok elpusztulnak. Paraziták, vírusok, algák, baktériumok, hasznosak és rosszak egyaránt. Ezért is találó a terminátor jelző, mert ami a közelébe kerül és élő szervezet, azt mind elpusztítja…  Továbbá valamelyik fórumon azt is olvastam, hogy a kelátolt vasat is bontja, tehát növénytápozás  mellett ez az erősen nem ajánlott kategória. Olyankor azt javasolják, hogy arra az időre hagyjunk fel a tápozással, vagy éjszaka menjen pár órát az UV és nappal tápozzunk újra. Necces. Maradnék az „inkább ne tápozzunk arra az időszakra” verziónál.  😉

Az UV-t, a szűrő után érdemes bekötni, ahogy az ábrán is látszik. Így elkerülhető a cső mechanikai koszolódása, ami csökkentené a hatékonyságát. Az UV lámpák különböző erősségekben kaphatók (8W-130W). Gyakorlatilag mindegy mekkorát veszünk, ha nem extrém nagy az akvárium. Sajnos a teljesítmény jelentősen romlik, ahogy a nő a világított órák száma. A gyártók 6 hónapot írnak általában használhatóságra. Ez sajnos nem sok. Ekkor az izzót cserélni kell.

Nagyon fontos, hogy a lámpa csak akkor igazán hatékony, ha a megfelelő sebességű víz megy rajta keresztül. Amennyiben nincs a termék leírásában erre utalás, akkor kb. úgy kell számolni, hogy 90-100 lph (liter per óra) szorozva a  wattszámmal, megadja a vízforgatás nagyságát. Pl. 11W-os UV lámpát max. 990 – 1100  l/h (11x90v. 11×100) átfolyással érdemes hajtani. Azt is szokták mondani, hogy ha parazitát akarunk kiölni az akváriumból, akkor ennek maximum a felével szabad forgatni a vizet a lámpán keresztül. Tehát mindenképp olyan szűrőre kössük, ami a maximálisan megengedettnél kevesebbet forgat. Szokták külön vízforgató pumpára is kötni, így a külsőszűrős rendszer nem lesz megbolygatva.

Mint mondottam, nekem egy kúra erejéig volt rá szükségem. Ezalatt az idő alatt leálltam a tápozással. Az a személyes tapasztalatom, hogy az UV szűrő igen hatékony „zöldvíz megszűntető”. Gyakorlatilag már másnap sokkal jobb lett a helyzet. Egy hét leforgása alatt teljesen eltűnt a zöld elszíneződés. Közben csináltam két nagy vízcserét is és ezzel az algaprobléma mindörökre megszűnt.

Egy hét után kivettem az UV-t és a többi kacat közt vár a sorára, hátha valamilyen katasztrófa esetén ismét be kéne élesíteni. Mondjuk ilyen ütemben a 6 hónapos üzem kicsit sokára fog összejönni, de annyi baj legyen… 🙂

Hogy szüksége van-e egy akvaristának UV szűrőre? Nehéz jó választ adni. Ez volt az első alkalom, hogy semmi más nem segített. Ettől függetlenül, egy jól szűrt, rendszeresen karban tartott (beállt) édesvízi akváriumban, még szakaszosan használni is felesleges szerintem.

Ha viszont lenne egy UV szűrő kölcsönző, az biztos  jól menne…. 🙂

További infó az UV-ről:

http://aquariumuvsterilizer.blogspot.com/

http://www.fishlore.com/uv_sterilizer.htm

http://www.int-res.com/articles/meps/6/m006p295.pdf

http://www.ehow.com/how-does_5188035_uv-light-kill-bacteria_.html

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

32 Comments

 1. Ismét egy hasznos post.
  Thanx Sir!

  Üdv:
  Rain

 2. Szia! Lehet hülye kérdés de ecsetalga ellen hatásos lehet ez az UV megvilágítás?

 3. Köszi Rain 😉
  Zaza: Az ecsetre nem hinném, hogy hatásos. Csak azt öli meg, ami átmegy a csövön. 🙂
  Arra Easy carbo-t javaslok és persze az okok megszüntetését. Az okokról a postban található Jame’s algabibliája ad infót.

 4. Eddig kezeltem Happy Life Algin reguar-al de nem sok sikerrel. Most jön az új világítás. Ha az se ad sikert akkor akváriumos szétszedem és újra indítom „steril” berendezéssel. Jobb 5-tem nincs. Valamit hibáztam az indításkor azóta sem bírok vele.már kér szűrő dolgozik (külső /belső) álandó vízhőmérséklet.stb szóval már elvileg minden jó de mégis előjön újra és újra. 🙁 heti vízcsere mellet. Akkor végig nézelődök az írások között 🙂 Köszi a segítséget!
  Zaza

 5. Én soha nem használtam uv szűrőt és kristály tiszta a víz.
  Ennyire zöld vizet is csak fotón láttam.

 6. Azért a zöld vizet UV nélkül meg lehet 3-4 nap alatt is szüntetni(?).

  Ha 3 nap alatt nem múlik el, akkor valami egyéb tényezõ is van, mint tetem, iszonyú túletetés (még a beszûntetés elõtt), vagy erõsen rothadó növény.

  Itt egy jó(?) cikk is róla: http://akvaklub.hu/readarticle.php?article_id=22

  Persze ebben nem írja, hogy akvárium indításnál a be nem állt szûrõ is okozhat ilyet, mint ami itt nálad volt. És miután beállt a szûrõ, már nem fog elõjönni, ha kiveszed az UV-t sem, mert nem marad ammónia a vízben.

  Végül is, akkor mégiscsak jó az UV. 🙂

 7. Nos, a kezdetekben én is szenvedtem rengeteg algától. Volt minden, aztán bekezdtem egy 5 napos blackout-al, aztán ültettem olyan növényeket, amik a levelükön veszik a tápanyagot fel, és elkezdtem a napi tápozást. Már alig van némi alga, ami már egyáltalán nem zavar.
  Szerintem a sok sok növény, és a tápozás volt a lényege a dolognak. No persze kiegészítésképpen vastag talajom is van, és a külső szűrőben is beindult a lebontás. Bár nekem zöldvízzel nem volt dolgom, „csak” barna, zöld, kék, és ecsetalgával…

 8. Hello Nigro! Nem teljesen a cikkhez kapcsolódo a kérdésem, de már régóta figyelem, hogy milyen ötletesen meg van tervezve az akváriumod. Épp a cikk kapcsán láttam meg, hogy milyen szépen meredeken esik az ajzat, így a hátul lévő növények magasabban helyezkednek el. Van valami az ajzat alatt, hogy ilyen jó meredek az ajzat? Én kézzel simitottam el az ajzatot ,de nem sikerült ilyen hatást elérnem.

 9. Az aljzat alatt még több aljzat van 🙂
  Lehet egyébként hátra köveket tenni és arra tölteni pl. Sok „csalás” van, de arra ügyelni kell, hogy a víz tudjon mozogni az aljzatban.

 10. Szia Nigro!

  Az akimat 2 napja indítottam és most észrevettem, hogy nálam is megjelent a zöld víz effektus!
  (Lehet ismerős lesz a nevem akvakertész fórumról.)
  A CO2 rendszer déltől megy 17:30ig, míg a lámpa (2x24W) 14:00-17:30ig.
  A telepítésnél 3 substrat pro-s szűrőkosárba raktam 1-1 ADA Bacter Ball-t., Míg a legfelső rekeszbe a substrat pro melé 750ml ADA Na Carbon került.
  Napi 50% vízcserét végeztem mind a 2 nap, majd a vízcsereután napi 12ml Micro, 12ml Macro, 2ml Carbot adagoltam.
  Vízcsere után adagolok még 5ml JBL Denitrolt.

 11. Néztem a fórumon a képeket. Még nem vészes a helyzet. Első körben – amíg nincsenek benne halak – , rakj bele egy adag élő vízibolhát. Szokott működni 😉

 12. Köszi! Holnap ígyekszem beszerezni!
  Gondolom maradjanak egészen a halak betelepítéséig. Lehet bagatel kérdés, de nehéz tőlük megszabadulni?

 13. A halak 1 perc alatt levadásszák majd őket 😉

 14. Szia Nigro!

  Én nemrég kezdtem bele az akvakertészkedésbe, és szeretnék egy kis segítséget kérni.
  Hirtelen fellelkesedésemben, hogy a konyhám egyik sarkát feldobandó beszereznék egy akit, eljutottam egy szakboltba, ahol egyből meg is vetettem velem egy 20L-es Aquael shrimp set-et, mondván, most kedvezményes és tuti. Nagy boldogan megvettem a növényeket, halakat ( 2 hím guppi, 6 rózsaszín dánió ), 2 almacsigát, és egy törpe tarisznyát. Nemigen láttak el információval, még azzal az alapvetővel sem, hogy a halakat nem egyszerre kellene megvennem az akváriummal ugye… Mindenkit beletettem még aznap, és a következő 2 hétben mindenen kerezstülmentünk. A halak naponta hullottak és a végén a 2 guppin kívül semmim nem maradt, pedig mindent elkövettem, ami tudásomból tellett, napi kapcsolatban voltam a bolttal, de nem igazán tudtak segíteni. Jó kis tanulópénz volt ez. Itt megjegyzem, hogy az almacsigák NEM bírják a Sera Omnipur-t!! Pedig a boltban azt mondták, hogy ezek a készítmények már úgy vannak összeállítva, hogy ne legyen olyan durva a hatásuk. Jó szöveg. Elkezdtem utánaolvasni a dolgoknak, és kiderült, hogy a nano aki a legnehezebb, halakat nem a növényekkel együtt tesszük be, a szűrő túl nagy az akihoz, és csak kicsit lett volna több pénz, ha hőfokszabályzós hőmérőt veszek, kisebb szűrőt, és úgy külön akváriumot. Jelenleg közepes növényzettel, fertőtlenítés, teljes kipucolás, újratelepítés után 6 pontylazaccal, a 2 guppival, 2 super red cherryvel, és óriási körültekintéssel üzemel. Mindenesetre ahogy tovább olvasgattam a neten, előjött egy csomó kérdés. A lazacfélékbe szerettem bele, és biotóp környezetet szeretnék nekik teremteni, de erre nemigen találtam segédletet. Tervezek egy teljes átformálást, és most már TÉNYLEG jól akarom csinálni. Úgy, hogy a lehető legkevesebb eszköz legyen az akváriumban, és a legdiszkrétebb módon, ne nagy fekete gépekkel legyen teli a víz. Légyszi segíts, Te hogy állítanál össze egy lazacos 20L-es aki berendezést ( világítás, szűrő, kell-e CO2 pótlás, milyen melegítő, stb. ), mi kell, mi felesleges, némi növényfajta tippet is szívesen vennék. Nem vagyok nagy netes guru, örültem, hogy találtam egy helyet ahova gépelhetek:). Remélem ha itt keresem, a továbbiakban a válaszod meglelem.

  Előre is köszi!

  Nebetiunet

 15. Üdv Nebetiunet!
  Sajnos a példád nem egyedülálló… 🙁 Sokan gondolják, hogy az akvarisztika üveg, víz és halak együttese és a kisállat kereskedésben ezt a tévhitet nem is szívesen oszlatják el. Hisz akkor nem vennéd náluk drága pénzen, a sokadik vegyszert és halat… 🙁
  Az első kérdés, hogy mit szeretnél az akváriummal. Pillanatnyilag a szetted 6-8 db apró hal tartására elegendő. Növényből Anubias nana (törpe), Jávai moha és még pár kevésbé igényes faj, ami eléldegélne benne. A szűrésről annyit nagy általánosságban, hogy minél nagyobb a szűrő annál jobban szűr.(túlszűrt akvárium nincs) Persze az akvárium mérete miatt, ezt csakis kívül lehet megoldani. Javaslom egy akasztós, vagy egy kisebb külső szűrő beszerzését. Bár a legjobb lenne egy 40-50 liter körüli akváriummal tanulni. Sokkal könnyebb dolgod lenne.
  Egy lazacos medencéhez nem szükséges CO2. Ez a növények miatt érdekes. Használatával nagy esélyed lesz az életben tartásukra. Viszont akkor a világítást sem ártana növelni. Azonban, ha a szűrésed nem megfelelően hatékony, akkor algásodás léphet fel, tehát ezt sem ártana fejleszteni. Végül a növénytápozás ami felteszi az i-re a pontot.

  Amíg a tudásod fejleszted a legjobb, amit tehetsz a halaiddal, hogy klórmentesített, 24-26 fokos csapvízzel hetente 1X-2X 50% vízcserét végzel. Ez nagyon sokat fog segíteni, hogy több halat már ne veszíts el. A másik nagyon fontos dolog, hogy naponta 1x és keveset etess. Anyit, amennyit 5 percen belül maradéktalanul megesznek a halak 😉
  Sajnos nem tudlak az összes jótanáccsal ellátni, mert egy könyv kevés hozzá (apropó, van pár jó könyv, amiből az alapokat meg lehet tanulni.). A lényeg, hogy olvass és ha kérdés van, bátran kérdezz. Nem szégyen, hisz élőlények élete múlhat rajta 😉
  Javaslom, hogy olvasgass a fórumunkon is.

 16. Nebetiunet!
  Azért én kíváncsi lettem volna a bolt nevére, akik egyszerre adták el neked az egészet…

 17. Egyébként egyre több ilyet hallok. Mármint az üzletek felől „lehúzásokat”. Épp 1 hete történt, unokatestvéremmel, hogy az 1 hónapja vásárolt akváriumuk egyik éjszaka egy merevítésnél elengedett, és szétszakadt az egész, a lakást elárasztotta 200 liter víz. A halakat a víznyomás bevitte a szemben levő szobába, a növényeket az akvárium tört üvegfala szétvágta… Mikor visszamentek reklamálni az üzletbe, kiderült, hogy a 8mm-esként eladott akvárium valójában 6mm-es üvegből készült… ráadásul a bolt mondta a készítőnek, hogy elég lesz a 6-os is, csak olcsó legyen… Persze 8-asként adták el… Ez egy debreceni akvarista bolt. Egyelőre címet nem írok, remélem kártérítésben is jeleskednek majd…

 18. Bocsi, ezt énsem hagyhatom szó nélkül.
  Megvettem az akit (60x30x30), és itthon derült ki, hogy nem 5, hanem csak 4mm-es az üveg vastagsága.
  Egyik feltöltésnél néztem, hogy mintha a 60cm-es üvegek kicsit ívesek lenének. Merevítés nincs!
  Talán ha teljesen fel van töltve az aki, akkor 1-2 mm a max. görbülés.
  Remélem bírni fogja…

 19. Nem értem az olyan boltokat, akik ilyen akváriumokat adnak el, hiszen tuti a lebukás nem?

  Az én boltom a Trópus Díszállat Kereskedés Szegeden. Épp tegnap voltam bent megint. Most már kicsit más szemmel nézegettem a felállított akváriumokat, és a készletet. Több eladóval is beszéltem, már megismertek mikor beléptem, nem nehéz kiszúrni, egy két éves és egy 5 hónapos babával :). A pulton volt egy olyan set amit én is vettem, shrimp set ugye, kutya sem mondta, hogy talán nemigazán halaknak tervezték, éés érdekes, náluk csak garnéla van benne.. De most már elég türelmesen elmagyaráztak mindent amit kérdeztem, talán csak rossz időpontokat fogtam ki, sok vásárlóval, vagy szelektív a hallásom… :)) Most vagy 1 órát voltam bent a kezdő kérdéseimmel, és mindig volt aki válaszoljon, becsületükre legyen mondva!
  Mindenesetre az ominózus akiban fekete golyócskák voltak aljzatként betéve, és azt mondták, hogy ez egy spec. táptalaj, nem kell az aljzatot és az aljzattápot külön megvenni. Ára az van, de a Sera aljzattáppal ellentétben 1-2 évig ellátja tápanyaggal a gyökereket. Hátránya, hogy csak fekete színben van, legalábbis ők úgy tudják. Nektek mi a véleményetek erről? Tapasztalat? 1,5 kg 1.900 forint ha jól emlékszem, de megérné, ha valóban olyan hosszú ideig jó.

  Aztán van itt még kérdés:)! Akváriumomat tervezgetve már korábban elkészítettem egy hátteret. Valahol olvastam, hogy vörösfenyőt lehet akváriumba tenni. Kimentem a városszéli kiserdőbe, lehántottam a kérgüket a fenyőknek. Hazahoz, kifőz, vízcserél, tovább főz, azután a tűző napon kiszárít. 1 cm-es hungarocellre ragasztottam rá a darabokat szilikonnal. Azután ahogy elkészült, elvetettem az ötletet, és eltettem. Most hogy az átformálást tervezem, elővettem. A boltban arra jutottunk, hogy valószínűleg csak annyi bajt okozhatna, hogy barnásra festi a vizet, amitől a növények nem kapnak olyan sok fényt. Jelenleg vízfürdőben van, és várom, mennyire oldódik ki szín belőle. Ti raktatok már vörösfenyőt akiba? Vajon az aki vízminőségén változtat? Bírnák a halak, garnélák, kagyló?

 20. Én annyit tennék még hozzá, hogy a törpe tarisznyarák – és úgy általában a tarisznya- és mangroverákok – NEM akváriumi élőlények! Akva-terráriumban kell őket tartani, vagyis szükség van rá, hogy időnként ki tudjanak mászni a szárazföldre. Képesek hosszabb ideig elleni teljesen víz alatt is, de nem ez a természetes közegük, hanem a vízpart! A légzésük is úgy alakult ki, hogy szükségük van légköri oxigénre. Ajánlom elolvasásra pl. a következő cikkeket, illetve a google is sokat tud segíteni:
  http://aqualandpetsplus.com/Bug,%20Red%20Claw%20Crab.htm

  http://wrongcrowd.com/staticpages/index.php?page=crab

  http://www.podgastro.com/semi_aquatic_sesarma_bidens.htm

 21. Köszönöm a hasznos cikkeket! Az érdekes az, hogy a boltban egy egyszerű akváriumban vannak, világos aljzat, teli víz. Ebből persze arra gondol az ember, hogy ez így jó nekik.
  Tanulság: a boltban az ember szétnéz, felírja milyen fajok, állatok tetszettek neki, rákérdez, hazamegy üres kézzel, a következő 1 hétben minden infót beszerez a netről, és átformált véleménnyel, kompromisszumokkal, vagy egy teljesen új ötlettel talán neki lehet kezdeni az akváriumnak.

  Én a tarisznyáról csak annyi infót kaptam, hogy garnélákkal nem szabad együtt tenni őket, és nem bántja a halakat, valamint hogy mindent megeszik. Szó sem volt arról, hogy szabad levegő is kell neki, így már értem, hogy miért mindig a szűrőm legtetején kuksolt. Érdekes lenne azért egy nagyobb akváriumot úgy berendezni, hogy halakkal, és az egyik sarokban pedig a tarisznyának a sütkérező helye lenne.. Valószínűleg tartom, hogy az én tarisznyám a magas hőmérséklet miatt pusztult el.

  A boltban látott szép világos aljzatok miatt, én is 2 csomaggal vettem fehér márvány zúzalékot. Mire valók azok valójában, ha akváriumba nem, sem a színük, sem az éles széleik miatt?

  Létezik egyáltalán olyan bolt Magyarországon, amivel az akvaristák 100% meg vannak elégedve? És persze nem lehet elvárni azt sem tőlük, hogy kis könyvnyi információval lássanak el mindenkit. Na mindegy, a boltokról ennyit.

  Még egyszer köszi a segítséget.

 22. „Tanulság: a boltban az ember szétnéz, felírja milyen fajok, állatok tetszettek neki, rákérdez, hazamegy üres kézzel, a következő 1 hétben minden infót beszerez a netről, és átformált véleménnyel, kompromisszumokkal, vagy egy teljesen új ötlettel talán neki lehet kezdeni az akváriumnak.”
  Sajnálatos, de ez a helyes eljárás (a boltok talán 80-90%-a esetében). Az a szomorú, hogy ezzel a hozzáállással saját maguk alatt is vágják a fát; ugyanis ha az egyszeri vásárló a jelentkező bosszúságok hatására elkezd utánaolvasni a neten a dolgoknak közben azzal is szembesül, hogy weben keresztül a legtöbb dolgot olcsóbban és egyszerűbben is be tudja szerezni, így már csak ezért sem fog visszamenni az adott boltba. A boltosok egy része ezek után hiába panaszkodik az internetes áruházak – rájuk nézve negatív – hatására, ha egyszer ők maguk is hozzájárulnak ehhez.
  „Én a tarisznyáról csak annyi infót kaptam, hogy garnélákkal nem szabad együtt tenni őket, és nem bántja a halakat, valamint hogy mindent megeszik.”
  Azért ez sem teljesen igaz, mert ugyan nappal a halak sokkal gyorsabbak mint a rák, nem sok esélye van elkapni őket, de éjszaka a legtöbb hal pihen, sok faj az aljzat közelébe húzódva, a rák pedig ilyenkor aktívabb, így simán levadászhatja őket.

 23. Szerbusz Nigró!

  Előszöris elmondanám, hogy nagyon tetszik a blogod. Kezdő akvarista vagyok és nagyon sokat tanultam belőle!
  Viszont most megakadtam! 🙁
  Van egy 200l-es aksim és mostanában a sírógörcs kerülget, ha ránézek. Megjelent nálam a zöld víz. Napok alatt mindent eltüntetett a szemem elől. Az aksi hátulját több mint egy egy hete nem láttam.
  Rengeteget olvastam a dologról fórumokon és egyéb helyeken, mindenhol azt írják, hogy a megelőzés a fontos. A tüneti kezelés nem sokat ér. Azt is leszűrtem, hogy a növényeket kellene erősítenem, de amíg nem jut el hozzájuk a fény, addig esélyük sincs, csak pusztulnak. Ezzel is az algákat erősítik. Amíg nem szabadulok meg az alga nagy részétől tehetetlen vagyok. Már sok mindent kipróbáltam: algaölők, gyakori vízcserék, aktív szén… Egy dolog maradt ami beválhat, ami a képek alapján nálad is bevált. Az UV!
  Sajnos a sikertelen próbálkozások kicsit legatyásítottak és gátat szabnak a lehetőségeimnek.
  A lehetséges megoldást Te mondtad ki, ezért vettem a bátorságot és fordultam hozzád.
  Azt írtad: Ha viszont lenne egy UV szűrő kölcsönző, az biztos jól menne…. 🙂
  Gondoltál már arra, hogy valóban „kölcsönzőt nyiss”? Szívesen lennék az első ügyfeled!!!

  Kíváncsian várom válaszod:
  Taki

 24. Taki!
  Én a helyedben a „zöldvíz” ellen még egy dolgot bevetnék az UV előtt: Blackout.
  Ezt itt ezen a Blogon meg is találod, keress rá a Blackout-ra!
  A lényege egy néhány napos teljes elsötétítés, ami megsemmisítő csapást mér a legtöbb algafajra. 🙂
  Ezzel „resetelnéd” az akváriumodat, de valószínűleg te is az algásodás okát szeretnéd megtudni, és megszüntetni.
  Ehhez is biztos tud itt valaki neked segíteni, de ahhoz tudni kellene az akváriumod paramétereit, a szűrőt, a vízcserék gyakoriságát, a tápozásod, a világítás erősségét, a talaj összetételét…. minden fontos infó kellene, és után biztosan kiderül, hogy mitől algásodsz be.

 25. Szia Taki! AZ UV a leghatékonyabb megoldás a dologra. A blackoutot is érdemes kipróbálni, ahogy Nato mondja.
  A kölcsönzőre visszatérve… A Green Aquaban beindítottuk a szolgáltatást. Miután a 2. kiadás után eltört az UV szűrő üvege, beszüntettük. Mivel futárral küldtük ki, sajnos végül nem lehetett megállapítani, hogy mikor tört el a szerkezet. Jó lecke volt nekünk, hogy ez sajna így nem működik. De ha felénk tudsz jönni, akkor keresek neked egy másik használt UV-t. 😉

 26. Valóban! Blackout még nem volt. Ha találok megfelelő méretű takarót megpróbálom. Bár félek, hogy a maradék növényeim is rámennek.
  Az aksiról néhány szó:
  200l
  Eheim biopower 240 belső szűrő
  Eheim Jager 150 fűtő
  T8 30W növényes, T8 30W daylight, 2db T5 21W daylight napi 10 órán át
  Euro pet, márvány zúzalék 1-1.5mm 25kg
  növények: Echinodorus radicans /Tojáslevelű kardfű/
  Cryptocoryne nevillii /Kis levelű vízikehely/
  Hygrophyla corymbosa compakt-előtéri
  És még kettő ismeretlen
  tápozás: heti 50 ml sera florena, három hetente tabik a talajba
  halak: anci 4db, sziámi algázó 2db, páncélos harcsa 3db, neon 9db, vörösfejű lazac 9db, szerpa 5db, fekete fantom 5db, guppi 5db
  etetés: napi 1x fagyasztott vagy száraz

 27. Az egyéb észrevételeket is szívesen látom! Nagyon jó tűröm az építő jellegű kritikát! 🙂

 28. Amiket rögtön kiszúrtam:
  Eheim Biopower belső szűrő: Egy 200 literes akváriumba kötelező egy komoly külső szűrő.
  3 hetente tabletták a talajban: A tápgolyók/táptabletták a táptalajt hivatottak feltölteni/helyettesíteni… a 3 hetente ledugott tabletták csak gondot okoznak: Valószínűleg nem kerülnek túl mélyre és a talajon keresztül a vízbe jutva az algák táplálékául esnek ( ráadásul ezeket elég évente/2 évente pótolni).
  Folyékony tápot nem használsz?

 29. A belső szűrő cseréje folyamatban van. Papíron már elkészült a 110*1000-es PVC cső külső szűrő, már csak át kell ültetnem gyakorlatba. Persze csak fizu után. 🙁
  A tablettákkal kapcsolatban már döntöttem. Az uccsó takarításnál sűrű „fellegeket” eresztettek magukból ahogy megpiszkáltam az aljzatot. A vizem bezavarosodott és gondolom telítődött tápanyaggal amit az algák kedvelhetnek. Ezért döntöttem úgy hogy hanyagolom a tabikat.
  Folyékony tápot használtam, sera florena-t heti 50ml. De ezt is leváltottam! Most az Easy life a menő! 🙂 A Pro fito-ból heti 20ml, a carbo-ból napi 3ml.
  A szüleimnél találtam egy régi takarót. Nem lesz egyszerű, de megpróbálom a sötétítést.

 30. Egyszer én is „túltápoztam” tablettákkal az akváriumom, és bizony annak teljes talajmosás lett a vége… A folyékony tápot viszont nyomhatod ezerrel!
  Dobj rá egy takarót, és ha lehet egy porlasztóval nyomj közben a vízbe oxigént, vagy állítsd úgy a szűrőd, hogy a felszínt hullámoztassa, hogy a nagy sötétben nehogy oxigén hiány legyen 🙂
  Én csináltam egyszer egy 7 napos kúrát. Az eredmény igen látványos volt, nem bántam meg.

 31. Sziasztok!

  Több évnyi terrarisztika és akvarisztika után úgy döntöttem, hogy ötvözöm csodás hobbijaimat és belevágok egy paludárium projekt-be.Az üveg egy 80x60x80cm nagyságú akvaterrárium amelyből a vízi életnek 80x60x30 cm jutott BAL illetve hátsó fal hátterezve van mind a víz alatt illetve a víz felett is .A szárazföldön ficus pumila,filodendron scandens,pókláb páfrány,Hálóslevél,tillandsiák és orchideák találhatók.Nappal stabil 75% páratartalmam van esőztető rendszer nélkül (esőztetőt még csak 4 napja van bent még nem sikerült sajnos pontosabban beállítanom) éjszaka 88-95% körül van a páratartalom (szellőztető ventilátorok ilyenkor nem üzemelnek).Az akvárium vizem most kezd beérni….Egyenlőre még nem telepítettem át a nevelő akváriumból a növényeket.Ennél az akváriumnál nem akartam túlspilázni a növényzetet illetve maga az élővilágot sem (a későbbiekben amano garnélákat szeretnék bele illetve a meglévő törperazbóráim kerülnének áttelepítésre.Ez a kis felvezető után viszont rátérnék arra a témára ami miatt valójában írtam a falra.

  Egy dolog nem hagy nyugodni már jóideje.Még pedig,hogy a Jávai mohámat esetleg emmers módon ki tudnám e futtatni a paludárium felső részére és hogy ott mi lenne neki a legmegfelelőbb közeg (gondolok itt például arra hogy red moore ágon megtelepedne-e vagy csak tocsogó vízben lenne életképes)??
  Illetve hogy szerintetek a világításom ilyen magasságból elegendő-e az akváriumi résznek is? 3x26w 6700K 98CRI 820lmn energiatakarékos izzó illetve egy 26w 6500K 78CRI 820lmn
  Válaszaitokat előre is köszönöm.

  Üdvözlettel Dániel,Pécsről

  1. Szia Dani!
   A Jávai moha akkor fog megmaradni, ha kap legalább napi egyszer egy kis vízpermetet.
   A Fényből az a tapasztalatom, hogy sosem elég… 🙂 Próbáld ki, a szárazföldi növényeidnek szerintem elég lesz.
   Az én viváriumomról itt olvashatsz:
   http://akvakertesz.hu/threads/vivarium-projekt-nigro-dzsungele.4538/

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük