Olvasók

Rigogege 330 literes aksija

Először is azzal kezdeném hogy köszönetet mondok mindenkinek aki válaszolt a kérdéseimre és elsősorban neked Nigro, hogy elkészítetted ezt a blogot, (jó pár munkaórát látok benne).

Az aksi 330literes.
A szürést egy már használaton kivüli átalakított tószivattyú végzi (megjegyzem tökéletesen 🙂 ) és egy aquael FAN 1 Plus.

A fűtést egy 150Wattos aquaellel intézem. A CO2 eggyenlőre egy 2 palackos házi gyártmányú élesztőssel nyomatom a vízbe. A világítás 120W körül van, amit hamarosan 3 darab T8-as 58 Wattos fénycsőre cserélek.

A halak:

 • 7db Pterophyllum scalare
 • 2 pár Apistogramma cacatuoides
 • 10 darab neon és 10 feket neon
 • 4 darab Corydoras aeneus

Növények:

 • 4 tő Hygrophila polysperma
 • egy adag riccia fluitans
 • 7 tő rotala (pontosan nemtom melyik zöld hosszúkás levelű, és kicsit recés a levelének a széle)
 • 7 tő rotala amit megint nem ismerek fel sajna (gömbölyű narancsos,zöldes levelű)
 • Egy nagyobb tő Eleocharis parvula
 • Valami vizikalász féle ami már jó néhány éve megvan
 • És még egy anubias var. nana
 • És naná hogy még egy ismeretlen növény amit úgy ki kell kötözni mint az anubiast de nem anubias 🙂

Hát ennyi.
Szívesen fogadok tanácsokat mivel az aksi még csak 3 napja épült.


Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

18 Comments

 1. Frissítek egy kicsit
  Az ismeretlen narancsos rotala az nem rotala hanem Ludvigia Repens
  És a folyékony táp pedig Happy life -carbo,pro fito,és ferro

  Jah és köszi hogy felraktad!

 2. Rigogege!! Miért T8-as csövekre cseréled, miért nem T5-re????
  Mennyit adagolsz a Happy Life-os tápokból?

 3. Szep az akvarium, szep lesz.
  Esetleg varj meg a fenycsovek cserejevel. Az akvariumban keves noveny van, nem megoldott a Co2 adagolas, tapozod az akvariumot. Ha eddig nem volt algad, akkor az extra feny biztosan ki fogja hozni oket.
  Ha elesztos Co2-t akarsz hasznalni veglegesen, 100-120W-nal szerintem ne legyen tobb a feny, egyszerre csak egy csovet cserlj, ha tudsz. A tapozast se az EI szerint csinald, hanem csokkentett adagba.

 4. Szia Rigogege!
  Én egy tanácsot mondanék minden rosszindulat nélkül, olvasd el itt Nigro blogján az összes postot, ami az akváriumra és annak működtetésére vonatkozik.

 5. Érdemes megfogadni Eäphrendil tanácsát a világítással kapcsolatban.

  Én attól tartok, hogy akármit csinálsz, algás lesz az akváriumod. A nem bejáratott, kevés növénnyel beültetett akvárium az algásodás biztos receptje.

  Nem az a baj, hogy EI vagy nem EI alapján adagolsz. Az algásodás nem attól fog beindulni, hogy EI alapján adagolsz, hanem attól, hogy az akváriumod (és másodlagosan a szűrőd) nincs bejáratva, a nitrifikálást megoldó baktériumok nincsenek jelen megfelelő számban és az ammónia szintet semmivel nem tudod kordában tartani.

  Eäphrendil-el egyetértek abban is, hogy ha csökkentett adagban tápozol, akkor „nem lesz annyi algád”. Az a jó hírem van viszont, hogy ha az EI alapján adagolsz, akkor az alga problémák hamarabb fognak jelentkezni, mert az alga virágzás megindulása után az alga gyorsabban fog növekedni a megfelelő mennyiségű tápanyag jelenléte miatt. 🙂

  Tehát hamarabb fogod észrevenni, hogy hibáztál, és tudod majd korrigálni – no nem az adagolási rendet, hanem az eredeti kiváltó tényezőket. Nem kell hetekig-hónapokig szenvedni az algásodással, hamar megtanulod a leckét. 🙂

  Azt javasolom, hogy gyorsan szerezz be néhány rendkívül olcsó száras (stem) növényt, pl. hínárfajtákat, és ültesd őket bárhova, tömegben. Később, két-három hónap múlva, amikor az akvárium beállt és a többi növényed is szépen megnőtt, kiszedheted és kidobálhatod mind ezeket a bejáratáshoz használt növényeket…

  Azt nem értem, hogy a három napos akváriumodban mit keresnek halak. A bejáratás folyamán az ammónia spyke-ok elkerülhetetlenek, ezekkel fölösleges szenvedésnek (netán pusztulásnak) teszed ki a halakat. Minimum 4-6 hét kell ahhoz, hogy a megfelelő egyensúly kialakuljon, csak utána ajánlott elkezdeni a benépesítését, és akkor is csak fokozatosan.

 6. Keymaker- Az aksi már megy jó néhány éve és a leengedett vizből több mint az aksi felét visszaengedtem és igy nem friss vizbe mentek a halak(nem történt pusztulás 🙂 )
  A szűröm is ment már az akiban és nem mostam ki így a baktériumok visszakerültek az aksiba.A másik akimban van néhány hínár majd átrakok néhányat. 🙂

  inadsz- valószínű T5-re cserélem csak még nincs hozzá foglalatom,a tápozás mindenből 10ml csak a carboból 5-6 ml hetente

  Eäphrendil- köszi a tanácsot, én is úgy gondoltam hogy majd fokozatosan cserélek , a Co2 majd másképp lessz megoldva ez csak addig lessz ameddig nem lessz rendes (reméljük minnél hamarabb meglessz)

  Levinen- Már elolvastam. 🙂

  Mindenkinek köszi a tanácsokat és a figyelmeztetést.

 7. keymaker-rel egyet értek az algásodás elkerülhetetlen, de a nigro által említett „Igéző-féle” elsötítéses módszerrel meg lehet szüntetni az algásodást, viszonylag gyorsan.
  a co2-t ha nincs rá pénzed ne siesd el. nekem is 330 liternyi az aksim és én is élesztővel oldottam meg a co2 trágyázást.csak egy jó diffúzor kell hozzá ami jóval olcsóbban beszerezhető, mint egy teljes szett.persze kevésbé szabályozható, de egy kis munkával és odafigyeléssel beállítható, a kívánt érték.
  dús növényzetet nektek!

 8. az algásodás még nem jelentkezett de ha jelentkezik akkkor az elsötétítést fogom alkalmazni az biztos,a co2 még marad 1 ideig mert még csak 15 vagyok ugyhogy max nyáron tudok rá pénzt keresni,
  Köszi a hozzászolást 🙂

 9. Az elsötétítés kitűnő tüneti kezelési módszer. Egyetlen apró gond van csak vele: nem szüntetni meg az eredeti algásodási okot.

  Ha a kiváltó oko(ka)t megszüntetted, akkor a már meglévő algák egy részétől hatékonyan meg tudsz szabadulni az elsötétítéssel.

  Ha nem szünteted meg az eredeti kiváltó okot, akkor – miután hatékonyan megszabadultál az algák nagy részétől – nézheted, ahogy néhány nap/hét után újra kezdődik az egész. 🙂

 10. Úgy gondoltam én is hogy elötte elintézem a kiváltó okot és csak utánna,de azért köszi 😉

 11. Szép is lenne, ha nem szüntetnéd meg a kiváltó okot 😀
  folyamatos alga=folyamatos sötét sokat látnál az aksiból ha mindig egy fekete lepel alatt lenne 🙂

 12. idézet:”A nem bejáratott, kevés növénnyel beültetett akvárium az algásodás biztos receptje.”
  Tehát azt feltételeztük és én is így gondoltam, hogy a kevés növény miatt alakul ki az alga.ha nincs pénze riogege-nek egy nagy halom újabb növényre akkor amíg ezek a meglévők elszaporodnak azt hiszem ez a legjobb módszer.
  az a szép benne, hogy dolgozni kell, vele.látod nem látod, majd látod, és akkor majd jó érzéssel tölt el, hogy ezt te csináltad kemény munkával és nem valamelyik vízikertészet, meg apu pénztárcája.
  sok sikert hozzá!jó móka lesz!

 13. Növényre lenne pénzem csak úgy gondoltam hogy majd fokozatosan telepítek és addig majd a hínárok lesznek az akiban ahogy azt keymaker javasolta (nem apu pénztárcályát használtam csak az aksit vette ő) minden mást saját pénzből vettem (ballagópénz meg ilyenek) 🙂

  Köszi a bíztatást!

 14. a suru telepitesnek rengeteg elonye van. sokan javasoljak hogy ha tudsz mar az elejen sok novennyel indulj…. en szoltam 😉

 15. Már átkerült úgy 15 tő hínárféleség, ;´)

 16. Igazam van ha azt mondom egy sürű növényesítés az egyik legjobb szűrés?Jól táplált növényekkel természetesen!

 17. nem, nincs igazad.már bocs!de ha nem a walstadt féle low tech-ről beszélünk akkor a szűrésben a szűrőknek van nagy szerepe.a növények is szűrnek valamelyest és hozzájárulnak a jobb szűréshez az oxignnel valamint azzal is természetesen, hogy fölvesznek némi ammóniát és nitrátot.legalább is én így gondolom.
  és más is.
  keymaker írta idézem:The biological filtration is always done by bacteria in the substrate and filters, not by the plants.

 18. Semmi bocs azért volt kérdés.Ha hülyeség akkor nyugodtan lehet mondani, h az.Csak nemtom felfogni, mert még nincs kész az akváriumom, h hogyan lehet kristálytiszta a víz hónapokon keresztül.Egy halálon már túlvagyok most jön a következő indítás ha minden kellék meglesz.Így, h az akváriumomban 14* a szürés és alig van benne növény hát eszméletelen dzsuva tud felhalmozódni 2hónap alatt.És hiába a heti vízcsere.Itt vannak a kérdőjelek nálam.Nem értem egyenlőre hogyan lehetséges ez ha nem a növények miatt.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük