Olvasók

A nehéz kezdet…

Kb. 5 hónapja fogant meg a gondolat, hogy beinditok egy akit, 3 hónapja, hogy növényes lesz. Lassan gyűjtöttem az infókat és egyre több hasznos dolgot tanultam, de távolról sem eleget.

Adatok:
Netto térfogat: 100L Világitás: 90Watt(sylvania gro-lux 18W + 2x36W OSRAM 865)

Aljzat: erdeiföld+F2 homok(fehér)+fekete zúzalék (kifutó készletként vettem)

Kövek: Tiszapart-kőszórásból.

Szűrés: EHEIM 2222 külső(600L/h)

Fűtés: nincs(25-26fok) Co2: 2bubi/sec

Növénytáp: EasyLife ProFito 2ml/nap + HappyLife Carbo 1ml/nap (A RED-CHERRY PETÉKET LEGYEZGET! :-))

Növények: Lilaeopsis Brasiliensis, Eleocharis acicularis, Rotala Ratundifolia, Vizicsillag, Cabomba, Hemianthus micranthemoides Halak: 3db Sziámi algaevő Rák: 10db Red-Cherry

A képek nem mutatnak mindent, de rövidesen töltök még fel… (Wargusz)

Módosítva 2009.01. 28.

Frissítve 2009.02.07.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

25 Comments

 1. Nem rossz próbálkozás. Kicsit kevés még a növény.Főleg a hátsó részekről hiányoznak.
  Az utolsó képeken az algásodás jelei láthatók. Ez főleg a kezdeti időszakban előfordul.
  A bal oldali sziklák nem elég izgalmasak. Oda még próbálgatnék másikat. Különben jópofa ez a hegy vonulat, bár nekem hiányoznak a „csipkék”, amik pl. a Seiryu köveken vannak. De persze tudom, hogy szinte lehetetlen a beszerzése. 🙁
  A Cabomba a későbbiekben léggyökeret ereszt, ezért én nem nagyon szeretem.
  Nem látom a halakat. Van már?

 2. Jól fogalmaztál; próbálkozás! 🙂 Ha újra nekifutnék, máshogyan csinálnám.

  A hátsórész már telitődött! Azt gondolom, hogy nem pusztán esztétikai, hanem technikai szempontból is hiba ennyi növénnyel inditani. Kevesen voltak, igy indulás után pár nappal (talán egy héttel) megjelentek az algák és megtapasztalhattam, hogy milyen is az az „algae boom”.

  Talán Zuminak irtam, hogy nem kell ragaszkodni a Seiryu kőhöz, mert szép bútorokkal is be lehet rendezni egy lakást csúnyán, illetve forditva. Kétségtelen, hogy az emlitett kövek változatossága, felületi tagoltsága szinte egyedülálló, de azt gondolom egy tehetséges festő vizfestékkel, kartonpapiron is csodát tud művelni… 🙂
  (nem mellékes, hogy igen nyomott budget-tel kellett dolgoznom! 🙂 )

  A Cabomba tényleg elég csúnya lett..a vastag lelógó gyökerek a rendezettlenség érzését keltették, de pusztán a magas tápanyfelhasználása miatt kapott ideiglenesen helyet az akiban. A gyökerek nélkül a sötét aljzaton nekem azért tudott tetszeni! 🙂

  Halak. A képek készitésekor még nem voltak sem halak, sem rákok. Most 10db Red-Cherry(már 2 petés!) 3 sziámi és 2 Oto lubickol látszólag vigan a medencémben.. 🙂

 3. „algae bloom” = alga virágzás, bár a robbanás szó is jó lehetne. 🙂

 4. Az akváriumról: jó lenne tudni, hogy az Easy Life Profito mit tartalmaz… Lehet, hogy sokkal töményebb, mint a TPN+ (bár a max beoldási százalékokat ismerve kétlem). Ha viszont nem, akkor valószínű, hogy az EI módszert tekintve túl keveset adagolsz. A Carbo-ról szintén azt gondolom, hogy elvileg kevés, de ez kevésbbé lényeges, mivel CO2-t is adagolsz.

  Az Eheim 2222 viszont egyértelműen kicsi az akváriumodhoz (mind térfogatban, mind hozamban). Nekem a 20 literesben is éppen csak jó… El kell juttatni azt a CO2-t a növényeidhez…

  Nekem tetszik a kő választás, arra vigyázz, hogy a kisebb kövek hosszú távon el fognak tűnni a növények alatt. Jó ötlet a fehér homok is. Van alatta valamilyen növénytalaj?

  Irigyellek a Red Cherry-k petéi miatt, nálam csak 4 db. van, de nem indultak be még, úgy látszik többet kell majd telepítenem…

  A fekete háttered nagyon jól néz ki. Festett? Ilyen szép matt színt csak azzal tudtam produkálni, a karton mindig tükröződést produkált.

 5. Köszi a kiigazitást! 🙂 -ennyit az olvasáskészségemről…

  Szokáshoz illően az Easy Life cuccokon sem szerepel a pontos összetétel. A cég heti 10ml adagolását javasolja, igy bár távolról sem jelentősen, de a 2ml/nap mennyiséggel túladagolom. Honnan tudható, hogy mi az elég, illetve a sok? – egy kérdés: szerinted is hiánytünet lehet a ratundifoliáim és hemianthusaim idősebb leveleinek részleges feketedése lágyulása, majd szétesése? (én a vasra gyanakszom, de tesztre nincs pénzem…:( )

  A szűrésről sokmindent olvastam, de végül a pénztárcámból legnagyobb szimpátiát kiváltó tanácsnak engedtem. Mostmár tudom „a szűrésből sosem elég” és a Co2 miatt is jobb lett volna egy nagyobb. ( A SERA co2 teszt 4es keménységű vizzel inkább kék, mint zöld a beömlővel ellentétes oldalon…) az algával többek közt ezért is gyűlt meg a bajom…-gondolom…

  A Cherry-k petéire csak akkor legyél irigy, ha lesz is belőlük Cherryke! 🙂

  A háttér kapcsán meglepetést fogok okozni… Kartont használok! Talán azért nincs tükröződés, mert nics rajta az üvegen, csak mögé van téve. Ja és szerintem a fényképezés szögén is múlott, mert volt egy-két képem, amin duplán látszódtak a rotalák…

 6. csodás.

 7. sziasztok!
  wargusz: gratula! ha minden jól megy néhány hónap múlva úgy benövik az aksit a növények,hogy mehetsz az AGA Contest-re!
  Keymaker és Nigro: miért kicsi az a szűrő?
  Nigro azt írod(nem itt, hanem a 200 literes aksidnál) 4x,5x forgassa meg a vizet óránként. Ez valami új, mert én lemaradtam valahol akkor.Én még azt hallottam utoljára, hogy max 2x forgassa meg a vizet, de legalábbis azt, hogy a túl gyors áramlás elsodorhatja a baktériumokat a szűrőfelületről, vagy nem jutnak elég táplálékhoz, ha az áramlás a szűrőben nagyobb, mint 30cm per perc.
  visszatérve wargusz akváriumára Amano szerint 60 és 180 liter között 6liter/perc azaz 360 liter/óra pumpateljesítmény az ajánlott.
  Lehet lemaradtam valahol, de akkor itt egy új téma lehetősége, mert esetleg mások is ezekben a tévhitekben élnek, mint én.

 8. Szia Wargusz!

  Ha kevésnek tartod a növény mennyiséget , szívesen adok az enyémekből.Mert Én már ritkítom őket.

 9. zigur: kulfoldi forumokon Aquascaping temaban olvastam mar 20* szurest is. ugy latom mostansag ez is olyan mint a vilagitas. ki tud tobbet stb…
  a 4-5* „nevleges” teljesitmenyu szuro szeintem sokkal kevesebbet forgat a vesztesegek miatt. erre jon ra ha meg a CO2-t is ezzel forgatod meg. nalam egy EHEIM 2226 van a 240-es aksihoz, de inkabb kevesnek erzem mint soknak. ennek a nevlegese ugy emlekszem 1000l/ora korul volt.

 10. Zigur!

  10x forgatást úgy kell érteni, hogy a szűrő gyártója által megadott (üresen, emelés nélkül mért) teljesítmény legyen ekkora. Konkrétan Eheim Classic 2217 esetén ez 1000 l/h. A tényleges teljesítmény ennél jóval kisebb, kb olyan 600 l/h.

  Én nálam növényes és sügéres medence esetén a 3-4x forgatás vált be, a valós teljesítményt figyelembe véve.

  A new scool szerint azért kell ekkora forgatás, hogy kevés lebegő kosz, mulm legyen és egyenletesen eloszoljon a CO2.
  Ebből én a CO2 eloszlatást tartom a legfontosabbnak, a többi nem olyan lényeges, ugyanis minden tisztességes növényes medencében kevés hal van, tehát ez nem indokolja a bika szűrést, elhalt növényi részek se jellemzőek, hisz a növényekről szól az egész. Én speciel ki is szedem kézzel az esetlegesen lehullott leveleket.

  Na de, miért is működik egy erősen túlméretezett szűrő kis medencében?

  A biofilm viselkedéséből következik, ha van annyi esélye a lebontó baktériumoknak, hogy meg tudnak tapadni valamely szűrőanyagon, akkor egy védő hártyát képeznek maguk körül és a hártyán belül igen alacsony mozgás van (kialakul az ideális 5-10 cm/perc). A biofilmben egyszerre vannak jelen nitrifikáló és denitrifikáló baktériumok, de jellemzően nitrifikáció történik a vödrös külső szűrőkben.

 11. Emperor_

  Én megvallom soha nem értettem ezt a „x-szer forgassa meg az akvárium vizét a szűrő, mert ha nagyobb, akkor nem tapadnak meg a baktériumok” dolgot, mivel (lehet hogy az én logikámban van valahol a hiba) ha egy vödör vizbe teszem be a szivó és nyomó ágat, vagy ha egy nagy akváriumba, a szűrőn percenként átfolyó viz mennyisége nem változik. Az viszont nem értem miért van összefüggésben a baktériumok megtapadásával, hogy 5 liter vizet forgat szokszor, vagy 300-at kevésszer….
  üdv
  bigyo

 12. köszi Emperor!

  Mindíg tud meg valami újat az ember!Van abban logika, amit mondasz csak én még az „old scool”-ban tanultam.:) Fejlődni kell, erre szolgálnak az ilyen blogok. Asszem ideje gyűjtésbe kezdenem, hogy nagyobb vödröt vegyek.

 13. bigyo!

  A 3-4 x forgatás tapasztalati úton jön ki, semmiféle összefüggés nincs baktériumok megtapadási képessége és a forgatás mértéke között. Aki evvel hozza összefüggésbe az tévúton jár:-).

  Pont, hogy mindegy, hogy 10 litert szűrsz vagy 100 litert ugyan avval a szűrővel. 100 liter esetén hamarabb kell pucolnod. De mindenképpen szükséged van olyan felületre ahonnan a baktériumokat nem mossa le az áramlás. Ilyen szűrőanyag például a lávakő, Siporax, kerámia karikák, perlonvatta.

  Egyrészt megtörik az áramlást, lelassítják másrészt hatalmas felületet adnak a baktériumoknak a megtapadásra. Ha nincsenek lesodorva, a többit ők elintézik a biofilmen belül. Vannak persze egyéb feltételek pH, hőfok, stb a nitrifikációhoz.

 14. Vegre egy szegedi akvarium, Hajra Pick Szeged 🙂
  Nagyon tetszik az akvarium, szerintem nem nevezheto probalkozasnak, szep lesz, csak ki kell varni.
  Szeretnem megkerdezni, hogy a harmadik kepen az a feher ize az mize, es miert kell bele.
  En a Seiryu kovekre szavazok, „tehetséges festő vizfestékkel, kartonpapiron is csodát tud művelni” szep lesz, de a sohase lesz olyan szep, mint az olajfestmeny. A Seiryu ko beszerezheto.Csak az a baj vele, hogy nagy darabokbol all, nehez, Mo.-n nem forgalmazzak, es igy draga. A sajatjaimat probalom majd feldarabolni, majd irok az eredmenyrol…..
  Valo igaz, ha keves novennyel inditasz, be fog algasodni. Nem problema: folytasd a tapozast es a CO2, algaevoid mar vannak, tegy bele meg nagy tapanyagfelevevo novenyeket (a csunyanak mondott hinart ne dobd ki, hanem vagd visszabb, a gyokeres peldanyokat ultesd vissza, esetleg kerj meg novenyt vkitol), ha a tobbi noveny mar megerosodott, majd csak akkor gondolkozz a kidobasarol), es esetleg megprobalhatod a sotetitest (bar sajat tapasztalatom nincs). Jut eszembe Nigro, vizben milyen noveny tud leggyokeret ereszteni 🙂 , max a mangrove, meg a mocsari ciprus, de az is maskeppen. 🙂
  Szuro tema: Emperior, szerinted, ha az akvariummal egy magassagba teszed a kulso szurot, akkor egy Eheim 2026-os kepes a max. 960 lit/hr teljesitmenyre?

 15. Bocs az a legzogyoker :), bar vsz inkabb jarulekos gyoker mint leggyoker.

 16. Szépen alakul az aki. Azt elmondod, hogy az aljzatot miért cserélted le? A vízfelszín csak a fotón olyan fura?

 17. Egyre több az olyan akvárium itt, amin látszik, hogy figyelmes tervezés és gondolkodás eredménye (= jól néz ki). Azt hiszem, elindult valami a blog jóvoltából Magyarországon is.

  Még egy lépés, és megalapítjuk az Akvakertészek Magyarországi Egyesületét (AME II.). 🙂

 18. 😀 Keymaker ok felőlem, mehet de akkor lehetek én is alapító tag?? 🙂 Szerintem a székhelyünk majd legyen egy 10ezer literes akvárium és az egyenruhánk meg legyen riccia-ból 😀 És csak az léphet be aki őőőőőőőőő nem tudom 😀

 19. Sziasztok!

  Ugyan én nagyon csendben vagyok, de rátok mindig számithatok..köszi a véleményeket, hozzászólásokat! 🙂

  Nigro:
  Az aljzatot 2 dolog miatt képtelen voltam rendbentartani.
  1. nehéz hozzáférhetőség – egy szekrény polcán van, igy éppencsak belefér a kezem… (talán ez még nem lenne olyan nagy gond de,
  2. a sziámi algázóim a takaritást, rendrakást követő napon már mindent tönkretettek – a fehér részeket teleszórták fekete kaviccsal…

  az aljzat cseréje után már a „likvidálásukra”(halashoz vissza) is elszántam magam, de kifogni sem tudom őket, pedig igy, hogy alga már nincs a karácsonyi mohámat is csupaszra eszik…és nagyok is már az akihoz…

  mindenesetre köszönettel tartozom nekik, mert hihetetlen munkát végeztek a fonal alga eltüntetése terén.

  A vizfelszinről már tettem emlitést a chat-en, csak nem maradt nyoma. Zöld baktérium réteg úszik rajta. Már egy pár napja nem alakul ki vastagon ellentétben a pár héttel ezelőtti helyzettel.
  Szűrőt takaritottam, gyakran leszivtam és beindultak a növények a nyirást követően ezért javult a helyzet. – szerintem.
  + rövidesen veszek egy EHEIM 2217-es szűrőt a 2222 mellé.

  Keymaker:
  Mivel a figyelmes tervezésről és gondolkodásról itt beszélsz, ezért kicsit magamra veszem és köszönöm!!! 🙂
  A jelenlegi állapot nagyban a TE érdemed is! (Tápozás majd szűrés)
  +Nigro (Fény, elrendezés)
  +Inadsz (Lelkesedés-lendület (jó sok!!!)) 🙂

  és a többiek nem utolsó sorban!

  Számomra ez az aki egy tanuló aki. Persze nem tudom – nem akarom – „tönkretenni”(Tom Barr) a tanulás érdekében, de minden nap figyelem benne az élet rezdüléseit és próbálom megérteni. Igyekszem minden lakó kedvében járni, mert.. felelős vagyok értük 🙂 és önző módon ugyan, de szomjazom a szépségüket 🙂

  Az AME II.? remek ötlet!

 20. Hopsz nem is láttam még a legutóbbi frissítést. Gyönyörű lesz ez az akvárium(már most is az)! Gratula wargusz!

 21. Szia Wargusz!
  Nagyon szép lett az akvárium!Nekem nagyon természetesnek hat.Végre van szegedi szép akvárium is, ugyanis az enyém még csiszolásra szorul, nem is kicsire:)

 22. N-dee:
  Köszi! Van, lesz még vele munka.
  Az inditás kicsit döcögős lett és a nyomait nem sikerült eltüntetnem.

  dekalabda00:
  Köszönön Neked is! Bár ez én akim is messzeáll a gyönyörű akiktól, de egy-két akadályt már lekűzdöttem, igy, ha tudok, szivesen segitek neked. -akár növényekkel, rákokkal táppal is.

  Üdv,
  Wargusz

 23. Szerbusz Wargusz,
  Rendeltem novényt és „kimaradt” egy szep to Bolbitis heudelotti. Sajnos nem fer bele az akvariumomba, igy szivesen elajandekoznam. Kerlek mielobb jelentkezz, ha erdekel, mert ha nem jelentkezel, odaadom a halkereskedomnek.
  tel:70 5445460
  Hali:
  Horvzol

 24. Sziasztok SOS-be kérnék segítséget fekete fonalalga ügyben, mert nagyon elszaporodott a vizemben!
  E-mail címem: [email protected]
  Esetleg olyan is érdekel ha van rá halbarát vegyszer, és tudsz küldeni olcsón!

  Segítsetek, mert kezdem megutálni a hiába való gondoskodást! Red cherri segíthet, nagy létszámban?

 25. Azt javaslom, hogy a problémával fordulj az akvakertész fórumhoz. Ha megadod az akváriumod paramétereit, szűrés, világítás stb. akkor ott több száz szakértő akvakertész fog tudni segíteni. 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük