Mély vízTechnika

Algamentes növényes akvárium indítása III. (CO2)

A betelepített vízinövények nagy-többsége emers (víz felett) módon nevelt növénykertészetekből származik. Az amúgy is szokatlan új állapotokat tetézi, hogy az addig megszokott széndioxid mennyiséget sem kapják meg.

ludwigia4Fontos ezért a CO2 szint optimális értékre való beállítása. Segítségünkre lehet ebben, a széndioxid tartósteszt és a buborékszámláló. A tartósteszt színével jelzi, hogy az optimális értéktől eltér-e az oldott gáz mennyisége, míg a buborékszámlálón megállapíthatjuk, hogy az optimális érték esetén másodpercenként hány buborékot adagolunk.

16

A gáz szintjét ellenőrizzük több helyen az akváriumban úgy, hogy a tartóstesztet áthelyezzük és néhány órát ott hagyjuk. Előfordulhat ugyanis az, hogy míg egyes részeken a CO2 mennyiség megfelelő, máshol viszont igencsak szegényes.

14_resize

Az optimális zöld szín

A szűrő kifolyójának állítgatásával, a CO2 porlasztó áthelyezésével, idővel megtalálhatjuk akváriumunk ideális beállításait. Nálam az üvegporlasztó, a szűrő esőztetőjével ellentétes oldalon van jó helyen. Ilyenkor az oda érkező áramlat lefelé nyomja a felszökni akaró buborékokat.

co2 diffuzor

Abban az esetben, ha a külsőszűrő esőztetője alá helyezzük, meg van az esély rá, hogy a buborékok végigszaladnak a felszínen és sokkal több gáz vész kárba, mintha az ellentétes oldalra helyeztük volna a diffúzort.

A gáz beoldásának van még egy módszere. Ilyenkor az akváriumon kívül végezzük a beoldást. A külső reaktorok igen hatékonyak. A külsőszűrő visszafolyó ágára kell kötni őket és 100 % beoldás oldható meg velük. Azonban hátrányuk, hogy csökkentik a szűrő teljesítményét. Ezért két megoldás adódik. Vagy egy második külsőszűrőre (vagy valamilyen vízpumpára) kötjük a reaktort, vagy sokkal erősebb szűrőt veszünk. Utóbbi szinte megoldhatatlan, mivel az aquascapingben általánosan elfogadott forgatási sebesség óránként 10X-es.

Így a vízben keringő buborékok sokkal hosszabb ideig tartózkodnak a vízben, ezáltal az oldódás hatékonyabb. A cél, hogy a növények közelében ideális 30mg/l széndioxid szintet érjünk el.

Ha pontosan szeretnénk tudni, hogy a saját akváriumunkban ideális-e a víz CO2 szintje, az alábbi táblázat alapján meggyőződhetünk róla.

kh-ph-co2

Bár vannak tényezők, amelyek a táblázat értékeit megzavarhatják, azonban ha tudjuk, hogy nincs vízparamétert jelentősen változtató elem (erős huminsavat engedő vasfa, tőzeg stb.) az akváriumban, akkor remek segítség lehet. Elég csak egy KH-t és egy pH-t mérnünk és máris megvan az eredmény. Amennyiben a mért érték a zöldben van, optimális a gáz szintje. A kék terület alacsony, míg a sárga túl magas széndioxid koncentrációt jelez. A sárga szintekkel nagyon kell vigyázni! Ebben a tartományban már a halakra nézve veszélyes értékek vannak. Sajnos a  halaimnak sikerült egyszer megtapasztalniuk…

co2 004

Ilyen esetben azonnal állítsuk le az adagolást. Ha van levegőztető rendszer, rögtön indítsuk el, vagy azonnal csináljunk 50% vízcserét.

Megnyugtatásképp mondom, hogy precíz nyomáscsökkentővel, amin van tűszelep, a bajok szinte nullára csökkenthetők.paillon-nyomascsokkento-szelep2_2A CO2 rendszerek felépítését, fajtáit, működését már többször ecseteltem itt a blogon, úgyhogy erre most nem térek ki bővebben.

Ahhoz, hogy az akváriumban már a fotoszintézis első percétől megfelelő mennyiségű CO2 legyen az akváriumban, már a világítás bekapcsolása előtt érdemes elindítani a beoldást. Általánosságban 2 órával előtte szokták elkezdeni, de ez nagyban függ a beoldás hatékonyságától, a szűrés erősségétől is. Ezért figyeljük a fények bekapcsolásakor a dropcheckert. Ha még kék, kapcsoljuk be hamarabb, ha már sárga értelemszerűen később kell bekapcsolni. Ha zöld, akkor eltaláltuk.

Nálam az adagolás egy órával lámpaoltás előtt kikapcsol. Ezt csak takarékosságból ajánlom, mivel ekkor már a vízbe oldott CO2 elég nekik. Nagy jelentősége nincs.

Ne ijedjünk meg, ha az ültetés utáni néhány napban még a növények nem kezdik el bőszen eregetni az oxigén buborékokat, miközben a paraméterek ideális CO2 szintet jeleznek. Ez teljesen természetes. Ilyenkor a gyökérzet megerősítésével vannak elfoglalva. Azonban amint megszilárdították helyzetüket, azonnal nekilátnak a fotoszintetizálásnak. Szóval gázt nekik!

Hogy tetszett?

Tetszett
2
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

31 Comments

 1. „…. Ezért figyeljük a fények bekapcsolásakor a dropcheckert. Ha még kék, kapcsoljuk be hamarabb, ha már sárga értelemszerűen később kell bekapcsolni. Ha zöld, akkor eltaláltuk…”

  Bakki szóljatok már, hogy ökörségeket írok! 🙂
  A dropchecker elég sokat késik. Nem alkalmas erre a feladatra….! 🙂

 2. Szia Nigro!

  Újként hadd gratuláljak a bloghoz. Nagyon sokat tanultam belőle és ez alapján indultam el a növényes akvarisztika rögös útján. Sikerült Co2 rendszert összeállítanom, és ezért kérdezném, hogy nagy általánosságban szerinted hány buborék/mp jó egy 20 l-es nanoba? Sűrűn betelepített akiról van szó.

  Előre is köszi!

 3. Szia! Köszi és üdv az akvakertészek közt! Az, hogy hány bubi/mp lesz a jó, az sok tényezőtől függ. Szűrés, beoldás hatékonysága, növények mennyisége stb.
  Ezért nehéz ezt így megmondani. Erre találták ki a dropcheckert. Kiindulásnak kezd el 1 bubi/mp-el, figyeld a dropchecker színét, de vigyázz, hogy kell neki 1-2 óra, hogy a valós értéket mutassa. Tehát 2 óránként érdemes állítani a co2 sebességén. Aztán ha megvan, én már nem nagyon nyúlok hozzá.

 4. Köszönöm szépen, ez nagyon jó támpont. Éppen a dropchecker miatt kérdeztem, mert nem szeretném, ha 2 óra múlva nemcsak gáz mennyiségének állításáról, de a halak gyászszertartásáról is kellene gondoskodnom.

 5. Szia Attila!

  Rohamosan javul az akváriumom helyzete!
  Azóta még rájöttem pár nagyon fontos dologra! (úgyhogy nyugodt vagyok már
  Majd részletezem ezeket az akvakertészen a Naplók fülben ha lesz időm!

  Egy kérdés:
  Vízcsere előtt megmérem az akva ph értékét (digitális, ugyan olyan mint a tied) eredmény 7,45
  Na most figyelj, utána megmérem azt a vizet amit bele fogok tenni
  cserekor = 7,43
  Utána elvégzem a cserét (szokásos dolgok vízelőkészítő, táp)
  És láss csodát ph=7,61!!! ???
  Ez már többszöri tapasztalat!

  Szerinted hogy lehet ez?

  Más: JBL KH teszt cspegtetős de az van rá írva hogy ahány csepp míg sárga lesz annyi az ÖSSZES KEMÉNYSÉG!!! És akkor a karbonát keménység mennyi?

 6. Jah ami lemaradt!
  🙂

  Üdv: H.András

 7. Két dolgot tudok elképzelni.
  1. A vízelőkészítők, vagy a tápok mahinálnak a pH-n
  2. Mikor a vizet cseréled, a CO2-t kizavarod az akiból. Ez pH emelkedéshez vezet.
  Az összkeménység a GH. A KH a karbonátkeménység. Ha nem ez van írva a tesztre, akkor nyomdahiba van a leírásban… (próbáltam finoman fogalmazni) 🙂
  Várom a fejleményeket, biztos sokan tanulnának belőle 😉

 8. „Az összkeménység a GH. A KH a karbonátkeménység”
  Ez tiszta volt eddig is.

  1, Rossz a JBL KH teszt leírása!
  2, JBL-el mért eredmény 10dkh EZ ZAVART MEG NAGYON!!!
  Sera= 15dkh
  Lehet hogy a folyadék is más benne 🙂 De a papíron meg dobozon minden KH

  Melyiknek higgyek?

 9. Esetleg a vízműnél kérdezz rá. Vagy vegyél egy harmadikat. Persze az meg egy harmadik eredményt fog adni… 🙂

 10. Sziasztok!
  Sokat olvasom a blogot és most tervezek indítani egy nanot.Erről a Dennerle crystal set-ről mit lehet tudni, mert nemnagyon találtam magyar leírást hozzá.Ehhez még meg kell venni dennerle co2 nano settet ha jól sejtem.Arra lennék kíváncsi hogy a crystal settet lehet-e haszálni más megoldással, szódásszifonossal vagy élesztőssel esetleg?
  Nézzétek el a hülyeségeket, ez lesz életem első akváriuma:)
  A válaszokat előre is köszi!

 11. Viktor kipróbálta. Elég egyértelmű negatív véleménnyel volt róla. Itt olvashatsz erről bővebben: http://www.akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=15&t=552&p=7901&hilit=dennerle+crystal+nano#p7377

 12. sziasztok norbi vagyok sokat olvasom az oldalt,sokat tanultam belőle de még igy is van pár kérdésem.Most jött el az idő,hogy nagynyomásu co2 rendszert inditsak.Ehhez kérném a segitségeteket.aksi adatok:300l 120x50x50,szűrés sera serafill 1100,világitás 2db t5 aqua medic fénycső,sera táptalaj,easy life fito pro,easy life carbo,jbl 24,növények főleg cryptok és anubiasok egyellőre.a szűrést javitani fogom majd egy tetra tech ex1200 szűrővel.A kérdéseim a következők lennének:egyelőre 2db eheim belső reaktorban gondolkodom az akvárium két végén elhelyezve Ismeritek ezt a reaktort,mi a véleményetek róla.Milyen beállítást eszközöljek a rendszeren /bubi/perc/ válaszokat előre is köszönöm

 13. Ezt egy nagy üvegdifi is meg tudja oldani egyedül, vagy az egyik külsőszűrőre kötsz egy külső reaktort.
  A te elgondolásoddal az a bibi, hogy mindkét difihez külön kell egy tűszelep, hogy be tudd őket állítani.

 14. igen a külső reaktor jó lenne de a másik szűrő még csak terv ezért akartam ezt a felállást akkor ezek szerint 2 reduktor kellene,mert láttam y elosztót és ugy gondoltam,hogy azzal müködőképes lesz a rendszer

 15. Annál olcsóbb a két tűszelep 😉 (biztos reduktorra gondolsz?)
  Azért nem működik nélküle, mert ahogy koszolódik a kerámia, más nyomáson megy át az egyiken mint a másikon. Egy idő után az egyiken menni fog a gáz, a másikon alig. Akkor meg mi értelme a kettőnek?

 16. igen reduktorra gondoltam a co palackra 2 kiállásosra pontosan,még gondolkodtam a jbl tájfunon is ez láttam oliver knott akváriumaiban is tehát rossz nem lehet erről mi a véleményed?egyébként te milyen üvegdifire gondoltál?

 17. Én erre az üvegdifire gondolok: http://www.greenaqua.hu/green-aqua-japan-diffuzor-nagy.html
  Olyan reduktort, aminek két kiállása van, még nem láttam akvarisztikában. Ha mindkét leágazáson külön van tűszelep, akkor akár jó is lehet.
  A Taifun a JBL-től böszme egy darab. Nekem volt. Nem túl esztétikus.

 18. Sziasztok!

  Nagyon tetszik az egesz oldal , rengeteg hasznos infora sikerult szert tennem .
  Szeretnek 1 hosszu tavon is hatekonyan mukodo CO2 rendszert kiepiteni , de nincs tul sok penzem ra.
  Arra lennek kivancsi mit szoltok ehez a kezdo szetthez.?

  Illetve jol ertelmezem , hogy ehhez 1 palack es 1 nyomascsokkentore meg szukseg van?

  A valaszokat elore is koszi.

 19. Ez a szett nem túl hatékony és nem is igazán esztétikus. Ennyi pénzért, már üvegdiffúzort is lehet venni és meg lehet próbálkozni az élesztős rendszer összeállításával. Hosszútávon, csakis a nagynyomású rendszerben érdemes gondolkozni.
  (egyébként a kérdésedre a válasz: palack, nyomáscsökkentő, tűszelep, mágnesszelep, visszafolyásgátló, buborékszámláló kéne még hozzá 😉 )

 20. Sziasztok!

  Nekem PH teszt mellé GH tesztem van itthon.Azzal is jó lehet ez a CO2 táblázat?

  1. Elvileg a GH 2 értékkel szokott több lenni, mint a KH, mégis azt mondom, ne támaszkodj rá. Sok tényező van, ami befolyásolhatja.

   1. Igazából Low-techbe kellett volna csak 1 újabb iránymutató.Bár azt se tudom ,hogy az beleesik-e egyáltalán a táblázat kereteibe.

 21. Szia! Rengeteget olvasom az írásaidat és még mindig sok kérés merül fel bennem!Az egyik ilyen kérdés, hogy létezik -e ,hogy egy hetes akváriumban most reggel,villany kapcsolás előtt elégséges a co2 az akváriumban? Nem használok co2 adagolást csak az easy carbo -t , az is csak az előírt mértékkel, viszont a világítás az erős 1,2w/liter! Még használok általános növény tápot, azt is csak az előírt mennyiségben. A növényeim nem érzik jól magukat és elég sok lapi sárgul meg rothad.. Meglehet ,hogy ennyire pontatlan a tetra 6 az egyben teszt szallag vagy tényleg lehet, hogy reggel jó a co2 mennyiség épp a romlandó levelek miatt?

 22. sziasztok.en is rengetegett bujom,bongeszem az oldalt,es folyamatosan tanulok.en egy lelkes kezdo akvarista vagyok…van egy 500 literes akvariumom 200x50x50-es kivancsi lenek milyen lenne a megfelelo szures,pontosaban hanyszorosa a brutto liternek?eleg sok bajom van alga teren…..es nemtudok rajoni hol van a bibi…mar a black outon gondolkodom.

  1. Szia! Legalább 2 db 1200-1500 l/h teljesítményű szűrőt javasolnék. Az alga egyik oka az alul-méretezett szűrés, de számtalan más oka is lehet. Sok fény, tápozás, túletetés stb stb.

 23. Sziasztok

  Beüzemeltem a nagynyomású Co2 rendszerem egy PH kontrollerrel. Próbálom megfelelően beállítani a Co2 szintet de valami nem tiszta. A vizem 6 GH, 6 KH, és alapban a PH: 6,9. Úgy, hogy nem adok be Co2. Ezek szerint nem is kell? Van elég benne? nem hinném, hogy a tisztított vízben alapban ennyi lenne. Kétlem, hogy beoldás nélkül elég. Segítsetek kérlek..

  Előre is köszönöm…..

  1. Szia! Nekem gyanúsak a mért eredmények. A 6-os GH és 6-os KH leginkább a gyanús. Általában a GH 2 egységgel magasabb szokott lenni, mint a KH. Amíg nincs pontos mérés, addig sajnos nem fogod tudni így beállítani.

   1. Sziasztok

    Újra mértem mert nekem is gyanús volt. GH: 6 KH:4 PH 6,8. (sera teszt). A Co2 egy kontroller méri. Akkor csak simán állítsam 6,7 re a Co2 és az elég lesz? Kevésnek tűnik. Macro – Micro megy bele 2-2 ml. ( heti 50% vízcsere, 50 l az akva) Easy Carbot-t is adagoljak még hozzá?

 24. Na újra mértem mert nekem is furcsa volt. GH: 6 KH 4 PH:6,8. (sera tesztek) A PH meg egy kontrollerrel mérem. A táblázat szerint 6,7 – 7 PH ig kéne állítanom a PH értéket. Akkor állítsam be csak simán 6,7-re és minden rendben? Így is adagoljak Easy Carbot az akvába?

 25. Sziasztok

  Újra mértem mert nekem is gyanús volt. GH: 6 KH:4 PH 6,8. (sera teszt). A Co2 egy kontroller méri. Akkor csak simán állítsam 6,7 re a Co2 és az elég lesz? Kevésnek tűnik. Macro – Micro megy bele 2-2 ml. ( heti 50% vízcsere, 50 l az akva) Easy Carbot-t is adagoljak még hozzá?

  1. Így már jobb. Igen, állítsd 6,7-re és figyeld. Ha a halak nem pipálnak és a növények szépen nőnek, akkor ennyi. Nem kell tovább foglalkozni az üggyel. 😉

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük