Olvasók

baropeter 150l-es akija

Üdvözlök mindenkit!

Sokan beszélnek a külömböző stílusok ötvözéséről. Gondolom a tapasztalataim pont témába vágnak. Az én akim egyszerű csapvízzel van feltöltve, olyan 14-es keménységű, így nincs úgy felpörgetve mint a lágyvizes akváriumok. Ritkán és rendszertelenül cserélem a vizet, de így is elketyeg fél évet alga nélkül, addigra meg úgy is szeretem újra rendezni.

A világítás fémhalogén (150hqi), adagolom a tápot (Tropica Mastergrow 2ml / nap), és persze megy a CO2 ( 25l-es palack, Aqua Medic 500-as reaktorral 2bubi/sec). Na ettől még az érzékeny növények nem maradnának életben. De az a tapasztalatom, hogy a talajfűtés valahogy kiváltja a lágy vizet. Na ez nem volt valami tudományos, de a képek talán meggyőzőbbek mint az érvelésem.

A lényeg, hogy lehet ilyen „lustán” is akvakertészkedni.

Halak:

  – 4 pár vörös fantomlazac
  – 3 pár fekete neon
  – 2 sziámi algaevő
  -14 Amano garnéla

Növények:

  – Glossostigma elatinoides
  – Bolbitis heudelotii
  – Riccia fluitans
  – Vesicularia dubyana
  – Microsorum pteropus
  – Echinodorus tenellus
  – Hemiantus micranthemoides
  – Ammania gracilis
  – Ludvigia arcuata
  – Cryptocoryne wendtii

A szűrő: Project 501 (800l/h) külső szűrő.

Hajrá!

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

14 Comments

 1. Gratulálok az akidhoz. A „lusta” akvakertészek táborában már legalább ketten vagyunk, bár azért én valamivel aktívabb vagyok. De a nyírást én sem erőltetem. A következő akváriumom növényzetét már úgy tervezem meg, hogy figyelembe veszem azt is, hogy mely növények nőnek lassabban.
  Láttam egy régebbi akidat még annó az akvaristán és az is tetszett. Főleg, hogy a Glossód szépen lent maradt. Ezekszerint ez leginkább a jó fényednek köszönhető, nem a szorgalmas nyírásodnak. 🙂

 2. Köszönöm! A Glossóval kapcsolatban igazad lehet, mert ezzel a módszerrel jóval óvatosabban lehet nyírni mint az EI módszerrel.

  Ezen az oldalon vannak régebbi képek.

  Üdv!

 3. nagyon szép. grat.
  art.

 4. Szia!

  Régebben már az akvaristán megírtam a véleményemet az akidra.
  Ez most sem változott! 🙂

  Üdv!

 5. Köszönöm szépen!

  Azért érdeklődnék, hogy a talajfűtésel kapcsolatban hasonló tapasztalatotok van-e? Nekem csak Rotala wallichii-t nem sikerült életben tartani kemény vízben,de ha nem szorítanák ki az igénytelenebb növények talán az is megmaradna. N-dee a tied dettó.

  Üdv!

 6. Szia Péter!

  Gyönyörű az Akid! Az akvaristán is látam, hogy az akvakertészkedés igen közel állhat hozzád. 🙂
  A fenti linkre kattintva a képeid sem hagytam ki.
  – azért a festést ne hagyd abba!!! 🙂
  A lusta kertészkedésről annyit, hogy: mivel CO2-d van és feltételezem igen egyenletesen is(25L palack) + a fénnyel sincs gond na és a táp sem valami névtelen kutyulmány, igy érthető, hogy kevés gondod van az akival. De! azért pusztán ennyi nem elég a zökkenőmentes kertészkedéshez, szögezzük ezt le, még mielőtt valaki, aki most kezd, itt bezárná az oldalt és rohanna is a boltba „fényt”, co2-t, és tropica tápot venni. Milyen talajod van? Milyen szűrésed? + a Hemiantust nem kell gyakran kozmetikázni?
  Huhh…nem kötekedés akar ez lenni, inkább a meglepettség és a kiváncsiság egy pici kétkedéssel? fűszerezve..

 7. Szia wargusz!

  Örülök, hogy tetszik, és hogy kérdésekkel bombázol. Már keztem megijedni, hogy unalmas ez a post.A talajom nevére sajnos nem emlékszem, de te biztos a substrat-ra gondolsz. Most erdei talaj, de volt már substrat nélkül is szép az aksim. A szűrésem elég általános, alúlról felfelé: siporax, biolabda, zeolit, perlonvatta. A Hemiantust kb. havonta visszavágom, kozmetikázni nem kell, ha egyre gondolunk… Azt hiszem itt egy kicsit cizellálnom kell a „lusta” jelzőn. Talán a türelmes találóbb lenne az esetemben. Például aksi indításnál, nem csak úgy beleöntöm a starter szereket aztán -tövig a gáz-, hanem csak szép fokozatosan. De ez vonatkozik a nyírásra is . A másik amire rájöttem, hogy minnél többféle növény van az akiban annál jobb a tápanyagfelvétel intenzitása . Apróság, de kevés helyen láttam leírva. Egyébként a hangsúlyt a talajfűtésre helyezem. Azt hiszem túl azon, hogy a növényeknek jó, a nitrifikációt is segíti.

  Üdv.

 8. Péter!

  A medencéd nekem nagyon tetszik, már az akvaristán is megcsodáltam. Az „összevisszaság”, sokkal természetesebb, mint a csoportba rendezett növények.

  A talajfűtés szerintem a víz és evvel a tápanyagok egyenletes eloszlatásával fejti ki jótékony hatását.

  Az érdekelne, hogy mit tettél az erdei földdel? Átszitáltad? Kifőzted? Milyen vastagon van?

 9. Szia Emperor!

  köszönöm. Igen, átszitáltam, kifőztem. De még kisérlerti stádiumban van, ezért csak 1-2cm vastagon tettem az akiba.

  Az eredményen, és az azóta olvasottak alapján már bátrabb leszek legközelebb. Peter Kirwan,(ha jól írom a nevét) gyakorlatilag több földet tett a medencéjébe, mint vizet. höhö…

 10. nagyon szep az aksi. Hany wattos talajfutot hasznalsz? ahogy olvasgattam alt 20-30 wattot szoktak javasolni egy ekkora akvariumhoz. Szerinted ez nem keves?

 11. Köszönöm. Az enyém 20 w-os, termosztát nélkül. Attól függ, mire akarod használni, temperálásra, vagy a lebontási folyamatok segítésére. Az utóbbinál lehet kombinálni hagyományos fűtéssel is.

 12. Péter, örülök, hogy tegnap személyesen is találkoztunk a „klubban”, ha vannak új képeid az akváriumról, akkor küldd el nekünk, kérlek. Ez az egyik legtutibb berendezés manapság a blogon.

 13. Szia Keymaker!
  Elnézést a korai távozásért tegnap, de utazás előtt voltam. Most Egerből írok, aztán Füzesabonyba megyek BB-hez K2SO4 ügyben. Örülök, hogy tetszik az aki, remélem majd találkozunk még a Vadonban, és kivesézzük a témát. Egyébbként alakul az új aki, de a tegnap hallotak alapján másképp látom a színvonalát. Persze kiváncsi vagyok a véleményetekre, úgyhogy majd megy a bejegyzés előbb- utóbb.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük