Olvasók

Bumbi 30 literes nanoja

Egy szük éve döntöttem el, hogy én is csinálok egy növényes akváriumot. Volt egy használaton kívüli 30 literesem. Gondoltam ez megfelelő lesz belekóstolásnak az akvakertészet világába.

Táptalajnak JBL termék került bele 2-3 cm vastagságban, majd erre került a nagyon apró szemű homok.
Mindeképpen szerettem volna abban az időben, hogy az akvárium alját pázsitszerűen borítsa be valamelyik növény. Akkoriban nálam erre a célra a glossotigma volt az etalon.

Tudtam, hogy csak akkor lehet vele elérnem a kitűzött célom, ha sikerül 1 W/liter érték közelébe kerülnöm.
Ezt az Arcadia fénycsőarmatúrával sikerült elérnem (2×15 W).

Növények az indulásnál :
Glosso
Hemianthus callitrichoides ‘cuba’
Rotala Wallichii
Ludwigia

Szépen növekedtünk, a CO2 trágyázásnak köszönhetően is, akkoriban folyamatosan RO vízzel cseréltem hetente.
A második hónap táján, növényt ( Eleocharis) kaptam ajándékba, bár ne kaptam volna ( bár kezeltem volna le őket beültetés előtt )!!!
Beültetés után kb. 5 nappal kezdődött. Először csak alig láthatóan, majd brutális erővel támadt az alga ( ecset+ ???).

Próbáltam gyakori vízcserékkel, ill. elsötítéssel megoldani a problémát, de semmi látható eredménye nem volt.
Már-már feladtam, amikor adtam még egy utolsó esélyt ( bár vegyszeres alga írtást nem akartam ) magamnak és azt az algaírtótót használtam ami sikeresen rendbetette a nagy akkimat az ecsetalgától.
A biztonság kedvéért, ment még bele 2 db Aymonerri, 2 db Sziámi algaevő, 1 db Anci, 8 db Amano.
Pár nap múlva nem akartam hinni a szememnek, kopni kezdett az alga, kb. 10 nap alatt teljesen eltünt.
Észrevételem szerint minden jószág alaposan kivette a pusztításból a részét, az Amanók mint valami nano robotok úgy tisztították át a talajt, és a talajtakaró növényzetet.
Sajnos ezt a harcot a Rotala Wallichii nem élte túl, nagyon sajnálom pedig az akvárium ékköve volt a színeivel ( Azóta sem marad meg nálam 1 hónapnál tovább ).
Nem tudom, hogy miért de a Hemianthus callitrichoides ‘cuba’ teljesen átvette a hatalmat talajszinten, olyannyira, hogy a Glossónak hírmondója is alig maradt.

Mivel teljesen nyitott az akki teteje, a bentlakók az Anci kivételével látogatást tettek a vizen kívüli világban is, amit nem éltek túl, azóta nincs algának még hírmondója sem.
Szeptember vettem 12 db RedCherryt, azóta kb.: 50 db közelébe növekedett az állomány, jól érzik magukat.

Egyéb technikai paraméterek:

Szűrés: Eheim Liberty 2040 akasztós .

Világítás: 2*15W Arcadia

CO2: Ferplast élesztős

Vízcsere: heti 50%

Tápozás: 6 hónapig ADA, 3 hete átálltam Sears Conlinra

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

12 Comments

 1. engedd meg hogy gratulaljak. nagyon szep es hangulatos kis akvarium. eloszor kicsit bajban voltam melyik a legutolso allapot. gondolom a fas verzio.

  az a „tusko” egyebkent gyonyoru es a HC gyep tenyleg megkoronazza a latvanyt.

 2. szia.
  nekem is nagyon tetszik az akváriumod, gratulálok hozzá.
  art.

 3. Gratula részemről is, szeretem az ilyen minimalista akváriumokat. Egyedül a kőválasztással nem vagyok elégedett, szvsz a „mini szikla” hangulatot ezek a fehér kövek sajnos nem hozzák ki.

  A gyökér tetejére milyen növényt „szorítottál”? HC? Jól néz ki ott…

  Azzal, hogy új növényt hozol be és nem fertőtleníted még semmilyen módon nem okozhatsz algásodást. Önmagában. Nyilván behurcolhatsz spórákat meg azzal is előidézeheted az algásodást, hogy az új növény az adaptálódás kezdetén szenved és a bomlásával plussz ammóniát termel, aminek a lebontására az akváriumod és a szűrőd nincs felkészülve. Okozhatja az algásodást egy ilyen kis akváriumban az is, hogy ültetéskor megbolygatod az aljzatot és a felkavart mulm bomlásából keletkező plusz ammónia forrást nem szünteted meg azonnali vízcserével… Ilyenek. De a növényeket fölösleges „fertőtleníteni”, csak fölösleges szenvedést okozol nekik ezzel és növeled vele az algásodás esélyét.

  A vegyszeres algaírtás nem elvi kérdés. Egyszerűen fölösleges, semmit nem old meg. Nem szünteti meg az eredendő okot, és mindenféle káros elemet visz be a vízbe. Illúzió azt gondolni, hogy ez megoldja a dolgokat.

  Az egyetlen szer, amely mellékhatásaként algaölő hatású és széles körben alkalmazzuk, az Easy Carbo.

 4. Szia Bumbi,

  Szép akid van, gratulálok hozzá. Ha jól tudom, amennyiben rendben van a fény-co2-tápanyag hármas és növényekkel jól beültetett a medence, nem valószínű az algavirágzás. Ha így van, nem valószínű, hogy egy beültetett növény okozta a bajt. Vannak itt az akvakertészetet évek óta sikeresen űzők (sajna én nem tartozom ebbe a kategóriába) kiknek érdemes adni a véleményére, alga ügyben. Van több akid is? Valahogy ez jött le nekem abból amit írtál. Azokat is szívesen megnézném.

 5. Sok minden másban is érdemes, nem csak alga ügyben!!!! 🙂

 6. Szia, szenzációs a kis 30-as akvád. Nem is gondolnánk mien kis szépséget lehet létre hozni ien picike akvábol :):) gratula ..(látom azé hatással van rád az amano érzés tetszik hogy kiér a fa a vízböl :):)) nagyon ügyi vagy ..még egyszer grat :):)

 7. Gratulálok, nagyon szép lett!

 8. Gyönyörű,és egy ekkora akiban ezt megcsinálni tényleg szép. GRT

  A ferplast-os élesztős Co2 van nekem is, te e bemosót használod vagy diffúzort esetleg valami mást???

 9. Ja látom már a bemosómotort 🙂 Nálad meddig működik a cucc és vettél újra A B C port vagy használod simán???

 10. Szia Bumbi, kiváncsi volnék, milyen algaírtót használtál ?

 11. Szai !

  Happy-Life Algin-Regular.
  Nekem teljesen rendbe rakta !

 12. Szerintetek mi van Algin-Regular-ban? Egyszer kisérleteztem vele, de mivel még kevésbé ismert az algaírtok összetétele, mint a növénytápoké, nem szívesen használom őket. Remélem az EI miatt nem is kell ezzel foglalkoznom. Viszont kíváncsi vagyok. Ugyanis méregettem és az Algin-Regular legalább annyi vasat tartalmaz mint egy növény táp. Ez volt a fő bajom vele, hogy bár sokan dicsérték, nem tudtam hogyan adagoljam. A növénytápozásról nem akartam lemondani, de azt sem tudtam nem vesznek-e össze. (mert erről – sem – ír természetesen semmit a gyártó…) Nekem az az érzésem, hogy nem a méreg oldaláról fogja meg a dolgot, hanem a tápozás felöl, de semmit nem tudok róla, csak azt, hogy sikeresen használták már ecset alga ellen is.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük