Olvasók

Deck low-light low-tech akváriuma

Az akvarium méretei: 120*30*35,

Szűrés: Aquael Fan2(régi), 1 méteres saját esőztetővel
Fűtés: Juwel 50W
Világítás: Osram Cool Daylight T8 2*30W+ saját, direkt T8hoz szerkesztett reflektor, napi 16 óra(változó, +-1 óra)


Vízcsere: 2-3 hetente 15-30% ahogy esik, porszívózva sosincs, csak a vizet cserélem
Aljzat: SZAT barna kvarchomok, 2, hátul 3 centi vastagon
Nincs táptalaj, nincs tápozás!
Dekoráció: Szőlőtőke jávaimohával, fekete csillámpala, mangrove, rajta micro, jávai, anubias,

Növények:
Cryptocoryne beckettii
Cryptocoryne undulata
Cryptocoryne wendtii green
Valisneria natans
Riccia fluitans
Eleocharis parvula(még van pár szál)
Lilaeopsis brasiliensis
Vesicularia dubyana
Microsorum pteropus
Anubias barteri var. nana
Echinodorus bleheri
Hemianthus micranthemoides
Echinodorus tenellus
Fontinalis antipyretica

Halak, egyebek:
Apistogramma viejita 1 pár
Apistogramma Cacatuoides „o f”1 pár
Paracheirodon innesi- Neonhal 16 db
Agamyxis pectinifrons-Pöttyös morgó 1db
Platydoras costatus.Csíkos morgó 1db
Aymoneri 1db
Ancistrus sp. 2db
Brachygobius xanthozona- Darázsgéb 3db
Pangio kuhlii 1db
Crossocheilus siamensis-Sziámi algaevő 1db
Otocinclus macrospilus 2db
Otocinclus vittatus 1 db
Caridina multidentata 6db
Neocaridina heteropoda var. „red” Red Cherry 4db

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

54 Comments

 1. Szép-szép de egy kép alapján nem nagyon lehet róla véleményt mondani. De ahhoz képest, hogy a világítás hány watt és hogy nulla tápozás van nagyon szép. Elég szépen van benne növény meg hal, vagyis elég sok fajta van. Végeredményben nagyon szép, remélem lesz még fotó róla.

 2. Nekem tetszik. Pár kép azért még jól jönne szerintem is.

 3. Gratula, nekem nagyon tetszik!
  Különösen örülök ennek az összeállításnak, mivel csak most derült ki számomra, hogy CO2 nélkül is be lehet állítani növényes tankot hosszútávra 🙂 (kezdő vagyok :P)

 4. szep kis tank! gratula. ami kulon elismerest erdemel hogy algamentesek es szepek, egeszsegesek a novenyeid!

 5. Köszönöm, a növényeim nevében is. 😀

 6. Nagyon impozánsa akvarium, rengeteg novénnyel, kepek alapján algamenteses. Gratula.
  Egy dolog, amit furcsalok, hogy nincsennek elrendezve a novenyek, nem latom a koncepciot benne, es nem igen van elötere az akvariumnak. Legalabbis a fenykepek alapjan.
  Nem akarlak ezzel megbantani.

 7. Szépen be volt rendezgetve, valamikor… Aztán úgy gondoltam, hogy hagyom a növényeket nőni, arra amerre szeretnének. Persze sokszor gazolom, mert a valisneriak folyamatosan előre jönnek, azokat terelgetni kell, de összességében erre ment ki a dolog, „hogy utat törjön a természet”.

 8. Nagyon tetszik az akváriumod, én is valami hasonló „dzsungel” stílusú low-light/low-tech akváriumot szeretnék összehozni.

  Írod hogy a reflektorod saját készítésű, erről tudnál egy kicsit bővebben írni (miből/hogyan készült)?

 9. hú, tényleg szép.
  van ennek valami saját receptje, vagy csak úgy összedobtad a dolgokat, és így beállt minden? alig bírom elhinni, hogy ilyen szépen fejlődik minden egy ennyire low-tech akiban. valami hasonlót szeretnék megvalósítani. csak kéne egy kis ötlet meg tanács. de többen is mondják, hogy itt inkább csak elkapni lehet az egyensúlyt, nincs recept.

 10. Szép dzsungeles aksi:)
  Nagyon jól mutat a hosszú aksid. Csak lestem mikor kiszámoltam valójában nem is olyan nagy. Mennyi hosszt lehet nyerni, ha keskenyebb:)

  Én is szeretem ha jó sűrű a növényzet, max egy kiúszó teret hagynék a halaknak.

  „Szépen be volt rendezgetve, valamikor… Aztán úgy gondoltam, hogy hagyom a növényeket nőni,”

  Ismerős:) http://prociweb.hu/config/visual.php?&dir=./Photos/Akvarisztika/2005&file=Img057_0020.jpg&akt=0 (minéséget nézzétek el, gyufásdoboz méretű géppel készült.)
  http://prociweb.hu/config/visual.php?&dir=./Photos/Akvarisztika/2007&file=071007001.jpg&akt=4

  Nem is tudom, akinek szép növényes aksija van, mitől olyan rendezett? Folyamatosan kihúzgálják a töveket? Felkavarodik a talajtáp. Tőből levágjuk? Jobb esetben ismét kihajt ugyanott, rosszabban elrothad.

  Deck, anciktől ninca sok mulmod? Tény, hogy nekem sem algásodott az aksim mikor dagadt a növényektől, de a mulmot azért le kellett szivjam a kiúszó részből, különben felkavarták volna az ancik.
  A napokban is pont miattuk kellett 2x visszatölteni a leszívott, leszűrt vizet, hogy még legyen mivel leszivni a mulmot.

  Összességében frankó az aksi! Pont algád sincs? Leveleken, üvegen?
  Asszem nekem néha volt a cryptokon, de max 1-2 levélen, amik már öregek voltak. Iszonyat, hogy tud nőni:)
  Már ki is akartam paterolni, mindván, hogy nem passzol egy dél-amerikai aksiba, de az első növényeim egyiket..10 éves generáció:)

 11. azt vettem észre egyébként, hogy a low techben rengeteg a hal. van ennek jelentősége?

 12. Közben megtaláltam az aksid itt is: http://akvarista.hu/?oldal=49&uid=9606&n=1 Nem semmi mennyire benőtték a növények b félév alatt.
  Viszont táp kapcsán megemlited: Wagner-féle, sera florena(ahogy esik…)
  Ezt már elhagytad vagy csak hébe-hóba kerül bele?:)

 13. Reflektorról: Krómlemezből van hajlítva T8-as 26mm csőhöz, a közepén egy 3 centis egyenesrésszel, ehhez képest 30°-ban hajlítva 2 centis, majd ez mégegyszer(nyílván tükrösen). Egy távtartóval, mivel nem a low profile foglalatot vettem végül. Nagyjából ennyi.
  Akváriumról: A növények többsége, azért direkt úgy lett válogatva, hogy ne legyen probléma, mondjuk cuba-t nyílván nem lehet tartani egy ilyen akváriumban. A crypto kb 6 tő 3centis kis esetlen valamiből alakult ki így. Szerintem még kicsivel több hallal is működne, de recept nincs rá. Ami biztos, hogy ez a reflektor profil, amit kiszerkesztettem nagyon sokat dob a fényen. Érdemes kipróbálni szerintem. Szűrésem pedig, inkább csak jelzésértékű, a mulmot hajtja a növények közé, ahol szépen tud hasznosulni. Az akvárium aljának 2/3-a jávai moha tenger, ami szintén kibogozhatatlan, ez fedi le azt a pár négyzetcentit, amit a többi növény nem tud hasznosítani.

 14. A legelején használtam, de tényleg semmi rendszer nem volt benne(florena, meg a wagner sem egy nagy tápanyagforrás,ezért nem is használom jó ideje, mert felesleges). Most semmit nem használok.

 15. Proci : Amúgy az nem a beállításkor készült kép, hanem kb 2 hónapja, azóta nőtték be így a helyet! Az elején még rendezgettem, de hajtott a kíváncsiság, hogy mi lesz ha csak hagyom.

 16. Nekem is tetszik az aki, lévén, hogy dzsungel. Igaz már az elmúlt években igen megváltoztak a növényes akváriumokkal kapcsolatos nézeteim, de ez számomra egy kicsit a biotóp hatást kelti, ezért tetszik. De én még mindig a low és a hi közötti mozgásteret célzom, Én erre esküszöm. :o)

 17. Nekem tetszik az akvárium, én szeretem ezeket a low light kompozíciókat.

 18. nekem nagyon teteszik.
  az apisto-k biztos jól érzik magukat 🙂
  bár szerintem a többi hal sem panaszkodik 😀
  a darázsgéb ötlet honnan jött?
  art.

 19. Szép is ez az aki, árad belőle a természetesség. Jó ötlet volt deck, hogy hagytad a növényeket saját magukat rendezni 🙂

 20. Köszönöm mindenkinek, örülök, hogy tetszik!
  artegor: Voltak gébeim, meg törpegömbhalam (tetraodon travancoricus). A gébek meg olyan kicsik, hogy simán társíthatóak, nem foglalkozik velük senki(nem ellenfél).

 21. Proci: Valóban, egy-két vén crypto levélen van zöld pont alga, de itt kis is fújt a dolog. A nyírbálós, fazonra vágást, meg csinálja az, akinek nagy világítás mellett, napi tápozás van. Ezt is ki kell próbálni, hagyni a dolgokat sodródni, a saját medrükben csordogálni és várni, hogy mi sül ki belőle.
  ui.: Jók a képek, a kis akváriumokról(szépen tele vannak azok is 😀 )

 22. Deck, pedig az 80 literes csak kis tömzsi (mikor vettem adott helyre készítettem el 65x30x42). A crypto amúgy érdekes növény most nálam is. Az echninodorus levelein megjelent egy ideje a fonalas alga, de az crypton semmi. És mikor azokkal volt megkapolva az aksi akkor is alig..alig, inkább a valisnerian láttam. Furcsa, mintha azt a növényt nem csipné:)

 23. Becsapós a kép, az biztos 😀 A crypton nekem régen, még indításnál volt ecset és fonalalga is, igaz akkor mindenen(2 fénycsövem van, akkor egy daylight, egy plant, napi váltásban volt kapcsolgatva és eltűnt az alga) A mulmról: biztos, hogy van, de annyira benőtt minden, hogy nem észrevehető és a jávai is érdekes ebből a szempontból, mivel minden apró rést feltölt, így az egész akvárium alja egy nagy szűrő felület. Így a növények elbírnak a piszokkal. Mert a 450l/h szűrő, önmagában nem sok vizet zavar, szó szerint!

 24. Most kapott az akvárium egy vadonatúj esőztetőt, igaz a képen nem látszik, de fehér volt eddig. Most egy szép fekete lett helyette. Így már nem rontja a látványt egy 1 méteres fehér csík.(egy nagyobb motor is fog kelleni, de csak az új esőztető nagyobb és több furata miatt.)

 25. Szia deck !
  Holnap dolgozol , vagy bent leszel a boltban ? Délután megyünk lenne egy pár kérdésem ?

 26. Szia soldier!

  Sajnos holnap nem tudok bemenni, egész nap gyakorlaton vagyok.

 27. Szia! Akkor csak most egy gyors kérdés ! Ajánlanád a nálatok kapható aquaplay aljzatot?

 28. Ha a színe nem gond, akkor igen.

 29. Te nem tennéd? A kép nem annyira adja vissza!

 30. Nálunk minden akváriumban az van, szinte kivétel nélkül. Ott láthatod élőben(lehet ezért untam rá a színére 🙂 )

 31. Szia Deck! A hétvégén meg lett az akvárium átalakitás, és üzembehelyeztem a co2 rendszert is!Királyul működik. Mostmár csak egy nagyobb palack kellene! Megoldható-e ,hogy megvennéd nekem ,és én a boltba bemennék érte,amikor dolgozol!Csak azért kérem ezt mert én is sokáig melózom és csak késő délután érek rá! OK?

 32. Mikorra gondoltad ezt a műveletet? Mekkora palack kellene?

 33. Mekkora közül választhatok? Neked mikor jó?

 34. 2kg= 6 ezer, 5kg=10ezer. A napokban semmikepp nem jó.

 35. 5kg-os kellene akkor!Mond akkor hogy neked mikor lenne jó?

 36. Sajnos sürgőssé vált , mert a kicsi kiürült!!!

 37. Szia! Felhivtam tegnap a fickót! Bocs hogy zavartalak, miért nem mondtad hogy nem is debreceni? Akkor nem kértelek volna meg!

 38. Nem tudtam, hogy nem debreceni. Csak azt hittem, hogy az. Amúgy nem zavartál.

 39. Helló! Szokott nálatok galaxi razbóra lenni? Ha igen mennyiért?

 40. Nem szokott, de lehet tudunk rendelni. Majd megnézem, hogy mennyiért van listán, ha van egyáltalán. Amúgy kb. 500-600 a beszerzési ára a nagyobbaknak.
  Hallom vittél a ganélámból 😀 Remélem jól megvannak.

 41. Igen , remélem nem haragszol érte! A kollegád ajánlotta fel, egyébként jól érzik magukat!!! Ha utánajársz megköszönném , mert vennék!

 42. Amúgy már kész vagyok, mert nem sikerül a co2-t jól beoldanom. Ezer féle képpen próbáltam már, sehogy se jön össze, a teszt kék, pedig már 5 bubi/sec nyomom! Nincs valami ötleted?

 43. Dehogy nincs. Nagyon sok. Mikor jössz erre legközelebb?

 44. Van sok gyári megoldás is, de házilag is jókat lehet összedobni.
  pl: http://www.wattleydiscus.com/graphics/CO2_Reactor.jpg
  Egy ilyet simán össze lehet hozni, vagy külső szűrőhöz, még esztétikusabbat. Esetleg csinálhatok neked, ha gondolod egy belsőt. Megbeszéljük, ha lejössz.

 45. Próbáltam Eheim diffuzorral , nem volt jó. Vettem Hydor CO2 Turbo diffuzort az sem vált be (a tropicalfishben láttam működés közben , azt hittem nálam is jó lesz) Mindenféle módon raktam az esőztetőket is ,a jó áramlás érdekében , mégse . Az ajánlatod érdekel , egyébként már kétszer voltunk , de te nem voltál . Inkább azt írd meg te mikor vagy bent .?

 46. Egyelőre a péntek tuti. De, ha mondom, hogy mikor jössz, akkor bemegyek(amugy is szoktam menni, de az kiszámíthatatlan)

 47. mondod… 😀 Nem én mondom.

 48. Elvileg a péntek nekem is jó . 18-19 óra fele .

 49. Ok, akkor ezt megbeszéltük, azért csörögj rám ha itt vagytok.
  70-284-4181

 50. Soldier:

  Örömmel hallom, hogy jól vannak a jószágok. Esőztetőt külön nem árulunk, de ha jöttök legközelebb, akkor hozz egy tagot magaddal és nézünk valami hasonlót.

 51. szia Deck!
  A co2 palackot itt vetted valahol Debrecen környékén?Ha igen megadnád az elérhetőségét a fickónak, vagy a boltnak.
  Előre is köszi!

 52. 3-al feljebb van a számom, hívj fel.

 53. d-e-c-k planária freemail.hu

 54. Szia! Nagyon tetszik az akváriumot és is hasonló low-tech-et szeretnék. Nekem 150-180 körüli, nem tudom pontosan, viszont az enyém jóval magasabb (45 cm), ez hogy befolyásolja a világítást?

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük