AkváriumaimTechnika

Fény fény fény

Egy kérdés megválaszolása nyúlt olyan hosszúra, hogy post lett belőle. A kérdés arra irányult, hogy az akváriumom világítása, hogy néz ki közelebbről. Hát íme! 🙂

Fényes … 🙂

Mint azt már régebben említettem ez egy gyári RENA akvárium szett. Bár nagyon jó minőség, sajnos magas ára miatt nem terjedt el Magyarországon. Mint sok más minőségi termék, kikopott a hazai piacról. Első pillantásra csak pofásnak tűnik, de közelebbről szemügyre véve jól látszik, hogy precíz minőségi cuccról van szó.

Alumínium keret

Az egész tető aluminiumból van. A wenge fabetét megegyezik a fa bútor színével.

Wenge fabetét

A talprész szintén alu és összhangban van a felső résszel.

Visszatérve a világításhoz, a tetőben egy sínben mozog az aramtúra előre hátra. Ha be akarok nyúlkálni hátratolom, ha végeztem, visszahúzom előre.

Az armatura sínen csúsztatható előre, hátra

Mivel ez gyárilag egy két csöves szett volt, a négycsöves tuning után már kevés hely maradt, ezért amikor nyúlkálok az akiban, egy mozdulattal kiemelem a világítást és félreteszem.

A gyári fénycsőfoglalatok helye máshol volt. Most ott jönnek ki a kábelek az új foglalathoz. Ez nem túl szép és balesetveszélyes is, mivel a vízhez közel megy a vezeték. Ezt még akkor megigértem az apósomnak, amikor megcsinálta nekem az átalakítást, hogy leszigetelem. Hát ez elmaradt…

A hűtést most egy nagyobb számítógépventillátor végzi, amely egy 12V-os átalakítóval 220 V-ról működik. Zajtalan és keveset fogyaszt. Az akvárium vizét 2-3 fokkal tudja lehűteni. Hogy melyik a jobb, ha szívja, vagy ha fújja a vizet, azt még nem tudtam megállapítani.

jól hűt a ventillátor

Az akvárium leg praktikusabb része a szintén aluból készült „fedél”. Nem is értem, hogy miért kell szenvedni a felhajtható tetőkkel, mikor egy kb félkilós tető félkézzel lekapható. Bravó RENA! Ha nem ilyen lenne a tetőm, már rég nyitott akváriumom lenne.

Pille könnyű a tető.

A tető közepén egy fogantyú van, amibe két ujjal benyúlva lekapom a tetőt.

A halak etetésére egy csúszkás ajtó szolgál.

A csúszka így néz ki alulról. Koszos.

Az akvárium felső peremén egy mélyedés fut végig, ahová behelyezve állítva is beszorul a tető.

A pillekönnyű tető belső oldala matt fehér fóliával van bevonva. Ennek okát sokáig nem értettem, de valaki azt mondta egyszer, hogy sokkal egyenletesebb fény eloszlás lesz így az akiban, mintha refelektorokat használnék. Remélem igaza van, mert refi az nincs 🙂

Az apró nüanszok teszik számomra tökéletessé ezt a tetőt. Ilyen például a profi módon megtervezett páraelvezető csatornák, vagy a ki és befolyók számára kialakított gumiperemmel védett nyílások.

Minden aprólékosan ki van dolgozva

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a párás tetőt felnyitva, a vízcseppek eláztatják a fotókarton hátteret, vagy a parlettát. Azt kell, hogy mondjam, nem bántam meg, hogy ezt a szettet választottam.

Azonban feltétlenül meg kell említenem a hátrányait. A fedett növényes akváriumok, szinte mindig túl melegek. Nálam most is 28-30 fok körül van a víz hőfoka. Ez egyrészt a 4*39W fotontorpedóknak, valamint a szintén a tetőben elhelyezkedő elektrónikus előtétnek köszönhető.

A másik hátrány, a kevésbé „japános” hatás. Az hogy nem lehet fentről is belelátni az akváriumba, azt csak az tudja értékelni, aki már nézegetett nyitott akváriumot. Nagyon érdekes és kellemes látvány. Erről azonban le kell mondanom egyelőre.

Végül, sokkal macerásabb a karbantartás és a növények nyírása. Felnyit, eltol, esetleg világítás kivesz, de akkor nem lát…. szóval macerás.

Előbb utóbb egy nyitott, függesztett világításos lesz. Oh Yes 🙂

Hogy tetszett?

Tetszett
2
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

49 Comments

 1. Szia, oh yeah bizony. Éljenek a nyitott akik. Bizony bizony számomra már nagyon régi vágy volt, hogy a növényes akváriumaimra ne legyen tető, hanem vagy olyan világítás legyen, ami a két oldalsó üvegen ül fel (de ekkor is be tudok nyúlni kötetlenül), vagy rálógatott (függesztett). A nagyakváriumon több évig volt zárt tetőm, szinte bármit akartam csinálni, felnyit, elhúz, sokszor én sem fértem el a fénycsövektől, kivesz, akkor nem lát, szóval ahogy írtad. Megmondom őszintén néha azért álltam neki egy nagyobb szabású növényvágásnak, mert nem volt kedvem lepakolni a fél tetőt… sokszor nem is tudtam jól megvilágítani az akváriumot, hogy mindent ugyanúgy lássak, mint amikor a saját világítása rajta van. Igaz nekem nem gyári tetőm volt, hanem itthoni tuning, de sok gyárinál még szebb és jobb is volt…
  Az meg egy másik dolog, hogy nekem is sokkal jobban tetszenek a nyitottak.
  Összességében így hirtelen 2 hátrányt tudok csak mondani a nyitottakra: halak elhagyhatják élőhelyük és a nagymértékű párolgás (mondjuk ez nálam nem hátrány).

 2. Szia!
  Szeretném megkérdezni, hogy milyen csöveket használsz?

 3. 3 db 39W Osram 865 és 1 db 39W Sylvania Gro-lux

 4. Üdv !
  Miután a gyári wromak(egyébként egy hulladékvékony anyag)tetőmet feltuningoltam 2db T5-ös csővel 2 nap után rájöttem,hogy a melegedés miatt jöhet a PC ventillátor is, vagy egy függesztett világítás !? 🙁

 5. Nigro,

  Szeretnék néhány kérdést feltenni:

  1, Említetted még régebben, hogy nem vigyáztál a világítás fokozatosságával és eredmény a zöld víz effektus lett. A kérdésem hogy, célszerűbb ezt a fokozatosságot megvalósítani a növények szempontjából:

  a, gyengébb fényerő de a világítás időtartama marad mondjuk 9h

  b, fényerő a normál pl(1Watt/L)T5 HO-ra értve) csak a világítás időtartamán rövidítek pl: 5h

  c, vagy mindkét dolog együtt

  Azt értem, hogy erős fény+magas ammóniaszint=algásodás. Tehát addig érdemes ezt a „fokozatos világítást” csinálni amíg az ammóniaszint nem normalizálódik+ a baktériumok nem alakultak még ki elegendő mennyiségben a szűrőn,aljzatban stb.

  2, Másik kérdésem kapcsolódik az előzőhöz. Olvastam, hogy az Aqua Soil Amazonia ra jellemző az első 1-2 hétben egy úgynevezett „ammonia spike” és ezen gyakori vízcserékkel lehet segíteni.
  Itt mire kell figyelni?
  Nem okozok nagyobb kárt azzal ha pl: az első 10 napban 3naponta kicserélem az akváriumom térfogatának 50%-át (96L) a baktériumok szempontjából akiket ezzel a művelettel valamennyire megtizedelem.

  Mi szerint döntsem el hogy mikor mennyi vizet cseréljek a kezdetekben? Mik a szempontok?

  (Ha valami jó írást tudsz ezekről linkeld be légyszíves)

  Köszönöm: Bando

 6. 1: c (világítást felezd, az időt pedig harmadold pl. 0,5 W/l és világítás 6-7 óra)
  2. A gyakori vízcseréket vízkezelővel kell végezni, hogy klór ne menjen az akivízbe. A bacik vannak a Power Sandban, vagy ha nem raksz Power Sandot, akkor külön kell vagy a szűrőbe (Bacter ball) vagy a vízbe folyadék formájában (Green bacter) adagolni.

  Vízcserére nincs szabály. Minnél többször csinálod az elején, annál jobb. Annál kisebb az esély az algásodásra. Itt inkább arról van szó, hogy 100-150 litereket naponta cserélgetni nincs nagyon senkinek kedve. Nálam 2-3 naponta ment az első két hétben. Zöld víz letudva, a vizem pedig kristály tiszta 😉

 7. Köszi,

  Értem. Aljzat alatt Power Sand Special van+szűrőbe Bacter Ball + vízbe vízcserekor Green Bacter (vízkezelőt fogok használni) Csak arra voltam kíváncsi, hogy nincsen-e valami korlát ami fölött rosszat csinálok ha vizet cserélek de erre már válaszoltál.
  Remélem így nem lesz gond 🙂

  Ui: Nemsokára majd írok az akváriumról. Holnap van a nagy nagy, berendezős nap!!! Szoríts nekem!

 8. Várjuk a beszámolót. Ha kérdés van inkább kérdezz. Utólag nehezebb a hibát orvosolni, de ahogy látom nálad a felkészülést, nem lesz gond 😉

 9. Szeva Nigro! Te debreceni vagy? Csak azért kérdezem mert a Verébék honlapján is rajta vagy.

 10. Nigro,

  Kérdezek akkor valamit-

  (Ezen a héten kedden indítottam el az akváriumot) Naponta cserélek kb: 50-60% vizet de körülbelül fél nap alatt „sárgás-világos-zöldes” lesz a víz nem pedig kristálytiszta. A kérdésem az hogy, ez nem azért van mert már „beáll” ennyi idő alatt a víz ( A régi akváriumomban vízcsere után kb: 3napig teljesen átlátszó volt a víz) Remélem ez majd megszűnik és a vízcsere után pár napig „nagyon átlátszó”lesz a víz ugye?

  Aki adatai röviden:
  96L
  -Eheim II. 2026
  -CO2 palackos igyekszem 30mg/L körül tartani
  -Világítás ahogy mondtad
  -Aljzat: Aquasoil Amazonia+Power Sand Special
  -Tápozás+egyebek: Green Aqua Macro-Micro+ Easy Carbo. Szűrőbe Bacter Ball, Vízcserekor Green Bacter

 11. Jani: nem, diósdi vagyok. 😉
  Bando: Van benne vasfa?

 12. Nincsen benne semmilyen fa!
  -Tehát ez nem normális hogy nem átlátszó a víz (Már az eljén is annak kéne hogy legyen?).
  Mondom kb: fél nap alatt ugyanolyan “sárgás-világos-zöldes” lesz mint a régi akvánál 5-6nap alatt.

 13. Ebben az esetben hasonlóan jártál, mint én. Zöld lebegő alga képződik a vízben. Ennek oka lehet az úgynevezett ammónia spike, ami az ADA talaj sajátja.
  Én az elsötétítős módszert + az ADA Clear dash-t használtam. Ha nem válik be, James oldalán találsz még praktikákat.
  Sajnos ezt semmilyen szűrő nem viszi ki. Azaz hogy de, de azt kifejezetten erre az algára árulják.

 14. Bando, az indításnak van egy procedúrája ami nem csak a vízcseréről szól. A folyamatok egészét kell nézni. A friss indítású akidban az Amazonia az első héten erősen engedi magából az ammóniát. Ha nem megfelelően raktad le a táptalajt és esetleg kibújt az amazonia alól az is extra beoldást jelent (a powesand spec is többet olda be az első pár napban). A szűrődnek hiába bacter ball stb. kell 2 hét hogy rendesen megtelepedjen a bakterium kultúra. Addig viszonylag lassabban megy a lebontás. Az táptalajod kellő mennyiségű tápot tartalmaz, ezért én az első héten vagy az első kettőben SEMMIKÉPP nem adnék további tápot. A túltápozás miatt pillanatok alatt bealgásodik az akid. Első körben szépen bezöldül aztán jön a többi barátságos alga hogy szépen ellepjék az akit.

  Szóval, sűrű vízcsere, nem kell tápozás 2 hétig és ha tudod az első 2 hétben vegyél vissza a világításból. Ha csövet nem tudsz kikapcsolni, akkor világíts rövidebb időtartamot. 2 hét után már felkapcsolhatod rendesre és jöhet a táp akkor a növények már igénylik a teljes tápozást.

  Túl sok baktérium sem jó. A Powesand Spec alapból tartalmazza a Bacter 100-at. Amit a talajban lévő tápanyagok gyors növekedésnek indítanak. A szűrőbe beteszed a Bacter Ballt. És ha erre még ráküldöd sűrűn a Green Bacter cseppet amiatt is lehet gond. Bár itt nem a víz lesz zöld színű. A green bactert tartogasd későbbre amikor az akidat beállítottad normál vízcserékre.

 15. viktorlantos,

  Köszönöm a tanácsodat. (Power Sand-ot megfelelően raktam be szerintem, körbe 3-4cm-t kihagytam. Amerre pedig az áramlás „nagyja” megy azon az oldalt többet is. Világítás napi 7h és fele teljesítmény )
  Akkor növénytápot ne adagoljak az első két hétbe akkor se ha 1-2naponta 50% vizet cserélek jól értem?

  „Túl sok baktérium sem jó. A Powesand Spec alapból tartalmazza a Bacter 100-at. Amit a talajban lévő tápanyagok gyors növekedésnek indítanak. A szűrőbe beteszed a Bacter Ballt. És ha erre még ráküldöd sűrűn a Green Bacter cseppet amiatt is lehet gond”
  Milyen gond?
  Úgy tudom ezeket lehet együtt alkalmazni (persze nem túladagolva)

  Ui:(Nem súlyos a helyzet) A víz nem zöld nem is nagyon sárgás egyszerűen nem teljesen tiszta, vagyis fél nap alatt ilyen lesz. És ami érdekes, hogy amikor nem világítok akkor romlik a helyzet!

 16. megnéztem igazából a green bacter is csak annyit ír, hogy ha túladagolás jeleit látod akkor gyors vízcsere stb. Nem tudom milyen jelei vannak. Utána nézek a témának.

  Szerintem ne tápozz az első két hétben. Ha a víz szineződése megszűnik így pár nap alatt akkor ez volt a bibi.

 17. Oké akkor abbahagyom a tápozást!

  Most megnéztem még tüzetesebben az akváriumot (nagyítóval:))
  sajnos találtam több helyen az üvegre tapadva nagyon apró-finom szálú fonál szerű algatelepeket amit az áramlás lenget mint a zászló, meg a némely növényen is vannak jelek más fajta algára úgyhogy valami gond van.
  Különben a CO2-vel is gond volt eddig, de ma rájöttem a hibára!

  Egy kérdés: A Drop-Checkert nem tudom olyan helyre rakni az akváriumban ahol nincsenek nagyon apró co2-buborékok az áramlás miatt és ez a mérést kicsit elrontja (diffúzort használok) neked nincsen ilyen gond? Vagy ez minimális módosítása a helyes eredménynek?

  Ha bármit sikerül megnézni, örömmel várom az okosságokat:)

 18. Nigro,

  Te adagoltál növénytápot az első két hétben?

  Egyébként az ADA Clear Dash-t hogyan kell használni?
  Pl: Zöld a víz, nem cserélem le hanem belerakom a Clear Dash-t
  és utána a szűrőn fennakadnak a nagyobb részecskék, kitisztul a víz mondjuk 1nap alatt és utána vizet cserélek egyebek, minden rendben?

 19. Igen én adagoltam.
  Amano szerint nem kell tápozni, mivel a taljban van elég a növényeknek, mások szerint kell. Én sem tudom, hogy melyik a jó út… 🙂
  A Clear Dash 1 kupak/60 liter. Hirtelen füstös lesz tőle az aki. Másnapra kitisztul és akkor vízcserét, picit később szűrő tisztítást javasol. Nálam sokkal jobb lett, de nem szűnt meg a zöld víz. Ekkor jött a sötétítés. A postot igértem erről is… 🙂

  Nálam is lett nagyon apró szálú alga az üvegen, de csak azután, hogy pár napra leálltam a táp adagolással. Most egyelőre én inkább az adagolj tápot felé hajlok.
  Szerezz be egy (valódi)sziámi algázót. Meglátod csodát tud művelni.

 20. Köszi!

  Várom a postot!

  Az a jobb megoldás ha (1nap alatt bezöldül a víz) és én naponta vizet cserélek vagy hagyjam kicsit tovább nem baj ez?
  -Az a gond hogy a többi algafajta is terjedni látszik!
  Ere meg a zöld vízre jó a Clear Dash? Érek vele valamit?
  Mármint úgy, értem hogy kiszűri a lebegő algát meg… de az ugyanúgy fog tovább is termelődni utána nem, mert a fő probléma fönn áll utána is? Vagy ezzel nyerek időt és később amikor a szűrő „jobb lesz” meg egyebek magától eltűnnek az algák?
  Vagy most azonnal vessem be a „sötétítős” módszert együtt a Clear Dash-al?

  Ui: A sötétítős módszert nem nagyon tudom, hogy hogyan végezzem el, mikre kell figyelni.

  Köszönök minden eddigi segítséget nektek, neked, megnyugtat valamennyire, hogy olyan valakivel beszélek aki ezeket már leküzdötte egyszer (:

 21. Ami lemaradt: Beszerzek algázót!

 22. Sziámi algaevő, Amano garni szerintem alap. A sziámival az a probléma ha van mohád le fogja legelni. 1-2 sziámi is képes pillanatok alatt lepusztítani egy nagy mohás akit.

  Sötétítésre volt korábban Nigronak egy postja. Érdemes visszakeresni.

  Én azért mondtam a tápszegény indítást mert a nano akiban ezt csináltam. És működött minden további nélkül. 2 hét után pedig beindult a tápozás. Azóta heti vízcserém van és ha kicsit érzékelném a zöld vizet adok neki ADA Green Bacter-t. De egyébként most nincs ilyen panaszom.

  A fonál stb algára viszont a sziámi és az Amano garni tökéletes.

 23. Sziasztok!

  Néhány napja beszélgettünk a bolg chatjén és feltettem a kérdést, hogy kompakt fénycső lehet e a viálgítás. Hát a válaszból ítélve röviden kiderült, hogy nem. Rendben is van a szokásos kompaktokkal amiknek a fénye 2700 K-es. De a mi a helyzet a 6500 K-es kompaktokkal. Az a színhőmérséklet már jó a növényeknek. Elég sokféle létezik belőle. A Tungsram is forgalmaz ilyet. Szerintem ezek már használhatóak. Vagy tévedek?

 24. Jelen esetben nem a Kelvinnel van a gond, hanem a gyalázatosan gyenge Lumennel. Fogalmam sincs, hogy miért írják egy 20 W-os izzóra, hogy egy 150W-osnak felel meg a fénye….
  Van egy srác, aki végigszaladt a történeten, hiába mondtam neki, hogy ez zsákutca. Javaslom olvasásra 😉

 25. Meg vagyok győzve. Már csak az a kérdés mivel lehet megvilágítani egy 30×30×35-ös akit. Egyenlőre két darab 11w-os Arcadia a befutó. De kezdem magam meglőve érezni. Van még a pincében egy ötven literes akvárium. Annak a hozzsához már jobban lehet világítást szerezni. Lehet marad az a verzió. Bár ez a majdnem kocka jobban tetszene.

 26. Sziasztok,
  nekem is hasonló problémám lenne, mint vargagábornak. 35x25x25 az aki mérete. Már minden meg van az összeépítéshez, csak a megfelelő világítás hiányzik. Első körben valami gyári megoldás érdekelne, amit egyszerűen rárakok az aki oldallapjaira. Másik megoldás, hogy a bútor hátulját magasabbra hagyom és előre lógó tető félét alakítok ki, amibe beépítem a világítást. Kérdésem, hogy ilyen rövid csőből mi az, ami jó lenne ehhez az akváriumhoz szerintetek?

 27. Sziasztok,

  Kezdő akvarista vagyok és megszeretném kérdezni, hogy egy 200 l-es akváriumot milyen típusú fénycsővekel lehet jól megvilágítani? Hogy hány db kell. Hogy a növényeknek jó legyen, de ne is algásodjon be ( magassága 50 cm.)
  Az akvárium építését jövő március körül tervezem.
  Én is egy növényes akváriumot tervezek nem nagyon zsúfoltat de legyen benne azért növény.

 28. Ja és elfelejtettem. Hogy hol lehet beszerezni őket?

 29. Szia Gabika! Örülök, hogy jövő márciusban tervezed, mert addig lesz időd mindent elolvasni a témában. Hidd el, hogy a blogon és a fórumon pillanatok alatt megtalálod a választ. Van kereső is jobb felül és annyi, de annyi cikk, hogy biztos nem fogsz unatkozni 😉

 30. Sziasztok,
  most rakok össze egy növényes akváriumot és fénycső vásárlás előtt álok. Lenne 1-2 kérdésem:
  1. Nem értem, miért mondják, hogy a T5 fénycsőnek nagyobb a fénye wattszámra vetítve.A táblázatok nem ezt mondják: Osram 24W T5 1600 lumen (66,66 l/W), 18W T8 1300 lumen (72,22 l/W).
  2. Eddig mindenhol azt olvastam, hogy a 400 nm alatti hullámhossz (UV sugárzás) kedvez leginkább az algáknak. Az Aqua Medic Plant Grow és Reef White csövei pedig a rá rajzolt diagram alapján 350 nm-en adja le a legtöbb kék fényt. Használ valaki Aqua Medic csöveket édesvizi akváriumhoz? Mik a tapasztalatai fényerő és algásodás terén?
  A Sylvania Daylightstar (UV-stopos) fénycsövével van valakinek tapasztalata algák terén?
  3. Látom, hogy többen is használnak Osram vagy Philips Daylight háromsávos csöveket. Nincs értelme megvenni az akvarisztikai csöveket (Sera, JBL, Hagen, Arcadia)? Nem adnak semmi pluszt a sokszoros árért cserébe?

 31. 1. Nem Wattszámra vetítve nagyobb, hanem adott hosszúságra. Ez nagyon fontos az akiknál. Mert ez a „szűk keresztmetszet”
  2. Nem használtam még.
  3. Pont ezért nem használtam még a 2. pontot 🙂 Növények szempontjából nincs akkora különbség, ami indokolná a 4-5 X-es árat. Azt gondolom, azok a csövek akkor mutatnák meg jótékony hatásukat, ha nem ilyen bivaly fénnyel világítanánk. Egy hagyományos gyári szettben biztos volna különbség…

 32. hello
  én még új vagyok itt de azt hiszem tudok hozzászólni ehhez.
  Azzal kezdeném hogy a növények legjobban a vörös és a kék fényt hasznosítják, a zöldet a legkevésbé ezért zöld színűek (általában) és ezért visszaverik.
  A másik az lenne hogy a fény ahogy halad a vízben lefelé folyamatosan elnyelődik (mi lenne ha nem, a tengerek mélye tele lenne korallal meg sok más növénnyel).
  A fény mérésére a luxot is szokták használni képlete lumen/négyzetméter, minél nagyobb ez a z érték annál több fény éri el az a tárgyat ez a cél.De ott van még a vízoszlop magassága ami elnyeli az érkező lumeneket, tehát minél alacsonyabb a vízoszlop annál kevesebb lumen megy kárba, ezért van az hogy fent a vízfelszín közelében nagyobb lux mérhető.Ja és ne higgyetek a fénycsőre írt lux értékeknek mert nem tudjuk hogy milyen távolról mérték, csak akkor lehet helyes ha mellé van írva hogy milyen távol mérték, akkor már mi döntjük el hogy higgyünk-e
  vagy sem.
  Összefoglalva olyan fénycsövet érdemes venni ami sok lumennel rendelkezik a színhőmérséklete közel van a nap színhőmérsékletéhez 6000K-hez 500-as eltérések simán elfogadhatók,még az a fontos hogy sok kék és vörös fényt sugározzanak és ne legyen 70-80cm magas az akid kivétel a már nagyon nagy aki.

 33. Nigro, a Te akváriumod mérete nagyon hasonló az enyémhez, ezért kérdezlek fénnyel kapcsolatban. Az aksim 120*50*50-es, 2*30 + 2*39 w pislákol fölötte. Növeljem a világítás teljesítményét szerinted vagy ez elég lehet? Fénycsövek sorrendben: sera daylight, sera növényes (nem jut eszembe a neve), sylvania daylight és sylvania grolux.
  Reflektor van. Napi 9 óra világítás. Várom az esetlegesen hasonló aksival rendelkező kertészek tapasztalatait is. Kifejezetten fényigényes növényeket is tartok ill. szeretnék tartani. Tápozás EI szerint (greenaqua-s), nagynyomású co2-vel, easy carbo-val.

 34. Nyilván Nigro válaszát várod, de így elsőre a Sera és a grolux elég kevés lument ad le, hogy az már eleve ront a fényerőn.

 35. Hasonló, hasonló, de azért csak 50%-al nagyobb. 😉
  A fényed a 0,5 W/litert sem éri el. Viszont az aki hossza engedné az 54W-os T5 HO fénycső használatát is. Mindenképp erősítenék.
  Nálam 0,8 W/liter van.

 36. Urak, köszi a válaszokat, gyúrok vmi függesztett armatúrára, mondjuk 4*54-gyel 🙂

 37. Nigro meg tudnád mondani hogy egy 100literes aksihoz kb hány lumen szükséges?

 38. 40cm magas 80cm hosszú 35cm széles
  és a gyári tetővilágitás 2 T8 as 60cm es fénycső ami a két oldalt 10-10cm-t nem világit meg.
  várom az ötleteket hogy oldhatnám meg a legolcsóbban, tetőátalakításra gondoltam mert szeretném megtartani a tetőt

 39. Elöljáróban leszögezem, hogy az olcsó megoldás, a víz és az áram együttese nem tesz jót az egészségednek hosszútávon 😉
  Ha beférne 2 db T5-ös, akkor már jobban járnál. De sajna legalább még egy kéne bele Ez 3X1900 lumen.
  Mivel az aki elég alacsony és feltételezve egy 5-8 cm-es aljzatot is, a csőnek kb 35 cm-t kell átvilágítania. Ehhez nem szükséges 1 w/l

 40. hát a tetőbe már a 75cm-es T8-as fénycső se fér be.
  ha jól meg akarom csinálni a világítást akkor az ezek szerint nem tetős lesz.
  hát még a kompakt fénycsőre gondoltam hogy azzal kiegészitem a két végére egy-egy 217mm hosszúval, mit szólsz hozzá?
  tudod-e hogy mi kell a kompakt fénycsövekhez?(előtét, gyújtó, stb)

 41. Amit próbáltam linkelni, (csak az osram.com-ról képtelenség) az 55 cm-es és 24W-os T5 HO cső. ebből kéne legalább 3. Ha kiveszed a T8-at, akkor a helyére be kéne, hogy férjen.
  A Power compact-hoz elektrónikus előtét és hozzávaló foglalat kell. Ezt egy villamossági boltban összeválogatják neked. Arra ügyelj, hogy ha az előtét is a tetőben lesz, folyamatosan túl meleg lesz az akid nyáron.

 42. Üdv Mindenki!
  Kedvet kaptam én is a növényeshez, de elég amatőr szinten vagyok még a témában. Sok hozzászólást olvastam, hogy milyen fényforrás is kellene az akváriumhoz. Az enyém nem túl nagy (hossz:60cm; magasság:40cm;szélesség:40cm). Neten böngésztem fény után és ráakadtam a ledes izzókra. A kérdésem az lenne hogy két fénycső helyett (mondjuk egy Sera daylight és plant color) fel tehetnék-e az aksi felé egy-egy ilyet:

  daylight helyett
  Színe: hidegfehér 6000K
  Fényáram: 300 lumen
  Megvilágítási szög: 60°
  http://led-lampa.bolt.hu/60-led-es-spot-gu10230v-hidegfeher/

  plant color helyett
  Szín: napfényfehér (4200-4500) természetes fehér
  Felmelegedés: max. 30-40°C
  Fényáram: 90 lm
  http://bolthely.hu/interled/id/00013_60_LED-es_izzo_E14_45%C2%B0_napfenyfeher

  nálam fontos lenne az energiatakarékosság (hogy minél többet tudjam világítani az aksit) ezért a ledes megoldás szimpatikusnak tűnik. Igazából azt gondolom a Kelvin számok megfelelőek ezen izzók esetében, de a lumennel nem vagyok tisztában.
  Aki próbálta már, vagy tud mondani okosságot ezzel kapcsolatban az légyszi’ válaszoljon. Ha esetleg a 2 fénycsövet nem váltaná ki, mennyivel lenne kevesebb a ledes megoldás hatásfoka?

 43. Üdv a növényesek közt! A világítással kapcsolatban rengeteget beszéltünk az akvakertész fórumon. Javaslom látogass el oda is, hogy tisztába kerülj a ledes világítások pillanatnyi fejlettségi szintjével.
  http://www.akvakertesz.hu/viewforum.php?f=17

 44. Üdv!

  Már jó ideje olvasgatom a Blogot, és a hozzászólásokat. Nagyon tetszik az oldal. Egy kérdés-két viszont megfogalmazódott bennem:

  -Egy hónap múlva tervezek elindítani egy egyedi méretekkel rendelkező nano növényes akváriumot, ráadásul Iwagumi-Kopár hegycsúcsok stílusban.

  Az akvárium méretei: 106x20x20 – ebből 12 cm le lesz választva szűrőrekeszeknek + egy 700 l/h-ás Powerhead-nek Bruttó 37,6 l

  Mivel bútorba épített akvárium lesz -üveg tető lesz rajta-, a felette elhelyezkedő felhajtható polcba szerelnék T5-ös fénycsöveket. Az akvárium teteje és a polc alja között pontosan 7 cm hely van nekik- a Stucchi T5 G5 talplemezre csavarozható foglalat 24,5 mm-ével pont befér.

  A kérdéseim a következőek:
  1. Milyen fénycsövet válasszak? – Eddig az Osram Lumilux SKY WHITE-ot és a Sylvania Grolux-ot nézegettem.

  2. A kb 16 cm-t átvilágítani nem oly nehéz, viszont Hemianthus callitrichoides ”Cuba”-t, Lilaeopsis mauritiana-t vagy Pogostemon helferi-t akarok ültetni, talán Riccia Fluitans-t is teszek be. Rájuk nézve hogyan módosul a világítás?

  3. Nem világításhoz kapcsolódó, de ha a 20×12 cm-es rekeszt felosztom 6 részre:
  1. rekesz: Mulmfogó,
  2. rekesz: Sziporax,
  3. rekesz: Lávakő,
  4. rekesz: Szivacs,
  5. rekesz: Perlonvatta,
  6. rekesz: Powerhead,
  akkor az áramlást ez mennyire fogja lecsökkenteni a 700 l/h-s teljesítményből?

  Mielőtt nekemesnének néhányan, hogy miért nem választok egy külső szűrőt inkább, akkor itt van egy válasz rá:

  JBL CristalProfi e700 külső szűrő
  Űrtartalom: 6,1 liter
  Hasznos szűrőtérfogat: 3,5 liter (1 x 1,1 liter, 2 x 1,2 liter, összesen 3 szűrőanyagtartó kosár)
  Teljesítmény: 700 l/h
  Fogyasztás: 13W
  Emelési magasság: 1,8 m
  Ára ~ 26 000 Ft.-

  RESUN szűrőfej P-700 (700 l/h) + 5 rekesz ~(6×6,6×18)x5=> 3,6 liter hasznos szűrőtérfogat
  Emelési magasság: 0,9 m -15 cm-t kell majd neki…
  Fogyasztás: 15W ez az ami egyedül rosszabb
  Ami viszont a legfontosabb: az Ára: ~4300 Ft,- +szűrőanyag!

  Ha majd lesz „annyi” pénzem akkor veszek egy külső szűrőt :).

  A válaszokat előre is köszönöm!

  Üdv!

  U.i.: BUÉK!

  1. Szia! Az akvárium igen alacsony lesz, ha levonom az aljzatot, (kb 5cm) és ugye teljesen fel sem lesz töltve, nem lesz 10-15 cm-nél magasabb a vízoszlop benne. Egy darab 90 cm-es T5 cső elég lesz szerintem bőven. A cső legyen 6500K-es, mondjuk ez: http://www.greenaqua.hu/hu/osram-t5-ho-fenycso-39w.html
   Ami még fontos lenne az a CO2 😉
   A szűrésre nehéz választ adni, de kb a felére esik vissza a teljesítmény. Persze ez függ sok mindentől.

   1. Köszönöm szépen!

    Annyi még, hogy szinte teljesen fel lesz töltve az aki, és valóban 4-5 cm aljzat lesz benne.

    -Nem is tudom melyik blogban volt róla szó, hogy a nano akváriumoknál minél többször forgatjuk meg a vizet egy óra alatt, annál jobb. Szóval ha nagyjából felére esik vissza akkor a ~350 l/h elég lesz-e a 37 literre? Vegyek inkább egy nagyobb Powerhead-et?

 45. Szeretném megkérdezni milyen magas ez az akváriumtető ?
  Nekem csak 7,5 cm -em van.
  Ha elfér akkor a következő kérdés, hogy hogyan tudok szert tenni 1 db-ra

  köszi

  1. Szia! 7,5 cm, de sajno sez a szett már nem elérhető.. A RENA gyártotta.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük