Olvasók

Help

Sziasztok ! 100 x 40 x 50 -es (200 l.) medencém van. 2/4 hetente kb 40% vizet cserélek 15 l csapvíz, a többi gyűjtött esővíz. (Nyáron szúnyoglárvákkal dúsítva)  🙂

Aljzat: 1200 forint/50 l szilicium gyöngykavics 2-4 mm átmérőjű (lekerekített felületű). Van bent kb 5 l novobalt tőzeg( Rostos moha tőzeg)
Szűrés: eheim 2228 külső, áramlása lefolytva egészen lassúra. Szűrőben kb 2l novobalt tőzeg van, 2 tálca siporax, 1 tálca kerámia.
Világítás: 2 x 30 w osram fluora reflektorral 2 x 4 óra közte 4 óra szünet
Halak: kb 12 ancistus 2 volt de kontroll nélkül szaporodik elajándékozom hamarosan a felét
4 db corydoras
1 ldb abeo bicolor
1 db parázsszemű pontylazac
1 db barbus tetrazona öreg, el fog halálozni sztem hamar
17 db neon
2 db kifejlett vitorlás hal( pár, ikrázóbajnokok)
6 db rézlazac
4 db ferdénúszó pontylazac
2 db amanó garnéla( kereskedő mondta)
6 db red cherry, ezek állítólag szaporodnak is 2 ikrás anya volt köztük ( szintén a boltban mondták)
Rengeteg csiga lakik benne hosszú kúpos a házuk

Tápozás: Hetente 10 ml Tetra plant naponta 10 csepp Béres csepp ( tudom réz van benne!)

Növények :
Microsorium sok
Gigantikus vali sok
Itt baj van mert a többit nem ismerem, de talán anubias fajták. Időröl időre próbálkozom más növények 1-1 példányával Kevesebb sikerrel.

CO2 : Viz, cukor élesztő, pille palack porlasztókő mindenből 2 db
Vízkémiát nem nézem 3 éve kb.
7. éve nem pakoltam ki az aljzatot. Nincs iszapleszívóm. A sodródó növényi és állati maradványokat egy vastag locsolócsővel leszippantom.

Etetés: miden nap: tetra rubin, vörös szúnyoglárva, tablettázott díszhaltáp az anciknak neptunos, fix díszhaltáp. Élőt, csak nyáron a vizcsere miatt bevitt szúnyoglárvákkal juttatok, ez nem túl sok. Minden kajából igen keveset adok.

A bajom az algákkal gyűlt meg. Mit tegyek hogy javítsam a gépezetet?

Ha lehet nem tartanék nagynyomású palackot a lakásban. A Labeotól meg az Ancistusok felétől, az egy parázsszeműtől, a szumitól szívesen megválok, ha indokolt, esetleg a ferdénúszóktól is. De vajon ez elég, hogy megfékezzem az algásodást?

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

58 Comments

 1. Hello!

  Vettem Neptunos vízkémia szettet. Német keménység 6 (Nk6) Karbonátkeménység 3. Ennyit tudok most hozzátenni vettem 2 féle új növényt képet mellékelek hamarosan. Ezeken talán lemérhető, ha valamit jól/rosszul csinálok. A Fajtájukat természetesen nem tudta a kereskedő.
  2 kifeljett ancit elajándékoztam.
  Köszönöm a figyelmet.

 2. Szia!
  Ami nekem elsőre feltűnik,hogy a világításod nagyon kevés.Wattra is időtartamra is.Nekem a 140 literesnél van ennyi.De tervezek betenni még 30-at.A te esetedben minimum 4db cső.Az időtartam pedig függ attól,hogy mennyi az 1l-re számolt watt.Te a két csővel világíthatsz reggeltől estig,éjszaka is,akkor is lennének azok az ecsetalgák(?).
  Tehát a 4 csővel is legalább 10 órát kell világítani.De majd ezt a tapasztaltabb „kollégák” megírják.
  A másik:TEDD FULLRA A SZŰRŐDET!Van egy jó szűrőd,de nem használod.Úgy tudom,az ecsetalgának köze van a lassú áramláshoz.
  A harmadik:Ne bajlódj az esővízzel,rakj bele sima csapvizet.Ezt szerintem a többiek is megerősítik majd,de amit előtte leírtam , azt is.

 3. Milyen csövet vegyek 90 cm-es fér el benne?
  2 db osram fluora van benne jelenleg.

 4. Ha csak 2 fér el benne,akkor csinálni, v. csináltatni kell egy olyat,amiben el fér a 4.A fény mennyisége a legfőbb probléma.De van még sok.Én csak ahhoz szóltam hozzá,amit biztosan tudok,hogy rossz.Itt vannak,akik többet tudnak mondani,tanácsokat tudnak adni.Itt a tápozásról is lehetne mit írni,ennek szakavatott képviselője Keymaker.Azt ajánlom,olvasgass itt az oldalon,nagyon sok hasznos dolgot lehet tanulni.Az első oldal,ahol a sok éves tapasztalatok átfogóan le vannak írva.A hozzászólásokat is olvasd el.A neoncső tekintetében én vennék hozzá egy osram 865,v.954(?)-est,a negyedik,hát nem tudom.Lehet , hogy egy 865 és egy 954.

  Itt van egy oldal az algákról.Angolul..,én nem beszélek,de webfordítóval azért ki lehet bogozni,mit ír.
  http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm

 5. Az ecsetalga az ingadozó co2 jele. Élesztős módszernél ezt nem is tudod nagyon stabilizálni, így számolni kell vele, szerezz be olyan lakókat akik szívesen fogyasztják. Nagynyomású palack ekkora akváriumnál már elengedhetetlen. (Ha azért írtad, hogy nem tartanál a lakásban ilyen palackot, mert attól félsz hogy felrobban vagy ilyesmi, akkor ettől nem kell félni, ez csak ilyen neten terjedő mítosz hogy xy-nál felrobbant és… A palackok sokkal többet bírnak mint amennyi nyomás szobahőmérsékleten van bennük, másrészről a reduktorokon általában van biztonsági szelep, ami ha gond van kinyílik, ez egyébként is csak nagy hőmérséklet esetén fordul elő)

  A világítás növelése épp emiatt nem ajánlott, hiszen akkor csak még rosszabb lesz az ingadozó co2 miatti algásodás. Ha a mostani fénynél a növények szépen fejlődnek, akkor ne változtass. Ha mégis, akkor előbb a stabil co2-re koncentrálj utána a világítás növelésére.

  A világítás időtartama is megfelelő, de én nem tartanék köztük szünetet. 8-10 óránál többet nincs értelme világítani.

  Amúgy nem kell feltétlenül plusz 2 cső. Én 3x30W-al világítok 200L-nél és minden szépen fejlődik (jó reflektorok nem ártanak).

  Esővízzel én is szórakoztam kb. fél évig. Aztán meguntam a dolgot, semmi haszna, most slaggal töltöm fel csapról az aksit és kész 15perc alatt a vízcsere.

 6. Csak most olvasom:
  „A fény mennyisége a legfőbb probléma.”

  Ez nem igaz! A sok fény (magában) sosem okoz algásodást. Viszont több fénynél megnövekszik a tápanyagigény, és ha ezt nem tudod kielégíteni, akkor megjelenik az alga. Ha stabil (az elérhető legstabilabb) rendszert akarsz, akkor a lehető legkevesebb fénnyel kell dolgozni, ami még a növények számára jó (főleg az élesztős co2 esetén).

  Ha nagy megvilágítású akvárium mellett döntesz, akkor a stabil co2-t biztosítani kell, különben semmi esélyed az algákkal szemben.

 7. Igen , ezt aláírom,a 3 is elég lehet.De a 2-t kevésnek tartom.Igen,ha megnöveled a fény mennyiségét,akkor a növények is több tápanyagot fognak kérni.Egy biztos.Nekem is volt ecsetalgám.Mikor vettem egy külső szűrőt,eltünt,pedig nem változtattam a többi rendszeren.A tápozáson sem.
  Én nem azt mondtam,hogy a sok fény okoz algásodást,hanem azt,hogy a kevés okozhat.Persze függ a többi rendszertől is. De vannak itt nálam tapasztaltabb „versenyzők”is.Zbácsi okfejtésével alapjában véve egyet értek.De ezt mondtam is,hogy a w/l is számít,hogy mennyit világítok.Persze fűgg a Co-tól is,a bevitt tápanyagtól,a vízcserétől,stb.Ha egyiket növelem,a többit is kell.Növényes aki szeretnék,vagy csak sok egy közepesen járatott akváriumot.Ezt kell eldönteni,ehhez alakítani a körülményeket.

 8. „Mikor vettem egy külső szűrőt,eltünt,pedig nem változtattam a többi rendszeren”
  Akkor most a fény vagy a szűrő ? 😀 feltehetőleg azért tűnt el, mert a nagyobb áramlás jobb tápanyageloszlást biztosított.

  „Én nem azt mondtam,hogy a sok fény okoz algásodást,hanem azt,hogy a kevés okozhat.”
  A kevés fény nem okoz algásodást. „Ha elég fényed van hogy algát nevelj, akkor növényt is tudsz” (asszem ezt Tom Barr mondta, de lehet rosszul emlékszem…). Egy esetben okozhat, ha nagy fényigényű növénnyel próbálkozunk (nem látok ilyet a képen), és az (mivel nem kap fényt) elkezd rohadni -> ammónia -> alga (de ez a rossz tervezés miatt van, vagy a nem megfelelő gondozás (ritkítás elhanyagolása) miatt).

  „Zbácsi okfejtésével alapjában véve egyet értek.De ezt mondtam is,hogy a w/l is számít,hogy mennyit világítok.”
  Ne haragudj, de a Te tanácsod (fény növelése) szerintem teljességgel rossz, mert nincsen biztosítva az a körülmény amivel, 120W-al lehetne világítani. Úgy csak még rosszabb lenne a helyzet, valószínűleg hamar gondja lenne más algafajokkal is.

  Off, csak megjegyzés: nagyon sokan „co-znak”, tessék már odarakni azt a kettest. Nem egészen ugyanaz :]

 9. Nekem is ugyanilyen algám van a jávai mohán. Kéne nekik co2…
  Jó nagyra nőttek azok a vitorlások.

 10. OFF
  Elnézést, hogy itt, de HELP… 😀

  Szóval vadiúj akvárium, növények benne 4. napja. Egyetlen Anubias mellől, ahol a szára kibújik az aljzatból, folyamatosan buboréksor mászik fölfelé… Aggódom, vajon természetes-é ez, avagy előrehaladott rothadás mellékterméke. ~30 perce jönnek, szag semmi a víz fölött.

 11. tbs: valószínűleg megsérült és ott „ereszt”, majd elmúlik. Amúgy nem szabad teljesen beültetni őket, a rizomája mindig legyen kint, vagy kötözd kőre, fára.

 12. Én is off.Natessék!Egyszer szólók hozzá,azt is megtámadják.Ha elolvastad volna az elejét: „Igen , ezt aláírom,a 3 is elég lehet”
  Én most cééóót írok:)Fel a fejjel Burkus,én azt hittem, egy pár éve,hogy már mindent tudok,de mikor itt elkezdtem olvasgatni,rájöttem,hogy ettől nagyon messze vagyok.

 13. Azt nem értem, hogy a víz felszín ne fodrozódjon, de javasolják, hogy nyissak rá az 1000l/ó szűrőmre a 200 l es akiban. De akkor „kimossa” a CO2-t a vízből(Dennerle), ezzel együtt a tápanyagok jobban eloszlanak a medencében. Nem tudom kinek higgyek. Hogyan változtassak úgy, hogy pázsit legyen a medencémben. A növényt jobban akarom, mint a halakat!
  Vettem, pár gyorsan növősnek tűnő ismeretlen növényt. Ezekkel monitoroznám, jól dolgoztam-e.

 14. Úgy csináld hogy ne menjen az esőztető és nem lesz kiszellőztetve.

 15. Utolsó hozzászólásom a témában.

  „Ha elolvastad volna az elejét: “Igen , ezt aláírom,a 3 is elég lehet””
  Elárulnád mit számít? Én az elvet bíráltam. Nyilvánvaló rossz tanácsot adtál, ezt emeltem ki.

  Ez a szép, hogy az ember segíteni akar, és akkor még ő lesz a hülye. Kb. ez folyik az akváriummagazin fórumában. Azt hittem ez az oldal más lesz…

 16. Nigro moderálj, tilts ki mindenkit!!!!!!!!!!!!!!!! 😀

 17. Burkus!

  Az esőztetőt nyomjad le a vízfelszín alá 2-3cm-re és nyugodtan nyissad rá azt a szűrőt kajakra. Így csak minimális fodrozódásod lesz a felszínen ami nem baj sőt, éjjelre nem árt a halaknak sem egy kis oxigén. Megfelelő CO2 beoldás és áramlás mellett, elhanyagolható a felszín mozgásából fakadó oldott CO2 veszteség. Nálam 2db szűrő(Eheim 2213+2224) tekeri a 160-as akit egyszerre, picit fodrozódik a felszín is, de a CO2 mégis 30mg/l körül van stabilan.

 18. Zbacsi: köszönöm, akkor nem parázom, és reggel kijjebb húzom picit. (Rizóma félig aljzatban… Máshogy nem állt meg. :O )

 19. Zbacsi nem értem a problémád. Amit írtál helytálló. Senki nem hülyézett le, inkább érzem ezt fordítva a te részedről 😉
  Tibicuknak volt egy ötlete, de többször hangsúlyozta, hogy biztos vannak nála hozzáértőbbek is.

  Én a rengeteg halban és a lefojtott szűrésben látom leginkább a gondot.
  Ez a víz borzasztóan le lehet terhelve. A szűrés nem tud megbírkózni vele. A szűrést ráadásul még le is fojtod…
  A Béres cseppet sem tudom, mi célból adod, de lelked rajta. 🙂
  Az iszapleszívó kb ugyanazt végzi, mint amit te a locsolócsővel.
  Az etetést vedd diétásra, mert az is gondot okozhat. Napi egyszer és keveset. Akár bevezethetsz heti egy koplaló napot is.
  Végül, de nem utolsó sorban a CO2. Ha mérnél egy vízértéket, azonnal fény derülne rá, hogy mennyire megfelelő az élesztős adagolásod. CO2-ről bővebben itt. meg itt meg itt végül itt 😉

 20. csak arra figyelj hogy nem kell felfele nezzen az esozteto. mert akkor nem finoman fodrozza majd es ott mar jobban elszokik a co2. maradjon vizszintes allapotban es ahogy N-Dee irta 2-3 cm-re a viz alatt. nalam is igy megy a 2 szuro.

 21. A szűrést nem szabad lefojtani. Tökmindegy, hogy mit ír a Dennerle a CO2-ről.

  Egyébként a CO2-t nem a szűrés ereje, hanem a vízfelszín megtörése (nem mozgatása!) hajtja ki a vízből. A szűrésnél mindig arra kell törekedni, hogy minél erősebb legyen, és minél jobban mozgassa a felszínt, annak megtörése nélkül.

  Az esővizes csere tényleg fölösleges – hacsak nem akarunk valamilyen lágy vizet igénylő fajt tenyészteni.

  Önmagában sem a sok, sem pedig a kevés fény nem okoz algásodást, a dolgokat összefüggésében kell nézni. Ha szigorúan a fény oldaláról nézzük az ügyet, akkor inkább csökkenteni kell, nem növelni, hogy a mozgásterünket megnöveljük.

  —-

  Csöndben mondom, hogy a hozzászólásokat olvasva nagyon jó érzéssel tölt el, hogy szemmel láthatóan egyre többen vagyunk itt, akik ugyanazt gondoljuk az akvarisztika különböző elemei kapcsán, és tényleg hasznos tanácsokkal tudjuk ellátni azokat, akik kérdeznek! Függetlenül attól, hogy néhány apróságban félreértjük egymást.

 22. Én választottam a kényelmes megoldást. Mindenki elmondta, hogy mit gondol, így én csak kiegészítenék. Ami nekem feltűnt, az a rendszertelen vízcsere. Ez egy elég sarkalatos bűn. A 30-40%-os vízcserét hetente szigorúan be kellene tartani. Ez is egy fő okozója az ecsetalga kialakulásának, persze közvetetten. Ahogy gondolom, a két vitorlás a kedvenced, na én pont őket venném ki, nekem egy kicsit nagyok ebbe az akváriumban.

 23. Semmi másra nem vágytam jobban ezek után,csak hogy valamifajta védelmet kapjak.Ezt Tőled Nigro maximálisan meg is kaptam,nagyom köszönöm.Én senkit sem néztem hülyének.Álmomban sem gondoltam,hogy lesz az életemben olyan valaki,aki ezzel vádol.Én nem cinikusságból írtam azt,hogy az okfejtéssel egyet értek.Az építő jellegű kijavítást,magyarázatot sokkal nagyobbra értékelem.Ezt pedig Keymakertől kaptam meg.A többiektől pedig azt,hogy nem szóltak bele.Köszönöm.Nem lenne jó,ha eluralkodna a rossz szájíz ezen az oldalon.Ezzel be is,fejezném ezt a témát.Foglalkozzunk inkább Burkus akváriumával.A világításon azt étettem,hogy jobb 90W rövidebb ideig,mint 60W hosszabb ideig világítani.De javítsatok ki,ha ez esetben is melléfogtam.Ezt arra alapozom,hogy Keymaker a nanojánál csak kb.8 órát világít,de 20L-es az aki és 23w-tal világít.De nyilván ez egy növényes aki a CO2 és tápozás csúcsra van járatva,napi vízcsere,kevés hal,stb.Igen, én is a többi dolog összzefüggésében értem ezt.
  A szűrést illetően nyugottam nyisd meg a csapokat.Az én akim 140l-es,egy sera 900l/h óra végzi a szűrést.Amikor megvettem,gondoltam sok lesz,de hát nem árultak kisebbet,ezt vettem meg.Én is lefojtottam,de kb.2 napig,mert olvastam,hogy tönkre teszi a szűrőt.A gyakorlati hasznát és az elméleti oldalát ezen az oldalon értettem meg.
  A nagynyomású palacktól meg ne félj,itt mások is írták.
  Elárulom Neked,hogy felhasználói nevem ellenére én egy hölgy akvarista vagyok,jó műszaki érzékkel megáldva.2kg-os tűzoltó palackot fogok átalakítani.A reduktort is már megvettem hozzá.A párom analfabéta ezen a területen,de nincs is szükségem rá,hogy segítsen.Gondolhatod,ha én be merem rakni a lakásba azt a fránya palackot,akkor Te is berakhatod.Nem veszélyes.

 24. Köszönöm! Neonokat megrendeltem, ebayen licitálgatok palackos rendszerekre vizet cserélem hétfőn. Változásokról képek lesznek majd! Üdv. Még 1x köszike Mindenkinek. Éljenek a Női akvaristák! Meg a férfiak is!

 25. Nekem tetszik az akva, és szerintem a két vitorlás gyönyörű nem hiszem,hogy 200 l kevés lenne nekik.. De a szűrő teljes nyitása csodákra képes, és a vízcsere is..
  Üdv: Szilvi.

 26. Szerintem túl nagy bele a két vitorlás, ha növényes aki lesz nem fogól kinézni benne, és gondolom elég sokat is ürítenek.
  Én eladnám és ha nagyon szeretnél ilyet akkor vennék kisebbet.

 27. szerintem is aránytalanul nagyok a halak a növényekhez képest, de ez izlés kérdése (nekem nem jonnek be a vitorlások, szoval nem vagyok elfogulatlan, bocs). Ha nem zsugorodik össze a vitorlájuk a suru novényzet miatt, akkor jol érzik magukat

 28. Az a helyzet, hogy szívem szerint diszkoszokat tennék bele, és amazonasivá alakítanám szép lassan….De a vitorlásoknak itt nyugdíjas állása van a feleségem meg a fiaim szeretik őket! De Értem az esztétika, meg a zen meg az arányok miatt majd lemondok róluk!

 29. remélem nem fogsz DíszKoszokat tenni bele, mert akkor nem tudsz növényes akit csinálni mert a 28-30fok a növények meleg

 30. Én amano-ból tennék bele még 10-15-öt, ők szépen megeszik az ecsetalgát is.

  Ha tudsz szerezni sziámi algaevőt, belőlük is elfér 2 db egy ekkora akváriumban.

 31. Én 200 L-be nem tennék diszkoszt..

 32. garnelakat egyaltalan nem javaslok vitorlas melle. nekem volt vitorlashalam sok sok evig. nagyon sok fajt megtamadtak. nalam nincs most „ragadozo” a tarsasban megis pl az AMANO-kat szinte sosem latom a nagytestu halak miatt. inkabb a novenyek alatt bujkalnak.

  Sziami az mas. ok annyira nem felosek ha megszokjak a kornyezetet. sokkal jobb algapusztito is velemenyem szerint.

  ugyhogy az amano garnela is csak akkor bevetheto ha a garnik mellett nincs olyan hal amitol felnenek.

  ha diszkoszra alakitod az aksid, rovid idon belul el fognak pusztulni. baromi kenyesek a vizminosegre. akar heti tobbszori vizcsere is kell mellettuk vagy folyamatos.

 33. Egyszer én is kísértésbe estem, de be kellett látnom, hogy egy ekkora akiba nem való a diszkosz.

 34. Eddigi változtatások! napi 2 ml tetra plant. ” héten belűl elfogy és egy tetra pondot fogok 5x re higítani és ugyanígy adagolni! Utána Sears Conlin leves. Hetente vízcsere lesz fele esővíz fele csapvíz. A co2 apparátra licitálok az ebayen, ha nem megy akkor spéci minibubis porlasztókövet veszek, meg borászati forrásellenőrző üvegbe fogom fel majd a bubikat, viz alatt itt mint egy harangból lassan tud majd kioldódni a gáz.. Co2 tartóstesztet szeretnék venni majd!
  Aztán beállítok 2 DB neoncsövet a meglévő 2 db mellé 120 w lesz a 60 helyett. Átmenetileg egy 15w-os kompakt csövet tettem az új növények fölé. Ez volt kéznél . A képeken lévő növényeket monitorozás miatt vettem, lássam jófelé mennek-e a dolgok. Szumit, vitorlásokat, talán a labeot is beadom, és hozok helyettük sziámi algaevőkét 2 db-ot. Meg amanókat Ancikat ajándékozgatom lassan. A Diszkoszokról letettem.
  Keymaker: feltekertem maximumra a szűrőmet,és kipucoltam. Milyen gyakran puceváljátok a szűrőket? Megnéztem 2028-asom van.
  Más : Reflektort tartós tesztet, meg növénypepecs eszközöket kellene vennem. Jó volna egy helyen olcsón Mit ajánlotok?
  Mennyi arra az amanó mert itt 600-800 között fut. Sokallom kicsit
  Szeretnék tippeket is kérni milyen növényeket tegyek a valisneriák helyére. Érdekelne egy hajhálós domboldal is, abban mi van? Nagyon szépek az akijaitok.Nigrónak küldtem kb 3 képet új növényekről

 35. Burkus, nekem is 2028-as szűrőim vannak, jó választás volt. A szűrőt akkor érdemes tisztítani, amikor koszos… Honnan tudod, hogy koszos? A 2028 esetén egyszerű a dolgod, mert van rajta egy kis piros-fehér teljesítményjelző. Ha néha ránézel, pár hét-hónap után látni fogod pontosan, hogy milyen teljesítménycsökkenés mellett érdemes tisztítani (szigorúan akváriumvízben). Én a 2222-t havonta pucolom.

 36. Nekem olyan öreg a szűrőm már, hogy a teljesítmény jelző acélgolyóról lerothadt a műanyag. Ez bebukott, de a havonta tetszik. Eddig 6 havonta takarítottam. Köszi

 37. A frissen felkerült fotóidon, Maláj tornyos csiga (Melanoides tuberculata) látható.
  A növények szerintem:
  Micranthemum umbrosum vagy Bacopa australis
  Echinodorus (talán quadricostatus)
  Echinodorus uruguayensis vagy Sagittaria

  Nehéz a képek alapján pontosan megállapítani… Guglizz rá a nevekre amiket írtam.

 38. Burkus: Az amanokat én pl. 4-500 Ft-ért vettem a WestEndben. Sztem jó árakkal dolgozik az akvariumshop.hu illetve az aquadepo.hu.

 39. http://www.aquaticplantcentral.com/
  Ez nagyon aranyos volt kösz!
  Micranthemum umbrosum. Na ez várja a két új neoncsövet!
  Köszönöm

 40. Nahh egy igazi cosmopolita akvárium :):):) Tényleg leterhelted de a béres csepp érdekes döntés , bár én nem használok efféle praktikákat 🙂 a béresben nem sok a réz no para :)és szerintem az algát a fény szabályzásával segíthetsz 🙂 sikert …remélem megtalálod a megoldást :)(jahh a csigával vigyázz igazi tulélő és szapora )

 41. A bérescsepp nekem is eszembe jutott,mint mikroelem alternatíva.Van bőven benne,de hát milyen kelát is van benne?Edta,edna,redna,hedna?:))

 42. Etilén Diamin TetrAmid Kelátképző anyag. A megkötött iont rákolló szerűen körülöleli, ilyen a geometriája. Innen a neve ami rákollót jelent. Ennyi Köszi

 43. Változások.
  1. Szűrő feltekerve. kipucolva
  2. 3 oto munkábaállítása 6 red cherry is dolgozni kezdett.
  3. 2 ancit elajándékoztam 2 vitorla a szumi a labeo meg kb 4 anci megy a boltba helyettük növény(Átokhínár, és jávai moha ide javasolhatnátok még ezt azt), amano, és még red cherry érkezik.Ha melegebbre fordul az idő rendelek én is növényeket a webről.
  4. 2 új neoncsövet tettem a leharcoltak helyére szemmel láthatóan nőtt a fényesség.
  5. 2 új neon foglalatot beépítek a jövő héten. addig is egy 15w-os kompakt csővel adagolok több fényt.
  6. JBL profi 2-t rendeltem éjszakai lekapcsolókával 500-g os palackkal. Már most megkérdezem ebben a formában töltik-e a mi kis országunkban? Milyen gyakran kell a kazánhatósággal bevizsgáltatni? Hány bar a munkanyomása?
  Lassan át akarom alakítani majd, ha kedvezőek a változásik….
  Tervezem lantosviktor által alkalmazott sechem tesztek használatát.
  Az eddigieket nagyon köszönöm.
  Annyit látni, hogy szemmel észrevehetően nőnek a tesztnövények. Az ecsetalgát meg mintha nyírnák rövidül a hossza mindenütt. Csapjatok a számra ha ez lehetetlen.
  Jó lenne egy online boltlinkgyüjtemény. Tudásbázisgyüjtemény. Jó hogy van ez a lap. Köszi Nigro. Sokba lesz nekem, de új lendületet vett az akvarizálásom.

 44. És a tápozás?Adagolj El szerint.Én egy hete álltam át,de csak a fele mennyiséggel,mert még nincs CO2,és a világítás is maradt.Azóta látható eredménye van,a tóalmák és a a hortenziák dupla akkora leveleket hoznak,a rohadásnak indult Myriophyllum is elkezdett hajtani.”Újraindított” algám van csak,de remélem hamarosan el fog tünni.K2so4,Kno3,MgSo4,ezeket a gazdaboltban meg lehet venni.Egyedül Kh2Po4-et nem sikerült még szereznem,de abból úgy is kevés kell.A megfelelő nyomelemet is keresem még.

 45. Tibicuk kérlek linkeld ide El Tápozását. Bepróbálnám. Rengeteg tetra növénytápom van azt szeretném elhasználni! Vegyszereket talán be tudom majd szerezni. Sears conlinban gondolkoztam, de El-t is elolvasnám szívesen.

 46. tibicuk és mindenki!

  Én is a Kh2Po4-al vacakolok. Itthon csak egy kilogramot lehet kapni (rendelni), kb 6-8 ezer forintért. Ha többen lennénk rá, akkor kevésből megusznánk. 1-2 hetet tudok várni a jelentkezőkre, de utána lehet, hogy külföldről rendelek negyed kilót.

 47. JBL ProFlora palackok: szabvány menet (DIN477, a reduktor hollanderén elvileg ez rajta is van), Vajda Péter utcában 2 hetes határidővel töltik, enyém ~60bar-os. Nem kell bevizsgáltatni, nem üzemi a felhasználás. A Kinzósok úgy is szólnak, ha már reménytelen.

  Érdemes venni a V.P.-ben egy nagyobb palackot, amit később ott azonnal cserélnek. Nálam egy 5kg-os bugyog most (18eFt számlával), a gyári félkilós a szükségpalack a nagy cseréjének idejére. A nagy legalább 3/4-ed évig fogja bírni, ha nem számoltam el valamit nagyon… 🙂

 48. Ha magánember vagy és nem tudod elszámolni, akkor javaslom ne számlásan kérjétek. Az 5kg-os palack igy csak 15k. Ez igaz minden náluk vásárolt cuccra (mágnesszelep, reduktor).

 49. Tibicuk: nyomelemek. Peter Haack-tól várom még a por/lé csomagot, addig MÉSZI Bt.-s „Zöldítő Komplex” kerül az akváriumba emiatt, lassan 1 hete…

  Azt kell mondjam jobban örülnek a növények a kiskanál KNO3 + MgSO4 + ~0.5ml Z.K.-nak, mint a JBL Ferropol + JBL Ferropol24 gyári kombó normálnál PICIT több adagolásának… 🙂

 50. Ezen az oldalon van.Íme:
  http://akvarisztika.budapet.hu/2008/12/09/keymaker-a-novenytapokrol/
  Többször kell elolvasni,mert mit is hova,miért?No meg a táblázat,de végül is meg lehet érteni,mert minden le van írva ,mit hova kell írni.Olvasd el a hozzászólásokat is,sok van,de megéri,sokat segít.

 51. Még annyit,hogy olyan nagyra tartom ezt a módszert,hogy mióta itt vagyok az oldalon,nem a főoldal van beállítva,hanem ez.Habár a téma már leült,ritkán vannak hozzászólások,de ez mindig etalon lesz nekem.Tbs, én jelentkezem a foszfát „várólistára”.Burkus,TE is jelentkezz,akkor már hárman leszünk.Be kéne írni a tápozós cikkhez is,most én nem tudom,mert rohanok dolgozni.

 52. Proci: igazad volt, RTFM… Kék jó, sárga rossz. Kék jó, sárga rossz. Kék jó… 😉

  Buborékok számlálódnak..?

 53. Feliratkozok, de kérném, ha a sears conlin féle recepthez két mo.n kapható flaskát is mellé rakná tz. Kaposváron lakom, és itt mezőgazd. boltban nem tartják se a zöldítőt, semmit..ami sears conlinhoz kellene. Ha meg megy az Ei akkor a muskátlik, meg a citromfa megkapja a maradékot. Áve

 54. Szia Burkus!

  Elsősorban Kálium-foszfát-ot kell vásárolnom ez nincs még. Van már KNO3, K2SO4, MgSO4.7H2O is hasonlóan nagy kiszerelésben, szóval tudok ezekből is postázni neked. Mikro elemeket http://www.haack.se oldalról fogok rendelni, ha elfogynak a „hagyományos” tápjaim, zölditő komplex, meg ilyesmikkel nem szeretnék vacakolni.

  turi.zoltan kukac relation.hu az email címem, akit érdekel a téma írjon egy levelet, egyébként meg valóban át kellene költöznünk a keymaker növénytápos írása alá.

 55. Burkus, „Zöldítő Komplexet”, ha gondolod postázok neked, a másik levet (K39 valami) nem javaslom, mert borzasztóan színezi a vizet. Por alakú káliumforrást célozz be helyette, az jó lesz az EI-hez is. Mail: tbs (at) tbs (pötty) huhuhú… 😉

  TZ: egye kutya, becsatlakozom a KáliumFoszfátba, 100g erejéig, illetve hasonló mennyiségű KáliumSzulfát is érdekelne, ha nem teher. gtalk -> tbs1001 (kukac) gmail.kom

 56. Akkor lassítsunk. Az volna a legjobb, ha mind egyformán nyomnánk a tápokat, és akkor alkothatnánk egy beszerzési közösséget. Magam ha segítség egy gyógyszeres nagykercégnél bírok kapcsolattal és megkérdezem szívesen az árakat. Beszéljük meg, hogy mit is!
  Káliumforrásnak k3po4 jön szóba?
  Tbs akkor Te hogy tápozol? Hangoljuk össze!

 57. Vezetékest 16 után ingyen hívok pü be jöhet szám! [email protected]

 58. Srácok, csináltam egy taprendeles kukac relation.hu című levelezési listát. Senkinek nem szeretnék konkurense lenne, de ha komolyan elkezdünk a rendelésről csevegni, akkor szét offoljuk ezeket a cikkeket. Jelentkezés gyanánt, annyit tegyen meg akit érdekel, hogy küldjön egy emailt erre címre. Írja le, mire van szüksége és azt is, hogy esetleg mit tud bedobni a közösbe. Aztán ha leszünk négyen-öten, akkor folyamatosan összehangoljuk a rendelés listát.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük