Olvasók

Igéző 10 literes nano akváriuma

Mielőtt Igéző beszélne a csodálatos nano akváriumáról, engedjétek meg, hogy pár szóban bemutassam nektek Igézőt. Ő volt az egyetlen olyan elérhető személy – aki amikor én kezdtem a növényes akvarisztikát -, már javában űzte. Fényévekkel előttem járt. Sokat tanultam tőle és sosem felejtem el, hogy a „hőskorban”  tőle tudtam Glossostigmát szerezni. Amit mégegyszer köszönök. Számomra akkor ez olyan lehetetlen feladatnak tűnt, mint növényes akit csinálni a Holdon. Bár nem lakik közel, de szeretném, ha néha személyesen is tudnánk találkozni, beszélgetni.

Mindenkit üdvözlök, aki erre a szinvonalas blogra látogat. Egy jó pár hete-hónapja megbeszéltem Nigro barátommal, hogy írni fogok egy cikket a növényes akváriumról, de időhiány miatt abbamaradt a dolog és mostanra már majd minden téma ki van merítve. Örömmel látom, hogy egyre nagyobb a hozzáértő magyar akvakertészek száma és a blognak köszönhetően egyre népszerübb ez a gyönyörű hobbi.
Néhány képet már valószínű láttatok az akvarista.hu-n, most igyekszem a legkisebb akváriumomat bemutatni, egy 10L-es nanót a Dennerle-től.
Kezdetben elég sokat törtem a fejem, mit is lehetne kezdeni egy olyan kis helyen mint a tetőtéri főrdoszobám, hogyan tudnék egy kis színfoltot vinni a fehér-szürkeségbe. Mivel vérbeli akvarista vagyok, aki az akváriumait is szaporítja -amikor csak lehetősége van-, úgy gondoltam éppen elférne egy mini medence a szürke szekrényre. Persze növényes, szépen megvilágítva.
Miután összeválogattam az itthoni dekorációgyűjteményemből a kellő elemeket, nekifogtam az aki berendezéséhez. A faágakra néhol jávai mohát rögzítettem vékony horgászzsinorral és az aljzatot is ugyanilyen mohával fedtem be műanyagháló, inoxdrót és horgászzsinor segítségével. Az inox drótot az akvárium alapjával megegyező formára hajlítottam és erre jött a háló, amit felkötözés után a hajlított dróthoz igazítottam ollóval.
Sok időt töltöttem el a faágak és kövek minél természetesebb elhelyezésével. Az egyik faág aljára egy gömbmohát kötöztem:

A legelső partiképes próbálkozás, ekkor csak egy hím guppi lakta az akit :

Néhány plusz követ helyeztem el és a guppit kicseréltem 5 db. kolibri fiókára:


A jelenlegi állapot: az egyik faágat más szögben hátrább helyeztem :


Mivel az akváriumnak kerekített sarkai vannak nagyon érdekes hatású fotókat lehet készíteni.

Szeretnék ezzel az miniatűr akival versenyre is benevezni, ezért kiváncsi lennék a véleményetekre, észrevételekre.

Végül néhány hangulatkép és az akvárium adatai :

Világítás: 9W, naponta 6 óra
Aljzat: Dennerle növénytáp + homok
Szűrő: Dennerle sarokszűrő
CO2: nincs
Tápozás: 1 csepp Dennerle tápoldat naponta, vizcserénél 1-1 csepp KNO3 és KH2PO4 oldat, naponta 5 csepp Glutaraldehyde(Easy Carbo).
Vízcsere: hetente legalább 2

Hogy tetszett?

Tetszett
1
Imádtam
1
Nem is tudom...
0

You may also like

37 Comments

 1. Azt hiszem erre csak annyit tudok mondani, hogy GRATULÁLOK GYÖNYÖRŰ!!!!!!!!!!

  Különben az milyen fa, ami benne van?

 2. Gratulálok én is! Nagyon szép, simán mehet a versenyre. A fa engem is érdekelne.

 3. nagyon szép.

 4. Szia!

  Én is gratulálok, de engem nem csak a fa, minden érdekel! 🙂
  A szűrésről tudnál felrakni képet? Szeretnék nano aksit, de a szűrését nem tudom elképzelni kulturáltan.

 5. Őszintén gratulálok ehhez a kis csodához.Lenyűgöző.Minden további nélkül,így ahogy van,mehet a versenyekre és szerintem eséllyel indulnál.
  Egy dolgon gondolkoztam el -mivel „nyitott” akváriumról van szó-,hogy hogy nézne ki egy-két apró úszónövénnyel(tündérrózsaszerűekkel) a víz színén,az apró belógó gyökereikkel.Esetleg lent gyökeredző és a felszínre törő,ott levelet hozó növényt.Persze egészen aprókra gondolok,hogy ne árnyékoljon túlságosan és a felszín szép látványát se takarja el.De ezt csak azért írom,mert véleményeket kértél és gondoltam sose tudni,lehet-e még hozzátenni valamit.De ez csak egy gondolat,egyáltalán nem biztos,hogy nyerő.Mégegyszer mondom,csodálatos így ahogy van.

 6. Többen is kérdeztetek az ágakról.. Ha jól emlékszem kb. 3 évvel ezelött gyűjtöttem őket, azóta áznak és várják jobb sorukat 🙂 Nekem legjobban az égerfa gyökerek tetszenek, ezek jól bírják a víz alatt. A vékonyabb ágak az akváriumban mind ilyen égerfa maradványok, a vastagabb fő törzset nem igazán tudom meghatározni.
  Ti is gyüjthettek folyókból-patakokból ilyen ágakat.Minél többet áztak, annál jobb. A kérges részt jó ha lefejtitek, mert úgy vettem észre, hogy ezek hamar bomlásnak indulnak és a víz hamarabb elszíneződik. Én ki is szoktam főzni őket, néha egy kis sót is rakok a főzővízbe. Amit még jó tudni: a gyantás fákat kerülni kell (pl.fenyő).
  Sok sikert a gyüjtéshez..

 7. Nigro, köszönöm a kedves szavakat, azért a fényév egy kicsit túlzás :), fogalmazzunk úgy, hogy régóta szeretem a növényes akváriumokat. Én is remélem, hogy összejön majd egy találkozó, talán majd akkor, ha garnélákért megyek, mert itthon lehetetlen beszerezni őket.

 8. Zolim, jónak tartom az ötletet, esetleg tudnál javasolni valamilyen konkrét növényt, ami nem túl nagy egy ekkora akiba?

 9. Tz, a szűrőt az akváriummal együtt adták, egy szimpla belső szűrő. Annyi az előnye, hogy háromszög formája van és így a sarokba lehet helyezni. Én a faágakat pakoltam elébe és sikerült teljesen eltakarni, egyáltalán nem zavaró.

 10. Első osztályú akva.Nem szoktam kommentelni de ez tényleg remek.Ebben benne van az a természetesség amitől egy növényes akvárium olyan lesz amilyennek lennie kell.Rutin meg az évek.:)

 11. Szép akva, de azért engem nem bűvölttel Grat külön a kicsi medence állapotáért, és a növények szépségéért. Jahh és hiányoltam a front fotót, szinte mind egy szögből van, bár igaz így lehet követni a változást, de egy front jó lett volna. 😀
  Szép akva… 😀

 12. Szerintem szuper ez a nano. Jól látszik, hogy egy megfelelő fadarab helyes elrendezése milyen természetes hatással bír egy akváriumban. A mézgás égert én is használom, bár én direkt a savanyítóhatása miatt, így nem áztatom sokáig, hogy a benne lévő csersavak kioldódhassanak.
  Gratula Igéző!

 13. Gyönyörű kis nano, de hát mit is várhatna az ember egy „régi motorostól” 🙂 Emlékszem még egy régebbi akvarista.hu-s hozzászólásodban olvastam először az erdei föld alkalmazásáról, mint akváriumi táptalaj, ezt még mostanában is szoktad alkalmazni? Ja és versenyre az akival, mindenképp 😉

  Üdv!

 14. Szia Igezo

  Veled kapcsolatban én is hasonlóakat tudnék elmondani, mint Nigro a bevezetőben. Az akváriumaid rám is nagy hatással voltak a „korai időszakban”, nagyban hozzájárultak a mai akvarisztikámhoz.
  A kis akváriumod valódi értéke a természetességben rejlik. Ami az én észrevételem, bár gondolom te is így szeretnéd, hogy egy ekkora akváriumba a halak helyett, valóban egy kis garnéla populáció a legjobb választás. Én a víz felszínén nem úsztatnék semmit, bár a természetes hatáshoz valóban hozzájárulna, de elég sok fényt venne el az alsó részektől. Ekkora paramétereknél már nagyon kell vigyázni, hogy csak is lassan növő növényekkel ültessük be, hogy a kép megőrizhető maradjon. Összességében én is gratulálok és örülök, hogy (ismét) visszatértél. 🙂

 15. *tapsikol*
  Igazán szép. Szerintem a látványt már nem kell semerre sem elvinni, mert vagy túlzás lenne, vagy túl kevés. Ez most az arany középút.
  Én is csak gratulálni tudok. 🙂

 16. Gratulálok, igazi gyöngyszem! Egyszerűnek tűnik,de tudom, hogy nem könnyű pont oda kötni a mohát ahol erősíti a kompozíciót, és nem takarja el a gyökér legszebb részeit.
  Neked sikerült.

 17. Ez gyönyörű. Simán mehet versenyezni.

  Ha szeretnél úszó növényt bele akkor a Limnobium laevigatumot javaslom.
  Kinézetre olyan mint egy óriási békalencse ami 3-4 centi átmérőjű és fordított karácsonyfa alakú bojtos gyökere van.

  Nekem régen volt, a mérete miatt (a békalencsével ellentétben) könnyű kordában tartani, szépen szaporodik, valamint a gyökere is látványos, a halak imádtak a közte bújócskázni.
  Egy próbát megér.

 18. Nem tudom, a csetkákád eloicharis asicularis, vagy vivipara. Az utóbbi szépen kinőhet az akiból.

  http://rubgeoblog.blogspot.com/2007/06/eleocharis-vivipara.html

 19. nagyon szép a nagyonkicsike :P:P:) gratulálok

 20. Igazi gyöngyszem lett. Gratulálok hozzá. Egy kérdésem lehet? Azoknak a gombaszerű aprócska kis növényeknek mi a nevük? Nagyon tetszenek 🙂

 21. Tömör gyönyőr… 🙂 Olyan, igéző… 🙂 Gratulálok hozzá!

 22. szia
  nekem van vízen úszó növényem (phyllanthus fluitans)
  a levelei kicsit üregesek, és kisebb szőrök borítják.
  van kb 3-4 főgyökere és azokból kisebbek jönnek elő.
  leugrassz debrecenbe adok szívesen

  outro: annak a gombaszerű növénynek hidrocotyle verticillata
  art.

 23. Köszönöm mindenkinek a dícsérő szavakat és a javaslatokat.

  N-dee, jelenleg nem használok erdei földet, de szép eredményeket lehet vele elérni. Majd felteszem azokat az akváriumokat is a blogra, amelyikben erdei föld volt.

  baropeter, lehet, hogy öszzekeveredett más Eleocharissal,de
  ez Parvula kellene legyen.

  outro, a kis növény neve: Hydrocotyle verticillata. Sokat vadásztam rá, amíg végre beszereztem.

 24. Gratulálok! Nyugodtan nevezhetsz a versenyre ezzel a kis ékszerel. Gyönyörű lett.

 25. Én is csak gratulálni tudok.Tényleg a természet egy kis gyöngyszeme!

 26. Nagyon szép….
  mint egy régi mohás fa, tényleg ráéreztél, gratula

 27. Szia igezo!

  Nyugodtan nevezhetsz;-).

  A nagyobb medencéd mostani állapotára kíváncsi lennék, a 60 literesére is…

 28. Az akvárium egyszerűen gyönyörű. Szeretem, amikor sikerül ilyen természetes közeget létrehozni, a mesterkéltségnek gyakorlatilag nyoma sincs. Igazi „Nature aquarium”, ahogy az Amano-féle kifejezés mondja. Gratula!

  Nagyon hiányolom az akvárium fotóját szemből. Így nem igazán tudom megítélni, hogy alkalmas-e egy versenyre történő benevezésre. A fotók nyilván egy oldalsó szögből készültek.

  A Dennerle tápoldat mit tartalmaz? Senki nem tudja. Ezért azt sem tudom, hogy miért kell mellé adagolni nitrátot és foszfátot. 🙂 Tesztnek mindenesetre jó, hogy mindenki lássa, azért így is lehet akváriumot tápozni. Én biztosan nem tápoznék így – a kísérletezést más területeken élném ki. 🙂

 29. Emperor: kösz a bíztatást.
  A nagy aki jelenleg nem bemutatásra való. Sajnos nem tudom elérni, hogy a növények igazán jól érezzék magukat. A talajra vagy a csapvízre gyanakszom, mert minden egyebet kipróbáltam már. Váltani fogok Aquasoilra, ha ezzel sem működik, felhagyok az akvarisztikával 🙂
  A 60L-es megszünt létezni, csak a régi állapotot tudom felrakni..

  Keymaker, köszi a dícséretet.
  Szemből is készítek majd fotót, mert tényleg oldalszögből fényképeztem a legtöbbet.
  A Dennerle talaj nitrátot és foszfátot biztosan nem tartalmaz ezért cseppentek néha 1-1 cseppet. A pontos összetevőjét a talajnak szerintem csak a gyár tudná megmondani. Én azért tettem bele, mert adták az akváriummal együtt, de én sem szeretem, ha nem tüntetik fel pontosan az összetevőket.

 30. Szia!
  Hogy oldod meg a fűtést? Vagy az egész szobahőmérsékleten működik?
  Egyébként csodaszép az akváriumod!!

 31. Szia KEZDO, szobahőmérsékleten üzemel
  az aki, nincs melegítő benne.
  Örvendek, hogy tetszik 🙂

 32. Igéző! Egy hatalmas grat. neked az eredményekért! 🙂

 33. A hetente legalább 2 vízcsere ugye csak részleges.?

 34. Hali!

  Igen, általában 50 % de persze vannak akik ettől eltérő vízmennyiséget cserélnek.
  Nagy akvába persze kevesebbet, nanokba akár többet.

 35. Mivel (hogyan) érdemes a részleges vízcseréhez a vizet előkészíteni?

 36. Vízelőkészítőkkel, vagy 24-48 órás pihentetéssel, azaz állni hagyod a vizet valami marmonkannába, vagy valami erre alkalmas edényben, hordóban.

  Vízelőkészítők: Easy Life, Sera aquatan, stb.Nézd meg a webshopokat, a vízelőkészítők címszó alatt, több gyártótól találsz hasonlókat.

 37. Szia Igéző!
  Csodálatos az akváriumod! Nagyon sokat nézegettem, hogy hogyan tudnék én is hasonlót megvalósítani. Nekem egy 20 l-esem van, épp átrendezés előtt, és rengeteget tanakodtam az új arculaton. A jávai moha aljzat nagyon tetszett, részben én is ebben gondolkodom. A jelenlegi állapotban sajnos algaháború folyik, így gondoltam megkérdezem, hogy Neked voltak-e ilyen problémáid a 10l-essel, és ha nem, miért? 🙂

  Továbbá alkalmas növény-e a hínár egy nano-ba? Ez takarja a legjobban a szűrőt, de a levelei közt maradnak az elhullott levelek amik a szűrőbe mennének az áramlással. Milyen más növényt javasolnál szűrő takarási célra ilyen kicsi akváriumba, ami a terülésével nem veszi el a helyet, fényt a többitől?

  A halak oxigén ellátását csak vízcserével oldod meg? Nigro javasolta, hogy az esőztetőt a víz színe alá tegyem 3-4 cm-re, és felfelé állítsam, hogy szép hullámokat eregessen. Nekem beválni látszik az oldott oxigén megoldására, de nálad nem láttam semmi levegőztető eszközt.

  Előre is köszönöm a választ!

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük