Olvasók

Lala 300 literes zöld tankja

… tegnap végre teljesült egy régi álmom, szert tettem egy számomra tökéletes medencére… 🙂


Az akvárium adatai:
-Méret: 100x55x55
-Talaj: kb 20 kg táptalaj, azon 3-4 centi kavicsréteg
-Szűrés: külső Eheim 2217 (1000l/h) ill. belső szűrő ami szintén Eheim
-Co2: Aqua-medic, magnesszeleppel vezérelt, napi 10 óra
-Vílágítás: 2x39w Aqua-medic T5, napi 10 óra
-Növények: Anubias (rengeteg :P), Javai moha (szintén akad belőle bőven), a többi nevéről halvány lila gőzőm nincsen, de van benne még vagy 6-7 fajta tutira…
-Fűtés: egy 300 W Jager, vízhőfok 26,5 C

Az átalakulás 2009.04.01

Talán emlékeztek még a bő egy hónapja felkerült medencémre, amelyet többen is salátástálnak neveztetetk:) (megjegyzem jogosan :))
…Nos…Nigro, és más általam nagyrabecsült és akvarisztikához nálam lényegesen jobban konnyító és tapasztaltabb forumozók véleményére hagyatkozva, ‘borbélyhoz’ vittem a medencét 🙂
Az átalakulás szerintem nagyon jól sikerült, és gondolom mint mindenki másnak, nekem is sokkal-sokkal jobban tetszik a jelenlegi elrendezés.

Az aksi nyövényzetének kb 50%-át likvidáltam hőn szeretet párommal, aki természetesen a hozzászólásokat olvasva azonnal neki akart esni a növények kivágásának…:) Ő a jelenlegi koncepciót nemes egyszerűséggel „Évi Style”-nak nevezi 🙂 (a kis Drága, imádom egyébként)

Amit a nyesésen, és ritkításon kívül még változtattam, az a világítás növelése volt, egyelőre egy házi készítésű szerkezettel, melybe + 2x39W fénycső került. Az, hogy milyen lesz majd a minősége elvállik ,  merthogy olcsó kínai, Hailea, egy Supra Red, és egy Extra Reef csővel.

Várom mindenki véleményét, kritikáját is, hiszen azokból tanul, fejlődik az ember!!

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

13 Comments

 1. Ilyen kis megvilágítás mellett mi értelme van a co2 adagolásnak?

 2. Nem teljesen világos, hogy ha tegnap tettél szert erre az akira, akkor ezt most te rendezted be így, vagy így vetted?
  Mindenesetre sok koncepciót nem látok benne. Ebben a pillanatban egy bazi nagy zöldséges tálat látok. Nem ártana egy alapos nyírás.
  A tápanyag hiánytünetek tisztán látszanak a leveleken. A blogon találsz elég infót a tápozásról.
  A világítás megerősítése sem ártana. 80W, 300 literre kevés.
  A növényes akvárium nem arról szól, hogy engedjük a növényeket a végtelenségig elburjánzani.
  Mindenesetre üdv a növényesek közt és irány borbélyhoz! 🙂

 3. Az akit így vettem, használtan. Időközben történtek már rajta átalakítások… 🙂 belekerült középre egy nagy gyökér, illetve a jobboldali ‘növénykupac’ már ritkítva lett, és jóval hátrébb, és jobbrább került a gyökér miatt. Tervbe van még at előtéri ‘fűféle’ (a nevét sajnos nem tudom) megnyírbálása is, de ahhoz előbb kell vennem egy ollót, mert legénylakásban az nem nagyon van… :D, a körömvágó csipeszemmel meg nem akartam nekiállni… 😀
  tervbe van a vílágítás bővítése is még egy ugyanilyen lámpával, ez heteken belül meg is fog valósúlni.

 4. tápozással kapcsolatos kérdésem: a srác akitől vettem, azt mondta nem tápozott, a nitrátszűrő miatt, merthogy a kettő egymás hatása ellen dolgozik, leginkább a nitrátszűrő hatása ellen a tápozás. Véleménytek erről?

 5. Dob a szemem, vagy a második képen diszkoszt látok?
  Ha igen, szerintem az előteret ritkítsd meg kicsit jobban, szerencsétlennek nem sok úszótere van ebben a dzsungelben.

 6. Szerintem is diszkosz. A 26,5 C kicsit kevésnek tűnik nekem ez esetben. Milyen nitrát szűrő?

 7. Hy szép az akvád bár tényleg egy nagy salátás tál az amire gondolok mikor látom, 😀 😀 de am jó és jegyzem meg a discos az inkább 28 fokot szereti és tágasabb úszóteret, és 300 literrel lehet nagyot alakítani …HAJRÁ… sikert az akvarisztikához az alapod ezzel az akvával meg van :-)..

 8. a nitrátszűrő a külső szűrőre van kötve, a víz egy része átmegy azon is, valami gyantaféle szűröközeg van benne…

 9. Nitrát szelektív műgyanta. Nagy valószínűséggel SZAT, ne felejtsd el időnként regenerálni (www.szat.hu)!

  Ez annyiban befolyásolja tápozást, hogy a nitrátot megköti. Csakhogy nem viszi le 0-ra! Ha komolyan akarsz tápozni, és mondjuk KNO3-at adsz akkor valóban előfordulhat, hogy a gyanta szépen megköti. Szerintem nem úszod meg a méricskélést ez ügyben.

 10. KasosL:
  Sokat javult az akvárium kinézete így, hogy alaposan megnyírtad. Pár dolog még zavar. Például, hogy a riccia úszik a víz tetején, ezáltal elveszi a fényt az alatta lévő növényekről. Le szoktuk kötözni egy hajhálóval egy kőre. Így szebb is szerintem.
  A másik, hogy gyakorold a fotózást (vakubecsillanás, bemozdulás stb.). Biztos vagyok benne, hogy élőben 100x jobban mutat, mint a képen.
  Gratulálok egyébként,leginkább a párodnak :), mert jó irányba uindultatok el.

 11. Szia Lala,

  Hát valóban, most már látszik a fától az erdő. :)Tényleg sokat változott az aki előnyére, az előtéri „sás”, meg kifejezetten impozáns. Gratulálok a helyes ösvényhez.
  A fotózás miatt még tényleg fuss néhány kört, de elég, ha elolvasod az ezzel foglalkozó postot, itt! 🙂

 12. Szia.
  Lenne pár kérdésem.. h indítottad be a jávait? nekem sötétedik és hullajtja a levelit.. bár most mintha 1 zöld hajtást látnék…de kb mennyi idő mire „sok” lessz belőle? és milyen viszonyok között? nekem most 1 uszadékfára van 1 része rákötözve..de pl ha másik adagot rárakom 1 kis szőlő tőkére?(vad szőlő) ott beindulna?
  Mit kell tennem ? kérlek segíts :S

 13. Huh. Beestél egy 3 évvel ezelőtti posztba… 😉
  A jávai az egyik leg igénytelenebb növény. Egy kis fény és meghálálja. Adj neki időt. Remélhetőleg nem eszegeti valamelyik halad.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük