Olvasók

Segítsetek low tech low light kísérleti nyövényes akváriumot csinálni

Ki szeretném kérni a véleményeteket egy két dologban. Most fogok indítani egy 112 l-es akváriumot (80x35x40) nettó 85-90 l. Az akváriumot egy low tech, low light aksiként szeretném beállítani.

Ami ebben a műfajban tetszik, az Deck low light low tech akija. (Deck ezer grat az aksidhoz 😀 ) Mivel az akváriumban már van egy háttér, amit macerás lenne ki szedni, így az sajnos adott. Viszont annyi haszna van, hogy mögötte egy 10 l-es rekeszes szűrő (spirox, biolabda, szivacs, perlonvatta és a tetején a pumpa) van beépítve. Ezzel szeretném az akvárium szűrését megoldani. Egy 385 l/h vízpumpa keringeti benne a vizet. Ez a része lenne a low tech 🙂

A világítás téren két 18W-os cső lenne házi reflektorral szerelve. Ezek a csövek Osram Fluora (növényes) és 965 Biolux (napfény).

CO2, csak élesztős megoldás lenne. A vízpumpa kimenő ágára szerelt házi reaktorral. Nem akarok nagyon beruházni egy palackos szettbe, mert ez csak kísérleti növényes akvárium lenne.
Ezek a növények lennének benne, Cryptocoryne wendtii ” tropica „, Rotala rotundifolia, Riccia fluitans, Echinodorus parvifloris, Cryptocoryne beckettii.
Halak: vörös neon, Apistogrammák, és coryk lennének bele.

A véleményeteket pedig abban kérném ki, hogy szerintetek ez működhetne-e vagy csak a gond lenne vele?
A másik pedig a növény kérdés lenne, szerintetek ezeknek a növényeknek megfelelő ennyi világítás vagy rosszul válogattam össze őket? Másik növényes kérdésem az lenne, hogy vmi kis fényigényű előtéri növényt tudtok ajánlani? Sajnos nem találtam sehol pedig az Előtéri növényes cikket elolvastam. Cuba-t gondoltam de szerintem kevés lenne hozzá a fény.

Végezetül pedig mivel ez az első hozzászólásom, gratulálok a bloghoz és minden akvakertésznek az elért eredményeihez.
Mivel ilyen téren az oldalt olvasva sokat tanultam, remélem a tanult tudással nem írtam esze-veszet ökörségeket fentebb. Ha esetleg igen, minden negatív kritikát szívesen fogadok.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

12 Comments

 1. Sok sikert az új akváriumhoz, és örülök, hogy tetszik az én megoldásom(annak meg pláne, hogy ez is ösztönzött téged). Egyedül a rotalaban nem vagyok biztos, hogy elég lenne neki a fény. Ha be tudnál építeni még egy csövet, akkor sokkal nagyobb mozgástered lenne a növény válogatásban. Egy 45 centis elég is lenne a háttér fölé, mivel ott sokat lefog a rekesz. Tropican van egy reflektor profil(http://www.tropica.com/go.asp?article=883), érdemes lenne kipróbálnod, vagy azt amit én is használok. Hajrá!

 2. A Rotala-val szerintem is gond lehet 2x18W mellett. A többi OK.
  Előtéri növénynek szerintem jó választás lehetne a Marsilea hirsuta. Glossora emlékeztet egy kicsit, de kevés fénnyel is beéri. Az egyik videoban látható a low light akiban a ‘Növények ültetése, nyírása’ postban. Sajnos még nem láttam sehol, lehet hogy csak rendelni tudsz ilyet.

 3. Esetleg vizipáfrányt is tehetsz bele, vagy Anubis nana-t egy párkányra a hátterezésen…, Előtéri növényben nem tudok segiteni.

 4. Először is sok sikert kívánok az induló akidhoz!

  Rotalat is rakhatsz bele, mert megmarad, csak a levélpárok között igen meg fog nőni a hézag(felnyurgul), tehát ezt esztétikai okokból inkább nem javasolnám. Echinodorus, crypto, anubias félék jó választások lehetnek, de a microsorium félék között is érdemes keresgélni. Előtéri növény lehet pl: Echinodorus tenellus, vagy Saggitariak között is találhatsz pofásat.

  CO2-al szerintem felesleges kínlódnod, mert ezek a növények elvannak nélküle is egy low-light akiban,

 5. Köszönöm mindenkinek a segítséget, nagyon sokat segítettetek már így is.
  Amit eddig változtattam az a növényeket érinti igazán.Jelen pillanatban ezek a növények vannak a listán: Cryptocoryne wendtii ” tropica „,Cryptocoryne beckettii,Cryptocoryne nevellii,Vesicularia dubaianea,Microsorium pteroptus,Valisneria tortissima. Ezeknek a fénynek már biztos elégnek kell lenni-e.
  Másik kérdés még.A törpe sügerek nagyon mulmoznak amúgy? Mert a vörösneonoktól nem félek, de az Apistogramma-kal nem tudom mi a helyzet ilyen téren.

  Deck: Sajna most még egy csővet nem tudok beszerelni a tetőbe, de tervebe van. Van hely a tetőben bőven.Megnéztem azt a reflektort a tropican, de inkább maradok a tiédnél mert olyan ívesen nem tudnám meghajlítani.

  Caldera: el is vetettem az előtéri növény ötletét egy időre most, míg nem lesz beszerelve az új fénycső.

  Eäphrendil: Most jelen állás szerint úgy néz ki a dolog hogy a háttér be lesz mohásítva elég nagy foltokban. Csak még azt nem tudom, hogy fogatom fel a háttére majd…Ötlet esetleg vki?

  N-dee: Pont az általad említett ok miatt nem fog bele Rotala kerülni.CO2-t nem is akartam minden képen gondoltam egy kis plusz nem árt nekik 🙂

 6. 40 literhez 18 W még low light-nak számít? nekem olyan van, és ln is hasonlót szeretnék kivitelezni kicsit kisebb méretben.

 7. low light-nak általában a 0,3 watt/litert alattiakat szoktak nevezni, high light 0,8 watt/liter felett, persze izlés kérdése…

 8. az apisto-k nem termelnek sok mulmot.
  sok sikert az akihhoz.
  art.

 9. Destro: milyen eljárással készült a beépített háttered? Bevontad vmi vizzáró réteggel?

 10. Megérkeztek a növényeim a mai nap folyamán.Kicsit csalódtam bennük, de a fény a táp és a co2 megfogja azért csak hozni a hatását remélem.Viszont egy nagy hibát elkövettem…7 tő növényt rendeltem csak, szóval a kisebb aksiból kell majd kiegészítenem a nagyot, bár ott a növények szépen fejlődnek. Amint meg lesz a betelepítés növényekkel töltök majd még fel képeket.

  Kérdésem lenne, hogy ha a kezdeti 1 hónapban míg bejáratódik az aksi addig menni fog az élesztős CO2, viszont utána mikor a halak mennek bele már ki venném.Ez a növényeknek ártana vagy pedig nem? Gondolom a fejlődésük lassulna vagy egyéb károsodás is érné őket?

  Proci:
  Bevallom neked őszintén én a háttér készítésénél csak asszisztáltam egyik ismerősöm készítette, és mint a szent grált úgy őrzi a készítés módszerét 🙂 Nem mondta el.Én pedig meg hagytam neki a titkát.
  Annyit tudok segíteni, hogy a háttér biztosan nincs lekenve vízzáró réteggel mert a háttér mögött mindenhol van víz. A domborzati mintákat úgy alakította ki, hogy hungarocel darabokat ragasztott szilóval az akvárium falára és arra vitte fel a háttér anyagát ami nem tudom sajna micsoda.És a végén került rá a színezés.
  Remélem ennyivel vmit tudtam azért segíteni.

 11. Destro,

  A CO2 ingadozás vagy a szint hirtelen csökkenése a növények szénfelvételi folyamatát károsan befolyásolja, a növények „éhezni” kezdenek és ez részleges pusztulást ill. algásodást eredményez.

 12. Köszöntem szépen a gyors választ.
  Akkor be se indítom elvégre low light, low tech aksi lenne.
  Mondjuk így, hogy laza 2.5 óra után végeztem a növények telepítésével, annyira nem is szörnyű a növények állapota. Bizakodok 🙂 Mondjuk kilehetek éhezve a fényre mert amint bekapcsoltam a világítást nekik, bubizot mindenki.

  Majd még jelentkezem ha lesznek képek.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük