Olvasók

Mission Impossible

Üdv Mindenkinek! Jó ideje olvasgatom az oldalt, és mivel múlt héten végre nagyjából összeraktam a tervezett akváriumomat, gondoltam itt az ideje beszállni.

Mindjárt egy főhajtással kezdeném Nigro barátunk előtt, mert ezzel az oldallal nagyon beletenyerelt. Rengeteg a hasznos infó, és a látvány-szerkezet is ott van. (nyalás vége) 🙂 Már vagy egy éve gyűjtögetek felszerelést (ebay.de, stb.), infót (internet), álmokat (Amano és társai), hogy mit is kellene összedobni: egy gyönyörű természetes látványakváriumot akartam / akarok a nappaliba. A víz alatti Mount-Everest, vízesés, tengerpart, felhőkarcoló és társaik nagyon távol áll tőlem (és szerintem a természetestől is). És sikerült naggyon mélyen belemerülni. Persze anyagilag is… A képek csúcsminőségűek… ahhoz képest, hogy egy kis kompakttal készültek, bármilyen állíthatóság nélkül! (a szomszédnak van profi gépe, de mikor áthívtam kiderült, hogy totálisan nem ért hozzá, sorry) Szóval az első képen az első gyatra próbálkozás. Akkor még dél-amerikai biotópban gondolkoztam, és hát a növénykínálat kicsit egysíkú lett (meg az összeállítása is). Biotóp el is vetve!

Aztán új növénylista, és új koncepció. A képeken még nyilvánvalóan rengeteg röhejes részlet van, mivel benne vagyok a folyamatban (jön az új világítás, a szekrény még nem kész, stb. stb.). De így elsőre én elégedett vagyok.

Növények jelenleg: C.Wendtii Braun, C. Wendtii Grün, E.Ozelot, E.Tenellus, E.Uruguayensis, E.Grisebachii, E.valami, Hemianthus, Liliaeopsis Brasiliensis, Anubias Nana, Ludwigia Repens, Hygrophila Polysperma, és két nemtom. Tervben még: Blyxa Japonica, Eleocharis Parvula, ééés Nympha Lotus Red (szintén kösz Nigro!). Esetleg gömbmoha. Aki tömören: nettó 250 liter, 130×55cm frontüveg. Technika: Eheim 2026 (?), JBL 300W, Eheim 400, CO – jelenleg élesztő, fény – 3×39W + 1×24W (folyamatban). Ja és persze a halak is csak ezután jönnek: Anci, Cory, Neon, Nannostomus, és Amano garnéla… …és, hogy miért a cím??? Mert fő halnak diszkoszt akarok/szeretnék.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

10 Comments

 1. Nagyon megorultem, amikor lattam hogy sarok akvariumot rendezel be. En is ilyet fogok berendezni, bar kicsibe. Nagyon tetszik a fa-fak elrendezese, gondolom a rogzitokre majd mohat akarsz futtatni. A technika kezdetnek jo, bar ugye „szurobol sose eleg”, es majd kesobb a Co2-adagolast kell meg megoldani.
  Sajat hulyesegem, tudom, de altalaban kicsit furcsalom, mikor egy akvarium frontuvegenel magas a talajszint. (pl itt bal oldalt). Velemenyem szerint szebb ha teljesen egyenes. Habar ,ugy tunik, abba a sarokba tervezel meg valamit.
  A diszkoszokon en is sokat ragodom, de nem mertem meg belefogni. Kivancsi leszek a vegso formara. Hajra 🙂

 2. Jó lesz az akvárium, nagyon tetszetős. Egy dolog van ami nem tetszik, a moha felfogatása, azt ki lehetne cserélni hajhálóra, de még a sima damil is jobb lenne(nem fogja teljesen benőni). Milyen diszkoszokat szeretnél(Stendker, vagy valami hazai tenyésztő, esetleg kereskedésből, és milyen fajtát)?

 3. A sarok akváriumok kialakításánál, elég nagy problémát okoz, az asszimetrikus kialakítás. Nálad is középre került a vasfa, amit az egyik irányba „elvezetve” igyekszel, a szimmetria problémát megoldani. Ezt jó megoldásnak tartom, bár most van egy bal oldalad, ahol nincs semmi. A helyedben befüvesíteném, de nem Lilaeopsis brasiliensissel, hanem Eleocharis acicularissal, esetleg Eleocharis parvulávaln, netán Echinodorus tenellussal. Utóbbiak sokkal gyorsabban és sűrűbbre nőnek.(blyxa japonica nem nagyon van az országban)
  A bal sarokba belepróbálnék esetleg egy másik vasfát, ami „összegabalyodhatna” a mostanival.
  Mindenesetre jelenlegi állapotában eldőlt a kompozíció jobbra. Nem baj, ez könnyen orvosolható.
  A mohák szvsz jó helyre vannak kötözve. Majd idővel gondolom el akarod távolítani a kötözést.

 4. cicli,

  Jól néz ki az akváriumod. A képről úgy látom, hogy Eheim 2026-osod van (keresd meg a cimkéjét, rajta van a fajtája). Ez így szvsz kevés lesz. Nekem egy hasonló méretű akváriumom van tervben, és két db. (!!!) 2028-as fogja meghajtani, ami a 26-os nagytestvére. A megfelelő flow a CO2 elosztás szempontjából létfontosságú.

 5. Kösz a reakciókat!
  A szűrő probléma érdekes. Németből vettem használtan. 2226-os címke van rajta, amit furcsáltam mivel nem annak felel meg a fejrész. Aztán érdekes fordulatot vett a dolog, mikor felfedeztem, hogy a 2226 alatt van egy másik matrica 2126-tal. Csakhogy nincs benne fűtés 🙂 Azért azt gondoltam a gyári 1000 l/h elég lesz. Így is kapaszkodik minden, hogy el ne vigye.
  Ami a talaj elrendezését illeti próbáltam az egyenletes frontot is, de úgy sokkal unalmasabb volt. Mindenképp akartam valami változatosságot, és szintén a sarok forma miatt csak így fér el.
  A kötözött fa abból ered, hogy eredetileg Riccia-ra készültem hálóval. Aztán inkább Vesicularia lett így damil helyett szétvágtam csíkokra, és valóban úgy tervezem, hogy ha a moha megkapaszkodik a hálót leszedem. Egyébként a felkötözés sokkal egyszerűbben ment mint gondoltam.
  Nigro jól érzi a szimmetria problémát. Sarok akváriumban nincsen csak közép (kis túlzással). Nem is nagyon látok növényes sarok akit, teljesen más kategória. Mondhatni kihívás. Én magam sem gondoltam, hogy végül a tér felosztásából sikerül ilyen jól kikeveredni (szerintem). És természetesen a baloldal sem marad üres, bár alapvetően továbbra is kiúszónak szánom. Oda terveztem a sarokba 1-2 Blyxát és a fákig az Eleocharist. A két fa közé (merthogy ez két Mangrove) szeretnék Lotus Red-et, mint fő fókuszpont. Ja, és a fára még gondoltam Microsorium Pteropus Narrow-t. Láttam is a Mammutban 7.500-ért (!!!), eszelős, annyi, hogy a Tropica-nál felfuttatták egy kis fadarabra. Szóval a hiányzó növényeket most próbálom megrendeltetni a Távol-Keletről, talán jövő hét közepén kiderül sikerült e.

 6. Ja, és a diszkosz forrásán még ráérek agyalni. Szerintem két hónapnál korábban nem lesz aktuális. Ki akarom várni, hogy minden beálljon. Mondjuk az Aquadepo-ba járok, így kézenfekvő lehetne, de még meglátom. Az is eldöntheti, hogy hol-milyen színváltozatot lehet elérni.
  Más: 5 Anci + 6-7 Cory mellé szerintetek hány garnéla lenne ajánlott bele?

 7. A diszkoszokkal csak annyi probléma van, hogy 28-30 fokot kedvelnek. Ellenben sok növény, ezt már nem nagyon. Saját tapasztalat, hogy a Hemianthus ‘Cuba’ majdnem teljesen kipusztult a nyári 30 fokos vízben.
  Régebben Kocka írt még pár buktatót a diszkosztartással és a növényezéssel kapcsolatban.
  http://akvarisztika.budapet.hu/2008/09/09/mai-latogatok/

 8. Nekem az a véleményem, hogy 250l még ha nettó is, kevés a diszkosztartásra. Maximum 2-3 diszkoszt tehetnél bele és mint tudjuk, csapathal, ráadásul azonkívül hogy csapatban is érzi jól magát, úgy is „mutat” igazán. Azt mondanám, hogy ha valaki tartani szeretne diszkoszhalat, legalább 6 példány legyen az annak megfelelő térfogatú akvárumban, ami 4-500 liter.
  Cicli, ezzel nem megbántani akartalak, csak voltam hasonló helyzetben a 280-as akváriumom újraindításánál, rengeteget olvastam és terveztem, úgy döntöttem, pont amiatt amit leírtam (halak és esztétikum), hogy majd egy jóval nagyobb akváriumban… Ez az én véleményem/javaslatom (szóval nem szentírás).

 9. Igen, találkoztam a felvetett problémákkal – mármint olvastam. Mivel erős vágyat érzek ezért mégis megpróbálom, aztán minden elválik. 27-28 fokban gondolkodom, azt hátha a finnyásabb növények is bírják. Nem vagyok diszkosz megszállott, nem kívánom tenyészteni, stb., ezért nem ragaszkodom a diszkoszos tízparancsolatokhoz. Indításként 6-8 növendékben, és ha beáll 4-5 példányban gondolkozom. Tapasztalatokra vagy 6 hónap múlva rátérhetünk.
  Mondjuk a jelentős halmennyiséggel szűrés szempontjából lehetnek problémák. Még csak 5 Ancit raktam bele, de már azok is láthatóan termelnek. Ráadásul a hülyék zabálják a növényeimet – legalábbis a Grisebachiik totál lyukasak mióta rájárnak. Ez is megoldandó.
  Jelenleg a szűrés elrendezésén agyalok rengeteget. Esőztető – szűrőkosár elhelyezése. Esetleg tippek?

 10. cicli,

  A szűrő csöveinek az elrendezése elsősorban a CO2 elosztás miatt fontos. Arra kell ugyanis törekedni, hogy a CO2-vel dúsított víz minél egyenletesebb eloszlásban eljusson a növényeidhez, különösen pl. az előtérben található növényekhez.

  A sarok akváriumokban könnyen létrejöhetnek holt terek a nem megfelelő szűrés-elosztás miatt. A te esetedben én mindkét oldalra tennék (elosztanám), hogy a sugarak középen találkozva az akvárium közepe felé lemenjenek és ott vissza hátra a hátsó sarokban alul elhelyezett beszívócsőhöz. Ez utóbbi gondolom most is ott van, jó hely az, könnyen elrejthető.

  Ahhoz, hogy az esőztető alatt is meglegyen a megfelelő flow én a két oldalon elhelyezett esőztetőket alul kifúrnám néhány helyen, hogy menjen merőlegesen lefel is pár vízsugár (kevesebb, mint oldalra). Ha tehát pl. 11 lyuk van az esőztetőn, akkor alulra 2-3-at fúrnék.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük