AkváriumaimTechnika

Mondd szépen: Guppiii!

Péntek éjszaka a következő beszélgetés zajlott le a három növényfej között:

no-photo red

Nigro: Holnap ünnepélyesen csinálok az akiról fotót. Most egész jó kondiban van. Most hogy nem nyúltam hozzá több mint egy hete…
Viktor Lantos: ez a titka. nem szabad piszkalni
Nigro: mint a szúnyogcsípés…
Keymaker: Ati, vigyek lámpát?
Nigro: fotózni?
Keymaker: ilyet meg sem hallottam, hogy nem szabad piszkálni, még mindig napi 1 órát foglalkozom az akival. Igen, fotózni.
Viktor Lantos: Balazs hazavitte a 4-es studiot amig az angoloknal voltal
Nigro: ne!
Nigro: komolyan!?
Nigro: hát és szerinted működne?
Nigro: hozd!
Keymaker: hehe, hát van 1-2 lámpa a vezérlő mellé zárva. ok, este tudom vinni 9-re. Szerzek fóliákat is.
Nigro: csakis este
Nigro: ha már a nagyobbik is alszik, különben nem lesz nyugtunk
Nigro: fóliát minek?
Keymaker: ok, holnap megbeszéljük telefonon, hogy mit vigyek, körbenézek, hogy milyen működő cucc van. Vannak 500-asok és vannak 300-asok, de statívot kell szereznem a lámparaktárból.
Keymaker: korrekciós fólia.
Keymaker: ezek a filmes lámpák mind 3200 Kelvinesek, ergo nagyon sárga.
Nigro: áu
Keymaker: fel kellene korrigálni kb. 7-8e K-re
Nigro: arra kell a fólia?
Keymaker: bezony
Nigro: az jó
Keymaker: ránézel a fóliára – tök kék. Odarakod a lámpa elé – szép fehér fénye lesz neki.
Nigro: hozhatod a Canont, de kint kell hagynod a teraszon. Nem lehet a Nikonnal egy légtérben
Keymaker: nehogy jobb képeket csináljak véletlenül vele. Megalázó lenne hazai pályán kikapni…. 🙂

Nos ezek után másnap megjelent Keymaker egy közvetítőkocsinyi lámpával. Neki is láttunk hát az első „komolyabb” fotózásnak.

Először leszedtük az akvárium eredeti világítását, hogy megnézzük, mit tudnak a studió lámpák. Eleinte csak egy 6*55W-os Power compacttal megtömött lámpát helyeztünk az aki fölé. Sajnos rettentő randa sárga fénye volt. Ráadásul ahhoz képest, hogy  330W, semmivel nem volt nagyobb fénye, mint az aki „szerény” 160 W-os neonjai.  Valahogy így festett.

8

6x55W

Sebaj, mondta Key, erre valók a fóliák. A fény valóban szebb lett, de a fényerő is drasztikusan csökkent. Olyannyira, hogy értékelhető képet nem is tudtunk csinálni.

Miután a többi lámpát is rápróbáltuk, arra a következtetésre jutottunk, hogy a fényük önmagukban valahogy kevés. Elkél a neonos segítség. Tehát abban maradtunk, hogy az akváriumi neonok fölé tesszük a lámpákat és úgy erősítünk a fényerővel.

9

2×350 W

De ha már lúd…. Az Eleocharisnak is adtunk egy kis „élfényt” 🙂

10

2x 350W + 650W

Végül teljesen elkapott minket a hév és az akvárium középső részére visszahelyeztük a 6*55W-os reflektort is.

11

2x350W+650W+330W+160W (1840W)

Nos. Ez már egész jónak bizonyult. A neonok hideg fehér fénye még tudott dominálni, de azért már az akvárium kicsit átfordult sárgásba. Azonban a fényképező manuális fehéregyensúlyával gyönyörűen lehetett kompenzálni.

A végeredmény egészen pofás lett. Íme:

Canon Eos 450D f/5.6 1/100s ISO 800 17mm

Canon Eos 450D f/5.6 1/100s ISO 800 17mm

Nikon D80 f/5.6 1/20s ISO 200 28mm

Nikon D80 f/5.6 1/20s ISO 200 28mm

Kinek melyik tetszik jobban? Indulhat a Canon vs Nikon háború 😉

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

15 Comments

 1. Kiraly mind a ket kep.
  A Nikon-nal azonban zavaro a feher vilagito „folt” a felso reszben, es a „tul” vörös resz a jobb also sarokban.
  A Canon-os kepnel ugy latszik, balrol is meg van vilagitva, a kövek vilagosabbak.

 2. Sziasztok,
  Nigro szépen alakul az aki. Nagyon jól ráéreztél a „végső” designra 🙂
  A bal sarokban Utriculariat ültettél? Én majdnem elvesztettem a nehezen beszerzett anyagot, de szerencsére maradt egy kis magnak való, amiből reményeim szerint újból életre fog kapni.
  Nekem is lesz majd beszámolóm 2 akiról is, ami közül az egyik Dry Start Módszerrel indul.

  A Nikon – Canon harcot én nem tudnám igen-nemmel lezárni, mert mind a kettő nagyon jó és egyéni beállításoktól és ízlésektől függ az egész.
  Jó objektívekkel remekül ki lehet használni ezeket a gépeket. Annak ellenére, hogy nekem Canonom van sokszor a Nikon színeit szebbnek találom, főleg a türkiz árnyalatokat.
  Viszont a Canon javára azt tudnám felhozni, hogy természetfotózásnál egy kicsit realisztikusabb színeket produkál. A végkövetkeztetésem az, hogy ezeknél a gépeknél már csak beállítás és technikától függ az, hogy átlagon felüli lesz-e a kép vagy sem.

 3. Nagyon jó lett az aki. Nagyon tetszik az egyre dúsuló gyeped…lassan már focizhatnak rajta a bent lakók:)

  Nem semmi, hogy több, mint 10X akkora világítás kellett ehhez a képhez. Ugyanakkor megnyugtató volt olvasni, hogy a 2x akkora fényerőt Te sem vetted különösebben észre. Én is így jártam pár napja, amikor 2×24 T5 mellé +2x24W-t beraktam. Hiába készítettem elő a hegesztőszemüveget, hogy „NA nézzük!”
  Nem volt rá szükség:(
  Ha azt veszem alapul, hogy 0W a kukk sötét, a jelenlegi szép világos volt, a 2x annyi pedig nagyon világos kellett volna legyen…nos nem lett az. Becsapós a víz alatt;)

 4. Nagyon jó kis képek. Elképesztő mennyit változott az aki az indulás óta. Az óriási red moor közepe már nem is látszódik. Tök jól benőtték a növények. Jó kis természetes hatású.

  Iszonyat sokat dob a képen hogy megformáztad hátul a stemeket. Gratu 🙂

 5. CANON CANON CANON CANON CANON CANON…. 😉

 6. Félelmetes fényhatásokat sikerült elérni ezekkel a profi lámpákkal. Az első képen nekem olyan érzésem van mintha a lemenő nap fénye sütné meg az akvárium bal oldalát. Nagyon természetes hatása van. Mintha valami különleges tájkép lenne.
  Az akvárium bravúros lett. Gondoltam hogy sokat fog változni a kezed alatt a kiindulási kép, de hogy ennyit….Minden növény megtalálta a helyét, az egész összeállt, valahogy minden a helyére került…. félelmetes. Kíváncsian várom a következő képsorozatot, mit tudsz még fejleszteni, változtatni. 🙂

 7. Köszi a dícséereteket!
  Valóban a Canon megkapta az oldalfényt is, míg a Nikonnál az a lámpa ki volt kapcsolva.
  A jobb oldalon a pirosas folt az egyik lámpa fénye. Bármit csináltunk, azt a részt nem lehetett normálisan bevilágítani. Sajnos kicsit jobban látszik hogy a lámpa spotra lett állítva, mint akartuk, de első próbálkozás volt, úgyhogy ezek még elnézhetők.
  A stemek vágásánál büszke vagyok a „V” bemetszésre. Ez sokat dobott az összképen. Itt látható egy korábbi verzió, ahol még ezt nem alkalmaztam.
  Igéző: Eleocharis parvula van bal oldalon.
  Outro: a fejlesztés a növények továbbfejlődése lesz. Én már csak az ollót használom. 😉

 8. Úgy látszik megtévesztett a különleges fényhatás. Tényleg azt hittem, hogy a bal oldalon be van ékelve egy Utricularia ösvény 🙂

 9. Nem elfogultságból írom, de a Canon színvilága alapból természetesebb, mint a Nikoné. A Nikonokra általánosan jellemző a ciános beütés a fotókon. Ez a WB beállításával egész jól korrigálható, de ez általában már csak a számítógépre rakva derül ki a fotókról, mert az LCD-n nem, vagy csak alig észrevehető mértékben látható. A kiégett folt a stem tetején, pedig a CCD-vel szerelt gépekre jellemző elektron túlcsordulás. CMOS-al szerelt gépeknél ez kevésbé jelentkezik, ezért is tudnak nagyobb dinamika tartományban dolgozni.

  Egy szubjektív vélemény: volt már alkalmam Canon(most is ez van), Nikon és Olympus DSLR-el fotózni, de ha természetfotókról van szó, színvilágban hozzám az Olympus áll a legközelebb. Igaz eléggé harsány színei vannak alapbeállításoknál, de mégis a leglátványosabb összképet, végeredményt ez produkálta. Amiért viszont akváriumfotózásra normál körülmények között nem nagyon alkalmas, az az átlagnál kisebb CCD méretéből fakadó zajosodás. ISO400 fölött már eléggé szemcsés képeket produkál tehát, ha valaki ilyennel próbálkozik, mindenképpen ajánlott a plusz reflektorok használata.

  Az, hogy melyik gép jobb a másiknál, nehéz lenne eldönteni, mert mindegyiknek megvannak a maga előnyei és apróbb hibái egyaránt.

  Egy biztos, hogy legtöbbször a hiba, nem az Ön készülékében van 🙂

  Egyébként gratulálok az akihoz Atti. Nagyon szép lett!

 10. Ne feledjétek, hogy nem azonos kategóriájú objektívekkel készültek a képek. A Canon 17-55 fix 2.8-as obin nem spóroltam… 😉

 11. Nezegettem az akvariumrol keszült regebbi fotot, es szeretnem megkerdezni, hogy hogyan lehet takaritani az ennyire sürün benött hatteret? Nem keletkezik a növenyek miatt ott holtter, ahova elöszerettettel rakodik le az üledek? Szoktad „porszivozni” azt a területet?

 12. A sűrűn benőtt háttéren nem nő alga, mert fényt sem kap. Ha keletkezik is ott üledék, az amanok kitakarítják. Nyíráskor meg meg is van valamennyire mozgatva. Ezt az akváriumot szinte egyáltalán nem porszívózom. 😉

 13. Hali!
  1 nagy kérdéssel fordulok hozzád.Nem tudtam hogy hova írjak neked tehát ide írok!
  Vásároltam egy jbl bio co2 100 nevezetű kütyüt de nincsen hozzá magyar leírás!nem tudod te véletlenül ennek az adagolását és a pontos használatát?
  amugy nagyon fain az oldal!!!!:)van mit okosodnom még!!!!:)És ezt az oldalt nekem találták ki!!!:)
  válaszod előre is kösz!!!
  [email protected]

 14. ÓÓÓÓÓ!!!ez már több is mint amire számítottam!:)
  köszönöm!:)neki is álok olvasgatni!:)

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük