Olvasók

Naomagic 54 literes akváriuma

Azzal próbálkozom, hogyan lehet gyári szettben szép növényes dekorációt létrehozni.

Az akvárium adatai:
54 literes MP gyári szett, de a fénycső már új: Sera tropic sun.
A szűrő csere alatt, valószínűleg Eheim liberty külső akasztós lesz az új.

Dekoráció:
vasfa és bazaltkövek

Növények:
Hygrophila corymbosa
Criptocoryne Wendtii „tropica”
gömbmoha
Echinodorus Rubin var. lancifolius
Criptocoryne nevellii
Vesicularia dubyana (ebből van a legtöbb)
Echinodorus tenellus
Bacopa monnieri
Amazonaszi kardfű

Élőlények:
7 db Neonhal
7 db Ékfoltos razbóra
2 db anci
2 Amano garnéla
1 üveggarnéla tévedésből Amano helyett.

Élesztős co2-vel próbálkozom több kevesebb sikerrel. Várom az építő kritikákat az akváriumról, ha érdemesnek tartja rá valaki.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
3
Nem is tudom...
0

You may also like

35 Comments

 1. Stílusos az akváriumod.
  Nekem az üveggarnéla rendszeresen levadászta anno az amanokat, így külön tartom őket…
  A fény nem lesz kevés szerinted?
  Tetszik az elrendezés.

 2. Naomagic,

  Szép akvárium, jó elrendezéssel és növényválasztással. Van néhány szigorúan szubjektív esztétikai megjegyzésem:

  – Az ékfoltos razbórák (és még talán a neonok is) szerintem túl nagyok egy ekkora akváriumhoz. A nagyságérzetet kisebb testű halakkal jobban tudnád növelni. Példa: egy ekkora akváriumba az enyémben is megtalálható törpe razbórából (Rasbora Maculatus vagy Brigittae, vagy mindkettő) beteszel 30-40 darabot és máris rendkívül jól kiegészíti / kiemeli a tájképet.

  – A barnás levelű Cripto-t az akvárium közepéről az előtérből áttenném a háttérbe vagy a bacopa mellé balra vagy még egyel odébb balra… Itt idővel túlzottan meg fog nőni és a dolog egyensúlyát meg fogja bontani. A jobb oldali cripto jó helyen van, pont azért, mert az üveg mellett van…

  – A hőmérőt én kivenném vagy áttenném a növények takarásába jobb hátra, mert így zavarja a látványt.

  Kíváncsi vagyok, hogy a növények növekedésével hogyan változik majd az akvárium képe, majd tegyél fel fotókat az újabb állapotokról, kérlek. Ez a többiekre is vonatkozik… 🙂 Küldjetek kérlek újabb képeket Nigro-nak (vagy nekem).

 3. Az pedig amano, az utolsó képen. Amúgy tetszik az akvárium. Szerintem is inkább razbóra, amanda lazac illene bele.

 4. Ügyes háromszög elrendezés. Nem gondolkoztál rajta, hogy mögé raksz egy fekete vagy kék hátteret? A gyári fény elégkevés szeritem.

 5. szia
  nekem is tetszik az elrendezés
  a poszter szerintem nagyon jot tenne. fekete,sötétkék vagy fehér .szerintem mind jó lenne.
  keymaker-nek igaza volt a hőmérővel kapcsolatban, de szerintem 1 üvegre ragaszthatós hőmérő jobban mutatna(300 ft) bár ez az én véleményem.
  még 1x grat
  -=art=-

 6. Nagyon kívámcsi vagyok, hogyan fog kinézni pár hónap múlva, szerintem is igéretesen rendezted be!

  Többiektől is kérdezem:
  Igy februárban miért is kell hőmérő egy akváriumba? 🙂

 7. Hőmérő midíg kell, még akkor is, ha gyárilag bizonyára hőszabályzós fűtő volt a szettben. Ugye kb. 26 fok kell általában a halaknak, növényeknek. Nálad hány fok van az akváriumban és hány a szobában az akvárium magasságában?

 8. Nekem az aksiban 21 fok van, de láthatóan nem szenvednek tőle a növények,halak,rákok:)

 9. Hali,

  Bocs, építő kritikára nem vállalkoznék, mivel még most dolgozom az első akimon, de annyit mindenképp, hogy szerintem nagyon király lett. Az élesztős módszert én nem tudtam beindítani (lehet, hogy béna vagyok), egy-két óráig ment, azután meg abbahagyta a bubizgatást. Ha egy mód van rá szerintem a palackos rendszert próbáld megoldani! Még egyszer grat, remélem hétről-hétre szebb lesz!

 10. naomagic: szép az aksi, azt szeretném kérdezni, hogy a jobboldali vallisneria szerű növény az vallisneria vagy valami más?
  Valami ilyesmi keskenylevelű növény kéne nekem, dél-amerikai területről, ami megnő minimum 30-40cm-re, az se baj ha nem világos zöld, hanem valami sötétebb zöld, barna, vagy vörös. Esetleg ha valaki tud ilyesmiről, az jó lenne…

 11. Ganesha, nalam aszem most Vallisneria Americana van bent jobb es bal oldalon az aksiban. ez ha jol vilagitod a levelei tetejen szepen bebarnul. A lento foto nem sokkal a beultetesuk utan keszult.

  http://www.flickr.com/photos/viktorlantos/3284916319/sizes/l/

 12. kozben talaltam rola egy kepet a neten itt jol latszik milyen a felso resze: http://www.moje-akvarium.net/pic/rostliny/vallisneria/vallisneria-gigantea-03.jpg

 13. Köszi Viktor, de épp valami ilyesmit akarok lecserélni, mert idegbajt kapok tőle, meg most biotop mániám van, valami dél-amerikai kellene. Echinodorusból van valami keskenyebb (max. 2cm) levelű?

 14. Echinodorus uruguayensis
  Lilaeopsis macloviana

 15. Köszönöm Nigro, ilyesmikre gondolok.
  A Lilaeopsis macloviana különösen tetszik, esetleg valakinek magyarországi beszerzési tipp hozzá?

 16. Tropicas növény. Hivatkozz rám, vagy a blogra és dobj egy mailt ide: [email protected] 😉

 17. Kedves dekalabda00
  Írod, hogy nálad minden jól érzi magát 21 fokban.
  Valami nem stimmelhet. Ellenőrizned kellene a hőmérsékletet egy másik hőmérővel. Viszont kétségtelenül elegendő fény mellet néhány növény megmarad 21 fokon. A halak egy része is megél 21 fokon guppik, xiphók, corydorasok, aranyhalak, de azután kb. vége is a listának.

 18. Kíváncsiságból betettem egy hőmérőt. 25 fokos a víz. Vagyis a hőmérő ennyit mutat. De azt feltételezem, hogy akkor is ennyit mutatna, ha nincs bent a hőmérő a vízben – ez nem Schrödinger macskája -, így ismét kivettem.

  De senkit nem bíztatok, erre „veszélyes” játékra, csak megkérdeztem, hogy miért kell hőmérőt tartani a vízben? Mit befolyásol?
  🙂

 19. Visszajelzés, rápillantasz néha. 20 fokos szobában is kell egy kis temperáló fűtés. Ha fűtő bimetálja összesül(mert miért ne sülne? Előfordult már párX többekkel) akkor szépen megfőnek a halaid. Ha a fűtő csak 28-30 fokig tudja felfűteni a vizet a halaidon annyira nem veszed észre, hosszú távon mégsem jó, főleg a villanyszámlának. Na_erre_jó a hőmérő:)

 20. Nigro!

  Én is érdeklődhetek a fenti email címen Rotala sp. „Green” után? Vagy ismertek egyszereübb beszerzési lehetőségét? Esetleg valamelyikőtők kéthetente dobálja kukába a felesleget? 😉

 21. Elnézest, többet nem okoskodok a hőmérő témában. Nem követendő a példám! 🙂

 22. Nyáron a legjobb visszajelzés. 28 fokos a víz..már 30,uhh, már 35..36. Asszony, melegitsed az olajat!:))

 23. Én nem használok hőmérőt, igaz adtak hozzá, de inkább a másik akiba teszem (nővéremé), mert ott betta van és ne hőfokszabályzós a hőmérő, de nem azért nem veszek másikat mert nincs miből hanem mert eddig nem kellett a sajátomba.

  Az ADA miért nem gyárt üveghőmérőt??? 😀

 24. Bocs hogy szét OFF-oljuk az akidat 🙂

 25. Proci, hat igen nyaron kellemetlen ha olyan helyen laksz ahol eleve baromi meleg van a lakasban. erre meg rakuldod a novenyes aksikhoz valo 1W/Litert…

  nekem is most nyaron lesz a proba. bar nyitott aksi szellozik stb, de kivancsi leszek a lakas legkondival mennyire tudom kordaba tartani az ertekeket. magyarul meguszom e vizhuto nelkul hosszabb tavon.

  egy nyaralas alkalmaval igy is lehetnek problemak. mert akkor ugye nincs legkondi nincs napi szelloztetes stb.

  most latom az aksirol meg nem is irtam. szep! kivancsian varom az uj fotokat! 😉 csak a neonokkal jobban mutatna.

 26. Kedves Girardius!
  A halaim: neonok, kolibri halak,és algaevők.Ezek teljesen normálisan viselkednek, a növények pedig szépen fejlődnek!
  Nem gondolnám hogy rossz a hőmérő, mert egy másik akváriumban is ugyan ennyi.A világítás nagyjából 0,5watt/liter.Továbbra sem látom értelmét egy fűtő beszernésének.

 27. Nagyon köszönön a hozzászólásokat.

  keymaker:
  az elöl lévő Cryptoval kapcsolatban én is gondolkoztam, hova tegyem. Viszont hátul már van az említet helyen egy barnás, hosszúkás levelű Echinodorus, csak még nagyon kicsi.

  Girardius:
  Volt mögötte egy sötéttkék karton, de folyton leázott, mert hátul, ahol a világítás vezetéke kijön, néha lecsorog a víz. Erre van ötlete valakinek? (Mármint, hogyan lehet ezt megakadályozni.)

  Ganesha:
  A jobb oldali szálas növényt én amazonaszi kardfűnek azonosítottam, de nem biztos, hogy az.

  Hirtelen ennyi jutott eszembe.
  Ja, a halakat már nagyon megszerettük, majd a következő generációt ügyesebben próbálom összeválogatni.

 28. A világítással kapcsolatban:
  Az adott fényviszonyhoz próbáltam a növényeket összeválogatni. Ebben az akiban direkt az a lényeg, hogy kipróbáljam, világítás turbó nélkül mit lehet összehozni. Aztán majd meglátjuk.

 29. Szép ízléses akvárium 🙂 nekem nagyon elnyerte tetszésem 🙂 grat hozzá…Bár szerintem lehetne több garnéla 🙂 de ízlések és Tudod pofonok :):):):)

 30. Egy csapat Red cherry már folyamatban van.

 31. Kedves dekalabda00!
  Bocs, de akkor megpróbálom kitalálni, pl. egy lakótelepi
  lakásban laksz ahol a fűtési szezonban állandó a hőmérséklet. Azután véget ér a fűtési szezon és esetleg le megy a hőmérséklet 18 fokra addig, amíg meg be nem jönnek a nyári melegek.. Nem sok trópusi halnál van odaírva a szakkönyvekbe alsó határnak a 21 fok.

 32. Kedves naomagic!

  Azt a részt ahol a víz kijön valahogy csak bekellene tömni.
  Belülről a búrára ragasztasz egy lapocskát ami befelé vezeti a lecsapódott vizet. Régen az akváriumok fedlapját nem vízszintesen tették rá az akváriumra, hanem a hátsó falra akasztottak egy kampót ami a fedlapnak hátrafelé és bele az akiba egy lejtést biztosított. Ez vissza vezette a
  lecsapódott vizet. Meg zománc festékkel be is lehet festeni a hátsó üveget. A műanyag poszterek nem áznak el. Hengerben árulják.

 33. Girardius:
  Az hogy a szakkönyvekben mi van írva, az egy dolog. A tapasztalat jóval többet ér. Gondoljunk csak arra, hogy ha valaki ilyen könyvekből szeretne egy növényes akváriumot összehozni, annak igencsak meg kell szenvednie. Általában könnyen észrevehető, hogy az adott körülmények között a lakók jól érzik-e magukat vagy valami nincs rendben.

  Másrészről a természetben is előfordul hidegebb időszak. Ráadásul a beakvarizált halak jobban bírják a kiképzést.
  A fent említett halaknál a 21fok szerintem egyáltalán nem kritikus. Sok trópusi halat nyáron kerti tóban is szoktak tartani, ahol időtől függően 19-32 között ingadozik a hőmérséklet, eddig nem találkoztam elhullással, ráadásul van szaporulat rendesen, úgyhogy azt sem hiszem hogy rosszul éreznék magukat.

 34. Girardius: Én is szívesebben maradok a saját tapasztalataimnál.Látom, hogy jól érzik magukat.Én úgy mérem ezt, hogyha a kajára rárabolnak, ami pedig általában egészséges halakra jellemző, akkor szerintem semmi bajuk nincs.Van ez a mondás, hogy akinek van étvágya az nem is beteg.Az egészből azt akartam kihozni, hogy maradok a tapasztalatoknál, és amíg nem látom, hogy probléma lenne, addig nem is fogok fűtőt használni.

 35. NAOMAGIC:
  nekem ugyan ilyen akim van. a viz nekem ics csurgott a tetőből néha, de 1 kcsit kevesebb vizzel probálkoztam, utánna nemvolt semmi.a posztert már emlitették, próbéld meg, az nem fog elázni.
  art

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük