Olvasók

Segítség alga támadás!

Szervusztok!

Körülbelül 4 hónapja bukkantam az oldaladra Nigro. Nagy hatást gyakorolt rám. Már rég tervezgetem, hogy az egyszobás kis lakásunk hangulatát feldobom egy kicsi akival. Miután rábukkantam az oldaladra és megláttam ezeket a fantasztiku növénykölteményeket nem volt kétséges, hogy milyen akváriumot indítsak.

Mivel ez az első akvarista próbálkozásom, mint egy jó diák a tanulással kezdtem. Kemény három hónap kellett ahhoz, hogy úgy érezzem meg van az a minimális tudásalap amivel már érdemes beszállni egy növényes aki elkészítésébe. Tett tettet követett és két héttel ezelőtt (mikuláskor) beindult az aki.


Sajnos a kezdeti bíztató jeleket felváltották a problémák. Alig két hét kellett, hogy az algák elárasszanak. Segítségeteket szeretném kérni, hogy minél gyorsabban megszabadulhassak tőlük. Sajnálnám ha a próbálkozásom kudarcba fulladna.

Leírom gyorsan az aki adatait a tőlem telhető legnagyobb részletességgel.

Méret: 50*20*30cm = 30 l
Világítás: Dymax Rex almatúra: 4*14W T5-ös fénycső (2db Tropical + 2db Marine) (Tudom ez alaposan túl van méretezve az akihoz de csak ilyet tudtam venni)
Szűrés: Shark PFI belső szűrő 400 l/h (Tudom ez is vacak ráadásul régi, de sajnos adott volt, hamarosan le akarom cserélni külsőre)
CO2: Házi készítésű élesztős porlasztókővel.
Aljzat: Fekete bazaltzúzalék+ sóder
Kövek: a Bükkben begyűjtött palakőzet
Táptalaj: Serra Floredepot
Trágyázás: Egyelőre Serra Florena heti egyszer, át akarok majd váltani a napi trágyázásra.
Víz: Lágyítva 5 kh-ra, pht nem tudom biztosra mert csak nemptunnal mértem. Az a maxot mutatta (7.5) szóval gondolom magasabb is lehet.
Hőmérséklet: 25 fok

Növények: Valisneria Spiralis, Riccia Fluitans, Eleocharis Parvula, 2 féle Cryptocoryne, Rotala Rotundifolia.
Élőlények: 2 csiga 🙂 A növényekkel kerültek be és 2 hét alatt háromszorosára nőttek. Persze az algával igy sem birnak. Egyebet már terveztem de mivel jött az alga úgy gondoltam előbb attól kéne megszabadulni. Algaevő fix hogy lesz!!! 🙂

No hát ha tudtok kérle segítsetek. Köszi előre is.

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

36 Comments

 1. Miért nem cseréltetted ki a csöveket, ha növényeshez kell? A marine nem kimondottan jó. Amúgy túlméretezve nincs szerintem, max egy pár növényedhez képest, de az eleocharis a riccia, nomeg a rotala is szeretné, csak cső csere kellene. Vízcsere, hogy szokott lenni? Mennyi, és milyen időközönként? Nem mondom, hogy a sera tápszer nem jó(én is használom), viszont hetente adagolva, pláne az ajánlott adagolással nem kimondottan célravezető.

 2. Igazából nem tanácsot akarok adni,csak egy észrevételt.Ha valaki járt a Vadonban/Podmaniczky u./ az láthatta,hogy pár hónapja összehoztak egy gyönyörű növényes akit.Sikerült is kunyerálnom belőle 2 növényt:)) Szóval meglepődve tapasztaltam,hogy teljesen tönkrement az aki, totál lealgásodott,teljesen megdöbbentem a látványtól,nem kérdeztem az okát,hogy miért történt mindez.

 3. Ata7! Akkor elmondom. Sajnos azzal se olyan foglalkozik, aki ért hozzá. Mikor megkérdeztem a srácot (Mikit), hogy pl. van e rendszeres vízcsere, hagy ne mondjam mi volt a válasz. Ott minden feltétel meg lenne, de pont az emberi tényező hibádzik.

 4. Szia sorstárs! 🙂

  Igy jártam én is. Egy fontos dolog az elején: NEM FOG KUDARCBA FULLADNI A DOLOG! 🙂 Az algák lekűzdhetők, ezt gondolom senki sem fogja megcáfolni, de munka és kitartás az kell hozzá. Még nálam sem tüntek el teljesen, de lassan megnyerem a harcot. Nem egyértelmű a javulás oka, de leirom, hogy mik változtak a kiinduláshoz képest.
  (az akimat láthatod a „A NEHÉZ KEZDET” cim alatt az „olvasók akváriumai” között)

  1. Több növényt telepitettem a képeken látható állapothoz képest, olyanokat is, amiket nem terveztem, de jól nőnek, igy falják a tápanyagot az algák elől. – ezeknek egy részét már likvidáltam is..

  2. A CO2 adagolását stabilizáltam valamelyest (nincs még kész az elektronikus vezérlés, illetve a első tönkrement). Iduláskor faporlasztóval ment a CO2 és az alga ellepte, igy nagy bubik jöttek belőle és a beoldódás nem volt hatékony – épitettem egy külső reaktort és vettem egy SERA CO2 tesztet, igy már kontrollálható a co2 mennyisége

  3. A Denerle világitási szisztémát kezdtem használni
  fény 8h-13h-ig, sötét 13h-16h-ig, fény 16h-21h-ig, sötét 21h-8h-ig

  4. A növénytápokat elkezdtem túladagolni, bár, mint kiderült elég szolidan… 🙂

  5. Minden nap kellett volna, de minden másnap csináltam 50%-30% vizcserét. Nálad ez könnyebben megoldható. -a mennyiség miatt mondom. 🙂

  6. Próbáltam minél több algát kiszippantani, eltávolitani a cserék alkalmával és igyekeztem a növényeimet kiszabaditani az alga öleléséből – na ez nem volt egyszerű és gyors munka!
  DE! Megéri a fáradtságot! + voltak(vannak 🙁 elhalt levelek a tápozási hiányosságok és az alga miatt, ezeket is igyekeztem minél precizebben eltávolitani. Az alaposság gyorsitja a cél elérését. Nálam ezért is döcög egy kicsit a folyamat… 🙂

  7. A szűrőmet nagyobbra kellene cserélnem… 100L-re a 600L/h kevés. Ezt Keymaker mondta nekem először, de már én is egyértelműen tapasztalom.
  Rendes ármlást kell produkálni, hogy a CO2 mindenhová egyenletesen eljusson és a lebegő szennyeződések ne tudjanak megülni mindenfelé. – persze egy frappáns, előrelátó elrendezéssel részben lehet orvosolni ezeket, de inkább tervezz túl, akkor nem ér meglepetés.

  Talán tudtam kicsit segiteni.

  Üdv,
  Wargusz

 5. Outro,

  Első lépésben ebben az új akváriumban AZONNAL ki kell kapcsolnod a foton torpedóidat. 🙂

  Olyan nincs, hogy 30 literre 56W indulásból. Ez az alga-katasztrófa biztos receptje… Kapcsolj ki kettőt a fénycsövekből a következő 2-3 hónapban, utána vissza lehet kapcsolni egyet, majd még egyet 1 hónapra rá. Kb.

  Én a helyedben a CO2-t is átnézném, a gondok mindig ott kezdődnek, hogy azt hisszük elég van a vízben belőle, oszt’ mégsem.

  A harmadik dolog a „trágyázás”. 🙂 Javaslom, hogy a témában olvasd el, amit a tápszerekről és algákról írtam itt.

  A negyedik dolog a szűrés. Érzed/mondtad is ezeket a dolgokat, úgyhogy azt hiszem jó úton vagy a megoldás felé. Wargusz tanácsait érdemes megfogadni!

  Kíváncsi vagyok a változtatás utáni tapasztalataidra, kérlek, írd majd le nekünk.

  Üdv, KM.

 6. Fontos, hogy nem szabad megijedni. Ilyenkor indítás után, szinte mindig beüt az alga.
  Az általad megadott paraméterek alapján, szinte 0 a CO2 mennyisége az akidban. Itt a táblázat http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/09/kh-ph-co2.jpg A PH-nak 6,8 körül kéne lennie. Ellenben fényed az van…
  Az lenne a fura ha nem lenne ilyen körülmények közt algád.
  Rázd gatyába a CO2 ellátást. Cseréld a csöveket 6500 Kelvinesekre és tápozz bátran.
  Sajna a szűrés sem az igazi, de ahogy olvasom, az is meg lesz oldva. A belső szűrő csak nagyon minimális biológiai szűrést végez. Ez gond.
  Különben szép kis növényes akid lesz. Tetszik.

 7. Levinen,

  Igen, Miki nem fogad szót. : ) Mondtam neki, hogy 50% csere hetente, felejtse el az ozmót, adjon a szűrésnek és a CO2 befecskendezésnek és ne spóroljon a táppal. Majd még mondom neki, hátha… A potenciál tényleg meglenne ott.

 8. Srácok köszönöm szépen a bíztatást. Nagyon jól esik, hogy nem temetitek az akit 😀 Ezek szerint van még remény. Tegnap alapos takaritás volt és hamarosan jön egy-két érdemleges kérdés,csak a párom céges bulija közbe szólt. 🙂 Köszönöm az eddigi segítségeteket!!!

 9. Szép dolog!! MI én nem 😀 neked válaszokat írunk hogy segítsünk neked „kiirtani” az algát te meg elmész bulizni 😀 mondhatni szép 😀 A Dymaxos armatúrát hol vetted E-petben ??? mert én ott csak 2 csöveset láttam. Én is ilyet szeretnék venni csak 60 centisbe, 4 csövesbe. ÉS mennyibe került?? ( a világítás)

 10. Rex most nincs a boltban, csak HI-5-ös. A rex4-es 16.000 amúgy, a HI-5-ös 25.000. A rex 14W-os csövekkel van szerelve, a másik 21w-al.

 11. Deck! Mikor lesz Dymax rex 4 (60cm)??? és törzsvásárlói kártyával olcsóbb lenne???? Amúgy Bp-re mennyi lenne a házhoz száll.??? A HI 5-ben akkor van már fénycső nem??

 12. Idén már nem lesz Rex, de abban is van gyárilag fénycső(2 tropical, 2 marine), ez igaz a HI-5-re is. Szállítást nem tudom mennyi lenne. Hívd fel ezt a számot 30-3816969.

 13. Az kár mert azt kértem karira 😀 és csak úgy lehet kérni hogy 2-2 ???? vagy lehet 4 tropical is??

 14. Bármivel kérheted. Csak gyárilag van ezekkel a csövekkel, ilyen arányban szerelve. Híd fel a számot és kérdezz rá. Én úgy emlékszem, hogy nincs de lehet tévedek.

 15. OK köszi majd felhívom. Mert nem biztos hogy megkapom. :S

 16. Bár, ha gondolod megnézem neked, holnap úgyis dolgozok.

 17. „3. A Denerle világitási szisztémát kezdtem használni
  fény 8h-13h-ig, sötét 13h-16h-ig, fény 16h-21h-ig, sötét 21h-8h-ig”

  Ez tuti, hogy jót tesz a növényeknek? Korábban pont azt olvastam -talán épp keymakertől-, hogy leállítja a növények szénfelvételét, így nem fotoszintetizálnak, a sok tápanyag ott marad az algáknak.

  Most akkor mi a hivatalos tényállás ezügyben? Bevallom nekem is jobban tetszene, ha este többet gyönyörködhetnék az aksiban:) Sajnos 7kor lámpa oltás van gyerekek:)

 18. proci akik ezt hasznaljak mostansag leginkabb azert hasznaljak hogy lassak az akvariumot. a tobbiek lenyomnak 8-10 orat az erossebb megvilagitassal egymenetben. legalabbis en igy olvasgatom a kinti forumokon.

  az alga problemakat nem igy kellene kivedeni szerintem.

 19. No végre van egy kis időm, hogy összeszedjem a bennem felmerült kérdéseket. Köszönöm az eddigi segítséget.

  Először is Keymakernek jelentem a világítás félgőzön üzemel tovább 🙂 A vízcserét elfelejtettem leírni. Természetesen szigorúan tartom az oldalon javasoltakat, vagyis hetente 50%. Lehet hogy most heti kettő lesz amíg az alga el nem tűnik. Ilyen kicsi akinál ez nem is olyan rémes meló.

  Wargusz köszi a kimerítő hozzászólásodat. A CO2 jobb beoldódásához mit tudnátok javasolni? A Serra co2 teszt mennyibe fájt? Venni fogok egy normális ph mérőt hamarosan. A ph csökkentést véleményetek szerint mivel érdemes? Serrának azt hiszem van erre valami szere. Az jó?

  A külső szűrőhöz mit javasolnátok. Rákerestem neten de rengeteg féle és márkájú van forgalomban. Teljesen elvesztem a sok lehetőség között. Egy akasztós elég lehet ilyen kicsi akihoz? Vagy válasszak valami komolyabbat? Természetesen a pénztárcámat is kímélni kellene 🙁

  Nigró az utolsó mondatod: „Különben szép kis növényes akid lesz. Tetszik.” Mintha hájjal kenegetnének… 😀 😀

 20. Az egészhez még annyit, hogy sok tapasztalatom nincs-e téren de a meglátásom szerint a növények nőnek mint a bolondgomba. A rotala 2 hét alatt háromszorosára nőtt, a kezdetben kipusztulni látszódó valisneria pedig hozott vagy 10 új hajtást. A többi is növekszik szépen. A takarítás óta egyébként javult a helyzet, pusztul az alga. Remélem gatyánba tudom rázni az akit hamarosan. Akkor majd teszek még fel képet 🙂

 21. Inadsz bocs a késői válaszért. Deck már mindent leírt a világításról 🙂

 22. Semmibaj. Igen mindent leírt és észre se vettem hogy nem írtál 😀

 23. Szia Outro

  A co2 jobb beoldásához, ekkora akváriumnál, tökéletes lehet egy erre a célra gyártott üveg+kerámia diffúzor (porlasztó).
  A Co2 optimális adagolásával a ph szinted is optimalizálható. Ezért kell a tartós teszt, hogy sikerüljön belőni az adagolást és folyamatosan követhető legyen.(co2,ph,kh)
  A te esetedben egy akasztós szűrő teljesen megfelel, de megfelelő teljesítményűre van szűkséged. Egy 200-300 l/h vízhozamúban gondolkodjál.
  Hirtelen ennyi.

 24. szia
  rakj be néhány halat az akváriumba.
  mozgalmasabbá tenné 1 kicsit és ha olyan halat raksz be ami az algát is eszi neked még jól is jönne:)
  én plattira gondoltam de más elevenszülő is megfelel.
  2 anci vagy néhány garnéla sem lenne rossz

 25. Algák kapcsán egy kis technikai okfejtés/kérdés:
  Ti, főként keymaker az EI módszert favorizáljátok, mely ha jól értem a folyamatos 50%-os vízcsere miatt mondhatni bátrabban adagolja a tápsót, olyan nagyon mellélőni nem tud, mert a feldúsuló anyagokat a köv. vizcserével úgyis kivesszük. Viszont, mindez feltételezi a magas liter/wattszámot és a 30 milligramm / liter CO2 szinet, mely épp a határon van.
  Na most, ha kevesebb fénnyel világítjuk meg a növényeket, kevesebb tápanyagra és kevesebb co2-re van szükségük? Főként az utóbbi kérdéses számomra.
  Mindezeket azért kérdezem, mert hamarosan beállítom az új 112 literes akváriumom, melyen gyári tető van (10 éve akvarizálok, de ez régi vágyam volt:)). Ebben 2x18W T8-as cső van. Folytótrafót idővel elektronikus előtétre cserélem, esetleg az egészet hasonló kaliberű T5-re a jobb hatásfok miatt. Tehát ekkora fénymennyiségnél mérsékeltebb tápsózást kell alkalmaznom majd, hogy ne maradjon az algáknak? Ugye nincs akkora fényintenzitás amitől ezerrel tudnak dolgozni, csak mérsékelten.

  Dél-amerikai akvárium lesz, tehát zömmel echinodorus fajok, melyek amúgy sem az tempós fajták és inkább gyökérzeten keresztül veszik fel a tápanyagot. Többek közt emiatt is jó lesz a mérsékeltebb folyékony tápsózás? Táptalaj lesz alattuk.

  Régen csak porlaszókövön ment a co2 nyáron, télen egyáltalán nem, mégis:

  2007. január: 1. fénykép, 2. fénykép
  2007. december: 3. fénykép.

  Persze ezek igénytelenebb fajok, szemben az echinodorusokkal. Másik régi vágyam az echinok megtartása, mert eddig mindig tönkrementek. Nos úgy látszik gyökérbe nyomott tápsótablettával, co2-vel és az aquadepos profitoval megmaradni látszanak. Nőnek is szépen, viszont megjelent az amazonasi kardfü levelein a fonalas alga. Magas növény így a vízsugár éri. Esőztetőre átváltottam, felfelé irányítottam, hogy fodrozzon, de nem az alga megmarad. 1 hétig emeltem a profitó tápsót, a co2 szintet. Már-már túl sok lehett a co2, igen sárgult az a tesztfolyadék az 6dk-s vízben:) Tápsót a 100L/5ml ajánlással ellentétben 1ml/napra emeltem. Magacsok azok az algák és az üvegen is vannak. Félelmeim vannak az új akváriumot illetően, nem szeretném bealgázni. Nos ezekre szeretnék megoldást találni a segítségetekkel. (Elnézést, ha hosszúra nyúlt szövegem és ide irtam, de ehhez találtam legjobban kapcsolódonak)

 26. Hi, tulzas, hogy favorizaljuk/-om a keymaker-fele EI modszert. Ahogy a hozzaszolasokban is latod, ez nem igaz. Szamos elonyet azonban el kell ismerni, ami tenyleg kovetesre alkalmassa teszi.
  Nehez kerdes. Ha mindenkeppen csokkentett uzemmodu akvariumot akarsz, akkor a regi iskola alapjan en a foszfatot jobban csokkentenem, mint a tobbit (azaz minimalisra). Esetleg alkalmankent egy Uv lampat is beuzemelnek.
  112 literes akvarium meg nem olyan nagy, hogy fel kellene adni az EI nyujtotta kenyelmet.

 27. Eäphrendil,

  Az üzeneted lényegével egyetértek, azonban elnézésed kérem, de az nem „iskola” kérdése, hogy a foszfát algásodást okoz-e vagy sem. Kísérletekkel bizonyított TÉNY, hogy nem okoz algásodást.

  Hasonlóképpen, semmilyen más tápanyag fölösleg nem okoz algásodást.
  Viszont a tápanyag-hiány az okoz algásodást.

  Miért jelenik meg az alga a leveleken?

  Azért mert a levél felületén a spórák olyan környezetet észlelnek, amelyet alkalmasnak ítélnek a virágzásra. Miért? Mert a növény tápanyag-hiányban szenved, kannibalizálja magát, (tápanyagot vonva el az adott területről, hogy fenntartsa a maradék részek egészségét, és rohadásnak indul az adott ponton, a helyi ammónia-koncentrációt megnövelve.

  Az alga tehát közvetetten a tápanyag-hiány miatt jelent meg Proci növényeinek levelein. Ha a tápanyag szinteket csökkenteni fogja, akkor a gondokat tetézni fogja. A fonalas alga jelenléte elsősorban CO2 hiányra vagy fluktuációra utal.

  Az UV lámpa a green-water (zöld-víz) ellen jó elsősorban, de a spórákat is meggyilkolássza, tehát tüneti kezelésnek jó lehet. Az eredendő okot azonban nem szünteti meg. Az eredeti okot egyedül Proci szüntetheti meg, megfelelő CO2 és táp adagolással. Még annak árán is, hogy 1 hét után – ahogy írja – az algák hasznosítják a tápanyagokat és fokozott növekedésnek indulnak.

  Ahogy Clive írta egy angol fórumon, „meg ne kövezzetek, én csak a hírhozó vagyok”: ha egy bejáratott akváriumban algásodást látsz, akkor nincs választási lehetőséged, a tápanyag-adagolási szinteket muszáj növelni (vagy a tápanyag-igényt csökkenteni a fény csökkentésével), még akkor is, ha ez látszólag még erősebb algásodást okoz kezdetben.

  Proci,

  Jól látod: a kevesebb fény kisebb tápanyag-igénnyel jár. Ahhoz azonban, hogy még így is biztonságban légy, az adagolást az eredeti – magasabb -szinteken érdemes folytatni. Gondolkozz fordítva mindíg: kezdetben irreálisan sokat adagolj mindenből, és ha működik a rendszer, akkor pár hónap után el lehet kezdeni rendkívül lassan csökkenteni a szinteket. A CO2 túladagolás a növényekre nem, viszont a halakra veszélyes. Attól, hogy valakinek sárga a drop checker-je, még nem jelenti azt, hogy 30ppm fölötti CO2 szintjei vannak. Ezt az is bizonyítja, hogy a halak még élnek.

  Az EI nem feltételezi a magas watt számot, de még csak a heti 50% vízcserét sem feltételezi. Ha lesz majd egy kis időd, olvasd végig az EI módszert, sok kérdésedre válszt fog adni.

 28. Minden elismeresem keymaker-nek 🙂
  Ez a lokalis ammonia felszabadulas – alga novekedes uj nekem, esetleg van valami linked a bovebb informaciokhoz? Kivancsi lennek, hogy ez a mechanizmus teoretikus, vagy tudtak bizonyitani is valahogy. Ugy gondolom, mivel az algak elsosorban autotrof elolenyek, nincs igazan szukseguk ammoniara. A lokalis ammonia okozta novekedes inkabb lebonto eletformara (gombakra) utal, nem?
  Mondjuk a lokalis ammonia nem magyarazza meg a koveken es az uvegen is megjeleno algakat, akkor is ha az akvariumban nem merheto az ammonia.

 29. Low-light akvarium eseten het egyszeri tapozas sz javasolhato (pl. Tropica Plant Nutrition+ 0.1ml/lit., vagy kevert por)
  /www.aquariumalgae.blogspot.com/

 30. keymaker, köszönöm a hasznos (reményt adó:) sorokat és a linket, elolvastam az utolsó betűig:) 1x már nekifutottam de lezsibbadt a szemem a betűszíntől így egyre inkább csak átfutottam a sorokat. Bizony elsiklottam a lényeg felett. Tehát a növények tápanyaghiányától keletkező ammónia okoz algásodást. Elolvasva tényleg nagyon jó módszer. Elsőre az 50%-os vízcsere tartott vissza, de mint írja, nem merev szabály ez sem.
  Most, hogy szünet van a fősulin lassabban telik a hét. Egyébként ha hazajövök hétvégente örülök, ha kicsit látok az aksiból, nem hogy hetente 50%-os vízcsere. Szóval ezért ódzkodtam tőle:)
  Itthoniak meg örülök, ha némi eleséget adnak nekik, nemhogy tápsó vagy épp a fagyasztóból fagyi:)

  Valóban írja azt is, hogy kevesebb fénynél kevesebb tápanyagfelvétel, viszont ha jól értettem a co2 szint jobb ha 25-30 körül marad, negativ hatása nincs.
  Nagyon mélyen szántó a cikk, hálás köszönet a fordításáért!
  Megnéztem a szolnoki vízmű adatait, de csak ennyit találtam: http://kepfeltoltes.hu/081228/Szolnoki_viz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Maximálisan nyitott vagyok az újra, kisérletezni mindenképp fogok a még meglévő 80 literessel. Első körben (2 nap kényszer sötétség után a fonalas algák miatt) co2 bekapcs, tápsó 1.5ml/nap míg itthon vagyok 1 hétig. Aztán egyben, míg vissza nem jövök. Szerencsére már csak 2-3 napokat leszek távol az aksitól:)

  Valamelyik cikk alatt mintha külföldi tápsó beszerzésről is irtatok volna. Illetve keymaker Te írtad, egy srácnak h 4500/év. Nos, ha rendeltek, egy évre való adagra beszállnék, ha szabad:)

 31. Eäphrendil,

  Köszi, de az elismerés nem nekem jár, hanem azoknak a srácoknak, akik először lekapcsolták magukat a Mátrixról. 🙂

  A referenciákkal kapcsolatosan csak a Tom Barr oldalára tudok hivatkozni. A gond az, hogy a Mátrix úgy van programozva, hogy mindenhol azt lásd/olvasd, hogy algásodás=túl sok tápanyag. Ja, még egy referencia a fent említett Clive saját tapasztalata is, aki itt tárgyalta részletesen a megfigyeléseit. Azt is leírta, hogy a levél sérülései nem feltétlenül jelentenek algásodást, az egészséges növény egy fizikai sérülés kapcsán például képes „lezárni” a sebet.

  A nem levélen keletkező algásodásnak is egyszerű okai vannak. Attól, hogy valami élettelen tárgy (szikla, kavics, akvárium üvegfal, szűrő befolyócső), még nem azt jelenti, hogy nincs rajta lerakódás, szerves bomlástermék. Az alga nem az üvegen nő, hanem az üvegre rárakódott látható vagy láthatatlan apró bomló (=ammóniát termelő) szennyeződéseken. Az esőcseppek sem a „levegőn” keletkeznek, hanem az apró, lebegő szilárd részecskéken csapódik ki a víz.

  Példa: valaki felkavarja a talajt (újraültet pár növényt), de utána nem cserél vizet. A felkavarodott szennyeződések mindenhová lerakodnak, folytatják a bomlást, és hajrá… Az eredményt sokan ismerjük (én is). 🙂

  Van egy másik félreértés is itt: az alga növekedést nem az ammónia, hanem a vízben levő tápanyagok táplálják. Ez az őrjítő és félrevezető az akvarista számára az egészben. Azt látja, hogy több tápanyag=több alga. Ammónia ahhoz kell, hogy a spóra formából átalakuljon az alga! A célunk nem az, hogy az alga növekedést megállítsuk, hanem az, hogy el se induljon a spóra formából történő átalakulás.

  A nagyobb megvilágításnak pont ez a másik hátulütője, a tapasztalat azt mutatja, hogy minél erősebb egy akvárium megvilágítása, annál kevesebb ammónia elég ahhoz, hogy az alga-virágzás beinduljon.

  Nem véletlenül világítom meg 5.7 WPG-vel a 20 literes akváriumomat (amit mellesleg rendkívül durván túladagolok gyakorlatilag mindenből – a foszfátot is beleértve). Ilyen fényerő mellett egy amúgy is törékeny egyensúlyú Nano akváriumban a legkisebb karbantartási vagy adagolási hiba is elegendő ahhoz, hogy megjelenjen az alga. Én nem bízok semmit a véletlenre: ha ilyen körülmények között is sikerül alga támadások nélkül átvészelnem az egysensúly kialakulása után pár hónapot (és úgy tűnik sikerül, nézzétek meg a képeket), akkor kérem, azt fogom mondani, mint Neo (ha már a mátrixnál tartottunk), hogy „I know kung fu”. 🙂

 32. Proci,

  már rendeltünk tápsót, várjuk hogy megérkezzen. Ha megjött, a már fix emberek között szétdobjuk és szólok, hogy mennyi maradt. Tuti fog maradni, direkt úgy rendeltem 🙂 .

  Keymaker,

  voltam az Azurban, nincs raktáron deszt. víz. Rendelni tudnak, 2,5l-es kiszerelés a legkisebb 7.400HUF-ért.
  Úgy általánosságban a deszt. vízről egy kérdés:

  azt mondta a csávó ott, hogy nagyjából fél évig áll el a víz, ez az ajánlott. Ezekszerint jobb csak annyi vízbe keverni port, amennyi tápot ennyi időn belül fel is használunk, vagy ezzel a „szavatossági dologgal” a mi esetünkben nem érdemes foglalkozni?

 33. Ati,

  Nem deszt víz kell, hanem ioncserélt víz. 🙂

  Volt már erről szó itt korábban, hogy a desztvíz drága, és túl nagy luxus a céljainkra. Az ioncserélt víz pedig – ha jól emlékszem – 200 Ft./liter. Mindegy, hogy a csávó mit mond, mindenki ezt vagy felforralt csapvizet használ tápoldat keverésre, jó eredményekkel.

  Mehetsz vissza. 🙁

  Nyugodtan keverhetsz egy évre (vagy még hosszabb időre elegendő) tápoldatot, senkinek nem volt problémája még vele hosszú távon. Ha nem kevered egybe az összetevőket, akkor az ioncserélt vízben olyan kismennyiségű anyag van, amivel bármi is reakcióba léphet, hogy szinte kizárt, hogy bármilyen csapadék keletkezzen.

 34. Sziasztok!
  egy kicsit más téma, ha nem baj.
  Az egyik növényem(sajnos nem tudom mi a neve)hihetetlenül gyorsan nő, és nagy hajtásokat hoz a víz felszíne felé(vagyis a fény felé).Már több hajtás kiér a vízből, ezeket visza is vágtam.A másik érdekes dolog, hogy a növény alsóbb részein pedig szinte ezerszámra hozza az uj szálakat, ami tovább ágazik állandóan, de már olyan durván benőtte az alsó részeket, hogy nem lehet átlátni rajta(pedig ezek csak kb 2 mm vastag szálak!).
  De az a baj, hogy ezek egy idő után megállnak, és nem fejlődik ki belőle levél…ráadásul ami levél volt a növény alsó részein, azok pedig elhaltak.amik pedig a viz felszinán vannak, azok teljesen egészségesek, és hatalmasok.
  Ráadásul most megjelent rajtuk egy érdekes alga, amit még sosem láttam,(de majd utánanézek mi lehet) olyan, mint amikor a vasreszelék rátapad a mágnesre.ilyen apro kis fekete pontok…és sajnos nem csak ennek a levelein van jelen…
  Nos az lenne a kérdésem, hogy vajon mitől lehet ez,hogy alul nem fejlődnek ki a levelek?mert igy elég csúnya szegény..gondolom mondjuk attol van, hogy ami felfelé nő, azok elveszik a tápanyagot az alsóbb részektől.De szeretnék valami megoldást találni rá, hogy azok is kifejlődjenek, és egyenlő legyen legalább naggyából az eloszlás.gondolom kéne még több tápanyag…
  na remélem nem túl fárasztó a kérdés, és remélem nem haragszotok, hogy ide sikerült irni, mert végülis algával kapcsolatban is írtam:)

 35. Keymaker,

  köszi a választ, nem kell visszamennem, felhívom őket telefonon és visszamondom a rendelést.
  Boldog Új Évet mindenkinek!

  Üdv
  Ati

 36. Ati: megérkezett a rendelt tápsó? Ha még nem, mikortájt várható?

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük