Olvasók

Segítsetek Inadsznak egy növényes akit berendezni!

Sziasztok!
Mióta rátaláltam erre a blogra iszonyat sok infót kaptam, ezért eladtam a 60 literes akváriumomat és veszek helyette egy 72 litereset. Nem a méret miatt adtam el, hanem egyszerűbb egy üres akit berendezni, mint egy olyat, amiből mindent ki kell pakolni, majd újra be.

(Dani nem küldött fotót, ezért raktam be párat. Előre is elnézést. Admin ) 🙂

Az biztos, hogy mindent a legjobban szeretnék megcsinálni, de azért a költségekkel se szálljak el. Ez valamennyire tükrözi az összeállítás is, de azért még így is elég sokba lesz és apám is akadályoz, mert egy harcot kell megvívnom vele mindenért

A külső szűrő biztos, ami egy JBL e900-as lesz. Itt lenne az első kérdés, hogy amit adnak hozzá szűrőanyag az jó-e vagy kérjem mással. A szűrőnek 4 szűrőanyag tartója van. Ahonnan venném, azt írták, hogy 1 rekesz kerámiagyűrű és a többi szivacs, én azt olvastam, hogy a kerámiagyűrű elég rossz minőség.

A világítás egy 54 Wattos armatúra. Itt a másik kérdés, hogy ez elég lesz-e a 72 literre, vagy valami másikat vegyek, esetleg építsek? Ráadásul ezzel az armatúrával az a baj, hogy csak tavasszal érkezik legkorábban.

Fűtőn még gondolkozok, hogy talajfűtő is legyen-e, de nem valami olcsó és nem is tudja kiváltani a rúdfűtő szerepét azt gondolom.
A bútoron is gondolkozok, hogy legyen-e, és hogy hova rakjam az akit, mert kis hely van a szobában és pont oda süt a nap.

Talaj fekete lesz nagy valószínűséggel, de megnézem, milyen szín néz ki a legjobban.
A táptalaj JBL Aquabasis táptalaj lesz.
Háttér fekete vagy kék fotókarton lesz, vagy valami poszter.
A dekoráció, vasfa, vagy valamilyen fa lesz.
Keresem a megfelelő darabot, de az igazság, hogy még nem is néztem. 🙂

Halakat már néztem. Ebből ami biztos, az az Otocinclus Affinis, Kakadu Törpesügér,
Galaxy rasbora (Celestial Pearl Danio) ha kapok valahol, panda páncélos harcsa, és még valami. Itt kérek segítséget, hogy mi legyen.

Tápozás: EI szerint, a porokat szomszédtól fogom beszerezni, mert „gyógyszerész”. A Trace Elements Mix-et meg Svédországból. Co2 élesztős módszerrel egy ideig biztos, és ez egy gyári rendszer lesz.

És akkor a legfontosabb, a növények. Na itt nálam teljes sötétség van.

Az biztos, hogy valami fűszerű növénnyel szeretném a talaj nagy részét befuttatni. Sötétség. A fára talán riccia-t vagy Hemianthus callitrichoides „Cuba”-t rakok.

És akkor innen szeretnék segítséget. Nagy örömmel várom a negatív kritikát, de inkább az építő jellegűt.

Alakul az új aki:

Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

55 Comments

 1. Szerintem ezért hülyeség volt egy tökúj akváriumot venni, de lelked rajta 🙂

  0,75w/liter jön így ki nettóban, nem számolva ugye talaj, dekoráció, pár centi a tetején, szóval ez bőven 0,8 fölé fog kúszni, ez szerintem elég kell, hogy legyen, én elégedett lennék vele a mostanim helyett 🙂

  Ha úgyis élesztős rendszert csinálsz, akkor nyugodtan mehetne az olcsóbb házi megoldás, mert ha a gyárinak nincs valami speckó megoldása a beoldásra, akkor legfeljebb csak az esztétika szól mellette, az ára ellenében.

  Talaj befuttatására például a glossostigma jó lehet.

  A többihez nem tudok hozzászólni, majd a többiek 🙂

  Jók lettek a képek Nigro 😉

 2. Szia Dani

  Én összességében teljesen jónak tartom az összeállítást, de van egy-két észrevételem.
  Ebben a szűrőben a 4 rekesz tartalma nekem nem nagyon stimmel. Úgy szokott lenni, hogy egy szivacs és a többi három a biológiai töltet. Ezt lehet variálni, de bőven elég, ha mindben kerámiagyűrű van. Az, hogy rossz minőségű a kerámia gyűrű, azt felejtsd el, ilyen nincs.
  A talajfűtőnek kedvező hatásai vannak, de nem tartom létkérdésnek. Talán ekkora akváriumban ezzel nem is kell foglalkozni.
  A halak közül én nem javasolnám a Kakadu sügért a méretei miatt, a Corydorast meg a túrás miatt, ha esetleg kisebb, gyengébb gyökeres növényeket szeretnél futtatni az aljzaton.
  Én csak az Affinist és a Galaxy fajokat tartanám meg, plusz egy kb. 10-15 fős garnéla csapatot, ebből nem kötelező a drágábbakat választani. Még esetleg egy másik apró testű halfajt is tehetsz melléjük, pl. az Amanda lazacot, nem túl drága és nagyon jól mutatnak, igazi rajban úszó faj. Ez így lenne ízléses és praktikus.
  A fára, ha valamit növeszteni szeretnél, én a jávai moha valamelyik fajtáját javasolnám. Ezt könnyen kordába lehet tartani és talán a legszebb. HC-t nem nagyon szoktak erre használni, a Riccia meg túlságosan elburjánzik, és hamar kinövi a 72 literes akváriumodat, eltakarva a fényt a többi növény elől.

  Ennyi részemről.

 3. Levi: „Ebben a szűrőben a 4 rekesz tartalma nekem nem nagyon stimmel. Úgy szokott lenni, hogy egy szivacs és a többi három a biológiai töltet.”

  Már amelyik gyártónál. Az Eheim is pl. alapból egy csomó szűrőjéhez csak szivacs töltetet ad. A többit meg veheted meg külön…

  „Az, hogy rossz minőségű a kerámia gyűrű, azt felejtsd el, ilyen nincs.”

  Miért? Itt nem arról lesz szó, hogy a kerámiagyűrűnek nem elég porózus a felülete? Vagyis ha túl sima, akkor az össz. felület is sokkal kisebb lesz, ergo kevesebb baktérium tud rajta megtelepedni, így gyengébb lesz a biológia szűrés hatékonysága. Vagy rosszul gondolom?

  Nigro: a képek zseniálisak, különösen a SW-os! 😀

 4. 1. Én arra gondoltam, hogy az nem normális, hogy négy rekeszből háromba szivacs van helyezve. Egyben értelemszerűen annak kell lennie.

  2. Nem hiszem, hogy az akvarisztikai célra gyártott kerámiyagyűrű annyira rossze lehetne, hogy így nem működne a biológiai szűrés. Ha ebben a dologban vannak is eltérések, nem olyan színtű, hogy ezt egy földi ahalndó le tudná mérni, vagy érzékelné. Csak mondom, hogy nem pusztán a szűrő végzi a biológiai szűrést. Sőt!

 5. Köszi mindenkinek a segítséget. Azt, hogy a kerámiagyűrű rossz minőségű, én is úgy értettem hogy nem elég porózus a szerkezete.

  Croissant az élesztős co2 rendszer már meg van, egy Ferplast-os keress rá a neten „Ferplast co2 energy classic” címszó alatt. Ennek egy külön bemosó szerkezete van és az előző akiban jól működött.

  A szűrős dolgot azért is kérdeztem meg mert én is furcsának láttam, hogy 3réteg szivacs van. Mire cseréljem ki?? Amit én kinéztem a Sera Siporax, Ista kerámia gyűrű, és bio labda és egy szivacs.

  Nigro még múltkor azt mondta, hogy elfér egy ekkora aksiban a kakadu. Akkor nézek valami más halat ami egy kicsit nagyobb testű é színesebb, valami másfajta törpesügér nem lenne jó???

  UI: Nigro köszi a képeket, már kinéztem pár aksit az AGA oldalán.

 6. 1. Igaz, nem olvastalak figyelmesen. 🙂
  2. Nem azt mondom, hogy nem működne a szűrés, csak azt, hogy valószínűleg kevésbé hatékonyan. Tudom, hogy nem csak a szűrő végzi a biológia szűrést, de azért különbség lehet a hatékonyságban, ha mondjuk a szűrőtartályban 1 L szűrőanyagra nem 200m2, hanem 1000 m2 felület jut.

 7. Akvaristán hirdet egy gyöngyösi srác 18-ért az általad írt e900-ast.

 8. Sziasztok!! Valamiért nem jeleníti meg a hozzászólásaimat.

 9. „Az, hogy rossz minőségű a kerámia gyűrű, azt felejtsd el, ilyen nincs.”
  „Nem hiszem, hogy az akvarisztikai célra gyártott kerámiagyűrű annyira rossz lehetne, hogy így nem működne a biológiai szűrés. Ha ebben a dologban vannak is eltérések, nem olyan szintű, hogy ezt egy földi halandó le tudná mérni, vagy érzékelné.” (bocsánat, a hibákat kijavítottam)

  Pedig így van. Ülepítőben is szoktak kerámiagyűrűt használni meg bio részben is. Természetesen üzleti megfontolásból nem igazán írják rá hogy „bocs, de ez nem az igazi, csak ülepítőben használd”. A tény az, hogy elég nagy felületi különbség van egyes gyártó gyűrűi között (árból jó esetben lehet következtetni). Hogy ez mennyire számít? Kis terhelésű akváriumnál nem nagyon. Egy masszív sügéresnél sokat dobhat.

 10. inadsz
  nállam volt kakadu,54 literben
  semmi gond nem volt velük.
  most hongsloik vannak(1 hím 2 nőstény) és rendszerint leikráznak.ha nem lesz más nagytestű halad ők lesznek az urak.Nembeszélve valószinüleg miattük lettem ilyen „növényfejű” 😀
  ( mindenhova az volt arva h sok növény kell az ikrázáshoz 😀 )és igy egyre több növényem lett 🙂
  na hát ez nem ide tartozott, de szerintem tarthatsz majd kakadut, sok örömöd lesz benne.Egyéniség halak.
  art.

 11. Az én meglátásom a külső szűrőkkel és töltettekkel kapcsolatban:

  A legalsó rétegre tett kerámiahenger_elsősorban_ mechanikai tisztításként szolgál. A fentről lenyomott vizet megvezeti a kerámia csövekben egyenletesen a felsőbb rétegek felé. Így homogénebb az áramlás. Ha rögtön egy szivaccsal indítanánk egyrészt hamar eltömődnek, másfelől a levezetőcső közvetlen környezetében piszkolódna csak be, ott lenne nagyobb az áramlás. A kerámiahenger miatt létrejövő örvényektől tehát szétterül az az áramlás (->egyenletesebben halad felfelé) és a mulm egyrésze is visszahull (ülepítés). Nagyon nincs porózus szerkezete a siporaxhoz képest. Telepednek meg rajta baik, így nyilván bio munkát is végez azért.

  A következő réteg elé (kerámiára rakva) az EVO szúrőkbe például durva szivacsot raktak, ami az apróbb lebegő szennyeződést kiszűrte a lávakő előtt. Perlonvatta pedig a rotor elé került közvetlen, hogy a rotor kristálytiszta vizet kaphasson, a legapróbb szennyeződésektől is menteset. Ha ezt hamarabb betesszük, akkor hamar telítődnek és csökkentene a hatásfokon.

  Kosarak darabszámától függően szerintem érdemes az utolsó kosárba Sera Siporaxot tenni. Látszik is, hogy porózusabb a felülete, mint egy mezei kerámiagyűrűnek. Hozzáteszem a sera is ajánlgat a siporax elé gyűrűs szűrőanyagot (sera biopur), ami úgy náz ki, mintha vastagfalú gumicsöből vágták volna le őket. Célja ugyanaz, mint a kerámiagyűrűnek, bacik azon is megtapadnak, mechanikai jótékonysága pedig a fentiek miatt megvan.

  Pont ma került a kezembe egy új sera tanácsadó, nekem egy 6-7 éves volt. Direkt figyeltem mit ír a szűrésről, és ő is ugyanezt az elvet követi.
  Előbb a hengerekkel mechanikailag megszúri, majd a végére berakja a perlonvattát, a kettő közé pedig a biológiai tölteteket sorakoztatja fel. Igaz ők legelőször egy nagyon durva szivaccsal megszűrik. Néhány szűrőben külön e célra kialakított előszűrő kamra van, de ha belegondolunk szükséges ez? Pechre a legalján van a legtöbbnek, tuti ez tömődik el leghamarabb csökkentve az áramlást (JBL e sorozatnak azt hiszem fent van szerencsére).

  Ha több kosarunk van talán a legszerencsésebb a következő sorrendet követni (vagy kevesebb kosárral hasonlót):
  1. kerámiagyűrű
  2. biolabda (előtte szivaccsal szűrni butaság, ennek be kell mulmosodnia kicsi, az a lényege)
  (durva szivacs)
  3. lávakő
  4. siporax
  5. perlonvatta a rotor védelmére + a kristály tiszta kiáramlő víz érdekében. Az idáig eljutó vízben már alig akad lebegő szennyeződés.

  Ilyesformán optimális a szűrő kihasználása:)

 12. Sziasztok!

  Több fórumon böngészve találtam arra utalást, hogy a biolabdák a legrosszabb hatásfokú biológiai szűrőanyagok de előszűrőnek jó lehet.(talán kivéve a deniballt,de azt nem itt és nem ilyen szűrőbe használják)A lávakövet tudom,hogy sokan használják , de kérdem ér minek, ha a siporax sokkal hatékonyabb, csak a helyet foglalja el a sipo elől.
  Még azt szeretném tudni,hogy a siponak mekkora a szűrőfelülete, mert az rendben van, hogy 34 liter szűrőanyagnak megfelel de hány négyzetméter a felülete?
  Mert ha lenne egy összehasonlítási táblázat akkor kitűnne, hogy pl.a JBL sintomec-nek 1200 m2 a szűrőfelülete ami nem tűnik rossznak.(hogy mennyi ebben a marketing duma, nem tudom)Na és ez hány liter szűrőanyagnak felel meg?

  Danika, ugye most már könnyebben tudsz dönteni?

 13. Hát igen… Úgy rémlik rá van írva a hátuljára, hogy 1 liter hány m2. De ha valamire ráírják, hogy 1000 m2 szűrőfelület, akkor azt vagy elhiszed, vagy nem . Lellenőrizni nem tudod. Marad a „jól megnézem és ha porózusnak tűnik elhiszem” módszer. Az általam használt Bio chem star is ilyen. http://akvarisztika.budapet.hu/wp-content/uploads/2008/09/p_907481_17548d.jpg

  Danika:
  Halak ügyében rakhatsz kakadut, de sokal jobbanmutat az aki, ha egy fajta csapathalból tartassz többet, minthogy sokféléből keveset. Válaszd ki a kedvencet és azt tartsd. Ez kis akinál végképp fontos.
  Talajfűtővel ki tudod váltani a normál fűtést.
  Fűszerű növényre javaslom az eleocharis acicularis-t, vagy az Eleocharis parvula-t.
  Fára jávai mohát kötözz. A többi ízlés dolga, de ekkora akiba kis termetű, kis levelű növényeket válassz. Semmiképp sem Echinodorusokat…

 14. Én úgy tudom – és ezért ezt használom -, hogy a Siporax azért jobb a többi szűrű anyagnál, mert direkt erre célra gyártották. Az Eheim drága termékei például az üveg gyártásnak valami mellékterméke. Mindegy, ha nem így van, a lávakő és többi porozus anyagra is az igaz, hogy csak addig nagy a felületük, amíg meg nem telnek. Ezt könnyen el tudjuk képzelni. Nyílván kimosni sem könnyű, meg hát direkt nem is mossuk ki a szűrő anyagot alaposan. Valószínű, ha igaz is az 1000négyzetméter, exponenciálisan csökken használat közben. A Siporax viszont nem úgy nagy felületű, hogy zsákok vannak benne, hanem több kijárattal rendelkező járatok. Így a víz, kosz és bacik, nem tömítik el a járatokat, tehát a felületének nagysága nem csökken a használat közben. Ezt egyébként valami rajz segítségével a dobozán is hirdeti magáról.

  Nem gondolkodtam róla korábban, de valószínű, hogy a látszólag béna biolabdának is az az előnye, hogy biolabda marad egy év használat után is. Tehát mégsem olyan rossz, mint ahogy elsőre látszódik.

 15. Az új siporax őrület seraéknál(ez nem a legújabb ugyan, de arról nem találtam képet): LINK.

  Múltkor volt alkalmam megcsodálni. Na én erről spec. nem tudom elképzelni, hogy olyan marha hatékony lenne. Kicsi brikett, így eleve zárják a víz útját méretüknél fogva, hamar „eltömődnek”. Szerintem nem kell ezt annyira túlgondolkodni, szemre, ahogy Nigro is mondja. Azt azért mindenki beláthatja, hogy a gyártók írhatnak ám amit csak akarnak a dobozokra. Itt rajtunk múlik, hogy elhisszük, vagy sem.

 16. deck, ne vedd magadra amit írtam, ne gondolkodj! 🙂

 17. Már miért venném magamra?! Gondolkodni meg amúgy sem szoktam!

 18. Köszönöm a segítséget. Akkor kakadu majd később lesz, helyette akkor amanda lazac kerül vagy valami más, még nézelődök.

  Proci, amit írtál hogy 1.kosárba mi, meg 2.-ba az úgy van, hogy az első kosár a legalsó????? 🙂
  És zárójelbe a durva szivacs az a 2kosár közé megy????

  A Ferplast Bluextrem szűrővel valakinek valami tapasztalata van???

 19. Szia inadsz!

  Garnélákat nem fogsz tartani? Én is most tervezek beindítani egy növényes akváriumot, és szeretnék bele néhány garnélát. Tetszik ahogy tisztogatnak. 🙂

  A külső szűrő szívó ágára szivacsot kell húzni, hogy ne szippantsa be a garnélát? Viszont akkor nem valami jó az akváriumból koszeltávolítás, mert a szivacs folyton eltömődik. Nem? Van valami jó megoldás?

 20. N_Gery de tervezek bele, csak ez valahogy kimaradt 🙂 De előtte szembe volt 🙂

  Ezen már én is gondolkoztam, és arra jutottam hogy megkérdezem valakitől 😀 😀
  a szivacsot hetente/havonta cserélni kell én úgy tudom, de majd valaki megmondja 🙂

 21. Cserélni azért csak nem kell, de tisztítani gondolom mindenképpen.
  Nekem inkább azzal van problémám, hogy nem tudom mennyire gyűjti össze az akváriumból a maszatot, és hogy a szűrőbe szinte semmi nem kerül, míg a szivacsot rendszeresen tisztogathatom. 🙂

 22. Ja igen, cserélni vagy tisztítani, nem ugyanaz mert mondjuk cseréni drágább, de azért azt is kell mert, mert…. 🙂

 23. Én ezt a szivacsos megoldást alkalmazom. Kb két hetente kinyomkodom a szivacsot. Ettől még kerül dzsuva szűrőbe, ne agódjatok. 🙂 De tény, hogy emiatt kevesebet kell a szűrővel is vacakolni. Ráadásul az aksiban lévő szivacson összegyűlt apró cuccokat a garnélák eszegetik. Nekem bevált ez a módszer.

 24. Ez a külső szűrő beszívójára szivacs technológia engem is érdekelne, mert már gondoltam rá. Jó lenne, ha minél többen megosztanátok itt ez irányú tapasztalataitokat (is)!

 25. Az tényleg hasznos, most takaritottam a szűrőm, ami tele volt kishallal, kb.egy órát halászgattam őket, aztán nagy eszemmel visszalapátoltam az aksiba, persze másnapra mind eltünt, gondolom mentek vissza…
  Nekem elég szűk a hely a beszivócsonknál, halhálót gondoltam ráeszkábálni.

 26. Ez nagyon jó ötlet.
  A szivacsos nekem nem tetszett. Mert akkor hogyan is kerülne a nagyobb szemcséjű kosz a szűrőbe.

 27. A halháló jó ötlet, de ha már itt tartunk akkor inkább már szúnyogháló, annak egyel nagyobbak a lyukai viszont nem is túl nagy ami beszippantaná a garnélákat!

 28. Sziasztok!
  Tegnap cseten Orpheus írta, hogy nézzem meg az Aquadepo oldalát az e900-as szűrővel kapcsolatban. Amikor megláttam majdnem leestem a székről, az e900-as 19ezer forint helyett már 29ezer forint. Elment a kedvem mindentől, de google barátunk és beírtam, hogy e900 és megtaláltam sokkal olcsóbban 18500 forintért egy boltban, igaz Pesttől elég messze van, de lehet neten rendelni.

  Akit érdekel, a bolt annak leírom a címet. 🙂

 29. Jó ötletet adtatok ezzel a hálóval, bele is raktam egy szúnyogháló „tekercset”: http://server.prociweb.hu/web/aqua/090316012.jpg

 30. Hmm. Szerintem kicsit túldimenzionáljátok ezt a „mit tartalmazzon a szűrő” témát. Azt gondolnám ezt már annyiszor annyi helyen vesézték, hogy nem nagyon lehet újat mondani. 1.ülepítés-mechanikai szűrés, 2.biológiai szűrés, 3. finommechanikai szűrés. Tudomásom szerint ez az abszolút általános és bevált. Az elsőhöz kerámiagyűrű + durva szivacs, másodikhoz „likacsos anyag”, harmadikhoz perlonvatta. Kerámiagyűrűnél szerintem a márka nem lényeg. Biológiai szűréshez vagy valami porózus gyári, vagy természetes lávakő. Én hiszek a nevesebb-drágább általában jobb elvében, de jelen esetben egy átlagos akváriumnál szerintem erre sem kell rámenni. A biológiai szűrést, és az ahhoz szükséges anyagot sokan túlmisztifikálják. Hogy mi a különbség a lávakő és a Siporax között? Az, hogy a Siporax sokszorosába kerül a másiknak. Mármint az eredeti, ami a Sera terméke. Ugyanis többször találkoztam már az esettel, hogy egyesek minden gyári likacsos „Siporax szerű” terméket Siporaxnak neveznek, még bolti eladók is (ejnye!). És természetesen a lávakő is bőven megfelelő.

  És akkor végre inadsz akváriumáról:
  Növényekben csatlakozom Nigro-hoz. Legalábbis ha mutatós, problémamentes berendezés a cél. Vagyis fűszerűnek egyértelműen Eleocharis, fákra moha, szerintem kihagyhatatlan az Anubias Barteri Nana, mellé Cryptocoryne Wendtii, és magasnak Microsorium Pteropus Latifolia. Nálam ez az alap best of. Aztán ha még van hely esetleg lehet szinesíteni mondjuk Cryptocoryne Tropica-val.

  Halakból a takarító személyzet a Cory-val, Oto-val megvan. Ilyen méretben az egyféle kis mutatós csapathal szerintem is OK, és mellé igény szerint nyugodtan befér az Apistogramma (én is szeretem, ha van valami nagyobb fajta is, úgy jobb a kontraszt).

  inadsz! Ha szűrőben nem jutsz dűlőre, van egy eladó Eheim Prof. 2224-esem 😉

 31. Szia MR!
  Kössz a növénytippet mert féltem hogy senki nem ír a növényekről, írták azt hogy válasszak olyat ami tetszik, de ha ezt csinálnám a halaknak nem lenne hely, mert elég sok növény tetszik, ezért kérdeztelek titeket, hogy milyet vegyek, ami illik egy ilyen akihoz. 🙂

  Most akkor mi van??? Eddig azt írták, hogy ne legyen benne cory mert hogy túr, kinek higgyek?? 😀 Van az előző akiből 4panda az szeretném kiegészíteni, de nem fontos hogy visszamenjenek, jól el vannak a bettával is 🙂

  Köszi a szűrőd nem érdekel, mert már kinéztem az e900-ast és ha józ néztem az eheim 700lph-s és az új ára elég drága, nekem legalább is. 🙂 De azért érdekelne hogy mennyiért adtad volna???

  JA igen a lávakőröl és azt olvastam hogy nagy térfogatú és sok helyet elvesz a helyből

 32. inadsz!

  Szvsz a Cory-nak az a dolga és egyben a legnagyobb haszna, hogy túr. Az nem olyan szintű, hogy problémát okozzon. Nálam is hét Panda dolgozik. Van Eleocharis is, Hemianthus is, Lileopsis is volt. A Coryknak közük sem volt hozzájuk.

  (nem úgy mint az Anciknak, akiket épp kipaterolok, mert kirángatják a növényeket, összebarmolják a világos-sötét talajomat, na ők részemről növényes akváriumba nem valók!)

  Legyen elég annyi, hogy nekem jó a lávakő is. Mivel a kinézett szűrőd térfogata az akvárium méretéhez képest több mint nagy, abba is bőven elég. Pont ez a lényeg, hogy a felület mániának legfeljebb akkor van létjogosultsága, ha az akvárium méretéhez képest szűkös a szűrő keresztmetszet. Persze szempont a telepítettség is, de gondolom nem terveztél 200 halat. Az e900-as egy háromszor ekkora akváriumot is elvinne (lávakővel is 🙂

  Újonnan minden Eheim drága (nem véletlenül működik 15-20 év múlva is), de erről nem akarok senkivel vitázni (!). Az enyém használt, de árról csak ha komoly vásárló van 🙂

 33. Sziasztok!!!

  Ma megvettük az akit, a táptalajt, a fűtőt, víz tesztet 🙂 Ista quartzite szűrőanyagot, hátteret egy gyönyörű vasfát, polifoamot, tebanglevelet :), meg csőtisztítót 😀

  A vasfa nagyon szép, majd teszek fel róla képet, első kérdésem kifőzni lehetetlen mert nagy az elég ha áztatom egy pár hétig + lesikálom?????

  Szűrő remélem hétfőn megjön Májiból (Miskolc mellett)és akkor csak a világítás kell, meg a növénytápok meg a növények és indulhat a buli 😀

  Aljzat az Aquadepoban nem volt csak vörös meg ilyenek, úgy hogy az majd később lesz. Már csak kellene valakit találnom aki rendelne velem növénytáp mixet Haack-tól és aki ért is angolul 🙂 Akkor már 3-an lennénk 🙂

  Jó hétvégét mindenkinek…..

 34. sziasztok!
  MR: olvastam a hsz-ed és érdekelne a prof 2224 ára, éppen szűrő bővítésen gondolkodok mert ami van az nagyon kicsi…
  amit találtam használtan az egy classic 2215 ami substrat töltettel 19 körül jönne ki. ha árban kedvezőbb a tiéd akkor a [email protected]-ra légyszíves küldj mailt, ill. h mi lenne benne az árban
  előre is köszönöm

 35. Sziasztok!!
  Köszi Nigro hogy felraktad a képeket, a vasfát beraktam az akiba és feltöltöttem forró vízzel, beleraktam a fűtőt, és beállítottam 34°C-ra, hogy azért melege legyen, előtte gőzborotvával adtunk neki 🙂

  Néztem az Epet oldalát és meglepően tapasztaltam hogy a HI-5 világítás 25ezerről csak 18ezer forint, ás ez most van a Rex meg csak április közepén lesz kb. Rendeljem meg vagy mit csináljak, mert azért ez már 4*21Watt ami elég sok és azt hiszem ez nem működik úgy ha nincs benne az egyik fénycső, na most akkor mit csinájak???

 36. Sziasztok! Én újra itt!!

  Néhány fejlemény: megjött a JBL e900-as szűrő a kerámia úgy ahogy van kuka mert olyan a felülete mint egy radírnak, anyaga mint egy préselt műanyagnak.

  A világítás várat magára mert a 25 helyett a HI-5 mégsem 18 hanem ugyancsak 25.

  A felépítéssel maximálisan elégedett vagyok, a leírással is, az AD-ben mire megrendeltem volna 28ezer lett ezért az akváriumszalontól rendeltem még éppen időben mert ott is 28, de én még a régi áron kaptam.

  Néhány részlet a leírásról(nekem érdekességek): „A növénnyel beültetett akváriumoknál nem ajánlatos a fúvókacső használat….. mert kihajtja a Co2-t a vízből.

  2. Adatok: e700: 700lph
  e900: 900lph
  e1500: 1500lph
  És oda van írva hogy ezek üresjárattal jöttek ki!
  1.5 méter tömlőhosszúsággal és szűrőanyaggal az adatok
  e700: 350-450lph!!!
  e900: 380-450lph!!!
  e1500: 800-900lph!!
  Azért ez eléggé nagy csökkenés, ahhoz képest, hogy mennyi volt az üresjárat.
  Már értem miért kell a 10x-es megforgatáshoz ragaszkodni 🙂

  A vasfa szépen ázik, már egyre kevésbé színezi a vizet, napi 50-100%-os vízcserével.

  Világítással van nagy probléma mert bizonytalan az érkezése :'(

  Proci a jössz megnézni a szűrőt akkor elhoznád a Siporaxot??? 🙂

 37. Dani!Van valami fejlemény táp ügyben?Kezd sűrgős lenni,a Sears-Conlin nem működik magyar formátumban….:-((

 38. Szia!! Azért nem írtam eddig és nem is rendeltem meg mert ha az ár nektek drága akkor….

  Na szóval akkor:
  Kálium-szulfát: 500.-/100gramm
  Kálium-foszfát: 250.-/100gramm
  Kálium-nitrát: 198.-/100gramm

  Ja igen a szűrőn lehet állítani, hogy mennyi víz „hagyja el” a szűrőt van rajta egy kis kar.

 39. Nigro légyszíves ezt tedd még hozzá.

  Az érkezés a megrendeléstől számított 2 nap 🙂

 40. inadsz,

  Nekem jó az ár. De ne sokáig húzd a rendelést, mert nagy szükségem van rá.
  Na meg keymaker nemokára készen árulja majd.

 41. DomeSL akkor megrendelem még ma és remélem hétfőn megjön, de várok estig…

  Már csak apám belegyezése kell 🙂

 42. Rendben.

 43. Hát én úgy értettem,hogy már meg is rendelted… 🙁

  Itt van Key tápja is,abban van nyomelem is,de én már rendeltem tőled,úgyhogy nem csinálok popót a számból.Rendelj légyszi,fizetem a részem.Ha gáz van otthon belőle légyszi JELEZD mihamarabb,mert más megoldást kell találjak addig is.Köszi és bocsi az offért.

 44. Skacok, főleg Inadsz!

  Csak úgy a miheztartás végett… ahhoz hogy Svédországból ideérjen a cucc kell legalább 4-5 munkanap, tehát ha Te megrendelted ma, kizárt hogy hétfőn itt legyen. Tapasztalatból mondom és tényleg csak infóként. Egyébként mindig akkor adják fel, amikor megkapták a pénzt, tehát nem a megrendelés számít.

 45. Ati nem Svéországból rendeljük 🙂

 46. És mikor rendelünk nem svédországból?

 47. ma rendeltem meg, remélem, hétfőn vagy kedden megjön

 48. Az zsír!

  Akkor számítok foszfátból 50g-ra. De még meggondolom, és lehet lesz több is, egyéb is. Jelezd ha lehet rohanni érte!

 49. Mr már késő, megrendeltem, de ha holnapig tudsz még valamit szólj

 50. Nyugalom, a foszfát a lényeg.

 51. Inadsz, van valami infó?

 52. Lemértük Procival mennyi az átfolyása a szűrőnek, elég jó adatok születtek.

  1,5méter csővel (nyomóágon): 600lph
  csövek nélkül, csak fej: 900lph
  dupla csővel (szívó-nyomó ág)_482lph
  Full töltettel: 1:52mp alatt nyomott át 15 litert ezt nem tudom most 🙂

  Talachi: mire cseréled le az esőztetőt, meg a csöveket???

 53. Szia Inadsz!

  Már nem emlékszem ki írta, de az ancik nálam is eléggé rombolják az akváriumot így heti rendszerességgel kitúrnak növényt meg szét túrják az aljzatot pedig van búvóhelyük, de inkább maguknak csinálnak… Nekem se volt még gondom a corydoras-al picit mozgatják a talajt, de szerintem belefér meg én szeretem is őket!

 54. Azta!
  El sem hiszem hogy ez fél éve volt, és félé év egy nap után megvalósul az álom 🙂

  Mert holnap berendezem végre az akváriumot…
  Sok változás történt azóta a listában.
  pl: „Talaj fekete lesz nagy valószínűséggel, de megnézem, milyen szín néz ki a legjobban.”
  Akkoriban az AD sand black-re gondoltam. 🙂 És most ADA amazonia van 🙂
  Élesztős co2 nagynyomású 🙂
  és még sorolhatnám.

  Már nagyon várom a holnapot, fórumra teszek fel képes beszámolót, képekkel 😀 😀 Most egy olympus kompakt gép van, de hamarosan meglesz a Canon D60-as és azzal majd csinálok jobb képeket 🙂
  Köszi az eddigi segítséget.

 55. Inadsz!

  Sok sikert kívánok az akváriumhoz!!!

  A CANON D60 nem régi egy kicsit? Amúgy meg nem a gép teszi a fotóst hanem a fotós a gépet 🙂 Magyarán aki tud az „szarral” is tud. Aki nem az egy Svéd csodával sem fog tudni 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük