Olvasók

Szerintetek?

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.
Jelenleg van egy 50 literes működő akváriumom, azt szeretném megszűntetni, és egy növényeset csinálni helyette, vagy inkább belőle. Régóta tetszenek, de azt hiszem most gyűjtöttem elég infót, hogy belekezdjek (és tőkét, mert még CO2m nincs de … és diák vagyok)


Amik adottak:
-EHEIM 54 literes akvárium szett, aminek a világítását már megbuheráltam így 2*24w T5 (ez már elvileg 1 W/liter)
-Külső szűrő megrendelve (aqua pro 1, Evo2206 FULL), tudom, hogy kínai, de olcsó 😀 .
-CO2-t azt jelenleg egy élesztőssel adagolok, de van egy „dezodoros” azt fogom használni 1- 2 hétig mert akkor veszek egy palackosat (otthon az van, de ez csak albi)
-aljzat sera floredepot (ez eddig is működött), rá aprószemű kavics, amit a mostaniból szeretnék felhasználni.
-Dekoráció, hát ez problémás, van egy vasfám , a mostaniban, de az nem olyan, mint amilyet elképzeltem, még keresem az igazit.
-Növények (amik most megvannak, szeretném megtartani)
HC „cuba”, rotala rotundifola, riccia fluitans, crypto wendtrii „brown”, van egy, ami olyan, mint a cripto, csak magas, azt nem tudtam azonosítani, valamilyen alternanthera, 2 anubias (egy alacsony és magas, azt hiszem barteri nana), valamilyen alternanthera, és vallisneria (ebből rengeteg van)
Ahogy mondtam a növényeket ha lehet szeretném megtartani, mondjuk az anubias, az kicsit nagy ide, szóval azt lehet nem tartom meg.
-A tápozás az Ei- módszer szerint történik, Keymakernek hála.
-Vízcsere 40% hetente.


Kérdésem, szerintetek ez így működő konstrukció-e? Illetve szeretnék valami magasabb növényt, ami zöld, pl hygrophila difformis, csak nem tudom, nem lenne-e nagy egy 54 literes akváriumba. Ja igen, hogy milyen akváriumok tetszenek, elképzelésem már van, de minél több növényt szeretnék benne látni (  Pl. a „nagy ő”, vagy az N-DEE-é).

Előre is köszi.
A héten szeretném összeállítani, most lesz rá időm, vége a vizsgaidőszaknak 😀


Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

22 Comments

 1. szia a külső szürődet hol rendelted meg?
  sok sikert kivánok az akváriumodhoz segiteni semit nem tok mrt én is csak kezdő vok ugyhogy sry! de remélem minden jo lesz és pár hét mulva a te akváriumod is az oldal disze lesz o_¤

 2. Hello!

  Gagi15 Szerintem az aquadepo–ból rendelte és én is onnan fogom.

  Ipopovics: szerintem ha elkészül nagyon szép akvárium lesz belőle. csak így tovább sajnos én is küszködök az aki összeállításán, de nem a pénz hiánya miatt, hanem mert apámat nem tudom meggyőzni hogy mi jó és mi nem

 3. Az 54 liter elég pici. Az összkép szempontjából csak olyan növényeket javasolnék, ami apró levelű, vagy alacsony termetű. Az akvárium magassága is csak 30 cm, tehát még a kisebb növények is fel tudnak nőni a vízfelszínig.
  A meglévő növényeid jók lesznek, kivéve a nagyobb Anubias.
  A Vallisneriát nehéz kordában tartani. A nagy fényed mellé fontos a CO2 adagolás, különben algásodás lesz a vége. Az újrarendezéskor próbáld meg a régi vized legalább felét megőrizni. Sőt akár a szűrőd szivacsát is belenyomkodhatod az új vízbe, hogy gyorsítsd a hasznos bacik elszaporodását.

 4. Majd írsz véleményt a külső szűrőről?? Én is ezt néztem ki igaz egy kicsit nagyobb akiba 72literbe, de remélem jó lesz, még nézegetek ebben az árban más szűrőket is hátha találok valami jobbat 15-20ezer körül.

 5. Co2 rendszerhez a Ferplastot tudom ajánlani az élesztős verziója 8900ft a palackos kb 22e!
  http://kedvence.hu/termekek/Ferplast-CO2-szett-Classics.html

  Inadsz: Bár nem tudom neked mekkora az aksid ,de ha árban jó külső szűrőt akarsz akkor az Eheim Liberty-t tudom ajánlani nekem az van ,csak jót tudok róla mondani bár ez is egy fél megoldás ,de jobb mint egy belső szűrő!

 6. Sajomeno én külső szűrőt szeretnék, mert nagyobb a szűrőfelület. A Ferplastos cucc itt 6700.- http://www.anivet.hu/?kat_1=4&kat_2=9&kat_3=8&oldal=0&megjelenit=1#8010690066219 én is tőlük vettem.

 7. A palackos a legjobb szerintem is de a legdrágább is mai kell egy ilyen akihoz, na jó nem biztos hogy a legdrágább,de attól függ milyet veszel.

 8. Inadsz: Nekem az Evo2208-as van, de csak azért mert a kisebb méret elfogyott, és küldtek egy nagyobbat ugyan azért az árért.
  A tapasztalatok idáig elég jók, ilyen árban nagyon jól működik, bár talán egy kicsit hangos…de ez lehet azért van, mert nem szekrényben, hanem az aksi mellett, a földön tartom, és így jobban hallom.A víz szép tiszta, és jól megforgatja a 65 literes medencét.
  Egyébként mennyi időnként kell takarítani?

 9. dekalabda00: Érdemes elolvasni az akvarista.hu -n copfytól a szűrésről szóló e-Book-ot, sok hasznos info van benne. Javallot még taksoft és copfy blogjának is a nézegetése, ők írtak ezekről a szűrőkről elég sokat.

 10. dekalabda00: az Evo 2206 nálam tökéletesen halk,semmi zaja nincs, de komolyan csak ha 5cm van a fülem tőle este mikor nincs semmi zaj egyébként, a nagyokat is meghallgattam az üzletben azoknak is csak hasonló van sztem lehet hogy .levegősen raktad össze,vagy törött a tengelye?
  ipopovic: aqua pro 1, Evo2206 FULL), tudom, hogy kínai, de olcsó …JBL korábbi, CristalProfiként (CP) ismert, számtalan márkanév (Evo, Atman, AquaPro, …) alatt forgalmazott szűrő

 11. Sajomeno: Az eheim liberty-hez milyen szuroanyagot hasznalsz? A gyari aktiv szen + szivacs, vagy mast. En sera siporaxot es szivacsot tettem bele, jobb otlet?
  Ipopovic, ha nem tudsz co2-t optimális szinten adagolni (palack + tartos teszt), akkor csak az egyik fenycsovet inditsd el, es ne az EI-vel tapoz, adj kevesebbet. Csak akkor lesz zokkenomentes az inditas, ha minden parametert mar az inditasnal optimalis szinten van.

 12. ez a ferplastos co2 most megfogott…
  valaki tudja. hogy ez mekkora?
  nemnagyon szeretnék egy 20 cm-es valamit az akiban, másrészt ez a palack utántölthető? és hogy lenne az megoldható, hogy 2 akváriumba nyomja a co2-t.
  /az 1. képen van 1 plekó. Barátomnak van 2 (széépek 😀 )
  sok sikert a akihoz.

  .:art:.

 13. A ferplastban is hasonló dolgok munkálkodnak, mint a házi élesztős palackban. Ugyanazzal utána is tölthető.

  dekalabda00: külső szűrőt kb 2 havonta tisztítom. Vannak akik fél évente. Koszolódástól függ. Nálam háttér mögött lesz a szívó ág, ott ülepedik, így reményeim szerint túl gyakran nem is kell kipucolni a szűrőt. Elég lesz csak háttérben kialakított aknából leszívni a mulmot:)

 14. Szia!

  Difformist nem javasolnám 54 literbe, mert erős megvilágítás mellet oldalra igen terebélyesedik és sűrűn vissza kell nyírni, mert elnyomja a többi növényt. Emellett rengeteg talaj feletti gyökeret növeszt és a sűrű visszavágások miatt, nincs ami rendszeresen eltakarja őket, így nem lesz esztétikus, vagy maximum pár napig lesz élvezhető a látvány(az én akimban is viszonylag sokszor vágni kell, de itt azért van helye nőni). Ha estleg ehhez hasonló növényt szeretnél mégis, akkor nézz utána a Ceratopteris thalictroides-nek, ez állítólag kevésbé „agresszíven” terjeszkedik és a gyökerekkel is visszafogottabb. Nincsen vele tapasztalatom, de biztos van aki tartja, viszont félárnyékot igénylő növény, de elvileg a cryptok is azok és ezek is gyönyörűen megvannak erős fény mellett.

  Az Alternanthera szerencsésebb abból a szempontból, hogy lasabban nől, de a burjánzó gyökerekkel itt is számolni kell. Engem nem zavar, de egy kisebb akváriumban lehet, hogy zavaró lesz.

  Rotalat szintén tarhatod, de ezt is folyamatosan nyírnod kell majd, viszont az oldalra terjeszkedéstől nem nagyon kell tartanod. Ha kis magasság mellet is szép bokros formát akarsz vele elérni javaslom, hogy lépcsősen az akvárium hátulja felé 2-3 centinként vágjad és így az egymás felett kibújó hajtások szép, tömött látványt nyújtanak. A rendszeres , sűrű nyírások miatt, viszont egyre több mellékhajtást fog hozni és előbb-utóbb majd ritkítanod is kell, mert az alsó levelek nem fognak elég fényt kapni és a szárak alul felkopaszodnak.

  Középtérbe a cryptok mellé rakhatsz pl. Echinodorus parviflorus „tropica”-t, ez egy kistermetű(kb.10-15cm), tömött, mutatós kis növény és nagyon szép, mélyzöld színe van. Nekem is van 2 tő és a barnás cryptokkal szép kontrasztot ad.

  Ui: Ahogy Nigro is írta, a sok fény és az EI mellé fontos a stabil és egyenletes CO2 beoldás, mert az algák kíméletlenek 🙂

  Sok sikert és örömöt az akidhoz!

  Üdv: N-dee

 15. Hali,
  Szerintetek a CO2 beoldás kiváltható Easy Carbo-val? Mindenem van, lassan jönnek a növények is, a CO2 bevitel pedig még nincs megoldva. Összeraktam egy élesztős rendszert, pontosan követve a leírást, de egy bubi nem sok, annyit sem sikerült „élesztenem”. Palackos rendszerre még jó pár hónapig biztosan nem futja. A fényemet (2*55W)nem tudom csökkenteni, mivel egy közös előtéten van a két cső és ha nincs az egyik, nem gyújtja a másikat sem. Amúgy 112 literes az aki. Szerintetek? Előre is köszi.

 16. nekem a házi élesztős co2 ben van vagy 3 dl cukor+ vagy 3-4 csipet élesztő. és kb 1.6 l meleg viz(a kezdetnél). ha 1 idő után nem pezseg eléggé akkor rakok be még cukrot és élesztőt
  eddig nekem működik.
  nekem kettő van az 54 literesben
  -=art=-

 17. Köszi Art, megpróbálom újra.

 18. Szia Ipopovics!

  Véleményem szerint ne bíbelődj az élesztős co2-vel. Jómagam is megtapasztaltam pár kellemetlenséget vele kapcsolatosan. Az intenzitás és a szabályozhatóság volt folyton napirenden.

  Javaslom, már a korábban említett ferplast megoldását. Sokkal megbízhatóbb mint az élesztős. S ha majd megerősödsz anyagilag mindenféleképpen invesztálj be egy magasnyomású rendszerre.

  Ha szerencséd van akkor palackot találsz neten nem feltétlenül kell a gyári palackokat alapul venni. Ugyanis drágák és nem után tölthetőek. Bár ezzel nem mondtam valami újat. Nekem sikerült 5kg-et venni 5e Ft-ért. Kb ugyanennyi a töltése. AquaMedic-es reduktort lehet 12 e Ft-ért szerezni. Biztos akadnak olyanok akik tudják ezeknek az eszközöknek a beszerzését olcsóbban is. No mindegy, vettem még egy mágnesszelepet is hozzá így kb 30-35 körül álltam meg.

  üdv

  Spagi

 19. Eäphrendil!

  A gyári szivacsot használom eddig semmi gondom nem volt vele!
  Aktív szén nekem nem volt hozzá!
  Érdemes mást belerakni a szivacson kívül?Eddig nem láttam értelmét!

 20. Na sziasztok, bocs, hogy nem reagáltam eddig, de külföldön vagyok még. Köszi a tanácsokat, a CO2-t akkor lehet újragondolom, és csak beruházok egy palackosra.
  Válaszolva a kérdéesekre: a szűrőt itt debrecenben rendeltem(vagyis volt, csak éppen elfogyott), árban ugyanannyi, mint a fent említett oldalon. N-DEE köszi a tanácsot a difformisról, meg a nyírásról, rotala most is van, lassan kezdem kitapasztalni, és a színe az nagyon szép. A tápozást megtartanám, kb 1 hónapja az EL szerint megy és a növényeknek nagyon bejön, mondjuk egy kis fonalas algám lett, de kezd visszahúzódni. Bár egy új, nem beállt akváriumnál lehet többre kell számítani.
  Nézegettem a palackos rendszereket, a serának van ez az alapkészlete
  http://www.sera.hu/?base=webshop&type=product&id=2719
  Ebben van egy tartós teszt is, valaki tud erről valamit?
  Mi a legalapabb és legolcsóbb palack, amivel működik?
  Köszi

 21. Sziasztok!

  Az élesztős rendszert ha összeházasítanám valamiképpen a fenti serás bázis szettel abból mi jönne ki? Próbált valaki ilyesmit? Mi a legjobban elnyeletett élesztős rendszer ami Nálatok működik?

 22. Burkus simán összelehet. A hatásfoka az akid méretétől, a vízed megfelelő áramlásától és a reaktor megfelelő elhelyezésétől fog függeni.

  Azt, hogy viszonylag folyamatos szinten adagoljon az élesztős rendszer, én régen úgy oldottam meg, hogy a csőbe a palck után beépítettem egy sima levegőcsapot. Miután beindult a lötty, ezt a csapot elzártam és megvártam míg túlnyomás keletkezett a palackban, majd szép fokozatosan nyitottam meg a csapot egészen addig, míg a kívánt bubiszámot el nem értem. Ha nem raksz bele túl sok élesztőt, akkor ezzel a megoldással napokig azonos bubiszámmal tudod nyomatni a CO2-ot és attól sem kell tartani, hogy a nyomás szétvágja a rendszert(feltéve, hogy korrektül van összerakva)

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük