Olvasók

Zsotyi 180 literes akváriuma

Jó pár év akvarizálás után született meg a nagy elhatározás egy szebb, jobb, nagyobb akvárium elkészítésére. Persze az akvarizálás szó, mint utóbb kiderült erős túlzásnak bizonyult. A süldőkori, kamasz próbálkozások, sikerek, kudarcok után a felnőttkori újrakezdés és ismételt csalódások hozták meg a dacos elhatározást, hogy csakazértis szeretnénk végre egy igazi nagyot, szépet.

Megvilágosodásomban hatalmas szerepet kapott ez a nagyszerű blog melynek hatalmas információs bázisa nélkül nem mertem volna meglépni a következő lépcsőt.

Remélem sikerrel járunk, és talán most jó úton haladunk….

Köszönöm szeretett feleségemnek a támogatását, nélküle nem valósulhatott volna meg ez a csodás álom!

Pár képben és szóban megmutatnám a megvalósulás lépéseit. Ha bármi észrevétel, javaslat van, azt szívesen fogadom, annál is inkább mivel ebben a kategóriában sincs tapasztalatom.

Az akvárium adatai:

Aqua Nova 180 literes aksi, elől hajlított, ragasztás nélküli üveggel, bútorral, tetővel. „Kici, óccó”, meg kínai, de jól néz ki..:-))

Tetőbe épített power head-kinézetű, leginkább egy akasztós, esőztetős szűrőre hasonlító tisztító rendszer 1050l/h teljesítménnyel.

Mellé kapott egy Eheim 2213-ast is. Világítás gyárilag 2X20Watt T8, mindkettő kínai, de az egyik kékes, növényes jellegű.

Mellé kapott ideiglenesen 2X36 watt kompakt ízzót,mely meglepően jól teljesít (szerintem). Nem sok helyem van a további tuningra, mivel fémházas az egész, és nagyon nem lehet bontani.

Táptalaj Tetra Complete Substrate. Erre került a képen látható olasz Ghaia kőzet. Pár lávakő dekor.

Hát a növények…..:-( Szerettem volna valami szépet írni ide, de csak jó magyar szokás szerint panaszkodni tudok…

Ami csúnya, pici növény látszik most az akváriumban, azt az egyik, általatok is preferált webáruházból rendeltem…. Katasztrófaként éltem át a növények kicsomagolását. A növénykéket teljesen megszívta, a vizes újságpapír, melyben jöttek, pl. a Valisneriák levelei pergamenné változtak, 2 nap után szétmállottak a vízben. A Sagittariak levelein vastag iszap, alga réteg volt. Az Echinodorus horemanii-t meg meg se találtam először, olyan mikroszkópikus méretű egyedet kaptam. A jávai mohán már csak nevettem, mikor iszapbűzös posványt mostam ki belőle tizedjére is. Rendeltem Aponogeton crispust is de annak se sok levele élte túl a szállítást. Valaki írta egyszer itt, hogy ezek a cégek már felnőttek a feladathoz. Hát én cáfolom ezt. Ócska logó, cégér nélküli doboz, használt nylonzacsi, újságpapír, gyenge minőségű növények. Nem így álmodtam meg a csili-vili honlap után…..

Ezek után inkább háromszor annyiért de megveszem a boltban ahol látom is mit kapok.
Még szerencse, hogy volt pár szép növénykém az előd 54 litresből, így van mit gondozni…:-I
A cég nevét elküldöm privátba,ha valakit érdekel….. (info kukac moszkvicsklub pont hu)

Akkor a növénykék:

 • Aponogeton crispus
 • Cryptocoryne LDW
 • Hemianthus callitrichoide „Cuba”
 • Liliaopsis brasiliensis
 • Ricchia fluitans
 • Rotala rotundifolia
 • Saggitaria filiformis
 • Valisneria gigantea
 • Myriophyllum aquatica
 • Vesicularia dubaianea
 • Echinodorus horemanni gren
 • Anubias heterophylla
 • Echinodorus sp.
 • Kövezést érdemlek, de két nappal a telepítés után beengedtem a halakat, mivel elvitték a kicsi aksit.

  Tápozást a Sears-Conlin-féle tápoldattal kezdtem egyelőre napi 3ml. Világítás 11,5 óra
  CO2 élesztős (tudom, kevés), most 2 nagy palack kétoldalról nyomja.

  Köszönettel fogadok minden észrevételt, hozzászólást!

  Hogy tetszett?

  Tetszett
  0
  Imádtam
  0
  Nem is tudom...
  0

  You may also like

  23 Comments

  1. Szia!

   Gratulálok, remélem sok örömed lesz benne! A növényeken ne keseregj! Én ezt mindig úgy fogom fel, hogy genetikát vásárolunk csak, semmi többet. Ha jól érzi magát, akkor igy is, szép lesz és elszaporodik, így sem a méret, sem az állapot nem számít. És fordítva is így van, a legpompásabb Tropica szállítmány is gyorsan az enyészeté lesz, egy vacak aksiban.

   Nagyon-nagyon kasz a ragasztás nélküli aksi! Szeretnék majd egy nano-t, ott már azért ez követelmény, ilyen nagyban viszont nem is gondoltam rá.

  2. Ez a bizonyos webáruház nem a vizinövény.hu? Én háromszor rendeltem tőlük, először csak kihagytak 1-2 árut, a maradék minősége pedig hát… érdekes volt, de akkor még azt hittem hogy postai úton ez az elérhető minőség. A 3. rendelésnél pedig nem elég hogy kihagytak egy növényt, de jávai moha helyett pl. forrás mohát kaptam, és Aponogeton ulvaceus helyett Aponogeton crispus-t (ez persze még árban sem stimmel), úgyhogy itt telt be a pohár. Az e-mailekre nem reagáltak (persze mikor előtte a rendelésről érdeklődtem még aznap jött a válasz!), telefon is süket. Amikor egyszer elértem, és vázoltam a problémát, akkor azt mondta, hogy majd utánanéz, és majd visszahív, azóta is hív, én meg azóta is hiába hívom… Úgyhogy egyszerűen felháborító. Innen lehetőleg ne rendeljetek!

   Aztán megpróbáltam a másik webáruházat (www.victoriaregia.hu). Ők kicsit drágábbak, de össze sem lehet hasonlítani a minőséget. Csak próbaképp rendeltem pár növényt (harmad annyit, mint a másik cégtől), és annyit küldtek, hogy nem tudtam elhelyezni őket, másnak is jutott belőle. Gyönyörű, hatalmas növények, csomagolásra sem volt semmi panasz.

  3. Zbacsi!

   A vizinövény.hu a Pruitt ha jól emlékszem!
   Nekem nem volt különösebb gondom velük ,bár én fél éve rendeltem tőlük. Vagyis utoljára 4 Hemianthus „cuba” -ból egy Hemianthus micranthemoides volt…

  4. vizinövény.hu:
   – 10 gyönyörű cuba-t kaptam tőlük, bár az én szememnek kicsit csöppek…
   – 2 másik szép növényt, aminek hirtelen nem találom a nevét
   – De a (2db!) jávai moha nálam is borzalmas volt(mindkettő)! sajnos elsőre nem szúrtam ki, hogy komoly gondok vannak vele. csak láttam, hogy kicsit fura… Betettem és gondoltam majd rendbejön. De nem jött… Elkezdett teljesen bebarbulni-sárgulni, amit megintcsak késve vettem észre, mert a dekorációm kicsit szinezi a vizet. De talán még időben kivettem.

  5. Hát nagyon remélem, hogy nem a victoriaregiaról van szó, mert az nagy csalódás lenne. Igaz én személyesen lementem inkább, mégha több mint 100km-et kellett is vezetnem, mert óckódom a póstáttól nagyon, különösen télvíz idején. Spártai körülmények, de gyönyörű növények. És félóra beszélgetés a tulajjal, többet ért, mint egy havi internet bújás…

  6. „preferált webáruházból”
   irjuk már le akkor a NEVÉT!!!!!!!!
   Hogy mit kerüljünk!

  7. Sajnos a csomagolás 0, a minőség nagyon változó és fajfüggő. Nálam a Vallisneria használhatatlan volt, a Rotala szintén . A többi növény éppen tűrhető (vízikelyhek, kardfüvek, nyílfüvek). Elmondható, hogy a weboldaluk fotói sajnos csak illusztrációk! Egyedül a Hygrophyla volt szép! Összességében egy nagy adag csalódás! Kíváncsi leszek a viktoriára!

  8. nem akarok unnepronto lenni, de rengeteg novenyem van Pruittol. Mivel naluk viz feletti termesztes van termeszetes hogy mashogy nez ki a noveny mint ahol viz alatt nevelik. nalam is volt ami esetleg gyengebb volt. de ha ugyanarrol a pruittrol beszelunk amibol csak 1 van akkor kerlek nezzetek mar ra erre: http://www.flickr.com/photos/viktorlantos/3266900649/sizes/l/
   az aksi 3 honapos mult. novenyem nem pusztult benne termesztes hibajabol. es a Cuba-t is csak a harcsak vegeztek ki. az elso 1 honap utan megfelelo korulmenyek kozott brutalisan nonek. szepek lesznek es egeszsegesek. amivel egyetertek az a Moha. az nalam is doglott volt, bar akvariumba rakva egy ido utan rendbejott. nem mind1 hova teszed, mivel vilagitod es tapozod. ezt csak azert irtam mielott erdemtelenul lehuznank egy termesztot. en voltam lent is naluk nagyon szepek a novenyek!

  9. Látom ráharapott mindenki a témára…:-)
   tibiszabo!Eszem ágában sincs leírni az áruház nevét ide nyíltan mindenkinek.Ezért be is perelhetnének,joggal.Én csak említést tettem az én esetemről,de ismétlem,ha kell,privátban elmesélhetem.(címem fentebb).Én senkit megerősíteni nem fogok a gyanújában.

   viktorlantos!Nem vagy ünneprontó,de nem egy dologról beszélünk.3 nap után sztem nem a világításon,tápozáson fog elbukni egy növény élete,ha azt már félig elpusztulva (talán meg is fázva)kapod meg.Dísznövénykertész az eredeti szakmám,igaz itt még zöldfülű vagyok,de az alapokkal,növénytannal tisztában vagyok.Ha használhatatlan alapanyagot kapsz,akkor nagyon nehéz szépet alkotni.
   Én nem húzom le egyik kertészetről sem a keresztvizet,biztos vannak elégedett vevői akármelyiknek,de sajnos én pórul jártam és nem is kicsit.
   Az akvarisztikának az egyik legszebb ágát szeretjük,sokszor hi-tech felszereléseket alkalmazunk.Tízezreket fizetünk ki hogy gyönyörködhessünk benne.Akkor má’ ne fagyis dobozban,blikkbe csomagolva kapjam meg a „susnyát”.Ez még nagyon-nagyon messze van a legelemibb szinttől is.Európáról már nem is beszélve….

  10. Ez, ebben a „sportban” a kihívás 🙂

   Én amikor az akimat rendeztem, olyan növényeket is hoztam bele, hogy huhúúúú! Csak pár példa: microsoriumom levelei jóformán ki sem látszottak az ecsetalgából, a 2 tő echinodorus parviflorusomnak pedig volt 1-1 ványadt levele a közepén, a többi pedig szét volt esve. A rotalak természetes vízből kerültek az akiba, ahol még át kellett állniuk a „mesterséges” klímára és bizony volt 1-2 nehéz pillanatuk 🙂

   De mindez megérte, mert a beteg növényekre kapott kedvezmények miatt, az akváriumom beültetésének a költsége nem érte el a 3.000 forintot, mostanra meg én viszem a fölös gazokat a díszhalas bácsinak 🙂

  11. Sajnos megerősíteni tudom, hogy hullámzó a pruitt-os szolgáltatás minősége. Én kétszer rendeltem. Az első régebben volt, már ott is volt a rendelttől eltérő növény, de a többi szép volt (és kicsi, de ez nem feltétlenül probléma). Az újabbnál gyönyörű Vallisneriákat kaptam, de a rendelt Tenellus helyett szó nélkül betettek helyette más kis növésű kardfüvet. Szerintem nem volt nekik a rendelt, és úgy gondolták jó lesz helyette ez is. Az, hogy a rendelt Nymphae Lotus növény helyett egy hagymát kaptam engem meglehetősen felhergelt, mert lehetne ez akár korrekt is, ha kaptam volna előre bármiféle tájékoztatást arról, hogy ez ilyen formában jön. Csakhogy erről semmi előzetes infó nem volt.

   Az én fő forrásom ismeretlenebb, de nagyon ajánlom mindenkinek: MOLIFLORA – Molnár Bálint. Pest melletti, szerintem kielégítő választék, korrekt minőség, és fele annyiba sem kerül mint az online rendelés.

  12. Zsotyi,

   Úgy látom, sikerült „szebb, jobb, nagyobb” akváriumot alkotnod, gratula.

   A szűrőid 8,2x-es megforgatási teljesítménye már közelít a jóhoz, tartok azonban attól, hogy a külső és belső szűrődnek összesen nincs elegendő biológiai szűrése. A 180 literhez a parányi belső szűrő és a 3 literes Eheim kapacitása rendkívül kevés.

   Ez így – attól tartok – az algásodás biztos receptje, mivel nem tudják az ammóniát rekordgyorsan lebontani.

   Összehasonlításképp, hasonló egy 125 literes Juwel akvárium nagy térfogatú belső szűrője mellé az egyik általam példaképnek tartott brit akvarista egy TetratecEX 1200 szűrőt használ, ennek pontosan 4x akkora (12 literes) tartálya van, mint a tiédnek.

   Én a 20 litereshez használom a 2213-nál jobb megforgatási teljesítményű (!) és csak 7 decivel kisebb 2222 szűrőt. 🙂

   Tudom, hogy a szűrőválasztásnál az anyagiak közrejátszanak, de mivel tényleg gyönyörű az akváriumod, jó lenne megtartani ezt az állapotot a megfelelő ammónia-lebontási sebességgel.

   A növényeiddel kapcsolatban: rendkívül jó ötletnek tartom, hogy már indulásból ilyen sűrűn ültettél, ez nagyban megkönnyíti majd a dolgodat az algák elleni harcban. Úgy tűnik első látásra, hogy az előtér növényeid előbb-utóbb olyan nagyra fognak nőni, hogy a sziklák nagy részét kitakarják (el fognak tűnni) illetve dzsungeles jelleget fognak az akváriumnak kölcsönözni.

   Ez így elvileg rendben is van, ha ez a célod. Vannak, akik kifejezetten ezt a hangulatot kedvelik.

   A hajlított akváriumválasztás jó ötlet!

   Ja, és majd elfelejtettem: a belső szűrő és csövek moha mögé rejtése, szintén remek ötlet!

  13. Zsotyi!

   Grat az akihnoz, nekem nagyon tetszik, és ha a növényeid, elszaporodnak,és bedúsúlnak, biztosan gyönyörű lesz.
   a növényrendelésről pár szót mondanék: a napokban kaptam meg én is a megrendelt növényeket feltehetően ugyanattól a cégtől, igaz papírdobozban és újságpapírba csomagolva, de hibátlan minőségű növényeket, időre, darabszámra pontosan.
   Telefonon kértem az ültetéssel és a további teendőkkel kapcsolatban tanácsot, és készségesen válaszoltak minden kérdésemre.

  14. zsotyi, nem akarom szetoffolni a postodat. vivonovenyrol meg annyi, hogy gyakorlatilag tokmindegy milyen allapotban kapod meg a novenyeket szinte. ahogy a topicas videon is latod a legtobb vialatti ultetendo novenynek levagjak a gyokerzet bagy reszet es a fold feletti reszt is. a csomagolas olyan amilyet fizetunk erte. van holland kerteszet meg tropica ott 3* ennyi ugyanaz a noveny. en kb 40-50ezret koltottem novenyre naluk. ugyanez tropicabol siman 100 folott lett volna de gyanitom ennel sokkal tobb. abba azert belefer a rendes doboz vagy akar a melegito parna is.

   persze talan nem szerencses ilyen idoszakban rendelni. az idojaras is hideg, es pruitt azert nem egy tropica. sok noveny van de nem mindig mindegyik van olyan allapotban hogy ertekesitheto legyen. en csak annyit mondok hogy velem korrektek voltak. skype-on segitokeszek. es szemelyesen is nagyon rendesek korrektek voltak.

   de hogy valamit az aksidrol is irjak. izgalmas kezdet es arra kerlek minden honapban csinalj rola kepeket. mert ha 2-3 honap mulva ranezunk majd izgalmas lesz latni azt az atalakulast ami az aksidban tortenik.

   a moha a szuron egyebkent jopofa ilyet meg sosem lattam

  15. atyauristen most latom mennyi elutes. bocsi… 😉

  16. „Eszem ágában sincs leírni az áruház nevét ide nyíltan mindenkinek.Ezért be is perelhetnének,joggal.”

   OFF: Na ne viccelődjünk már! 😀 Senki sem perelhet be azért, mert egy fórumon véleményt mondasz egy termékről vagy szolgáltatásról. (Főleg úgy, hogy egy csomó ellenpélda is van mellette, de anélkül sem.) Egyébként is, ki állna neki perelni egy „felhasználónevet”, amit nem is biztos, hogy be lehet azonosítani. Főleg nem ennyi miatt. Ezzel pusztán a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolod. Most pl. nyíltan leírom, hogy a BKV sz@r, mert drága a szolgáltatás, de ehhez képest gyatra minőségű, ráadásul az ellenőrök is sokszor parasztok, a gépjárműpark elöregedett és koszos, stb. Várom az idézéseket.. 😉

  17. Sziasztok, lenne egy kérdésem:
   olvastam fent, hogy sima kompakt izzót raktál be (Zsotyi), és érdekelne, ezt hogyan művelted? Van ehez vízálló aljzat?
   Az én problémám az, hogy, kicseréltem a gyári világítást 2*24 watt t5-re,de, és itt a probléma, a két hátsó sarok, a tető kialakítása miatt így sem kap elég fényt(legalábbis szerintem, és a rotala így kicsit kifelé nő, de legalább gyorsan), az a baj, hogy még egy fénycső már nem férne be, ha csak meg nem bontom a tetőt, de hát én az ilyenekhez nem nagyon értek.És itt gondoltam arra, hogy oda beraknék egy sima kompakt izzót, mert az kicsi. Szerintetek ez egy működőképes megoldás lenne? Vagy valami jobb ötlet? Ha nem lesz más, még egy t5, vagy t8-at berakok, de nem szeretnék bontani. Köszi.

  18. orpheus!
   Ez a te véleményed,de ne feledd,nekem az emilcímem is kint van már.Ez meg annyira egyedi,hogy akárki megtalál a neten.
   Amúgy meg lehet a sorok közt is olvasni….A szabad véleménynyilvánítás,meg a hitelrontás közt én külömbséget tennék.

   Keymaker!
   Köszi a sok hasznos tanácsot és a gratulációt.A szűrésben igazad van,bár annyit megjegyeznék,hogy a belső szűrőnek csak a szivattyú része látszik az aksiban.Ez egy csövön nyomja fel a tetőbe a vizet egy 40x15x10-es kis medencébe,onnan folyik vissza az aksiba.Ebben egyelőre perlonvatta van csak.Nem tudom,hogy érdemes egy ilyen ülepítős,nyitott rendszerű szűrőbe kerámiát vagy lávakövet rakni??

   viktorlantos!
   A növényekre visszatérve,végülis pont az lett volna a lényeg,hogy gyorsan növő nagy zöld tömeget adó növényeket ültessek kezdésnek.Ezért vettem valisneriát meg aponogetont,de pont ezek állnak a halál szélén.Az sem szerencsés,hogy naponta nyúlkálok a medencébe elrohadt foszlányokat kihalászni,visszavágni…

   Mindegy,az a lényeg,hogy végre elkészült,és gyönyörködhetünk benne esténként!
   Köszönöm mindenkiek a gratulációkat és jótanácsokat!

  19. ipopovics!

   Ne gondolj semmi szakszerűre..:-)) Teljesen ideiglenes az egész mivel a gyári tető nekem sem ad nagy tuningra módot.Vettem két kompakt izzót a bricoban.Ezek 36 wattosak.Kábel ,dugalj(nem páramentes,E27),foglalat,3600-ból kijött.Egyelőre simán behúztam a neonok mellé.Nekem a tető és a víz köszt jól záródó üvegtető is van,így gyakorlatilag páramentes a környezet.Viszont feltétlen rögzitenem kell őket,ez még hátra van.Egyelőre helyezgetem őket,próbálva a legjobb megvilágítást.Viszont így a 110 watt már komolyabb hőt termel,így -Nigrohoz hasonlóan-én is egy 12 voltos számítógép ventillátort üzemeltem be hozzá tegnap,meglepően jó hatásfokkal.

  20. Még mindig OFF: zsotyi: „A szabad véleménynyilvánítás,meg a hitelrontás közt én külömbséget tennék.”

   Én is, úgyhogy azt ne is keverjük ide 🙂

   3. § Tilos valótlan tény állításával vagy híresztelésével, valamint valós tény hamis színben való feltüntetésével, úgyszintén egyéb magatartással a versenytárs jó hírnevét vagy hitelképességét sérteni, illetőleg veszélyeztetni. (1996. évi LVII. törvény a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról).

   Nem hiszem, hogy itt erről lenne szó. 🙂

   Egyébként pedig nyugodtan leírhatod a magánvéleményedet, tapasztalataidat egy termékről vagy szolgáltatásról, akkor is, ha nem pozitív. (Szép is lenne, ha nem így lenne. Per járna pl. étteremkritikáért.. :)) Egyébként jogász vagyok, szóval nyugodtan elhiheted, de persze azt említesz meg a véleményedben amit akarsz.:)

  21. Értem, az a baj, hogy nekem nincs üveggel védve, szóval kellene a páramentes foglalat, mondjuk még megvan a t8as foglalat, de azt nem szívesen raknám vissza, mert akkor ,a hogy mondtam, neki kellene esni a tetőnek. És akkor valószínűleg nekem is hűtenem kellene…

  22. Szia Zsotyi!
   Tényleg szép az aksi, remélem be fog zöldülni az egész:)
   Bár nekem egy kicsit tengeri jellege van(vörös kövek, világoskék háttér), de ettől függetlenül tényleg szuper!

  Leave a reply

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük